Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'

Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'

Het gedrag van middelbare scholieren is dit jaar ongewoon. Ze zijn onrustiger, brutaler en aanzienlijk lastiger aan het werk te krijgen dan in de jaren voor de coronacrisis. Hoe zorg je ervoor dat ze weer in normale hum raken?

Dat kun je het beste aan de scholieren zélf vragen, en dat doen we iedere maandag van januari in deze reeks. Vandaag in deel 2: wat voor impact heeft de schoolsluiting gehad op de motivatie van middelbare scholieren? 

Schoolsluiting

Die vraag kan ik zelf ook beantwoorden: ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Enerzijds kreeg ik er een nieuwe hobby bij, werd ik aangenomen bij mijn eerste, tweede en derde bijbaantje en leerde ik belangrijke levenslessen. Anderzijds daalde mijn motivatie recht evenredig met de voorraad toiletrollen in supermarkten en was ik in de eerste maanden van 2021 ongelukkiger dan ooit tevoren. Door de vraag ook aan andere scholieren te stellen, ben ik erachter gekomen dat ik hierin zeker niet de enige ben.

De schoolsluiting in maart 2020 kon op geen slechter moment komen voor Johanna (16, 5-havo): "Toen de scholen voor het eerst dicht gingen, was ik halverwege mijn derde jaar op het vwo en stond ik nét weer op overgaan." Het lukte haar niet deze goede lijn door te zetten tijdens de schoolsluiting. "Ik vond het ongelooflijk moeilijk om me te concentreren op de lesstof. Deels omdat die erg pittig was, deels omdat er geen duidelijk einddoel was om voor te leren. Ik voelde geen druk." Ook bij Manasse (13, 3-vwo) is de druk om te leren grotendeels weggevallen: "Door de digitalisering is het heel makkelijk om online antwoorden te vinden. Vooral in de eerste tijd online les was de verleiding hiertoe erg groot."

Geen motivatie

"Eerlijk? Mijn motivatie is helemaal weg", geeft Remus (14, 2-havo) toe. Silvan (14, 3-vwo): "Ik heb het echt geprobeerd, maar ik ben gewoon geen schoolmens."

Ook Anne (15, 4-vwo) kan zich hierin vinden. "Mijn motivatie is zwaar gedaald. Ik vind het heel moeilijk om mezelf tot het leren te zetten als ik thuis ben." Sam (16, 4-vmbo) herkent dat: "Mijn motivatie is helemaal weg. Vorig jaar waren de lage cijfers, half afgemaakte of niet ingeleverde werken nog niet zo erg. Ik zit nu in mijn examenjaar en het gaat niet veel beter." Daarnaast was voor Sam (16, 4-vmbo) het vele thuiszitten ook erg lastig. "Door mijn vervelende thuissituatie was het niet fijn om vaker thuis te zijn."

Voordelen

Maar was het dan alleen maar ellende? Niet volgens Lex (15, 4-vmbo): "Ik vond het af en toe wel fijn. Je hoeft niet zo vroeg op te staan." Toch wegen de voordelen niet op tegen de nadelen: "De motivatie voor school was er helemaal niet meer. Ik gaf er totaal niets meer om en viel alleen maar in slaap."

Jesse (15, 4-vmbo) ziet wel voordelen in online lessen. "Ik heb al heel lang deels online les vanwege mijn lichamelijke status, dus ik vind het wel positief." Maar hij ziet ook de negatieve effecten in: "Ik vind het wel vervelend dat ik minder sociaal contact heb."

Schoolritme

De scholieren lijken behoorlijk eensgezind. Hun motivatie voor school is helaas weg en heeft zich tot nu toe nauwelijks hersteld. Daarom lees je volgende week in deel drie van deze reeks hoe je weer in je schoolritme komt. Geniet tot die tijd van je fysieke tijd op school. Voor je het weet, zitten we weer allemaal thuis. Met alle gevolgen van dien.

Lees hier alle delen van onze motivatiereeks:

Deel 1: Leerlingen motiveren kun je leren
Deel 2: Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'
Deel 3: Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine
Deel 4: Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Lees ook
Deel 1: Leerlingen motiveren kun je leren

Gepubliceerd op 17 januari 2022
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Bram Boterbloem

Bram Boterbloem

Ik laat me niet censoreren aansteler!!

4 maanden geleden

Kaasje

Kaasje

De communisten hebben mijn reactie verwijderd, maar ik laat mij de mond niet snoeren!!!

Dus hierbij:

Je moet je niet zo aanstellen, in Afrika hebben ze geen eens een school!

4 maanden geleden