Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The color purple door Alice Walker

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover The color purple
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 848 woorden
  • 4 oktober 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
23 keer beoordeeld

Boekcover The color purple
Shadow

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk v…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwel…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk vond bij haar vriendin Shug, gaven haar de kracht om terug te vechten.

The color purple door Alice Walker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De naam van de auteur, exacte titel(onderstreept), naam van de uitgever, jaar van uitgave van jouw editie en wanneer het boek voor het eerst is uitgegeven, aantal bladzijdes.
Alice Walker, The Color Purple, Houghton Mifflin Harcourt, 1992 en 1982, 304.

2. Waarom heb je dit boek gekozen?
In de vierde klas hebben we een klein stukje van de film van de Color Purple gezien. Ik vond het verhaal interessant en wilde weten hoe het af zou lopen.

3. Wat is de inhoud van het boek in jouw eigen woorden?
Het verhaal gaat over Celie. Zij lijdt een ongelukkig bestaan. Haar moeder is overleden en ze wordt verkracht door haar eigen vader. Ze heeft ook kinderen van hem, maar ze zijn meteen na de geboorte bij haar weggehaald. Ze uit haar gevoelens in brieven naar god. Dan komt er een oude man die met haar zusje Nettie wil trouwen, maar de vader geeft Celie aan hem. Bij hem krijgt ze het alleen maar slechter, hij slaat haar heel vaak. Nettie komt een tijdje bij Celie wonen, maar nadat ze ruzie heeft gekregen met de man moet ze weg. Hij drijgt dat ze nooit meer contact kan opnemen met Celie. En dat gebeurt ook echt, hij verstopt alle brieven die Nettie aan Celie schrijft, zodat Celie de brieven nooit ziet. Dan komt een oude vriendin van Mnr…. in de stad. Ze heet Shug en is heel zelfverzekerd, Celie ziet haar als grote voorbeeld. Shug helpt haar goed. Nettie woont ondertussen bij een familie, die de kinderen van Celie geadopteerd hebben, die familie weet niet dat het de kinderen van Celie zijn. Nettie had de kinderen meteen herkend. Zij gaat samen met de familie als zendeling naar Afrika. Celie dacht al die tijd dat Nettie dood was, totdat Shug de brieven vindt. In de brieven beschrijft Nettie het leven in Afrika, dat vrouwen daar ook achtergesteld worden. Shug helpt Celie vluchten van haar man en Celie komt bij haar inwonen. Celie blijkt een talent te hebben voor het naaien van broeken. Uiteindelijk trouwt Nettie met de vader van de familie, nadat zijn vrouw overleden was. Dan komen Nettie en haar man en de kinderen van Celie naar Celie in Amerika toe. Celie en Nettie komen er ook achter dat hun vader eigenlijk hun stiefvader is.


4. Wat is de climax van het verhaal?
Wanneer Celie erachter komt dat Nettie nog leeft. Haar leven ziet er dan een stuk rooskleuriger uit. Shug helpt haar dan ook met vluchten en om Nettie te vinden.

5. Titelverklaring
De kleur paars staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. Daar strijden Nettie, Celie en Shug voor.

6. Wie zijn de hoofdpersonen? Geef een korte beschrijving.
Celie: Ze is een onzeker meisje, dat een zwaar leven heeft. Ze worden verkracht en mishandeld. Ze is onopgeleid, omdat ze voor de kinderen moest zorgen. Ze kan ook slecht schrijven, dat merk je aan de brieven aan god. Verder wordt ze als lelijk beschreven.
Nettie: Nettie is een slim en leergierig meisje. Ze is erg oplettend en is knapper dan haar zus Celie.
Shug: Shug is een blueszangeres, ze is stoer en erg zelfverzekerd. Ze is onafhankelijk van mannen. Ze is ook erg behulpzaam naar Celie toe, maar ook egoïstisch, op het eind laat ze Celie vallen voor een jonge jongen.
Mnr….: Hij ziet er goed uit, maar is erg slecht voor Celie. Hij slaat haar vaak, later kom je erachter waarom hij zo tegen Celie doet: Hij houdt van Shug en straft Celie eigenlijk omdat zij niet Shug is.

7. Thema en motieven
Thema: vrouwenonderdrukking

Motief: god

8. De auteur
Alice Walker is geboren in Eatonton op 9 februari 1944. Ze is een Afro-Amerikaanse auteur en feministe. Ze won de Pulitzer-prijs voor fictie voor het boek The Color Purple. Ze is de moeder van Rebecca Walker. Haar familie heeft afkomst uit Cherokee, Schotland en Ierland. Na de middelbare school ging ze naar het Spelman College in Atlanta en kreeg haar diploma in 1965 van het Sarah Lawrence College in Yonkers. Gedurende haar eerste jaar op de school ging ze naar Oeganda als uitwisselingsstudent.

9. Persoonlijke ervaring en belangrijke passage
Ik vond de passage dat Celie Shug in bad deed. De zelfverzekerde Shug was op dat moment erg ziek en daardoor kon zichzelf niet wassen. Celie maakte op dat moment voor het eest kennis met het vrouwelijk lichaam. Shug begon toen meer respect te krijgen voor Celie, daarvoor moest ze niks van haar hebben.

10. Jouw mening over het boek
Ik vond het een aangrijpend boek. Er gebeurde heel erg veel en het was mooi geschreven. Het was wel lastig dat er heel veel namen in voor kwamen en dat het in slecht Engels geschreven was, maar dat doet niks af aan het verhaal.

11. Kies 3 van de vragen A t/m D.
B. Wat zijn belangrijke elementen?
Familie, liefde en seks, onafhanelijkheid. De liefde tussen Nettie en Celie is onvoorwaardelijk. Celie ziet, door de incest, seks als iets slecht. Shug leert haar dat het ook heel leuk kan zijn. De vrouwen strijden voor vrouwenemancipatie.
C. Wat is het perspectief?
Je ziet het door de ogen van Celie. Zij schrijft alles in briefvorm aan god.
D. Wat is het genre?

psychologische roman

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The color purple door Alice Walker"