Leerlingen motiveren kun je leren

Leerlingen motiveren kun je leren

Door Naomi

Het gedrag van middelbare scholieren is dit jaar ongewoon. Ze zijn onrustiger, brutaler en aanzienlijk lastiger aan het werk te krijgen dan in de jaren voor de coronacrisis. Hoe zorg je ervoor dat ze weer in normale hum raken?

Dat kun je het beste aan de scholieren zélf vragen, en dat doen we iedere maandag van januari in deze reeks. Vandaag in deel 1: vijf tips voor leraren hoe wij weer gemotiveerd raken.

1. Goede band


Het is altijd een goed idee om in een goede band tussen docent en leerling te investeren, zeker in deze coronaperiode. Wanneer er in en buiten de lessen ruimte is voor een persoonlijk gesprekje, zorg je ervoor dat leerlingen voor jullie, als docent, willen gaan werken. Idealiter gaan leerlingen natuurlijk voor zichzelf werken, maar dit is een goede eerste stap. Doordat mijn band met bepaalde docenten goed is, kijk ik uit naar zijn of haar les én wil ik mijn best doen voor het vak.  

2. Keuzevrijheid


Zeker de ouderejaars kunnen best wat verantwoordelijkheid aan. Wanneer ik in een les mag kiezen wat ik voor een vak ga doen, heb ik daar gelijk meer zin in. Dus geen verplichte samenvattingen moeten maken. Zo geeft een van mijn docenten vaak een keuze aan ons: willen we vandaag aantekeningen over de lesstof krijgen, aan de slag met opdrachten of aan een ander vak? Bij dit vak weet ik zeker dat iedereen de aantekeningen in zijn schrift heeft staan. Gewoon, door de fijne sfeer en keuzevrijheid binnen de lessen.

3. Intrinsieke motivatie


Een van mijn andere docenten leent mij vaak boeken uit. Hierdoor kan ik me meer verdiepen in onderwerpen die ik interessant vind. Ook geeft hij binnen zijn lessen af en toe documentaire- en televisieprogramma-tips die te maken hebben met de lesstof. Hiermee speelt hij in op de interesses van zijn leerlingen: de intrinsieke motivatie aanwakkeren dus. Wij wíllen hierdoor meer gaan leren, ook buiten het verplichte lesprogramma om.

Jullie kunnen ook inspelen op onze intrinsieke motivatie door te kijken naar onze talenten, vindt Dionysia (17): "Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingen weten wat hun talenten zijn en dat ze de kans krijgen om zich verder daarin te ontwikkelen, omdat het bijvoorbeeld ook een rol speelt in de studiekeuze."

Misschien houdt iemand wel heel erg van muziek maken: laat diegene eens een liedje maken over de lesstof. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er zoveel manieren zijn om de lesstof te verwerken. Geef ons ook hierbij de keuzevrijheid, om te kijken wat er bij ons past.

4. Waarom leren we dit?

Dit is een vraag die ik de afgelopen jaren vaak voorbij heb horen komen. Hoewel het duidelijk een vraag is die leeft onder scholieren, willen niet alle docenten een inhoudelijk antwoord geven op deze vraag. ‘Omdat het zo in het examenprogramma staat’ of ‘omdat mensen dat ooit zo voor jullie besloten hebben’ zijn antwoorden die ik vaak moet aanhoren. Lieve docenten: dit zijn antwoorden waar we niks mee kunnen. Als jullie ons uitleggen waarom de lesstof belangrijk is voor ons latere leven, zijn wij gelijk een stuk gemotiveerder om goed op te letten.

5. Actualiteit

Soms lijkt de lesstof echt een ver-van-ons-bed-show. Dit kunnen jullie veranderen door de lesstof wat meer op onze belevingswereld aan te laten sluiten. Ik merk dat mijn medescholieren best maatschappelijk betrokken (willen) zijn. Wanneer docenten aansluiten op wat er nu actueel is, wordt onze interesse eerder gewekt. Zo zegt Fay (17): "Als de lessen aansluiten op actualiteit, vind ik het altijd een stuk interessanter. Zo leer je meer over wat er om je heen gebeurt." "En het is sowieso ook belangrijk voor het maatschappelijk bewustzijn van jongeren," vult Britt (17) aan. 

Er zijn dus heel wat manieren waardoor wij weer wat enthousiaster in de lessen zullen verschijnen. We zijn misschien niet altijd even makkelijk om les aan te geven, maar ook wij zijn nieuwsgierige wezens, die graag zo nu en dan wat nieuws leren! 

Lees hier alle delen van onze motivatiereeks:

Deel 1: Leerlingen motiveren kun je leren
Deel 2: Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'
Deel 3: Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine
Deel 4: Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Lees ook
Gedrag scholieren dit jaar ongewoon: 'We zijn niet aan het werk te krijgen'

Gepubliceerd op 10 januari 2022
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.