1 Titel en auteur
De titel van mijn gekozen boek is ‘4 vriendinnen 1 spijkerbroek’. De auteur is Ann Brashares. Ann Brashares is getrouwd en heeft twee kleine kinderen, Sam en Nathaniel, binnenkort krijgt ze haar derde kind. Haar woonplaats is Brooklyn, New York. Voordat ze het boek schreef, was haar beroep redacteur bij een kinderboekenuitgeverij. Ze kwam op het idee om dit boek te schrijven, toen een goede vriendin vertelde dat ze ooit een spijkerbroek had gedeeld met een vriendin, maar hem kwijt was geraakt.

2 Jaar van uitgave

Het boek kwam in 2001 uit, in de U.S.A. In juli 2002 kwam de Nederlandse vertaling uit in Amsterdam door uitgeverij Piramide.

2 Is het boek een vertaling? Uit welke taal?

Het boek is een vertaling uit het Amerikaans. De oorspronkelijke titel is ‘The Sisterhood of the Traveling Pants’. Anneloes Timmerije heeft het boek vertaald.

3 Heeft het boek een motto? Welke?

Iedere titel van het hoofdstuk is een uitspraak (van een schrijver of hoofdpersoon van het boek), spreekwoord of iets wat in het gelukskoekje zit. Dus eigenlijk zit het hele boek vol met motto’s. Bijvoorbeeld: ‘Niet iedereen die zwerft is verdwaald. – J.R.R. Tolkien’.

4 Waarom heb je dit boek gelezen/ uitgekozen?

Ik had dit boek ongeveer een jaar geleden gekocht, want ik had leuke recensie’s gelezen. Ik koos om van ‘4 vriendinnen 1 spijkerbroek’ een leesverslag te maken omdat ik het een leuk boek vond. Het is mooi geschreven en het verhaal is ook erg leuk en grappig. Het is wel moeilijk om het in hoofdlijnen te vertellen want de zomers van de vriendinnen lopen allemaal door elkaar. Dus heb ik iedere zomer apart beschreven.

5 Geef de inhoud weer (in ongeveer 80 regels).

Carmen, Lena, Tibby en Bridget zijn al vanaf jong vriendinnen, hun moeders gymden tijdens hun zwangerschap met elkaar. Dit is hun eerste zomer zonder elkaar. Als Carmen op stap is met Lena en haar zusje en moeder vind ze in een tweedehands winkel een spijkerbroek. Daarna denkt ze er niet meer aan. Als de vriendinnen de laatste dag voor de vakantie samenkomen passen ze allemaal De Spijkerbroek. Hij staat hun allemaal geweldig, terwijl elke vriendin een totaal ander figuur heeft. Ze gaan allemaal naar de sportschool voor een vriendinnenbijeenkomst. Bridget bedenkt dat ze de Zusters van de Broek zijn en dat de Reizende Spijkerbroek rondreist tijdens de zomer. Ze stellen regels op voor de broek. De belangrijkste zijn: 1.Je mag de Broek nooit wassen. 2.Als je de Broek aanhebt, mag je nooit denken: ‘Ik ben dik’. 3.Je mag de Broek nooit door een jongen laten uittrekken (natuurlijk mag je hem wel zelf uittrekken in zijn aanwezigheid). 4.Je mag niet in je neus peuteren als je de Broek draagt. 5.Je moet je Zusters de hele zomer schrijven, ongeacht hoe leuk je het hebt zonder hen. 6.Je moet de Broek aan je Zusters doorgeven volgens de regels die de Zusterorde heeft opgesteld.
Tibby blijft de hele zomer thuis met haar hamster Mimi en haar ouders en broertje Nicky. Ze gaat werken in Wallman. Ze doet alles fout volgens haar baas. Als ze op een dag aan het werk is valt er een meisje op de grond en Tibby belt de ambulance en gaat mee naar het ziekenhuis. Ze ontdekt dat ze de portemonnee van het gevallen meisje, Bailey, nog heeft en gaat langs haar huis. Bailey’s moeder verteld dat Bailey leukemie heeft. Tibby komt wat vaker langs bij Bailey en ze besluiten een film te maken. Opeens is Carmen weer in D.C. Tibby krijgt een telefoontje van Bailey’s moeder dat Bailey ernstig ziek is en is opgenomen. Als ze thuis komt is ook Mimi, haar hamster waar ze zoveel van hield, dood. Bailey’s moeder belt een paar keer of Tibby naar het ziekenhuis wil komen, maar Tibby durft niet. Carmen haalt haar over en Tibby gaat Bailey opzoeken. Na een tijdje hoort Tibby dat Bailey is overleden. Ze gaat s’avonds naar haar graf en begraaft Mimi naast Bailey.
Carmen was van plan de zomer door te brengen met haar vader in zijn flat. Als haar vader haar van het vliegtuig ophaalt rijden ze naar een vreemd huis en daar stelt hij haar voor aan zijn nieuwe gezin, Lydia, Krista en Paul. Al, haar vader, gaat trouwen met Lydia. Carmen vindt het vreselijk. Op een avond heeft ze er genoeg van en loopt weg. Als ze naar huis gaat om te kijken of haar vader haar al aan het zoeken is, zitten ze gewoon te eten. Ze gooit dan een steen door het raam en neemt de trein naar huis en naar Tibby. Na een tijdje thuis, gaat ze weer terug naar haar vader. Ze gaat naar de bruiloft.
Bridget gaat naar een voetbalkamp in Baja Califorina in Mexico. Ze overtreedt alle regels; ze slaapt op het strand en ze wordt smoorverliefd op een coach, Eric. Bridget zwemt, rent, voetbalt en doet alles met Eric. Bridget komt op het idee om met haar vriendinnen naar de club te gaan waar alle coaches s’avonds komen. Dat is natuurlijk streng tegen de regels. De volgende dagen zijn er belangrijke wedstrijden en Bridget speelt fel, te fel volgens haar coach. Op een avond gaat ze naar de hut van Eric en gaat met hem naar bed. De volgende dagen speelt Bridget niet mee en blijft de hele dag in bed liggen. Bij de finale speelt Bridget heel slecht. Plotseling is Lena naar het kamp gekomen en het gaat weer een stuk beter met Bridget.
Lena gaat voor het eerst haar grootouders ontmoeten in Oia, Griekenland. Ze houdt van schilderen in het mooie dorp. Op een feest stelt haar grootmoeder Kostos aan haar voor. Hij is erg knap en woont bij zijn grootouders en iedereen vindt hem geweldig. Lena’s grootouders willen graag dat Lena en Kostos verliefd op elkaar worden. Lena vindt het niks, maar haar zusje Effie vindt hem ook geweldig. Als Lena op een dag gaat schilderen is het zo warm dat ze gaat zwemmen. Ze heeft alleen geen badpak bij zich. Als ze in het water ligt, ziet ze Kostos tussen de bosjes. Ze wordt heel kwaad en gaat snel naar haar grootouders. Haar Bapi gaat naar de Bapi van Kostos. Ze vechten, maar dan springt Kostos ertussen. Haar grootouders denken dat er iets heel ergs is gebeurd. Als ze nog een keer gaat schilderen bij de plek dat Kostos haar naakt had gezien, ziet ze Kostos zwemmen. Dan beseft ze dat Kostos hier altijd zwemt en haar niet was gevolgd. Ze legt alles aan haar grootouders uit. Daarna gaat ze naar Kostos en vertelt hem ook alles. Dan zoenen ze en komt alles weer goed. Als Lena en Effie naar huis in het vliegtuig naar huis zitten, gaat leest Lena de brieven van Bridget en besluit haar op te gaan zoeken.
Op de laatste dag van de vakantie komen ze weer bijeen in de sportzaal en vertellen al hun verhalen.

6 Waar speelt het verhaal zich af?

De vriendinnen wonen in Washington D.C. en vanuit daar gaat Carmen op vakantie naar South Carolina (Amerika) in het nieuwe huis van haar vader. Lena gaat naar Oia (Griekenland) naar het huis van haar grootouders. En Bridget gaat naar Loreto (Spanje), een voetbalkamp.

7 Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoelang duurt het verhaal?

Er staan geen jaartallen in het verhaal. Het zou zich ongeveer in deze tijd kunnen afspelen. Het verhaal duurt een hele zomervakantie. Het is geen ouderwets verhaal en er staat soms spreektaal in.
Carmen begint het verhaal met vertellen over de Reizende Spijkerbroek: ‘ik kan doen alsof ik een intense, trouwe, en onmiddellijke bewonderaarster was van de Broek, of ik kan eerlijk zijn en je vertellen dat ik degene was die hem bijna had weggegooid. Maar daarvoor moet ik iets teruggaan in de tijd en je vertellen hoe de Reizende Spijkerbroek is geboren.’ En daarna komt dus het verhaal van de zomer.

9a Wie is de hoofdpersoon? Waarom kies je voor hem/haar?

Er zijn vier hoofdpersonen; Lena, Tibby, Carmen en Bridget. Het hele verhaal gaat over hun zomer zonder elkaar. Carmen begint het verhaal te vertellen hoe ze de spijkerbroek kocht en dan zegt ze dat stukje bij 8. Daarna komt de zomer van de hoofdpersonen.
9b Wie zijn de bijpersonen. Beschrijf kort de belangrijkste en hun relatie tot de hoofdpersoon.
Omdat er vier hoofdpersonen zijn heb ik per hoofdpersoon de bijpersonen opgeschreven.
Carmen: Al, Carmens vader
Lydia, de verloofde van Al
Krista, dochter van Lydia
Paul, zoon van Lydia.
Kelly, de vriendin van Paul.
Barbara, de kledingontwerpster voor de bruiloft van Al en Lydia.
Mnr. Brattle, de baas van Carmens moeder
Lena: Effie, Lena’s zusje
Haar grootouders die oma en Bapi worden genoemd.
Kostos Dounas, de jongen waar Lena uiteindelijk verliefd op wordt.
Tibby: Nicky, Tibby’s broertje
Loretta, Tibby’s oppas
Tucker Rowe, de jongen waar Tibby verliefd op was.
Duncan Howe, Tibby’s baas
Brianna, Tibby’s collega
Bailey Graffman: Tibby’s vriendin, die leukemie had.
Brain, een van de geinterviewde mensen voor Tibby’s film.
Bridget; Connie Broward, kamphoofd
Sherrie, Emily, Diana, Olivia: Kampvriendinnen
Eric, de coach waar Bridget verliefd op wordt.
Molly, een van de coachen.

10 Beschrijf de hoofdpersonen qua innerlijk.

Tibby: een beetje een apart meisje. Ze verveelt zich een beetje totdat ze Bailey ontmoet. Ze verliest in de vakantie twee dierbaren, haar vriendin Bailey en haar hamster Mimi. Daardoor raakt ze een tijdje depressief. Maar haar vriendinnen maken haar weer vrolijk.
Carmen: een vrolijk, normaal meisje. Al is ze een beetje onzeker. Ze mag de nieuwe vrouw en kinderen van haar vader absoluut niet. Ze regelt heel veel voor haar vriendinnen en zij is ook degene die de Reizende Broek heeft gekocht.
Bridget: een opvallend meisje doordat ze zo ontzettend veel energie, doorzettingsvermogen en durf heeft. Bridget is heel spontaan en sportief. Ze wordt verliefd op haat voetbal trainer die 4/5 jaar ouder is dan haar.
Lena, een heel mooi meisje, waar alle jongens op vallen. Ze is heel erg verlegen, stil, rustig en in zichzelf gekeerd. Ze wordt voor het eerst echt verliefd op een jongen, Kostos.

11 Hoe zien de hoofdpersonen er uit?

Er staat niet veel over het uiterlijk van de hoofdpersonen in het boek. Daarom heb ik ook niet zo veel beschreven.
Tibby: Ze draagt altijd werkmansbroeken. Ze heeft smalle heupen en lange benen.
Lena: Ze is heel mooi. Ze heeft een bruine huid en steil, glanzend haar. Haar selderijkleurige ogen zijn heel groot.
Bridget: Ze is heel lang en heeft hele lange benen. Maar haar taille en heupen zijn smal.
Carmen: Ze heeft een donkere huid en is de dikste van haar vriendinnen.

12 Keur je het gedrag van de hoofdpersoon goed of af? Leg uit.

Het gedrag van Carmen keur ik goed. Want ik kan me voorstellen dat als je je verheugd hebt op een zomer met je vader en dat je vader je dan op het laatste moment vertelt dat hij een nieuwe vrouw heeft, dat je dan woedend bent. Ze had geen steen door het raam moeten gooien! Maar ik vind het wel goed van haar dat ze nog naar de bruiloft van haar vader komt.
Het gedrag van Tibby keur ik half goed, half af. In het begin doet ze niet aardig tegen Bailey, maar als Bailey’s moeder vertelt over haar leukemie kan ze wel aardig doen. Dat is wel erg aardig. Als Mimi, haar hamster, dood gaat raakt Tibby helemaal overstuur en dat vind ik overdreven, maar ze hield wel heel erg van haar hamster. Als Bailey’s moeder vijf keer naar Tibby heeft gebeld om te vragen of ze naar het ziekenhuis komt, gaat Tibby niet. Dat gedrag keur ik echt af. Carmen heeft Tibby uiteindelijk overgehaald, maar het had net zo goed te laat kunnen zijn..
Het gedrag van Bridget keur ik af. Ze wordt verliefd op Eric, de coach, en dan wordt ze helemaal hyper in het veld. Als ze dan de nacht met Eric heeft door gebracht wat ze zo graag wou, heeft ze er spijt van. Dan speelt ze helemaal niet goed en gaat ze dagen ziek in bed liggen. Alleen als Lena haar komt ‘redden’ kan ze weer normaal doen.
Het gedrag van Lena keur ik goed. Alleen als ze Kostos beschuldigt van bespioneren, keur ik het af. Ze had ook gewoon kunnen vragen wat hij daar deed, in plaats van helemaal hysterisch naar haar Bapi te gaan. Later maakt ze het wel weer goed door naar Kostos toe te gaan.

13 Zoekt de hoofdpersoon het avontuur op of komt het op hem/haar af?

Tibby zoekt absoluut geen avontuur op. Het was haar plan om gewoon te werken bij Wallman, de supermarkt. Maar als ze Bailey ziet vallen moet ze wel wat doen.
Lena zoekt ook geen avontuur op. Haar zusje zegt voortdurend dat ze naar Kostos toe moet gaan en dan antwoordt Lena: ‘Ik ben hier niet gekomen om een vriendje te zoeken’.
Bridget zoekt wel avontuur op. Ze gaat de hele tijd naar Eric toe en flirt met hem, waar ze achteraf spijt van heeft.
Carmen zoekt geen avontuur op. Ze zou de zomer gewoon met haar vader doorbrengen. Ze wist nog niet dat haar vader weer opnieuw zou trouwen.

14 Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door?

Het verhaal duurt maar een zomervakantie, dus de hoofdpersonen maken geen grote ontwikkelingen door zoals volwassen worden.
Tibby heeft in de vakantie haar cavia Mimi en haar vriendin Bailey verloren. Dat is wel een ontwikkeling.
Eerst werden alle jongens verliefd op Lena. En nu maakt ze een ontwikkeling mee dat zij ook verliefd wordt op een jongen.
Bridget maakt eigenlijk geen ontwikkeling. Maar ze leert wel dat ze niet heel erg voor iemand moet gaan, want daar krijgt ze achteraf spijt van.
Carmen maakt een ontwikkeling mee omdat haar vader opeens opnieuw gaat trouwen.

15 Hoe is het taalgebruik?

Heel realistisch. Soms staan er ook briefjes van en voor de vriendinnen. En ook heel vaak gesprekken die je zelf ook zou kunnen voeren.

16 Is er ergens een belangrijk moment in het verhaal, dat je het ‘keerpunt’ zou willen noemen? Welk moment is dat? Beschrijf het uitvoerig.

Ja. Dat stukje heb ik ook bij vraag 8 gebruikt. Carmen vertelt over hoe ze aan de Spijkerbroek kwam. ‘Ik kan doen alsof ik een intense, trouwe, en onmiddellijke bewonderaarster was van de Broek, of ik kan eerlijk zijn en je vertellen dat ik degene was die hem bijna had weggegooid. Maar daarvoor moet ik iets teruggaan in de tijd en je vertellen hoe de Reizende Spijkerbroek is geboren.’ En daarna komt dus het stukje van de zomers. Dat is dus al gebeurd. Dus een keerpunt

17 Geef aan welk episode uit het boek je voor zou willen lezen als je een boekbespreking voor de klas zou houden.

Ik heb dit stukje gekozen omdat je dan weet wat Carmen echt voelt: buitengesloten en alleen.
Als Carmen genoeg heeft van haar vader met zijn nieuwe gezin, loopt ze weg. Maar dan gaat ze weer terug om te kijken of haar vader haar wel zoekt. ‘Haar vader was haar niet aan het zoeken. Hij was niet aan het bellen met de politie. Hij zat aan tafel in de eetkamer met een berg gebraden kip, rijst en wortelen op zijn bord.
Kennelijk was het tijd voor het gebed. Hij had Pauls hand aan de ene kant vast en die van Krista aan de andere kant. Lydia zat recht tegenover hem, met haar rug naar het raam. De vier vormden een hechte groep, hun met elkaar verbonden armen als een slinger om hen heen, intiem en dankbaar.
Een vader, een moeder en twee kinderen. Buiten stond een verbitterd meisje dat uit de toon viel naar binnen te kijken, onzichtbaar. De woede was te groot om in te houden.
Ze vloog de trap af en raapte twee stenen op, klein en makkelijk vast te houden. Bewegingen waren niet langer verbonden met gedachten, maar ze moet de trap weer opgegaan zijn en haar arm naar achteren hebben gebracht. De eerste steen ketste af op de sponning. De tweede moet recht door het raam heen zijn gevlogen, want ze hoorde het glas rinkelen en ze zag de steen langs de achterkant van Pauls hoofd zeilen en togen de achtermuur slaan, voordat hij tot stilstand kwam op de vloer bij haar vaders voeten. Ze bleef net zo lang staan totdat haar vader opkeek door het gekartelde gat in het raam en wist dat zij het was en haar zag en zij hem zag, en zij het allebei wisten.
En toen rende ze weg.’

18 Noem een moment dat je denkt: dit is niet realistisch; dit gaat ’in het echt’ niet op deze manier.

Dat denk ik op het moment dat Lena hysterisch thuiskomt bij haar Bapi. En Bapi denkt dat Kostos iets heel ergs met Lena heeft gedaan. Hij gaat dan naar het huis van Kostos om hem ‘in elkaar te slaan’. Maar Bapi Dounas laat hem er niet door. Dan gaan de twee Bapi’s vechten en komt uiteindelijk Kostos ertussen springen. Ik denk dat dit nooit gebeurt. Zelf ben ik nog nooit in Griekenland geweest, maar ik kan me niet voorstellen dat zonder dat Lena een woord zei haar Bapi al wist dat Kostos iets heel ergs had gedaan.
Dit stukje is op het moment dat Bapi bij het huis van de Bapi van Kostos is. ‘Plotseling drong Bapi het huis binnen. Grootmoeder probeerde hem tegen te houden en Bapi Dounas ging voor hem staan. ‘Pu einai Kostos?’ bulderde Bapi.
Lena wist bijna zeker dat dit ‘Waar is Kostos?’ betekende. Precies op dat moment verscheen Kostos achter zijn grootvader, hij zag er verbijsterd en geschrokken uit. Het was duidelijk dat hij Lena’s grootvader wilde geruststellen, maar zijn eigen grootvader liet hem er niet langs.
Lena zag tot haar ontzetting dat haar Bapi zijn pezige armen uitstak en probeerde de oude man opzij te duwen. De ogen van Bapi Dounas puilden uit en hij duwde terug. Plotseling boog Bapi Kaligaris zijn arm en stompte Bapi Dounas op zijn neus.
Lena’s adem stokte. Grootmoeder gilde.
De oude mannen konde elk nog een klap uitdelen, voordat Kostos tussenbeide kwam. Hij hield hen uit elkaar, zijn gezicht grauw van schrik. ‘Stamatiste!’ bulderde hij. ‘Ophouden!’

19 Schrijf een zin op die heel erg tot jouw verbeelding heeft gesproken.

Een van de titels in het boek is ‘geluk geeft nooit; het leent alleen uit – Oud Chinees spreekwoord’. Dus ik moest denken aan dat geluk niet voor altijd blijft en dat gelukkig iedereen soms wel geluk heeft.

20 Geef een cijfer voor het boek en leg uit waarom je voor dat cijfer gekozen hebt.

Ik geef het boek een 8! Want ik vind het echt een heel leuk boek. Het gaat over verschillende dingen. Het zijn verschillende verhalen en zomers van de vriendinnen die uiteindelijk weer samen komen. De personages zijn verschillend en goed beschreven. Echt heel leuk bedacht van de Reizende Spijkerbroek! Er zit veel humor in het boek. En de hoe de meiden denken en leven is heel realistisch en dus leuk om te lezen.

Extra opdrachtje

Bespreek maximaal 10 regels uit heb boek wat volgens jouw aandacht verdient.
‘Nu zijn wij de Septembers. De echte. Wij zijn alles voor elkaar. Dat hoeven we niet te zeggen; het is gewoon zo. Soms zijn we zo intiem dat het niet lijkt alsof we een enkel compleet mens zijn, in plaats van vier afzonderlijke personen. We zijn gewend aan onze types - Bridget, de atlete, Lena, de schoonheid, Tibby, de opstandige, en ik, Carmen, de... wat? De opvliegerige. Maar wel de zorgzaamste. Degene die ervoor zorgt dat we bij elkaar blijven. Weet je wat het geheim is? Het is zo eenvoudig. We houden van elkaar. We zijn aardig tegen elkaar. Weet je hoe bijzonder dat is?
De vier vriendinnen hebben elkaar leren kennen via hun moeder. Hun moeders gymden samen terwijl ze zwanger waren van Lena, Tibby, Carmen en Bridget. Het is heel bijzonder dat ze elkaar nu nog kennen. Ik vind dit een mooi stukje omdat Carmen dan vertelt welk type iedereen is. En ondanks dat ze zo verschillend zijn nog steeds vriendinnen zijn. Dat is heel mooi en bijzonder en dat vind Carmen zelf ook. In dit citaat wordt ook de rol van elk personage besproken. Maar Carmen weet haar eigen rol niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Wat zijn de verschillen in de film en het boek? ik moet deze vinden voor school maar zit maar aan de helft van het boek, het boek was overal uitgeleend :s

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Goede inhoud, alleen jammer dat er veel stijl - en spellingsfouten in zitten. Bedankt

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

@Slechtenaam: Dit is de correcte informatie. Jij hebt het over de film, die verloopt in vele opzichten anders dan het boek zelf. Verder is het ronduit onbeschoft hoe jij tegen dit meisje doet, niet alle mensen zetten hun verslagen op het internet. Je moet blij zijn dat zij dit wel heeft gedaan.

Bedankt voor je verslag Sophie, ik heb er veel aan gehad.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

WTF KIND, welk boek heb jij gekeken?,zotezien het verkeerde
costos en lena, onmoeten elkaar in een boot, Hun grootouders haten elkaar.. & wilde juist NIET dat ze verliefd werden, lees het boek opnieuw.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

heey super bedankt voor verslag ik heb er echt iets aan gehad en ik heb het boek ook zelf gelzen het was een super leuk boek maar ook heel erg grappig

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Goed verslag! Ik vind dat je alle belangrijke dingen die in het boek verteld worden goed hebt geschreven. Ik heb het boek zelf ook gelezen, en ik vond het ook een super leuk boek! Vooral omdat het meisjes zijn van mijn eige leeftijd..

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Heej, leu geschrevn, ik heb er best veel info uit gehaald en zelf gebruikt! Zelf zit ik in de eerste van havo-vwo nou doeg! Denise

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

ik vind dat je het erg goed hebt geschreven. alles word duidelijk uitgelegd.

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

heey sophie !! egt bedankt dat je je boekverslag op internet heb gezet!! ik moet voor morge dit boek hebben uitgelezen maar hij was overal uitgeleent dus ik heb jou boekverslag gelezen en zo weet ik het hele verhaal!! heel erg bedankt! xxx nikki

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast