Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles is weg door Anke Kranendonk

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Alles is weg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 896 woorden
  • 12 januari 2014
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
94 keer beoordeeld

Boekcover Alles is weg
Shadow

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in é…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gou…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in één keer alles anders: Muis krijgt een fataal ongeluk en is weg. De klap is enorm. Om haar heen proberen vrienden en familie ieder op hun eigen manier met het verdriet om te gaan. Dat doet Fae ook, door nergens meer aan te denken en er nooit meer over te praten. Maar in haar dromen herhaalt de gebeurtenis zich keer op keer. Tot ze op een dag naar een concert in Ahoy gaat en vanaf een hoge tribune de diepte in kijkt. Dan komt alles los. Anke Kranendonk maakte van nabij mee wat de gevolgen van een dodelijk ongeluk kunnen zijn voor de omgeving. Haar nichtje Lieke verloor haar beste vriend, en op basis van haar ervaringen schreef Anke Alles is weg.

Alles is weg door Anke Kranendonk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles is weg

Geschreven door Anke Kranendoonk en Lieke Kranendoonk

 

 

 

 

Samenvatting:

Muis en Fae wonen in het dorp Baarn. Ze kennen elkaar al heel lang. Omdat Billy, Muis bang maakt durft Muis niet naar school (Billy is de oudere broer van Fae) De tweeling broer van Muis (Patrique) is heel verliefd op Fae en wil ook verkering met Fae en probeert haar dus van Muis af te pakken in een pauze wanneer Muis straf heeft. Zo gaat het het hele boek veder want Patrique probeert alles van Muis af te pakken. Ze krijgen een grote vriendengroep van de basisschool. Ze zijn heel vaak samen. Ze richten ook een clubhuis op wat eigenlijk een kraakpand is waar zwervers in hebben gewoond. Als ze op de middelbare school zitten en dus ouder zijn, gebeurd er van alles: ze gaan roken, blowen en alcohol drinken en Muis springt daar heel erg boven uit want hij doet alles voor zodat de rest dat na gaat doen.

Wanneer het een keer een warme dag is, gaan ze naar een hoge brug in het dorp om daar vanaf te springen en te zwemmen. Maar Fae durft niet en vind het eigenlijk ook niet verstandig als Muis dat doet. Maar Muis is eigenwijs en doet het toch. De volgende vraagt Billy aan Muis om mee op vakantie te gaan met een grote vriendengroep. Maar Muis mocht niet van zijn vader en moeder, dus ging Billy alleen zonder Muis met de andere vrienden.

Op een andere warme dag gaan de ouders van Muis en Patrique  een dagje weg en gaan en zijn Muis en Patrique alleen thuis. En aangezien dat Billy ook weg is besluit Muis om naar Fae te gaan en van daaruit gaan ze met een paar andere naar die hoge brug.

Muis springt samen met een paar jongens van de brug af. Even later staan ze over de reling te kijken vanaf het hoogste punt. Ze zien een bootje komen en gaan met z’n alle op het bootje spuwen. Muis klom over de reling om beter te kunnen mikken…. Maar dan gaat het mis. Muis verliest zijn evenwicht en probeert de hand van Fae te pakken, maar het is te laat, hij grijpt mis en valt heel diep naar beneden langs een de palen waar de brug op staat. Iedereen is in paniek want, waar is Muis? Hij komt niet meer boven en na dat de politie ook onder water heeft gezocht komen ze tot de conclusie dat Muis dood is…. Een enorme shock voor iedereen, maar vooral voor Fae omdat zij hem misschien wel had kunnen redden, maar het lukte haar niet....

De kinderen gaan naar huis  en ze moeten vertellen wat er is gebeurt. Niemand gelooft wat er is gebeurt, de meeste denken dat Muis direct gewoon ergens te voorschijn komt omdat het misschien een grapje zou zijn van Muis. Maar dat is niet. Muis is echt dood.

Na dat Muis dood is, hangt er een rare sfeer in het dorp, het lijkt alsof het veel leger is zonder de altijd zo vrolijke, ondeugende en grappige Muis.

Als op het einde van het jaar iedereen is geslaagd van school krijgen ze kaartjes voor het concert van The Red Hot Chili Peppers. Als ze daar zijn staan ze helemaal boven in Ahoy. Als Fae na beneden kijkt komt alles weer terug van de ervaring met Muis. ze ziet hem weer vallen en kijkt in zijn ogen. En kan hem nooit vergeten, die oh zo lieve Muis….

Thema.

Het thema is ‘emotie’ want de personen in het boek zijn heel blij omdat ze leuke dingen doen zoals zwemmen en feesten. Ook vinden ze het leuk om te roken, alcohol drinken en te blowen. Maar aan de andere kant ook verdriet aangezien de altijd vrolijke Muis dood gaat en omdat het zonder hem heel erg kil is in het dorp. Daarom dus het thema: Emotie.

Genre.

De Genre van het boek is eigenlijk een kruising tussen Spanning en avontuur, Humor en Liefdesverhaal maar toch het meeste Spanning en avontuur omdat er eigenlijk een groep kinderen is die samen veel leuke dingen gaan doen zoals zwemmen en feesten maar ook nare dingen meemaken als: de dood van Muis en de sfeer in het dorp na de dood van Muis.

Beschrijving Hoofdpersonen.

Muis : Muis’ echte naam is Maurice maar zijn bijnaam is Muis. Muis is een kleine dunne jongen met bruin haar en bruine ogen. Hij is erg stoer, vrolijk, gek en grappig.

Fae: het uiterlijk wordt niet beschreven in het boek, alleen dat ze een dun meisje is. Maar verder staat er alleen dat ze aardig, lief en bezorgd is om iedereen die ze lief heeft.

 

 

 

Krantenbericht.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigen mening.

 

Ik vind het een heel emotioneel boek, dat komt omdat het best wel heftig is dat er iemand ,die zo jong is, dood gaat en je leest hoe mensen daar op reageren. Eén iemand wilde zelfs zelfmoord plegen, zo heftig kan het dus overkomen op mensen die dit overkomt. Ik zelf kreeg er ook wel een brok van in mijn keel want ik ging wel helemaal mee in het verhaal omdat het zo interessant was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles is weg door Anke Kranendonk"