Het hebzuchtgas door Jan Terlouw

Beoordeling 9.2
Foto van een scholier
Boekcover Het hebzuchtgas
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 3e klas vwo | 1244 woorden
 • 28 april 2021
 • 6 keer beoordeeld
Cijfer 9.2
6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2016
Pagina's
222
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het hebzuchtgas
Shadow

Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië, gaat stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Het bedrijf houdt zich bezig met de winning van olie, gas en kolen. Julia snapt niet dat niemand zich er zorgen maakt over het broeikas-effect, totdat ze ontdekt dat Bovenwoning verslaafd is aan hebzuchtgas. Hij kan alleen nog maar …

Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië, gaat stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Het bedrijf houdt zich bezig met de winnin…

Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië, gaat stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Het bedrijf houdt zich bezig met de winning van olie, gas en kolen. Julia snapt niet dat niemand zich er zorgen maakt over het broeikas-effect, totdat ze ontdekt dat Bovenwoning verslaafd is aan hebzuchtgas. Hij kan alleen nog maar aan geld denken. Ze verzint een list om hem van zijn verslaving af te helpen.
Maar daar laat ze het niet bij. Ze benadert ook de kinderen van de rijke directeuren van de grote energiebedrijven. Om het milieu te redden, bedenken ze samen een gewaagd plan...

Het hebzuchtgas door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoudsopgave

 1. Relevante gegevens
 1. Gebeurtenissen 
 1. Titelverklaring 
 1. Tijd 
 1. Ruimte
 1. Perspectief 
 1. Personages 
 1. Beoordeling

Relevante gegevens 
Titelbeschrijving:  
Naam: Jan Terlouw 
Titel: het hebzuchtgas 
Uitgever: De Kring 
Uitgave jaar: 2016

Genre van het boek: 
Het is een actueelsprookjesverhaal. 
- Jan Terlouw heeft nog een aantal boeken geschreven bekende zijn: Oorlogswinter en Koning van Katoren. 
-Hij heeft 2 Gouden Griffels gewonnen, voor Koning van Katoren 1 en Oorlogswinter 1. 
- Hij is het er niet mee eens hoe de wereld er nu uitziet met de klimaatverandering en te veel CO² uitstoot. Dat zie je ook in het boek want het is vaak benoemd.

Jan Terlouw - Wikipedia

Gebeurtenissen 
Het begon allemaal tijdens een grote ramp, Tracidië werd helemaal overspoeld met water en Julia maakte het allemaal mee. Velen waren daarbij omgekomen. De opa van Julia was president van Tracidië, Stefan de Wolf, hij stuurde zijn zoon (de vader van Julia) op pad gestuurd naar Gandrië om te kijken of het land iets voor hen kon doen. Hij vond daar een vrouw met een baby de vrouw zag er slecht uit en wou niks anders dan dat de baby werd meegenomen naar een veilige plek dus Oscar (de vader van Julia) nam de baby terug mee naar Tracidië. Oscar noemde de baby Thula. Jaren later moest Julia opzoek naar een bijbaantje, ze besloot om bij Solide te gaan werken. Solide is een groot kolenbedrijf die steden warm hield. De eigenaar van Solide was meneer Bovenwoning. Ze kreeg de opdracht om bij mensen thuis langs te gaan om enquêtes in te vullen over afval. Later leerde ze een jongen kennen genaamd Stijn, ze werden vrienden en hielpen elkaar. Julia kwam aan bij een huis waar Trijn Vroege woonde. Ze vertelde hoe mensen alleen maar aan geld konden denken en over het hebzuchtgas dat je zou krijgen als je elke dag hoog in de wolken was. Julia en Stijn besloten om meneer Bovenwoning van het hebzuchtgas af te helpen. Het lukte ze aardig goed. Later kwam de moeder van Stijn op bezoek. Els (zo heet de moeder van Stijn) sprak af met meneer Bovenwoning. En bij de eerste date vroeg meneer Bovenwoning Els met hem te trouwen, ze antwoordde na een week met ja. Meneer Bovenwoning is afgekomen van het hebzuchtgas en ging over op zonne

energie. Julia besloot om te zorgen dat de andere 3 grote kolen, olie en gas fabrieken van het hebzuchtgas te helpen genaamd Lodewijk Delver, Coenraad Kraker en Charlotte Fakkel. Julia nodigde de kinderen van de 3 eigenaren van de bedrijven uit: Nico, Jasper en Mirabeille. Ze verzonnen verhalen waarom de ouders in grotten moesten gaan zitten voor 3 dagen. Het is ze gelukt om alle 3 de ouders in de grotten te krijgen, ze zijn ook van het hebzuchtgas afgekomen maar of het nou door de grotten komt of door de mijnelfen want die hebben ze alle 3 gehoord...

Titelverklaring 
De titel is het hebzuchtgas, omdat Julia en Stijn van plan waren alle grote bedrijven eigenaren van het hebzuchtgas af te helpen. Hebzuchtgas is een gas hoog in de lucht die ervoor zorgt dat je hoofddoel alleen nog maar geld is.

Tijd 
Het boek speelt zich in de tegenwoordige tijd af behalve het eerste hoofdstuk want daarin staat wat Julia was overkomen tijdens de eerste overstroming van Tracidië. Er wordt niet echt een tijd genoemd waarin het boek zich afspeelt. Het verhaal speelt zich wel chronologisch af. De schrijver probeert niet spanning op te wekken door flashbacks of vooruitwijzingen."Als we vergaderen over belangrijke zaken, als we belangrijke besluiten nemen, wij samen, maar ook in onze bedrijven, zetten we er altijd een lege stoel bij."

Ruimte 
Het verhaal speelt zich af in Tracidië op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld het huis van Stefan de Wolf of het gebouw van Solide maar grotendeels was het verhaal buiten. De schrijver beschreef de ruimtes alleen als ze voor het eerst in die ruimte kwamen. De ruimtes hadden in het algemeen geen speciale band met de personages behalve bij de grotten waar Coenraad, Lodewijk en Charlotte in moesten zitten voor 3 dagen, want hun wisten niet hoe het met hun kinderen ging.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ruimte 
Het verhaal speelt zich af in Tracidië op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld het huis van Stefan de Wolf of het gebouw van Solide maar grotendeels was het verhaal buiten. De schrijver beschreef de ruimtes alleen als ze voor het eerst in die ruimte kwamen. De ruimtes hadden in het algemeen geen speciale band met de personages behalve bij de grotten waar Coenraad, Lodewijk en Charlotte in moesten zitten voor 3 dagen, want hun wisten niet hoe het met hun kinderen ging.

Perspectief 
Het boek is een hij/zij perspectief. Dat zie je aan dat er steeds namen worden gezegd als iemand iets zegt. "Als Julia het restaurant die avond binnenkomt, ziet ze naast Stijn een absolute schoonheid zitten." (Bladzijde94)

Dit wil je ook lezen:

Personages 
Julia de Wolf 
Julia is een 18jaaruit Tracidië. Ze overleeft een grote natuurramp. En gaat stagelopen bij Solide waar ze met Trijn Vroege praat over het hebzuchtgas. Ze besluit om samen met Stijn mr. Bovenwoning van het hebzuchtgas afhelpt.Daarna helpt ze ook nog 3 andere grote bedrijfseigenaren van het hebzuchtgas af. Ze werd uiteindelijk verliefd op Jasper (de zoon van Coenraad Kraker)

Alphons Bovenwoning 
Eigenaar van het bedrijf Solide. Hij was alleen maar uit op geld, totdat Julia en Stijn hem van het hebzuchtgas afhelpen door verschillende afleidingen. Hij ontmoette Els (de moeder van Stijn) en wou al vrij snel met haar trouwen.

Lodewijk Delver 
Eigenaar van een groot beroemd kolenbedrijf, werd afgeholpen van het hebzuchtgas door Juliazijn zoon Nico en de andere zoons en dochter van de 3 andere energiebazen. 

Coenraad Kraker 
Eigenaar van een groot beroemd oliebedrijf, afgeholpen van Julia en zijn zoon Jasper van het hebzuchtgas. Hij was een bekende voetballer toen hij jong was, voetballer was een sport in Tracidië.

Charlotte Fakkel 
Eigenaar van een groot beroemd gasbedrijf, wordt afgeholpen van het hebzuchtgas door Julia en haar dochter Mirabeille.

Stefan de Wolf 
President Stefan de Wolf is een ex-bioloog en heeft veel toespraken gedaan over de gevolgen over het klimaatpolitiek van het land. Hij is de opa van Julia en geeft haar heel veel adviezen. Hij heeft ook geholpen met mr. Bovenwoning, Lodewijk Delver, Coenraad Kraker en Charlotte Fakkel af te helpen van het hebzuchtgas.

Thula 
Thula is een 10-jarig jongetje uit Gandrië meegenomen door zijn vader. Hij heeft geen grote rol in het afhelpen van de 4 grote energiebazen hun verslaving aan het hebzuchtgas. Hij werd ontvoerd door 2 Gandriërs maar ontsnapte, omdat ze bijna verdronken tijdens de 2de grote natuurramp. Hij had een liedje gemaakt over het klimaat en werd daar heel beroemd mee in Tracidië.

Beoordeling 
Ik vond het wel een prima boek er was alleen niet zo heel veel spanning, het verhaal was wel leuk bedacht en soms waren er wel wat grappige stukjes. Het was wel in het begin een beetje moeilijk om erin te komen, maar als je eenmaal in het boek zat las het wel vlot weg. Ik geef dit boek een 7.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het hebzuchtgas door Jan Terlouw"