Waarom over 4 vriendinnen 1 spijkerbroek
Ik heb dit boek gekozen omdat het een heel leuk boek is en doordat er veel spannende en grappige stukken in zitten blijf je doorlezen

Het boek is in verschillende talen uitgebracht, onder andere in het Engels, het Nederlands, het Spaans en het Grieks
In de Verenigde staten is het boek in 2001 uitgegeven, door uitgeverij random house childrens  book.
In Nederland is het boek uitgegeven in 2002 door uitgeverij de fontein

Het boek heeft 254 bladzijden
De vertaalster is Anneloes Timmerije
Ann Brashares heeft het boek geschreven
Het boek gaat vooral over vriendschap, liefde en vakantie
En het speelt zich ongeveer rond deze tijd af 

Hoofdpersonen

  • Bridget Vreeland is de atletische van de vier, ze kan niet stil zitten en ze is vaak vrolijk
  • Lena Kaligaris is de schoonheid van de vier en van jongens wil ze eerst niets weten
  • Carmen lowell is de zorgzaamste van hun vieren, haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder
  • Tibby Rollins is de opstandige van de vier, ze geeft vaak raad aan haar vriendinnen

Andere hoofdpersonen

  • Bailey: ze is 12 jaar oud, ze heeft leukemie, maar toch is ze altijd vrolijk
  • De vader van Carmen: hij is gescheiden en heeft een nieuwe vriendin
  • Lydia: de stiefmoeder van Carmen, ze probeert vriendschap te sluiten met Carmen maar dat lukt niet
  • Kostos: hij woont bij zijn opa en oma, zijn ouders zijn dood, en hij is verliefd op Lena
  • Eric: hij is coach van een voetbal team en hij houd van sporten

Uitleg titel
Het boek 4 vriendinnen 1 spijkerbroek heet zo omdat Lena, Tibby, Bridget en Carmen beste vriendinnen zijn, elke zomer van hun leven hebben ze samen doorgebracht, het word de eerste zomer zonder elkaar, Carmen heeft een tijd daarvoor een broek gekocht bij een tweedehands zaak. Ze heeft de broek al een hele tijd in haar kast liggen zonder hem aan te doen. Eerst doen Tibby, Bridget en Lena de broek aan, bij hun staat de broek prachtig. Haar drie vriendinnen sporen Carmen  aan om de broek te passen, Carmen weet dat haar vriendinnen veel slanker zijn dan haar, en ze weet zeker dat de broek haar niet zal passen. Dan trekt Carmen de broek ook aan. Tot haar verbazing past de broek haar perfect, ook haar vriendinnen vinden dat de broek haar goed staat. Ze besluiten de broek te delen, tijdens hun vakantie gaat de broek rondreizen zodat iedereen de broek een tijdje heeft. 

Samenvatting
De laatste dag voordat de eerste vakantie zonder elkaar begint,  spreken ze met zijn allen af , ze maken een lijst met 10 regels, daaraan moet je je houden als je de broek draagt, bijvoorbeeld dat je de broek nooit mag wassen, als je de broek aanhebt mag je jezelf niet dik vinden en dat de niet in je neus mag peuteren als je de broek aan hebt, ook moeten ze contact met elkaar houden tijdens de vakantie door brieven te schrijven. Doordat ze de broek in de vakantie delen zijn ze toch nog bij elkaar. Lena mag de broek als eerst een tijdje hebben, daarna is Tibby aan de beurt, dan Carmen en als laatste Bridget, zo kan de broek in de zomer vakantie 2 keer rond gaan.

Lena’s zomervakantie: Lena gaat in de vakantie samen met haar zusje Effie naar haar opa en oma in Griekenland. Ze komt erachter dat haar oma haar wil koppelen aan Kostos, maar Lena is niet op Kostos.

Een paar weken later  gaat ze een meer schilderen, na een tijdje heeft ze het zo heet dat ze gaat even zwemmen in het meer, ze kijkt om haar heen en ziet niemand, na een tijdje ziet ze dat Kostos staat te kijken, ze word kwaad en gaat terug naar haar oma, daar vertelde ze wat er gebeurt was, na een tijdje komt ze erachter dat Kostos altijd in dat meertje ging zwemmen. Dan word ze toch nog verliefd op Kostos. 

Tibby’s zomervakantie: Tibby is de enige van de vier die thuis blijft , ze neemt een vakantie baantje in een winkel, op haar 2e werkdag valt een meisje flauw in de winkel. Tibby laat 112 bellen en gaat kijken of het goed gaat met het meisje. Ze gaat de dag erna de portemonnee terugbrengen van het meisje, dan raken ze bevriend. Het meisje heet Bailey, en ze komt erachter dat Bailey Leukemie heeft. Later gaan ze samen een documentaire maken. Als Bailey een keer niet komt opdagen gaat Tibby haar zoeken, ze ligt in het ziekenhuis en het gaat daarna steeds slechter met Bailey.

Carmens zomervakantie: Carmen gaat naar haar vader toe, die woont in een ander land, als ze bij zijn huis aankomen blijkt hij een nieuwe vriendin te hebben die al 2 kinderen heeft. Carmen had zich verheugd op een vakantie met zijn tweeën. Haar vader gaat over een maand gaan trouwen, met zijn vriendin Lydia. De twee kinderen van Lydia, die Krista en Paul heten vind ze niet aardig, ook Lydia bevalt haar niet. Na een paar weken is ze nog steeds boos op haar nieuwe familie, ze is zelfs zo kwaad dat ze een steen door de ruit gooit, daarna vliegt ze zonder iets te zeggen tegen haar vader terug naar huis, als ze thuis is heeft ze veel spijt, op de dag van de bruiloft vliegt ze weer terug naar haar vader.

Bridgets zomervakantie: Bridget gaat de hele vakantie naar een voetbalkamp,  daar leert ze andere meisjes kennen die al eerder naar dit voetbalkamp zijn geweest, ze wordt verliefd op een coach Eric van  een ander team, ze probeert zijn aandacht te trekken. Eric gaat er in het begin niet op in, later doet hij dat wel. Dan word bridget ziek en ze schrijft Lena daarover, Lena komt naar Bridget toe, daarna gaan ze samen naar huis.

Bridgets zomervakantie: Bridget gaat de hele vakantie naar een voetbalkamp,  daar leert ze andere meisjes kennen die al eerder naar dit voetbalkamp zijn geweest, ze wordt verliefd op een coach Eric van  een ander team, ze probeert zijn aandacht te trekken. Eric gaat er in het begin niet op in, later doet hij dat wel. Dan word bridget ziek en ze schrijft Lena daarover, Lena komt naar Bridget toe, daarna gaan ze samen naar huis.

Andere boeken van de schrijfster zijn onder andere:

De 2e zomer van de spijkerbroek

De derde zomer van de spijker broek

4 vriendinnen voor altijd

Herinner mij

Echte vriendinnen

De film

In 2005 is het boek 4 vriendinnen 1 spijkerbroek verfilmd. Dat was zo een succes dat ook het boek de 2e zomer van de spijkerbroek werd verfilmd, dat was in 2008. Allebei de films zijn ook in Nederland te koop.

Aan wie raad ik het aan:

Ik raad het aan, aan meisjes omdat het een echt meiden boek is.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.