A: Algemene gegevens

1. Auteur: Ann Brashares. Ann Brashares is getrouwd en heeft twee kleine kinderen, Sam en Nathaniel, binnenkort krijgt ze haar derde kind. Haar woonplaats is Brooklyn, New York. Voordat ze het boek schreef, was haar beroep redacteur bij een kinderboekenuitgeverij.

Ze kwam op het idee om dit boek te schrijven, toen een goede vriendin vertelde dat ze ooit een spijkerbroek had gedeeld met een vriendin, maar hem kwijt was geraakt.

2. Titel: 4 Vriendinnen 1 Spijkerbroek. In het Amerikaans The Sisterhoods of the Traveling Pants3. Uitgeverij, plaats jaar uitgave: Piramide, Juli 2002 in Amsterdam.

4. Genre: Het is een boek over vriendschap.B: Beschrijving van de inhoud

1. Wie zijn de hoofdrolspelers? De hoofdrolspelers zijn Carmen, Lena, Tibby en Bridget, 4 hele goede vriendinnen. Carmen is een aardig meisje, ze is half Puerto Ricaans. Lena wordt het mooiste van het stel genoemd, omdat ze mooi lang haar heeft, erg snel een bruin gezicht heeft en ze is half Grieks. Tibby is aardig maar kan ook kattig zijn. En als Bridget een idee heeft of iets heel graag wil, gaat ze net zo lang door totdat ze haar zin heeft.

2. Waar speelt het zich af? Het verhaal speelt zich af in South Carolina, Griekenland, Baja California en in de Verenigde Staten.

3. Wanneer speelt het zich af? Het speelt zich af in de zomervakantie van Carmen, Lena, Tibby en Bridget, in deze tijd.

4. Wat is het belangrijkste probleem in het boek? Het belangrijkste probleem in het boek is eigenlijk waar het hele boek over gaat, namelijk dat de 4 vriendinnen voor het eerst niet met elkaar de zomervakantie doorbrengen.

5. Hoe begint het verhaal? Het verhaal begint op het moment dat Carmen samen met Lena, Lena’s zusje Effie en de moeder van Lena, naar een winkeltje gaat tussen een winkel die water verkoopt en een natuurwinkel, YES. Als Effie opzoek is naar een jurk voor het schoolbal, ziet Carmen een mooie broek, een spijkerbroek. Ze besluit het te kopen, maar als ze thuiskomt propt ze hem achter in kledingkast.6. Hoe eindigt het verhaal? Het verhaal eindigt op het moment dat ze met zijn allen in Gilda’s zijn, een sportzaal. Ze vertellen elkaar dan alle verhalen die ze beleeft hebben.

7. Waarop slaat de titel? Het boek heeft de titel: 4 Meiden 1 Spijkerbroek gekregen omdat het over 4 vriendinnen gaat, die in de zomervakantie met zijn allen 1 spijkerbroek delen.

8.Korte samenvatting van het boek: Het boek gaat over 4 vriendinnen, Carmen, Lena, Tibby en Bridget die heel erg uitkijken naar hun vakantie, maar ze zien er ook tegen op. Dit wordt namelijk hun eerste jaar dat ze niet met zijn allen zijn. Maar ze zijn ook niet helemaal alleen, er reist namelijk een spijkerbroek mee die Carmen voor de vakantie had gekocht. Voordat ze op vakantie gaan maken ze een paar regels, in de naam van de Zusterorde, voor degene die de broek draagt. Er zitten grappige en rare regels bij, namelijk:

1. je mag de broek nooit wassen.

2. als je de broek aanhebt mag je nooit denken ‘ik ben dik.’

3. je mag de broek nooit door een jongen uit laten trekken (natuurlijk mag je hem wel uittrekken in zijn aanwezigheid).

4. je mag niet in je neuspeuteren als je hem draagt.

5. je moet je zusters de hele zomer schrijven ongeacht hoe leuk je het hebt zonder hen.

6. je moet de broek aan je zusters doorgeven volgens de regels die de Zusterorde heeft opgesteld.

De dag nadat ze de regels hebben opgesteld vertrekken 3 van de vier vriendinnen naar hun vakantieplekje. In de vakantie gebeuren er allemaal dingen: Tibby krijgt een vriendin van 11 jaar die leukemie heeft. Bridget ontmoet Eric, één van haar coaches op het voetbalkamp en wordt daarop erg verliefd. Lena beleeft iets met Kostos een jongen uit Griekenland die haar opa en oma goed kennen. En Carmen krijgt een vervelende verrassing van haar vader.C: Eigen mening over het boek

Ik vind het een erg leuk boek omdat er veel wordt beleefd. Het is grappig omdat Bailey, het meisje wat Tibby ontmoet, best wel grappig is. En ook wel zielig omdat Bailey op het einde dood gaat aan leukemie.D: Extra, leuke en grappige weetjes

1. Het debuut van Ann Brashares werd een groot succes, in 2001 werden in de Verenigde Staten 125.000 boeken verkocht, terwijl het boek pas in September was verschenen!

2. Haar boek is uitgebracht op 11 September 2001. Ze was op weg naar de boekhandel waar ze werkt, toen ze hoorde van de aanslagen op het World Trade Center, een paar kilometer verderop. Ze ging toen meteen terug naar huis. ’s Avonds realiseerde ze zich pas dat het een feestelijke dag had moeten worden: de dag waarop haar 1e jeugdboek verscheen.

3. Het boek is al in meer dan 15 landen verschenen!

4. Er zijn filmrechten verkocht aan de filmmaatschappij Warner Brothers (degene die de films van Harry Potter enz. filmde.) om het boek te verfilmen.

5. Op dit moment schrijft Ann Brashares het tweede deel van 4 Meiden 1 Spijkerbroek.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

Hoi,

Op het einde staat dat ze van plan is om het tweede deel te gaan schrijven. Dat kan niet. Deze is verouderd. Want er zijn al 3 delen uit. En er staat op het eind: '4 meiden, 1 spijkerbroek. Terwijl het 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek is.

XxX Vera

13 jaar geleden