Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The color purple door Alice Walker

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover The color purple
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1073 woorden
  • 16 september 2001
  • 237 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
237 keer beoordeeld

Boekcover The color purple
Shadow

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk v…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwel…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk vond bij haar vriendin Shug, gaven haar de kracht om terug te vechten.

The color purple door Alice Walker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Deel 1: Verhaalanalyse: Biografische gegevens: The Color Purple is geschreven door Alice Walker. Ze is geboren in Eaten, Georgia in 1944. Zij was de jongste van de 8 kinderen. Omdat ze zwart en arm is weet ze wat discriminatie is, maar dankzij haar moeder ging ze naar de universiteit toe.Tegenwoordig woont ze in San Fransisco. The Color Purple is in nederland uitgegeven door de uitgeverij Wolters-Noordhof in Groningen uit de backbirds serie. Andere werken van Alice zijn:The third life of grange Copland(1970),Meridan (1976) Met the Color Purple heeft Alice de Pulitzer prijs gewonnen en het verhaal is verfilmd door Steven Spielberg. Samenvatting: Een 14-jarig meisje genaamd Celie wordt door haar vader heel erg slecht behandeld. Hij heeft haar verkracht en mishandeld. Ze kan hierover tegen niemand praten behalve tegen god. Een persoon behandelt goed en dat is moeder, maar helaas overlijdt ze na een tijdje. Daarna gaat het helemaal slecht met celie,doordat haar vader haar nu helemaal vaak mishandelt. Er komt een oudere man langs die Nettie wil trouwen, maar in plaats daarvan geeft de vader Celie aan hem. Bij die man heeft Celie het echter nog slechter want door hem wordt ze nog meer geslagen. Zus Nettie komt dan bij celie wonen ,maar de man stuurt haar dan weg omdat ze ruzie hebben gehad. Hij dreigde ervoor te zorgen dat Celie geen contact meer kan opnemen met Nettie. Dit doet hij dan ook.De man wordt intussen verliefd op een zangeres (Shug Avery).Wanneer zij ziek wordt neemt de man haar in huis en na een korte tijd worden Celie en Shug vriendinnen. Netie komt dan na een korte tijd terug bij de familie,maar is dan een soort hulpje van hun. Zij heeft dan twee geadopteerde kinderen bij zich, wie later de kinderen van Celie blijken te zijn. Eerst denkt Netie dat het de kinderen van haar vader zijn maar later blijkt dat de stiefvader de pa is.
Titelverklaring: The color purple staat voor onafhankelijkheid,de vrijheid van iemands gedachten en gevoelens.De kleur paars speelt een belangrijke rol in het verhaal. Genre: Dit boek kan je een sociale roman noemen,want de personen in The Color Purple symboliseren groepen mensen van de samenleving nnamelijk vrouwen ,zwarten en de afrikaanse cultuur.Je kunt dit boek ook ‘briefroman’ noemen,omdat het verhaal is geschreven in brieven.Celie schrijft aan god en Nettie schrijft brieven aan Celie. Thema: Het centrale probleem in dit verhaal is dat de vrouwen worden uitgebuit door de mannen,de zwarten door de blanken en de Afrikaanse cultuur door de westerse. Motief: Het motief is dat iedereen een eigen leven wil leiden.Maar Celie wordt gecommandderd door iedereen zodat ze nooit de mogelijkheden krijgt om dingen te doen.Haar wensen zijn vrijheid en gelijkheid. Opbouw: Het verhaal is chronologisch opgebouwd met hier en daar enige Flash-Backs. Personages: -De hoofdpersoon is Celie,een erg afhankelijk en makkelijk te manipuleren meisje.Veel mensen maken hier dan ook gebruik van, zoals haar vader die haar seksueel misbruikt. Ze is de oudste thuis en daarom moet ze het huishouden doen ondanks haar ambities om te gaan leren.Ze is erg wantrouwend naar andere mensen en daarom schrijft ze maar brieven naar god.Later wordt ze gelukkig een onafhankelijke vrouw. -Nettie is het jongere zusje van Celie.Ze is erg oplettend ,zorgzaam en heeft grote interesse in vooral zwarte mensen. -Mr.Albert is qua uiterlijk een goed uitziende weduwnaar,maar van binnen is hij keihard.Hij slaat celie vaak en zonder rede.Kortom een gemeen, egoistisch persoonlijkheid. Tijd: Het verhaal begint als ze 14 jaar is en het eindigt als ze 55 jaar is op Independence Day
Perspectief: Dit is een meervoudig perspectief,want celie en Nettie vertellen ieder hun eigen verhaal. Het is dus in de ik-vorm geschreven. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten.Dit wordt beschreven in de boerderij van Celie.Een gedeelte speelt zich af in de Afrikaanse jungle.,waar Nettie bij de inheemse stam de Olinka,s woont. Deel 2 Persoonlijke tekstbeleving Ik vond het zeer schokkend om te lezen hoe Celie wordt misbruikt,geslagen en geestelijk mishandeld.Ze krijgt steeds te horen hoe dom en lelijk ze wel niet is.Hier een voorbeeld: She,s ugly.Don,t even look like she,s kin to Netti.But she,ll make a better wife.She ain’t smart either, and I,ll must be fair ,you have to watch her or she’ll give away everything you own.but she can work like a man. Als je dat veel aanhoort begin je er na verloop van tijd zelf ook in te geloven en heb je ook geen zelfvertrouwen omdat je toch steeds afgekraakt wordt.Wat ik niet begrijp is dat Celie nooit op de gedachte is gekomen om weg te lopen van haar man of stiefvader.Ik zelf zou dat wel doen onder die omstandigheden.Wat mij erg aangreep was het stukje: when I start to hurt and then my stomach start moving and then that little baby come out my pussy, chewing on it first you could have knock me down with a feather.Waaruit blijkt dat ze bevalt van de baby van haar stiefvader. Nettie komt een poosje bij Celie wonen ,maar wordt later door de man van Celie op straat gezet.hij zei al dat hij ervoor ging zorgen dat de twee zusjes geen contact meer met elkaar zouden krijgen.Hij houdt zich dan ook aan zijn woord door de brieven van Nettie aan Celie allemaal bij zich te houden zodat Celie ze niet kon lezen.Als Celie die brieven dan toevallig toch in handen krijgt leest ze ze allemaal.Deze brieven vind ik persoonlijk erg langdradig en daardoor saai.De meeste bewondering heb ik voor Celie, want na wat zij allemaal heeft doorgemaakt blijft ze toch haar zelf ,lief ,aardig,Ze blijft haar man trouw en is sterk ondanks dat ze haar zusje mist.De stiefvader vond ik de grootste miskwal omdat hij zijn dochter misbruikt en haar mishandeld.Het boek was makkelijk te lezen maar er kwam zo nu en dan wat dialect in voor wat niet altijd even duidelijk was.Je krijgt een goed beeld van de karakters van de personen en de heersende sfeer.Het verhaal wordt niet langdradig op enkele stukjes na die ik al beschreven heb.Het is aan te raden om te lezen want je leert er heel wat van en het boek leest erg makkelijk.

REACTIES

K.

K.

HEYYYY!!!!!!!!

bedankt voor je verslagje!!

xxxx

kuz

liefs

kel

21 jaar geleden

N.

N.

Jan Willem,
bedankt

20 jaar geleden

B.

B.

heeeeel grappig boekverslag ja erg ironisch enzovoorts kussjjeesss

18 jaar geleden

B.

B.

'sup, thnx man, als vwo6 leerling ga ik ze echt niet meer zelf maken. hou je cool broertje.

13 jaar geleden

P.

P.

nu nog in goed nederlands

13 jaar geleden

D.

D.

ee swa chille ding verslag heb je gemaakt main dat is wel boem omdat ik hier morgen een toets over heb

ee rustig boi

13 jaar geleden

J.

J.

Hele goede recensie. Hier en daar wat spellingsfouten maar goed gedaan! Top!

13 jaar geleden

W.

W.

ik wil weten waarom het boek de kleur paars heet en of de tittel in dat boek voor komt. wanneer en waarom

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The color purple door Alice Walker"