Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover The sisterhood of the traveling pants
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 3569 woorden
  • 10 maart 2008
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
45 keer beoordeeld

Boekcover The sisterhood of the traveling pants
Shadow
The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
H1.) Samenvatting

Het begint allemaal in een kringloopwinkel waar Carmen de perfecte spijkerbroek vindt. Ze koopt hem eigenlijk alleen omdat ze toch wel iets wil kopen en ze deze broek nog het minst erg vindt. Thuis aangekomen besluiten zij en haar vriendinnen Tibby, Bridget en Lena om hem te passen. Alle vier de vriendinnen denken dat de broek hen niet zal passen maar het tegendeel word bewezen. Als eerste past Tibby hem maar die denkt dat ze er weer te kinderachtig uitziet zoals als normaal. Carmen en Bridget zijn dol enthousiast en praten haar om. Nu is Lena aan de beurt en ook zij spartelt tegen. Eenmaal aangetrokken waren de vier vriendinnen al weer sprakeloos en nu was het Bridget`s beurt om hem te passen en eens te kijken of het echt een toverbroek was. Hij stond volgens haar vriendinnen super sexy en Bridget glunderde helemaal. Tibby, Lena en Bridget keken elkaar aan en hadden besloten om Carmen de broek te laten passen. Het was tenslotte haar broek. Carmen sputterde tegen en probeerde er onder uit te komen door te zeggen “maar als Tibby hem past kom ik er nooit in. Carmen had namelijk de kont en Tibby had niks. Haar vriendinnen bleven aandringen en uiteindelijk ging de broek ook bij Carmen aan en hij stond PRACHTIG! De vier vriendinnen wisten het nu zeker, de broek was magisch.
Het was de eerste keer dat ze zonder elkaar op vakantie gingen en ze hadden besloten om de broek als magische broek door te sturen naar elkaar. Als eerst zal Lena hem naar Griekenland mee nemen, daarna zou hij naar Tibby worden gestuurd om dat ze thuis bleef deze vakantie, daarna rees de broek door na Carmen die naar vader ging en uiteindelijk naar Bridget die op voetbalkamp ging. Terug zou hij in de omgekeerde volgorde terug worden gestuurd.

Aangekomen in Griekenland ontdekt Lena dat haar Oma haar wil koppelen met een Griekse jongen Kostos. Daar heeft Lena geen zin in en sluit zich af van iedereen en gaat elke dag uit schilderen. Ze ontdekt een heel mooi plekje om te gaan schilderen naast een beekje ze krijgt het warm en trekt haar kleding uit om te gaan zwemmen, Kostos die daar normaal ook zwemt ziet haar en Lena denkt dat hij haar bespiet. Dat is niet waar en het loopt hij tot een drama. Aan het eind van het boek verzameld Lena al haar moed en verteld Kostos dat ze hem leuk vindt!
Tibby blijft thuis, ze krijgt een baantje en red een kind van een epilepsie aanval. Het meisje blijkt Bailey te heten en kanker te hebben. Uiteindelijk schieten Bailey en Tibby wel goed op en gaan samen een film maken. De film gaat heel goed en dan blijkt dat het niet goed gaat met Bailey. Tibby gaat langs en het is reuze gezellig. Tot op een dag, Tibby bericht krijgt dat Bailey is overleden. Het doet Tibby verdriet maar gaat verder met haar leven.
Carmen gaat deze vakantie naar vader en dat is heel speciaal. Ze komt het niet zo vaak en daarom heeft ze er heel veel zin in. Daar eenmaal aangekomen blijkt het dat haar vader opnieuw gaat trouwen en ineens 2 stiefkinderen heeft. Ze is onzichtbaar voor de familie en besluit terug te gaan naar huis na een lange periode van niet bestaan voor de wereld. Op de dag van de bruiloft beseft ze dat ze er bij hoort en neemt het eerste vliegtuig naar Los Angeles om toch bij de bruiloft te zijn.
Bridget is op voetbalkamp en heeft een oogje op Eric laten vallen. Ze wil hem versieren en doet allemaal domme dingen zoals s`nachts naar hem toe gaan. Eric legt uit dat het niet kan maar Bridget geeft niet op voordat ze zeker weet dat hij haar niet wil. Aan het eind legt Eric uit dat hij haar heel leuk vindt maar dat het niet kan. Bridget leert het te accepteren en laat Eric los. Terug thuis vertellen de meisjes alles aan elkaar en besluiten de broek, de reizende spijkerbroek te noemen.

H2.) Onderwerp

Is uitgekomen wat jullie van tevoren van het verhaal verwachtte?
Wij hadden een idee van het boek, maar we wisten niet dat er allemaal dingen zouden gebeuren, zoals dat Carmen erachter komt dat haar vader weer met zijn eerste familie omgaat, of dat Lena een vriend zou vinden in Griekenland (Kostos)

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Er waren wel onderwerpen waarvan wij dachten jij dat is wel logisch, met jongens en elkaar missen wanneer zij op vakantie zijn, maar je zou niet verwachten dat de vriendin van Tibby (Bailey) zou overleden aan kanker.

Spreekt het onderwerp van het verhaal jullie aan of niet? Hoe komt dat?
Laura: Persoonlijk, voor mij wel het is een leuke vriendinnen boek, er gebeuren leuke dingen waarvan je verder wil lezen en het heeft een hele leuke verhaal lijn. Vooral van Lena, wanneer ze in Griekenland is en een jongen ontmoet die Kostos heet. Ze is erg verlegen en doet bijna niks met Kostos terwijl zij in Griekenland is en heeft het niet echt naar haar zin. Uiteindelijk gaat ze naar Kostos om te praten, en heeft ze de volgende paar dagen die ze nog in Griekenland besteed heeft ze het dan natuurlijk heel erg naar haar zin!
Oona: Het stuk van Carmen sprak mij vooral heel erg aan. Ik weet namelijk zelf wel hoe is het om gescheiden ouders te hebben. En ik denk dat als mijn vader opnieuw zou trouwen dat ik het heel erg zou vinden, maar ik denk ook wel dat ik het zou accepteren net als Carmen.

Het stuk van Tibby sprak mij ook wel aan omdat de moeder van een vriendin van mij ook kanker heeft. Ze heeft ook veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis en nu gaat het weer beter maar in de tijd dat ze er lag maakte ik mij veel zorgen en ging het niet goed met me.

Wordt het onderwerp goed en grondig uitgewerkt of blijf het toch tamelijk oppervlakkig?
Wij vinden dat het onderwerp goed en grondig word uitgewerkt, omdat de schrijfster er veel details heeft in verwerkt en het verhaal goed is bedacht. De schrijfster heeft gevoel voor humor maar weet ook wanneer ze serieus moet zijn over bepaalde onderwerpen.

H3.) Gebeurtenissen

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om jullie te blijven boeien?
Wij vinden dat er heel veel gebeurtenissen in zitten en dat ze ook wel nodig zijn voor het verhaal. Op het moment dat Bailey flauwvalt in de super markt waar Tibby werkt weet je eigenlijk al dat ze er de rest van het verhaal in voor komt. De film waar Bailey aan mee wil werken en dat ook gewoon doet is belangrijk voor de rest van het verhaal omdat zodra Bailey dood gaat, Tibby begint te denken over hoe het nou verder moet gaan met de film.
Bij Carmen gaat het precies ze je hebt alle gebeurtenissen om het verhaal te laten kloppen en het ook dan ook te snappen is. Zo gaat het ook bij de andere personages. Wij hebben voor Tibby gekozen bij deze vraag omdat zij ons het meest aanspreekt met wat ze allemaal mee maakt.

Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten van de personages? Wat vinden jullie daarvan?
In dit verhaal gaat het vooral om de gedachten van de personages en minder om de gebeurtenissen. Je leest de hele tijd over hoe sexy Bridget Eric wel niet vind en dat Carmen haar nieuwe gezin helemaal niet leuk vind. Hoe Tibby zit te twijfelen of ze nou wel of niet met Bailey om moet gaan en hoe Lena boos is op Kostos omdat hij haar heeft bespied.

Hebben de gebeurtenissen indruk op jullie gemaakt? Welke gebeurtenis vooral? Hoe komt dat?
Wij vonden sommige gebeurtenissen wel belangrijk en die hebben ook een indruk achtergelaten, maar de meeste hebben we niet onthouden.

Oona: Het voetbalkamp met Bridget en Eric heeft een indruk op mij achter gelaten omdat ze zo gek was op die jongen en niet meer wist wat ze moest doen. Ze was zo verliefd op die jongen. De gebeurtenis die ik heel belangrijk vond was het gesprek tussen Eric en Bridget. Dat hij zei dat hij haar wel leuk vond maar dat ze te jong was, en dat ze dus moest stoppen met hem leuk vinden?! Dat lukt toch niet zomaar 1-2-3
Laura: Voor mij is de gebeurtenis waar Tibby`s vriendin Bailey overleed. Het is heel erg zielig, en ‘spannend’ waardoor ik steeds verder wil lezen. Elke keer dat ik verder lees komt er een nieuwe gebeurtenis waarvan ik denk dat ik dat niet heb verwacht. Bijv. Over Carmen dat ze bij haar vader aankomt en uitvindt dat haar vader weer met zijn eerste gezin omgaat.

H4.) Personages

Moet je zelf veel invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet? Waar ligt dat volgens jullie aan?
Nee! Juist niet! In het boek word heel duidelijk uitgelegd hoe alles in elkaar zit met alle personages. Bijv.
Carmen Ze is een vrolijk, normaal meisjes. Ze is wel een beetje onzeker. Ze mag de nieuwe vrouw en de kinderen van haar vader niet. Ze regelt veel voor haar vriendinnen en zij is ook degene die de reizende broek heeft gekocht. Ze heeft een donkere huid en is de dikste van haar vriendinnen
Lena Ze is een heel mooi meisjes, waar alle jongens op vallen. Ze is heel erg verlegen, stil, rustig en in zichzelf gekeerd. Ze wordt voor het eerst echt verliefd op een jongen, Kostos. Ze heeft een bruine huid en steil, glanzend haar en haar ogen zijn erg groot
Tibby Ze is een beetje een apart meisje. Ze verveelt zich totdat ze Bailey ontmoet. Ze verliest in de vakantie twee dierbaren: haar vriendin Bailey en haar hamster Mimi. Daardoor raakt ze een tijdje depressief. Maar haar vriendinnen maken haar weer vrolijk. Ze draagt altijd werkmansbroeken. Ze heeft smalle heupen en lange benen. In de vakantie werkt ze bij Wallman (een supermarkt)
Bridget Is een opvallend meisje doordat ze zo ontzettend veel energie, doorzettingsvermogen en durf heeft. Bridget is heel spontaan en sportief. Ze wordt verliefd op haar voetbal trainer die 4.5 jaar ouder is dan zij. Ze is heel lang en heeft hele lange benen en haar taille en heupen zijn smal.

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
Carmen: Carmen heeft het moeilijk met het feit dat haar vader opnieuw gaat trouwen. Ze vindt het niet leuk dat hij er niks over heeft gezegd en haar nieuwe stiefmoeder net alsof ze niet bestaat. Carmen veranderd zodanig dat ze meer gesloten is en niet meer zoveel sociale contacten heeft.

Lena: Lena heeft het probleem dat haar opa en oma denken dat Kostos haar heeft verkracht. Haar opa slaat de opa van Kostos in elkaar en Lena durft de waarheid niet meer te zeggen.
Tibby: Tibby kijkt op haar werk (in een supermarkt) in de portemonnee van een meisje dat is flauwgevallen. Ze wil kijken of er een adres instaat. Ze wordt beschuldigd dat ze heeft gestolen.
Bridget: Bridget heeft een probleem dat zij verliefd word op een voetbal trainer in het kamp waar zei zich in die vakantie bevind.

Heeft één van de verhaalpersonen jullie beïnvloed? Zo ja, in welke opzicht?
Carmen heeft ons beïnvloed omdat zij iets meemaakt dat vaak in de realiteit voorkomt ( Dat haar ouders zijn gescheiden en haar vader opnieuw trouwt en dat ze door haar stief moeder genegeerd wordt)

H5.) Bouw

Vinden jullie dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?
Wij vinden dat de gebeurtenissen een beetje te snel op elkaar volgen. Zo vinden we ook dat het van de hak op de tak overgaat van personage naar personage. We hadden soms even niet door of het nou wel of niet over hetzelfde personage ging.

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Ja! Omdat er telkens gebeurtenissen voorkomen die je niet zou verwachten. Je zou toch wel verwachten dat Eric uiteindelijk ook wel voor Bridget zou vallen en dat ze een “happy end” hebben, maar dat is niet zo.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen?
Vinden jullie dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Wij vinden het wel een fijn slot. Het slot pas heel erg goed bij de gebeurtenissen omdat de vriendinnen er over praten. Het einde is eigenlijk een soort samenvatting van het hele verhaal.


H6.) Taalgebruik

Vinden jullie het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?
Laura: Ik vond het eigenlijk best wel moeilijk met het moeilijke taalgebruik. Want ik heb er vaak moeite mee met moeilijke woorden wat indruk maakt op mijn leestempo
Oona: Ik vond het boek dus weer wel makkelijk op te lezen. Ik heb de moeilijke woorden gewoon opgezocht en toen begreep ik het weer wel.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
Laura: Het verschilt per plaats en hoofdstuk. Soms heb ik het idee dat er alleen iets word beschreven en dat de verhaal opeens op stil staat.
Oona: Ik ben het eigenlijk helemaal eens met Laura.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?
Ja soms zelfs te veel. Er zijn dan moeilijke woorden en dat heeft weer gevolgen voor de rest van het verhaal. Het lijkt er dan op dat het verhaal op een stilstand is gekomen en dan ben je weer de draad van het verhaal kwijt.

Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Ja er zitten heel veel dialogen in, maar dat vinden wij wel prettig. Er wordt veel duidelijk gemaakt tijdens die gesprekken. Zoals tussen Carmen en haar vader als hij weer eens meer aandacht heeft voor zijn aanstaande vrouw. Of de gesprekken tussen Eric en Bridget. Dat maakt veel duidelijk.

H7.) Extra Opgaven

Zoek twee recensies over het verhaal op internet of in de bibliotheek. Beschrijf de verschillende meningen van de recensent je het eens bent en leg uit waarom?
Wat ChickLit.nl van dit boek vindt:


Heerlijke 'tiener-chicklit'! Het is een geweldig verhaal, ook voor de wat 'oudere' lezers. Het verhaal gaat over een viertal 16-jarigen, wat je echt terugbrengt in je eigen tienertijd. Heel standaard om te zeggen, maar het is wel degelijk een herkenbaar verhaal.

Het is een raar idee is dat vier meiden met een verschillend postuur dezelfde spijkerbroek passen. Toch is het wel heel origineel om deze broek rond te laten reizen naar de plekken waar ieder van het viertal hun zomer, apart van elkaar, doorbrengt. De broek reist van Griekenland naar Amerika, en weer terug. Niet te vergeten dat er strikte regels aan het dragen van de Reizende Broek verbonden zijn. Elk personage heeft haar eigen verhaallijn en dat maakt het boek zo leuk. Je krijgt niet het idee dat je vier verschillende boeken aan het lezen bent, want de verhaallijnen zijn sterk met elkaar verbonden, doordat de broek in elke verhaallijn een grote rol speelt. Het is grappig, ontroerend, maar ook erg onweerstaanbaar. Echte tienerproblemen die we allemaal herkennen, maar ook wat schokkende tranentrekkers, waarbij ik het maar moeilijk droog heb weten te houden. Het boek lees je in één ruk uit, omdat je steeds wilt ontdekken hoe het verder gaat. Ik blijf erbij dat het boek echt voor tieners geschreven is, dus als je daar niet van houdt, raad ik hem niet aan. Degenen die wel eens iets anders willen dan de 'standaard' chicklit, geef ik het advies naar de winkel te rennen en een dagje vrij te nemen van je dagelijkse bezigheden! (Jacky)
Bron: http://www.chicklit.nl/boek_op_isbn.php?isbn=9026119909

NBD|Biblion:
Meisjesroman waarin vier gezworen vriendinnen voor het eerst zonder elkaar de zomervakantie doorbrengen. Een spijkerbroek, die ze aan elkaar doorzenden, zal hen en hun belevenissen vergezellen en hun moed geven. Deze broek staat voor liefde. De situaties waarin de vier verschillende personages verzeild raken, betekenen vooral een confrontatie met henzelf. Wie ben ik? Ondanks de Amerikaanse sfeer, namen en uitdrukkingen is de tienerproblematiek herkenbaar. Gevoelens en emoties zijn goed uitgewerkt. Korte ongenummerde hoofdstukjes, elk beginnend met een pagina waarop over een spijkerbroek een groot gedrukte spreuk staat. Vlot, breedsprakig taalgebruik met veel levendige dialoog. Her en der staan (quasi-)geschreven briefjes naar elkaar. Heruitgave ter gelegenheid van de dvd-release in Nederland ('The sisterhood of the traveling pants')*. Op de nieuwe omslag van de paperback de filmposter: een meisje in spijkerbroek met in haar kontzak een stationsfoto van de vier hoofdrolspeelsters. Een boek om lekker in weg te glijden voor meiden vanaf ca. 13 jaar.
Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/24968

Laura: Ik ben het mee eens met de eerste recensie van Cicklit.nl want die beschrijven ook mijn mening over het boek... Er zit niet zoveel verschil in hun recensie en mijn mening.
Oona: Ik ben het eens met recensie 2 omdat daar mee informatie instaat over het boek. Ze beschrijven het beter, en geven mij het gevoel dat ze weten waar ze het over hebben.

Zoek in de bibliotheek of op internet achtergrondinformatie over de maker van het verhaal. Zorg voor minstens twee bronnen. Schrijf op wat volgens die achtergrondinformatie de algemene kenmerken van het werk van de schrijver/filmmaker zijn. Ga na of die kenmerken terug te vinden zijn in het verhaal dat je gelezen/bekeken hebt. Geef daarbij duidelijk voorbeelden uit het boek of de film.

Ann Brashares:

Ann Brashares is geboren in Chevy Chase, Maryland. Ze woont nu met haar man en 3 kinderen in Brooklyn, New York. Ze groeide op in een gezin met 3 broers. Ze studeerde filosofie. Ze heeft haar studie niet afgemaakt. Ze werkte een aantal jaar als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij. Ze besloot na het schrijven van haar eerste boek, 4 vriendinnen 1 spijkerbroek, fulltime schrijfster te worden. Het idee van het boek kwam doordat een collega haar een keer vertelde dat zij met haar vriendinnen in de zomervakantie een spijkerbroek deelde. De personages zijn gebaseerd op mensen die ze kende. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald. Er is ook een film gemaakt over deel 1: ‘The sisterhood of the traveling pants’ met o.a. Alexis Bledel (mijn favoriete actrice) in de hoofdrol. In het najaar 2002 verscheen het 2e deel. In Amerika won Ann Brashares The Book Sense Book of the Year Award. Het boek kreeg ook een award voor mooiste omslag van 2001 in Amerika. Ann Brashares werd verkozen als beste debutante. Ann denkt erover een 4e deel te schrijven maar ze wil misschien ook een boek voor volwassene schrijven.

“I don't really write with the idea of trying to teach any lessons. I want to tell a story as truthfully and engagingly as I can, and then let the chips fall where they may.”—Ann Brashares
http://www.scholieren.com/boekverslagen/24968

Ann Brashares (1967, Virginia, Verenigde Staten van Amerika) is een Amerikaanse schrijfster uit Brooklyn. Ze studeerde filosofie aan het Barnard College te New York. Tijdens haar studie was ze redacteur bij een kinderboekenuitgeverij, maar na haar eerste boek werd ze fulltime schrijfster. In 2001 maakte ze haar debuut met het jeugdboek The Sisterhood of te Traveling Pants, dat in 2002 in het Nederlands vertaald is als 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald en Warner Bros heeft de filmrechten gekocht.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ann_Brashares
Nee, de biografie is niet terug te vinden in het boek.

H8.) Meningen

Oona over het boek, mijn plus punten: Ik vond het een super goed boek, omdat het erg geloofwaardig was en ik het begreep. Ik neem als voorbeeld even de dood van Bailey. Zij had kanker en zou sterven. Op het moment dat Tibby het bericht krijgt dat Bailey in het ziekenhuis ligt wordt Tibby depressief en wil ze niet meer verder. Toch gaat ze verder met de hulp van Carmen en heeft nog een leuke periode met Bailey voor zij overlijdt. Ik voelde het verdriet van Tibby. Het kwam heel geloofwaardig over.
Verder vind ik dat de verhaallijn heel erg goed is. Door het verhaal heen vond ik brieven terug van de vier vriendinnen. Er stond dan bijvoorbeeld in dat het niet goed ging met Bridget. Zij stuurde de brief dan bijvoorbeeld naar Carmen en in de volgende scène lees je dat Carmen zich zo’n zorgen maakt over Bridget. Het zit gewoon goed in elkaar.

Oona over het boek, mijn min punten: Natuurlijk naast alle goede punten zijn er volgens mij ook min punten. Ik vind dat de overgang van scène naar scène te onduidelijk is. Ik vind dat het soms heel moeilijk was om te er achter te komen bij wie het verhaal zich nu afspeelde.
Ik vind ook dat er te veel gebeurtenissen zijn in het boek die het te druk maken. Ik bedoel net als Lena er achter is dat Kostos haar heeft bespiedt beginnen de opa’s meteen te vechten. Dat is te dicht op elkaar. Ik zat namelijk nog te denken over wat er allemaal was gebeurd bij het meertje en toen moest ik gelijk de volgende “shock” verwerken.
Ook vind ik dat er teveel details in worden verwerkt. De auteur legt teveel uit. Ze geeft teveel informatie die niet belangrijk is. Zoals hoe Lena haar blouse verkeerd dicht maakte en dat ze van de 5 knopen er maar 3 dicht maakte. Dat stoort mij nog al erg.

REACTIES

A.

A.

bedankt voor je boekverslag

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares"