Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1. J.K. Rowling

2. Uitgeverij

De Harmonie standaard

3. Aantal bladzijden

254 bladzijden4. Synopsis

In de vakantie krijgt Harry bezoek van de huiself Dobby. Deze wilt niet dat Harry terug gaat naar Zweinstein. Hij houdt Harry dan ook tegen bij perron 9 ¾. Samen met Ron vertrekt Harry nu met de vliegende auto van de vader van Ron. Hierdoor komen ze flink in de problemen. Wanneer ze een poosje op school zijn, verstenen er nu en dan leerlingen. Op de muren komt te staan de geheime kamer weer geopend gaat worden. Ron, Hermelien en Harry gaan op onderzoek uit maar komen nergens op uit. Wanneer Harry tijdens een duel met Malfidus Sisseltong spreekt (taal van de slangen) wordt hij er van verdacht dat hij de geheime kamer zal openen. Door middel van heel veel speurwerk komen Ron en Harry erachter waar de geheime kamer is. Hermelien is ook versteend geraakt. In een ruimte onder de school heeft Harry een gevecht met een hele grote slang. Ook is Voldemort weer terug. Nu in de vorm van een dagboek. Dit was zijn dagboek toen hij nog op Zweinstein zat. Harry raakt gewond maar word genezen door Felix, de vogel van Perkamentus. Voor de 2e keer heeft Harry Voldemort verslagen. Hij heeft het leven van Giny Wemel gered. Deze was ontvoerd door Voldemort. Aan het eind zorgt Harry ervoor dat ook Dobby vrij is van zijn baas.

5. Perspectief

Het boek wordt door een alwetende verteller verteld.

6. Tijd

Het verhaal verloopt chronologisch. Er zijn wel een aantal flashbacks. De grootste is wanneer Harry in het dagboek van Voldemort leest. Deze beschrijft dan hoe het op Zweinstein was toen de geheime kamer voor de eerste keer openging.

Het verhaal begint aan het eind van de zomervakantie en eindigt aan het eind van het schooljaar.7. Ruimte

Het boek speelt zich voornamelijk op Zweinstein af. Het begin van het boek speelt zich af bij de oom en tante van Harry op de ligusterlaan 4. Ook speelt het boek zich nog een korte periode bij de Wemels thuis af.8. Thematiek

a. Thema

Het thema van dit boek is tovenarij en fantasie. Fantasie komt duidelijk naar voren door verzonnen spreuken in het boek. Ook komt het thema vriendschap sterk naar voren. Harry en Ron zijn helemaal over hun toeren wanneer blijkt dat Hermelien versteent is. Het komt ook naar voren wanneer Hermelien weer eens gepest wordt door Malfidus en de 2 jongens het voor haar opnemen.

b. Motieven

Het motief in dit verhaal is de geheime kamer die weer geopend is. Wanneer duidelijk is dat de geheime kamer geopend is, breekt er angst uit bij de leraren en sommige leerlingen. Het is niet duidelijk wie het heeft gedaan. De leerlingen gaan elkaar hierdoor wantrouwen.c. Motto

Ook in dit boek staat geen motto.

d. Titelverklaring

Harry Potter slaat op de hoofdpersonage. Het draait vooral om hem. De geheime kamer slaat op de geheime kamer die geopend is. Niemand weet waar deze kamer zich bevindt. Er werd zelfs gedacht dat het een legende was.9. Personages: karakterbeschrijving

Harry Potter: Zijn ouders zijn vermoord door de slechte tovenaar Voldemort, maar wonderlijk genoeg heeft Harry Potter dit overleeft en is Voldemort verdwenen en heeft hij na het vorige schooljaar geen problemen meer veroorzaakt.

Hij woont bij de Duffelingen zijn oom, tante en neefje. Hij is hier op 1 jarige leeftijd op de stoep gelegd.

Harry is super beroemd bij alle tovenaars en heksen. Harry is nu een tweedejaars leerling van Zweinstein.

Hij is mager en heeft een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd. Door dat litteken is hij beroemd geworden.

Harry Beleeft veel avonturen samen met zijn beste vrienden Ron en Hermelien.

Karakter eigenschappen van Harry zijn:

- Hij is nieuwsgierig; wil de grootste geheimen weten.

- Doet alles samen met zijn vrienden.

- Wil heel erg graag van alles ontrafelen.

- Hij is erg moedig; hij wil zijn vijanden verslaan met gevaar voor eigen leven.Ron Wemel: Harry leert Ron kennen op het station vlak voor aanvang van het eerste schooljaar. En wordt zijn klasgenoot maar ook zijn beste vriend.

Bij Ron in de familie zijn ze met zeven kinderen. Ron heeft 5 broers en 1 zusje: Percy, Fred, George, Bill, Charlie en Giny Wemel.

Hij woont ergens achteraf in een best groot huis. Toch zijn ze heel erg arm. De moeder van Ron behandelt Harry soms net als haar eigen zoon. Ron beleeft samen met Harry en Hermelien grote avonturen.

Je kunt Ron aan de volgende dingen herkennen:

- Hij heeft knal oranje haar.

- Hij heeft sproeten in zijn gezicht.

- Hij heeft een ratje bij zich dat altijd slaapt.

Verder heeft de familie Wemel ook nog een uil. Deze heeft geen nut meer omdat hij veel te oud is. Ron gebruikt daarom ook de schooluilen om brieven te verzenden.Hermelien Griffel: Dit is een intelligent meisje en weet haast alle toverspreuken uit haar hoofd. Ze is ook Harry zijn klasgenoot en word ook zijn vriendin. Ze is een “modderbloedje” dit betekend dat ze een dreuzelkind is (Dreuzel betekent: Iemand die niet kan toveren)

Hermelien is een echte leesfreak. Ze is de beste leerling van de school. Ze is heel erg slim en zit erg vaak te leren. De ouders van Hermelien zijn dreuzels.

Hermelien is te herkennen aan:

- Haar krullen

- Haar grote voortanden

- Haar leergierigheid.

- Haar nieuwsgierigheid

Wanneer Hermelien niet achter de boeken zit is ze in de buurt van Harry en Ron.Hagrid: Hagrid is een halfreus die er op het eerste gezicht heel woest uitziet, maar als je hem beter leert kennen ontdek je dat hij juist heel aardig en gevoelig is. Hagrid heeft een voorliefde voor gevaarlijke (fabel) dieren en hij is eens de bezitter geweest van een draak. Hagrid is van school gestuurd toen hij in z'n tweede jaar aan Zweinstein zat. Omdat men dacht dat hij de Geheime Kamer had geopend, wat later niet waar bleek te zijn. Perkamentus heeft hem in dienst genomen als terreinknecht en later ook als leraar verzorging van fabeldieren. Hagrid is bevriend met Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Hagrid had Harry ook naar de Duffelings gebracht toen hij daar alleen lag in het puin van zijn huis. Samen met Harry kocht spullen voor het eerste jaar voor hem op de wegisweg.Draco Malfidus: Draco Malfidus is even oud als Harry en zit ook op Zweinstein, maar in de afdeling Zwadderich. Draco en Harry zijn al vijanden sinds hun eerste schooldag. Draco is de zoeker van het Zwerkbalteam van Zwadderich. Dit niet vanwege zijn talent, maar omdat zijn vader dat plaatsje in het team voor hem heeft gekocht.

Draco’s vader heeft een belangrijke rol in het ministerie van toverkunst. Draco's vader is dooddoener (toen Voldemort nog leefde, was hij een aanhanger) en ook Draco heeft een grote hekel aan modderbloedjes en dreuzels. Hij wordt altijd overal vergezeld door Korzel en Kwast, zijn dikke en gulzige vrienden. Draco heeft, net als zijn vader, heel lichtblond haar.10. Eigen mening met onderbouwing

Ik vond dit boek leuker dan deel 1. Dit omdat je nu gelijk aan het verhaal kunt beginnen, zonder een voorgeschiedenis te hoeven vertellen. Ook weet je al wie Harry, Ron en Hermelien zijn. Ook vond ik het verhaal spannender. Er zat meer vaart in het verhaal als in deel 1. Ik heb ook de film van dit deel gezien. En net als bij het vorige deel vond ik het boek stukken beter dan de film.

Het verhaal wordt ontzettend duidelijk beschreven. Het is net alsof je er zelf bijzit. Dit vind ik een groot pluspunt voor een boek!
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.