ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Samenvatting:
Carmen, Lena, Tibby en Bridget zijn vanaf jongs af aan vriendinnen, tijdens hun
moeders zwangerschap gymden de moeders samen en waren beste vriendinnen. Voor de vier vriendinnen is dit hun eerste zomer zonder elkaar. Als Carmen met Lena, haar zusje Effie en de moeder van Lena en Effie in de stad zijn om een gala jurk te zoeken voor Effie komen ze in een tweedehandse winkel, daar koopt Carmen een spijkerbroek. Daarna denkt ze er niet meer aan. En propt hem achter in de kast. Als de vriendinnen de laatste dag voordat 3 van de vriendinnen op vakantie gaan, samenkomen passen ze allemaal De Spijkerbroek. Hij staat hun allemaal als gegoten, terwijl elke vriendin een totaal ander figuur heeft. Ze besluiten om de broek door te sturen samen met een brief hoe ze het hebben op hun eigen vakantie, zodat alle vier de vriendinnen een keer de broek hebben gehad en toch nog een beetje bij elkaar zijn.
Carmen was van plan de zomer door te brengen met haar vader in zijn flat in South Carolina. Als haar vader haar van het vliegtuig ophaalt rijden ze naar een vreemd huis en daar stelt hij haar voor aan zijn nieuwe gezin, Lydia, Krista en Paul. Al, haar vader, gaat trouwen met Lydia. Carmen vindt het vreselijk. Op een avond heeft ze er genoeg van en loopt weg. Als ze naar huis gaat om te kijken of haar vader haar al aan het zoeken is, zitten ze gewoon te eten. Ze gooit dan een steen door het raam en neemt de trein naar huis en naar Tibby. Na een tijdje thuis, gaat ze weer terug naar haar vader. Ze gaat naar de bruiloft.
Lena gaat voor het eerst haar grootouders ontmoeten in Oia, Griekenland. Ze houdt van schilderen in het mooie dorp. Op een feest stelt haar grootmoeder Kostos aan haar voor. Hij is knap en woont bij zijn grootouders en iedereen vindt hem geweldig. Lena’s grootouders willen graag dat Lena en Kostos verliefd op elkaar worden. Lena vindt het niks, maar haar zusje Effie vindt hem ook geweldig. Als Lena op een dag gaat schilderen is het zo warm dat ze gaat zwemmen. Ze heeft alleen geen badpak bij zich. Als ze in het water ligt, ziet ze Kostos tussen de bosjes. Ze wordt heel kwaad en gaat snel naar haar grootouders. Haar grootvader gaat naar de grootvader van Kostos. Ze vechten, maar dan springt Kostos ertussen. Haar grootouders denken dat er iets heel ergs is gebeurd. Als ze nog een keer gaat schilderen bij de plek dat Kostos haar naakt had gezien, ziet ze Kostos zwemmen. Dan beseft ze dat Kostos hier altijd zwemt en haar niet was gevolgd. Ze legt alles aan haar grootouders uit. Daarna gaat ze naar Kostos en vertelt hem ook alles. Alles komt weer goed. Als Lena en Effie in het vliegtuig naar huis zitten, leest Lena de brieven van Bridget en besluit haar op te gaan zoeken.
Tibby is de enige die thuis blijft. Ze was van plan een documentaire te maken over de vakantie, en gaat allemaal mensen interviewen. Tijdens haar werk bij Wallman, ontmoet ze Bailey, een meisje dat leukemie heeft. Bailey komt in het ziekenhuis terecht, en daar overlijdt ze.
Bridget is naar een voetbal kamp in Loreto (Spanje). Ze wordt daar verliefd op Eric een van de kampleiders, maar dat mag niet volgens de regels, en daar houdt Eric zich ook aan. Bridget is er heel verdrietig over. Lena heeft haar brieven gelezen, en merkt dat ze zich heel ongelukkig voelt. Ze gaat naar het kamp toe, en het gaat weer beter met Bridget.
1. Hoe begint het boek?
Het boek begint met een inleiding over een broek die een goed leven heeft gehad.
Na de inleiding begint het verhaal pas echt.
Het verhaal is na de inleiding vanaf het echte begin geschreven (ab ovo). Je kunt merken dat het boek ab ovo is geschreven.
Er wordt eerst uitgelegd hoe Carmen de broek heeft gevonden en vervolgens hoe de vriendinnen de zomervakantie doormaken samen met de broek en eindigt met een slotwoord.
De vier vriendinnen zijn weer samen en vertellen hun vakanties aan elkaar.
Ze schrijven de dingen die ze meegemaakt hebben op de pijpen van de spijkerbroek.

2. In welke volgorde worden de gebeurtenissen in het boek verteld?
Het verhaal begint met het einde, vervolgens in chronologische en logische volgorde.
fragment 1 begin :
’’ Hij had een goed leven gehad vóór ons.’’
fragment 2 :
’’ Ik had hem gevonden buiten Georgetown in een tweedehands zaak die ingeklemd zit tussen een winkel die water verkoopt.”
fragment 3:
’’De ontdekking van de toverbroek op zo’n dag,vlak voor hun eerste zomer zonder elkaar ,rechtvaardigde een tocht naar de sportschool van Gilda.”

Uitleg bij fragment 3:
De vier moeders van de vriendinnen hebben elkaar daar leren kennen. De meisjes hebben ingebroken bij de sportschool.
Met muziek ,kaarsjes, en lekker eten maken ze er een gezellige avond van en ze leggen een eed af op de ‘reizende spijkerbroek’.
3.a Hoe verloopt de tijd in het verhaal?
Het verhaal speelt zich af in de zomervakantie van de vier vriendinnen.
Je kunt zien dat het verhaal zich in de zomervakantie afspeelt.
fragment 1: Ze vertellen dat het de eerste zomervakantie zonder elkaar wordt.
fragment 2: Bridget pakt haar koffers voor een voetbal zomer kamp.
fragment 3: Ze zijn allemaal terug van vakantie , die avond gaan ze naar hilda’s.
Die avond is de laatste avond voordat ze weer naar school moeten.

b. Er wordt gemanipuleerd met de vertelde tijd met behulp van flashbacks, tijdsprongen, tijdverdichting,tijdvertraging.
Er komt een soort flashback in voor(alleen in de inleiding,in het verhaal niet):
‘Ik kan doen alsof ik een intense, trouwe, en onmiddellijke bewonderaarster was van de Broek, of ik kan eerlijk zijn en je vertellen dat ik degene was die hem bijna had weggegooid. Maar daarvoor moet ik iets teruggaan in de tijd en je vertellen hoe de Reizende Spijkerbroek is geboren.’ En daarna komen de stukjes die de meiden in de zomer hebben beleefd.
In dit verhaal komen veel terugverwijzingen voor. Bij een terugverwijzing wordt terugverwezen naar iets wat eerder is gebeurd, maar zonder dat het verhaal hiervoor wordt afgebroken. Er wordt bijvoorbeeld een terugverwijzing gebruikt in het stukje, dat Lena haar grootmoeder vertelt wat er is gebeurd met Kostos, er wordt hier terugverwezen naar wat eerder in het verhaal is gebeurd, namelijk de gebeurtenis met Kostos en Lena. Nog een voorbeeld is Effie, die aan Lena vertelt wat er gisteravond allemaal is gebeurd.
Ook worden er in het verhaal veel vooruitwijzingen gebruikt. Hierbij wordt vooruitgewezen naar wat nog komen gaat. Bijvoorbeeld Bridget die van te voren wist dat ze de finale wedstrijd slecht zou spelen. Terwijl die pas aan het eind van de dag zou zijn.
Het verteltempo in dit verhaal wisselt vaak. Het ene moment worden er veel gebeurtenissen in een paar zinnen beschreven. Dit gebeurt bijv. op het moment dat Bailey overlijdt. Het moment dat Tibby dit te horen krijgt tot ongeveer een week na de begrafenis, wordt allemaal in ongeveer één bladzijde verteld. Het verhaal gaat hier snel. Bij deze versnelling speelt tijdsverdichting op. Het verhaal laat namelijk veel tijd in weinig zinnen verlopen. Maar soms wordt één gebeurtenis in een aantal bladzijde verteld. Dit gebeurt bijv. bij de gebeurtenis dat Lena denkt dat Kostos haar bespiedt wanneer ze aan het naakt zwemmen is. Deze gebeurtenis wordt heel uitvoerig besproken. Hier gaat het verhaal dus langzaam, dit noem je een vertraging. Deze versnellingen en vertragingen zijn belangrijk voor wat het verhaal wil vertellen. Namelijk de gebeurtenis van Lena wordt uitvoerig en langzaam verteld. Hiermee wil de het verhaal duidelijk maken dat het om een belangrijke gebeurtenis gaat. Het moment dat Bailey overlijdt wordt snel verteld, hiermee wil het verhaal duidelijk maken dat deze gebeurtenis minder belangrijk is. Bailey is namelijk een bijpersoon en geen hoofdpersoon. Er kan ook een versnelling en snel daarna een vertraging volgen. Dan volgt er namelijk iets belangrijks. Dit komt bijvoorbeeld ook voor in het stukje dat Bailey overlijdt. Eerst komt de versnelling, Tibby wordt gebeld dat Bailey overleden is, de uitvaartplechtigheid en daarna de begrafenis. Dit alles wordt in één alinea verteld. Maar nu volgt de vertraging. Tibby begraaft haar hamster, die op het zelfde moment overleed als Bailey, naast Bailey. Dit stukje is belangrijk en wordt uitvoerig verteld.
Het overslaan van tijd noem je een tijdsprong. Dit is om saaiheid te voorkomen. Ook in dit verhaal wordt gebruik gemaakt van tijdsprongen. Bijvoorbeeld in het stukje over de voetbalwedstrijden van Bridget.
In totaal moest ze er elke dag minimaal 1 wedstrijd spelen, maar alleen haar eerste en laatste wedstrijd worden besproken. Alle wedstrijden die hier tussen zaten zijn overgeslagen.
4. Vanuit welk perspectief wordt het verhaal beschreven?
Wisselend perspectief.
Het begint met een ik –perspectief.
Carmen verteld het eerste hoofdstuk.
Naast de hoofdpersonen zelf vertellen ook bijv. oma, Kostos ,Bailey.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.