The color purple door Alice Walker

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover The color purple
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1328 woorden
  • 1 april 2011
  • 131 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
131 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleur paars
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1982
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The color purple
Shadow

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk v…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwel…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk vond bij haar vriendin Shug, gaven haar de kracht om terug te vechten.

The color purple door Alice Walker
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

A. Boekgegevens
Titel : De kleur paars
Ondertitel : -
Oorspronkelijke titel : The color purple
Vertaald uit : Engels
Auteur : Alice Walker
Uitgeverij : In de Knipscheer
Jaar van uitgave : 1982
Druk : 4e
ISBN : 90-6766-029-9
Aantal bladzijdes : 225 bladzijdes



~Biografische gegevens
Alice Malsenior Walker, geboren in Eatonton, Georgia, Verenigde Staten en op 9 februari 1944 is een Afro-Amerikaanse auteur en feminist. Haar familie heeft afkomst uit Cherokee, Schotland en Ierland. Na een jeugd ongeval, verloor ze het zicht aan één oog en ging ze op afscheidsrede van haar lokale school en bezocht Spelman College en Sarah Lawrence College op beurzen. Zij is afgestudeerd in 1965. Alice Walker was als vrijwilliger in de registratie van kiezers drives van de jaren 1960 in Georgië, en ging aan het werk de Sociale Dienst in New York City.

Alice Walker trouwde in 1967 (en is gescheiden in 1976). Haar eerste boek van gedichten kwam uit in 1968 en haar eerste roman net na de geboorte van haar dochter, Rebecca Walker in 1970.

Vroege gedichten van Alice Walker, romans en korte verhalen gingen over thema’s zoals: verkrachting, geweld, isolement, moeizame relaties, seksisme en racisme.

The Color Purple kwam uit in 1982 en Walker werd bekend om een nog breder publiek. Bij deze won zij de Pulitzer Prize. Haar werken zijn bekend om hun voorstellingen van het leven van de Afro-Amerikaanse vrouw. Ze beeldt levendig het seksisme, racisme en armoede uit die het leven vaak een strijd maken. Maar ze portretteert ook als onderdeel van dat leven, de kracht van het gezin, de gemeenschap, eigenwaarde, en spiritualiteit.

Alice Walker blijft niet alleen om te schrijven, maar om actief te zijn in het milieu, de feministische / womanist oorzaken, en kwesties van economische rechtvaardigheid.



~Bibliografische gegevens
Andere boeken die zijn geschreven door Alice Walker zijn:
 In Love and Trouble: Stories of Black Women (1973)
 To Hell With Dying (1988)
 Finding the Green Stone (1991)
 The Complete Stories (1994)
 By the Light of My Father's Smile (1998)
 Now is the Time to Open Your Heart (2004)


B. Boekbeschrijving
De voorpagina van het boek heeft een paarse kleur met een zwarte vrouw(negerin) erop geïllustreerd en de kaft is redelijk. Ook de lettergrootte is redelijk en prettig leesbaar. Op de achterkaft van het boek is er een foto van de schrijfster, Alice Walker. Het boek heeft ook een flaptekst, die ons heeft aangemoedigd om het boek verder te lezen.

Na de titel en flaptekst gelezen te hebben, waren onze verwachtingen dat het boek zou gaan over een vrouw die het heel moeilijk had en in wiens leven de kleur paars een belangrijke rol zou spelen. En omdat de kleur paars staat voor passie, dachten wij ook dat het boek iets daarmee te maken zou hebben.



C. Verdiepingen
Hoofdpersonen:
1. Celie: Een ongeschoold meisje van 14 jaar. Ze was een negerin en ze werd seksueel misbruikt door haar stiefvader en later door haar eigen man.

2. Netty: Celie’s jongere zus. Ze kreeg de nodige scholing dankzij Samuel en Corine.


Bijpersonen:
1. Shug Avery: Een aantrekkelijke vrouw en een bekende zangeres. Zij leerde aan Celie dat ze meer voor zichzelf moet opkomen.

2. Mr. Albert: Een goeduitziende man, die Celie heel vaak sloeg. Hij was de man met wie Celie uitgehuwd werd.

3. Samuel en Corine: Echtpaar en degenen die de kinderen van Celie hadden geadopteerd, Olivia en Adam.

4. Pa: De stiefvader van Celie en Netty. Na de dood van Celie en Netty’s moeder hertrouwde hij met een jog meisje dat hij in de kerk had ontmoet.


Titelverklaring:
De kleur paars staat voor onafhankelijkheid, voor de bevrijding van Celie’s gedachten en gevoelens. Het speelt een belangrijke rol in het leven van Celie en Shug.


Thema:
Discriminatie, omdat er werd gezegd dat Celie een heel lelijk en zwart meisje was.


Motieven:

1. Verdriet, omdat Celie werd mishandeld door haar stiefvader en later haar man, dit gaf haar natuurlijk heel veel verdriet. Ook omdat ze haar zusje, Netty, miste, die niet meer met haar bleef.

2. Angst, omdat ze werd geslagen door haar man, zolang ze iets deed dat volgens hem niet mocht. Ze was heel erg bang voor haar man en zijn kinderen.

3. Misbruik, omdat ze door haar stiefvader seksueel werd misbruikt.

4. Mishandeling, omdat ze werd geslagen door haar man.


Toekomst –en terugverwijzingen:

*Toekomstverwijzingen:
Blz. 18: Ik ga voor haar en mij een paar nieuwe jurken maken.
Blz. 22: Ik vertel het de volgende morgen.
Blz. 28: Shug Avery komt in de stad! Ze gaat in de Lucky star zingen aan de Coalmanweg.


*Terugverwijzingen:
Blz. 95: Toen je me verteld had dat ie je sloeg en niks uitvoerde( zag ik ‘m ineens anders).
Blz. 107: Toen ik jullie huis verliet, lopend, is hij me op zijn paard achterna gekomen.
Blz. 110: Ik weet nog dat je eens zei dat je je zo over je leven schaamde dat je er niet eens met God erover kon praten.


Perspectief:
Er is gebruik gemaakt van de ik-vertelsituatie, omdat het door Celie’s ogen verteld is.


Ruimte:
Geografische ruimte : Verenigde Staten van Amerika
Situationele ruimte: Het huis van Celie

Tijd:
Vertelde tijd :± 41jaren
Vertel tijd: 225 bladzijden


Chronologie:
Het verhaal wordt steeds onderbroken door terugverwijzingen, dus het is discontinu verteld.


Eind:
Het verhaal heeft een gesloten eind, omdat er duidelijk is aangegeven hoe het verhaal is geëindigd.



Samenvatting:
Het boek gaat over Celie, een meisje van veertien jaar, dat verkracht werd door haar stiefvader. Dit mocht ze aan niemand vertellen. Aangezien haar zusje, Netty, te jong was om deze ervaring aan te horen en er niemand anders was bij wie Celie terecht kon, begon ze brieven te schrijven aan God. Hij was de enige met wie ze kon praten. Ze werd vaak mishandeld door haar stiefvader. Toen Celie van haar eerste kind beviel (Olivia) werd het kind afgepakt door haar stiefvader. Celie’s moeder, die lichamelijk en geestelijk ziek was vermoedde dat haar man, Celie misbruikte. Toen Celie zwager was van haar tweede kind, kwam haar moeder te overlijden. Ook dit kind werd afgepakt door haar stiefvader. Celie’s stiefvader hertrouwde met een jong meisje dat hij in de kerk had ontmoet, Celie werd uitgehuwd aan een zekere Mr. Albert, die weduwnaar was en met vier kinderen achterbleef. Celie en Mr. Albert verhuisden en Netty bleef achter. Celie moest op de kinderen letten en ze werd ook vaak geslagen door Mr. Albert, omdat ze deed wat volgens hem niet mocht. Ze moest ook een zekere Shug Avery verzorgen, die heel erg ziek was. Shug was een zangeres en een “Magic Woman”. Deze twee werden goede vriendinnen en Celie had eindelijk iemand bij wie ze haar hart kon luchten. Shug leerde Celie dat ze haar mond vaker moet open doen en dat ze moet opkomen voor zichzelf. Netty bleef intussen tijd met een dominee en zijn vrouw, Samuel en Corrine. Ze hadden twee kinderen geadopteerd, Olivia en Adam, die later Celie’s kinderen bleken te zijn. Celie’s stiefvader had de kinderen aan hen gegeven. Netty had een goede band met de kinderen. Samuel en Corrine gaven hen de nodige educatie. Ze ging later al zendeling naar Afrika om het nodige werk daar te doen. Toen Corrine ziek werd, vroeg ze aan Netty als zij de zorg over de kinderen kon overnemen. Dit deed Netty graag. Mr. Albert had nooit aan Celie verteld, dat Netty nog leefde. Na jaren schrijven door Nettu, vond Celie de brieven in een van de koffers van Mr. Albert. Zodoende begon Celie nu ook brieven te schrijven naar Netty. Netty vertelde aan de kinderen wie hun moeder was. Celie’s stiefvader kwam te overlijden en hij liet alle eigendommen achter voor Netty en Celie. Netty zou naar Memphis komen, maar Celie kreeg het bericht dat het schip waar Netty en Samuel op waren, was gezonken. Op een dag zaten Shug, Cellei en Albert op het balkon en er stopte een wagen voor het huis. Netty en haar familie zaten erin. Celie en Netty waren zo blij om elkaar na een lange tijd weer te zien. Dit werd gevierd door een familie reünie.



*2 dingen die wij uit het verhaal hebben geleerd zijn:

1. Altijd opkomen voor jezelf en nooit opgeven.
2. Doen wat je goed vind voor jezelf en anderen niet voor jou laten beslissen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

B. Boekbeschrijving
De voorpagina van het boek heeft een paarse kleur met een zwarte vrouw(negerin) erop geïllustreerd en de kaft is redelijk. Ook de lettergrootte is redelijk en prettig leesbaar. Op de achterkaft van het boek is er een foto van de schrijfster, Alice Walker. Het boek heeft ook een flaptekst, die ons heeft aangemoedigd om het boek verder te lezen.

Na de titel en flaptekst gelezen te hebben, waren onze verwachtingen dat het boek zou gaan over een vrouw die het heel moeilijk had en in wiens leven de kleur paars een belangrijke rol zou spelen. En omdat de kleur paars staat voor passie, dachten wij ook dat het boek iets daarmee te maken zou hebben.



C. Verdiepingen
Hoofdpersonen:
1. Celie: Een ongeschoold meisje van 14 jaar. Ze was een negerin en ze werd seksueel misbruikt door haar stiefvader en later door haar eigen man.

2. Netty: Celie’s jongere zus. Ze kreeg de nodige scholing dankzij Samuel en Corine.


Bijpersonen:
1. Shug Avery: Een aantrekkelijke vrouw en een bekende zangeres. Zij leerde aan Celie dat ze meer voor zichzelf moet opkomen.

2. Mr. Albert: Een goeduitziende man, die Celie heel vaak sloeg. Hij was de man met wie Celie uitgehuwd werd.

3. Samuel en Corine: Echtpaar en degenen die de kinderen van Celie hadden geadopteerd, Olivia en Adam.

4. Pa: De stiefvader van Celie en Netty. Na de dood van Celie en Netty’s moeder hertrouwde hij met een jog meisje dat hij in de kerk had ontmoet.


Titelverklaring:
De kleur paars staat voor onafhankelijkheid, voor de bevrijding van Celie’s gedachten en gevoelens. Het speelt een belangrijke rol in het leven van Celie en Shug.


Thema:
Discriminatie, omdat er werd gezegd dat Celie een heel lelijk en zwart meisje was.


Motieven:

1. Verdriet, omdat Celie werd mishandeld door haar stiefvader en later haar man, dit gaf haar natuurlijk heel veel verdriet. Ook omdat ze haar zusje, Netty, miste, die niet meer met haar bleef.

2. Angst, omdat ze werd geslagen door haar man, zolang ze iets deed dat volgens hem niet mocht. Ze was heel erg bang voor haar man en zijn kinderen.

3. Misbruik, omdat ze door haar stiefvader seksueel werd misbruikt.

4. Mishandeling, omdat ze werd geslagen door haar man.


Toekomst –en terugverwijzingen:

*Toekomstverwijzingen:
Blz. 18: Ik ga voor haar en mij een paar nieuwe jurken maken.
Blz. 22: Ik vertel het de volgende morgen.
Blz. 28: Shug Avery komt in de stad! Ze gaat in de Lucky star zingen aan de Coalmanweg.


*Terugverwijzingen:
Blz. 95: Toen je me verteld had dat ie je sloeg en niks uitvoerde( zag ik ‘m ineens anders).
Blz. 107: Toen ik jullie huis verliet, lopend, is hij me op zijn paard achterna gekomen.
Blz. 110: Ik weet nog dat je eens zei dat je je zo over je leven schaamde dat je er niet eens met God erover kon praten.


Perspectief:
Er is gebruik gemaakt van de ik-vertelsituatie, omdat het door Celie’s ogen verteld is.


Ruimte:
Geografische ruimte : Verenigde Staten van Amerika
Situationele ruimte: Het huis van Celie

Tijd:
Vertelde tijd :± 41jaren
Vertel tijd: 225 bladzijden


Chronologie:
Het verhaal wordt steeds onderbroken door terugverwijzingen, dus het is discontinu verteld.


Eind:
Het verhaal heeft een gesloten eind, omdat er duidelijk is aangegeven hoe het verhaal is geëindigd.



Samenvatting:
Het boek gaat over Celie, een meisje van veertien jaar, dat verkracht werd door haar stiefvader. Dit mocht ze aan niemand vertellen. Aangezien haar zusje, Netty, te jong was om deze ervaring aan te horen en er niemand anders was bij wie Celie terecht kon, begon ze brieven te schrijven aan God. Hij was de enige met wie ze kon praten. Ze werd vaak mishandeld door haar stiefvader. Toen Celie van haar eerste kind beviel (Olivia) werd het kind afgepakt door haar stiefvader. Celie’s moeder, die lichamelijk en geestelijk ziek was vermoedde dat haar man, Celie misbruikte. Toen Celie zwager was van haar tweede kind, kwam haar moeder te overlijden. Ook dit kind werd afgepakt door haar stiefvader. Celie’s stiefvader hertrouwde met een jong meisje dat hij in de kerk had ontmoet, Celie werd uitgehuwd aan een zekere Mr. Albert, die weduwnaar was en met vier kinderen achterbleef. Celie en Mr. Albert verhuisden en Netty bleef achter. Celie moest op de kinderen letten en ze werd ook vaak geslagen door Mr. Albert, omdat ze deed wat volgens hem niet mocht. Ze moest ook een zekere Shug Avery verzorgen, die heel erg ziek was. Shug was een zangeres en een “Magic Woman”. Deze twee werden goede vriendinnen en Celie had eindelijk iemand bij wie ze haar hart kon luchten. Shug leerde Celie dat ze haar mond vaker moet open doen en dat ze moet opkomen voor zichzelf. Netty bleef intussen tijd met een dominee en zijn vrouw, Samuel en Corrine. Ze hadden twee kinderen geadopteerd, Olivia en Adam, die later Celie’s kinderen bleken te zijn. Celie’s stiefvader had de kinderen aan hen gegeven. Netty had een goede band met de kinderen. Samuel en Corrine gaven hen de nodige educatie. Ze ging later al zendeling naar Afrika om het nodige werk daar te doen. Toen Corrine ziek werd, vroeg ze aan Netty als zij de zorg over de kinderen kon overnemen. Dit deed Netty graag. Mr. Albert had nooit aan Celie verteld, dat Netty nog leefde. Na jaren schrijven door Nettu, vond Celie de brieven in een van de koffers van Mr. Albert. Zodoende begon Celie nu ook brieven te schrijven naar Netty. Netty vertelde aan de kinderen wie hun moeder was. Celie’s stiefvader kwam te overlijden en hij liet alle eigendommen achter voor Netty en Celie. Netty zou naar Memphis komen, maar Celie kreeg het bericht dat het schip waar Netty en Samuel op waren, was gezonken. Op een dag zaten Shug, Cellei en Albert op het balkon en er stopte een wagen voor het huis. Netty en haar familie zaten erin. Celie en Netty waren zo blij om elkaar na een lange tijd weer te zien. Dit werd gevierd door een familie reünie.



*2 dingen die wij uit het verhaal hebben geleerd zijn:

1. Altijd opkomen voor jezelf en nooit opgeven.
2. Doen wat je goed vind voor jezelf en anderen niet voor jou laten beslissen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The color purple door Alice Walker"