Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examenchat Economie

Examenchat Economie

Door Roos

Examenchat Economie

Donderdag vanaf 17:00u was het tijd voor Economie. Docent Paul Bloemers zette zijn beste vingers voor en tikte vliegensvlug antwoorden op al jullie vragen over het eindexamen Economie. Heb je de chat gemist? Lees dan alle vragen en de antwoorden nog even terug hieronder in de chatlog. Onderin vind je ook de links naar de andere chats!

Chatlog

Welkom Paul! Tot 18u is er tijd om al je vragen over Economie te stellen aan Paul. Wees geduldig, Paul doet zijn best alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden:) Naamnietboeiend: Ja ja, daar is die!
Docent_Paul:
Docent aanwezig. Sorry dat ik wat later ben
meepie:
hai docent Paul! :P
meepie: maakt niet uit hoor ;)

laurablossum: @Docent_Paul: Hoe werkt de multiplier? wat houdt het in?
Wendy_6194: Goedemiddag Meneer Bloemers, ik zit heel erg in de knoop met het berekenen van de multiplier. Zou U mij het kunnen uitleggen?
Nina_: Idd die multiplier wat was dat ook al weer!
Docent_Paul: Multiplier: als er extra geld in de economie wordt uitgegeven (in modellen= een autonome besteding) wordt dat geld door iemand anders verdiend die het ook weer uitgeeft. daarom zal uiteindelijk de productie méér toenemen dan het eerste bedrag dat extra wordt uitgegeven.
Docent_Paul: Een multiplier wordt in modellen meestal gegeven in de opgave.
laurablossum: dus stel, de multiplier van iets zoals autonome overheidsbestedingen is.. 1,24.. dan betekend dat dat wanneer er 1 euro ingaat er 1,24 euro uitkomt?
Docent_Paul: Als de overheid 10 mld extra uitgeeft en de multiplier is 2, wil dat zeggen dat uiteindelijk het nationaal inkomen (de totale productie) met 20 mld toeneemt.
Docent_Paul: Wanneer je meer wilt weten van multipliers: http://www.economielokaal.nl/index.php/economische-kringloop-vwo/begrippen-kringloop-vwo/94-multiplier
Wendy_6194: Meneer Bloemers, bedankt voor de link

Nina_: wat bereken je dan met de multiplier? en hoe moet je hem in formules gebruiken?
laurablossum: in het examen hoef je het volgens mij niet te berekenen toch?  Je moet weten wat het inhoud en wat voor een gevolg iets op een multiplier kan hebben..
Michelleexx: als het goed is hoef je inderdaad niet de multiplier te berekenen bij het examen

Chaima123: kan ik uitleg krijgen over de 3 boxen?
Docent_Paul: Box3 - je betaalt belasting over het vermogen dat je hebt - of eigenlijk over inkomen dat je verdient met vermogen.
Docent_Paul: hier heb ik wat uitleg over box 3: http://www.economielokaal.nl/index.php/overheid/uitleg-overheid-vwo/164-inkomstenbelasting
Naamnietboeiend: Wow, die boxen uitleg is super goed! Bedankt
Chaima123: kunt u een voorbeeld geven van box 1 en box 3

Naamnietboeiend: is multiplier ook voor havo 5?
meepie: Ik had er nog nooit van gehoord tot nu! Haha
Docent_Paul: Multiplier is vooral voor vwo belangrijk bij modellen
Stresssss: Oh fijn, ik schrok al een beetje hehe

ECONOMIE1733: zou u mij de koers tussen dollar en de € kunnen vertellen ik heb het nodig bij vmbo.
Docent_Paul: Je hoeft nooit een koers uit je hoofd te weten. die veranderen dagelijks.
Docent_Paul: Op dit moment is een dollar ongeveer 80 eurocent.

annet_5564: Ik heb een vraagje over de handelsbalans en de betalingsbalans, wat is het verschil?
Docent_Paul: handelsbalans (goederen en dienstenrekening) is een onderdeel van de betalingsbalans: http://www.economielokaal.nl/index.php/globalisering/uitleg-globalisering-vwo/19-betalingsbalans
annet_5564: Oke, bedankt voor de link!

miekje_987: kan u me uitleggen wat inkomensverdeling en vermogensverdeling is???
Docent_Paul:
Miekje - vraag a.u.b. wat duidelijker stellen..
Docent_Paul: Inkomensverdeling = op welke manier het inkomen dat in een jaar verdiend wordt eerlijk / niet eerlijk is verdeeld. Vermogensverdeling = dat de ene persoon meer huizen/geld/aandelen bezit dan een ander.
miekje_987:
maar hoe beantwoord ik dan bijvoorbeeld deze vraag: Leg uit hoe een ongelijke inkomensverdeling kan leiden tot een ongelijke vermogensverdeling.
Stresssss: Nou miekje, ik denk ; als de een meer verdiend dan de ander, kan die gene dus ook minder geld hebben/spullen bezitten etc. waardoor dat dan leid tot een ongelijke vermogensverdeling.
Docent_Paul: Als iemand een heel hoog inkomen heeft, kan hij ook heel veel sparen (= vermogen opbouwen).
miekje_987: ooooooooooooooooooh..
laurablossum: iemand die veeeel meer verdient dan een ander (ongelijke inkomensverdeling) heeft waarschijnlijk ook veeel meer vermogen dan iemand die minder verdient (ongelijke vermogensverdeling). puur omdat zij meer kunnen betalen, bezitten dus meer geld etc.
miekje_987: ik denk veel te moeilijk.
Docent_Paul: oefenen belasting: http://www.economielokaal.nl/index.php/overheid/opgaven-vwo-inkomen
miekje_987: en is alles wat bij vwo staat ook voor havo?
laurablossum: volgens mij wel, alleen is het bij ons (vwo) moeilijker/strenger volgens mij:P
Docent_Paul: niet alles wat bij vwo staat hoeft een havo leerling te weten, maar ik heb steeds te weinig tijd om de havo-onderdelen te vullen.

laurablossum: ik had nog een vraag over wisselkoersen. Voorbeeld: een vaste koppeling/koersverhouding is 1 rmb = 0,12 dollar. wanneer deze vaste koppeling losgelaten zou worden (door china) kan dit leiden tot een rentestijging op de kapitaalmarkt van de vs. Maar waarom? waarom leidt dit tot een rentesteiging?
Docent_Paul: Laura: lastige vraag - doordat china de munt koppelt, kopen ze maandelijks heel veel $$$ - die dollars beleggen ze weer in de vs - dat is dus heel veel aanbod van $$ - als dat aanbod er niet meer is (omdat china niet meer koppelt), daalt het aanbod en stijgt de prijs (rente)

Chaima123: hoe moet je box 1 en box 3 berekenen? kunt u een voorbeeld geven alstublieft.
Docent_Paul: Boxen - op economielokaal staan ook een paar opgaven om mee te oefenen (naast de uitleg).
Chaima123: dank u wel

Michelleexx: Ik ben een beetje verward over de stof op het examen van vwo. Is het wel of niet de bedoeling dat je leert over prijselasticiteit?
Simonn_4525: volgens my is het wel de bedoeling ja
Docent_Paul: ik adviseer altijd tóch goed te kijken naar ALLE stof. je kunt veel onderwerpen op een andere manier tóch terug laten komen. dat geldt ook voor elasticiteiten.
Michelleexx: bedankt

Wouterv: Wanneer er op de Conjunctuurklok indicators boven de groei van de trend zitten ( in procent punten ) kan je dan er vanuit gaan dat ze vanzelf weer terugvallen tot de trend of verschilt dat per indicator en fase binnen de conjunctuurgolf?
Docent_Paul: uiteindelijk gaat de conjunctuur op en neer. hoe lang dat duurt kun je moeilijk voorspellen. soms heb je dan ook nog te maken met bijvoorbeeld een dubbele-dip (2 x een recessie achter elkaar). Maar uiteindelijk zijn er periodes dat het goed gaat en periodes dat het slecht gaat en die wisselen

meepie: Hey Paul. Ik ben erg slecht in de rekenopgaven. Moet ik die overslaan?
Docent_Paul: Op je examen? - zou ik niet doen. Zeker op de havo zijn veel punten te verdienen met rekenen. vooral nog wat extra oefenen met procenten en indexcijfers (staat ook op economielokaal).

Naamnietboeiend: Je hebt kwalitatieve structuurwerkloosheid en kwantitatieve structuurwerkloosheid. Maar soms wordt er ook een vraag gesteld over structuurwerkloosheid in het algemeen. Wat houdt dat dan in?
Docent_Paul: Meestal als er structurele werkloosheid staat bedoelen de opgavenmakers de kwantitatieve variant

Chaima123: heeft u gouden tips?
(_: hoe kan je je beter op het examen voorbereiden. Veel oefenen of juist meer leren?
Docent_Paul: ja veel oefenen.

Nina_: Heeft u tips voor de beredeneringsvragen?
Docent_Paul: Nina_: ja - terug redeneren. Begin bij het einde en denk dan terug. gebruik een kladblaadje waar je begin en eind van je antwoord op schrijft - ga dan van achter naar voren de gaten invullen.
Naamnietboeiend: De tip op nina_ haar vraag klinkt heel handig, maar hoe bedoelt u dat precies?
Docent_Paul: Naamnietboeiend: Je moet van koppeling Chinese munt naar Rentestijging in de VS -- schrijf dat op en stel je dan de vraag op welke manier de rente kan stijgen - ga op die manier langzaam naar je startpunt.

Ik_5077: hoe werkt de multiplier
Roossmetsers Ik_5077: Je vraag is al beantwoord. Kijk even terug in de chat of later op Scholieren.com. Er komt een uitwerking van de chat online te staan binnenkort
Stresssss: multiplier: http://www.economielokaal.nl/index.php/economische-kringloop-vwo/begrippen-kringloop-vwo/94-multiplier

Stresssss: Ik raak altijd in de war met ruimere en krappere arbeidsmarkt. Zou u dit willen uitleggen, wat precies het verschil is?
Docent_Paul: Ruime arbeidsmarkt = veel werkloosheid, Krappe arbeidsmarkt = heel weinig werkloosheid en veel open vacatures
Stresssss: Dankuwel!!

Anne_5507: Wat is het verschil tussen prijscompensatie en initiële loonstijging?
miekje_987: prijscompensatie is voor iedereen
miekje_987: en initiële loonstijging is volgens de cao?
Nina_: initiële loonstijging is eenmalig een bonus of zo geloof ik
Anne_5507: Nee dat is incidentele wat jullie bedoelen denk ik
Docent_Paul: Anne_5507: initiële loonstijging is bovenop de prijscompensatie en zorgt voor een stijging van de koopkracht.
Docent_Paul: Voor vragen over begrippen - kijk eerst even snel op www.economielokaal.nl
Nina_: www.jdjong.nl of ook heel goed voor economie, allemaal powerpoints met uitleg (havo/vwo).
Naamnietboeiend: Nina_ die site van haar is echt super handig.
Wouterv: Nina_: mooie site, handig met die powerpoints :D

BusinessLady: is er toevallig een mogelijkheid deze chat op te staan administrators?
Roossmetsers BusinessLady: Jes, er komt een uitwerking van deze chat op Scholieren.com. Een dezer dagen.
Jon: knopje boven het invoerveld, rechts, met de diskette 'chat opslaan'.
BusinessLady: Dankjewel beide Administrators

miekje_987: paul, hoe bereid ik een stelopdracht voor??
miekje_987: en komt er altijd 1 in het examen??
Docent_Paul: meestal is opgave 3 een betoog. Behandel het in eerste instantie gewoon als een opgave waar 3 losse vragen staan (op klad) en schrijf het dan enigszins aan elkaar.

laurablossum: @Docent_paul: nog een vraag over het voorbeeld wat ik had. Voor de Chinese overheid betekent de vaste koppeling met de dollar, dat zij de geldmarktrente niet kan inzetten om de conjuncturele 'oververhitting' van de binnenlandse economie af te remmen. Waarom is het in deze situatie voor de Chinese overheid dan onmog3elijk de geldmarktrente in te zetten als instrument van de conjunctuurpolitiek? (lastige vraag, snap er niks van:()
meisje_5378: die snap ik ook niet
Docent_Paul: rente zouden ze moeten laten stijgen om de binnenlandse oververhitting tegen te gaan. Maar dan trekt dat buitenlandse beleggers en zou de wisselkoers gaan stijgen - en die proberen ze nu juist laag te houden.
laurablossum: :)) ohja, logisch!!!

crownleader: Docent_Paul: een gepensioneerde spaart voor zijn eigen pensioen. Toch kan een pensioenfonds in moeilijkheden komen als een bevolking sterk vergrijst. Kan iemand me deze vraag uitleggen?
laurablossum: te weinig jongeren om voor ouderen te werken! komen minder premies etc binnen bij de overheid om pensioenen te financieren @ crownleader
Docent_Paul: ze hebben gewoon te weinig gespaard in het verleden en dachten veel meer te verdienen op de beurs.
crownleader: ow oke bedankt.

miekje_987: administrator, komt er nog een chat voor maatschappijwetenschappen en muziek? en waarom kun je geen examens maatschappijwetenschappen en muziek oefenen op deze site??
Roossmetsers Er komen helaas geen chats van die vakken. Veel scholen hebben geen officieel eindexamen in Maatschappijleer en/of muziek, vandaar dat er geen chats van zijn. Als er meer animo voor is, misschien volgend jaar:)

BusinessLady: Docent Paul, ik vroeg me af of u ook enig verstand heeft van het vak M&O, aangezien ik dat als eerste examen heb en daar ook het een en ander niet van snap
Docent_Paul: BusinessLady: geef ik niet - kennis helaas wat weggezakt.
BusinessLady: Jammer!

Nina_: Raad u economie aan om op een laptop te maken als dyslect of zullen de berekeningen netjes krijgen teveel tijd kosten? Haal je dat niet meer in met het snelle typen ipv langzaam schrijven?
Docent_Paul: Nina_: economie is veel schrijven dus een laptop kan handig zijn als je ten minste kan typen.

Naamnietboeiend: Bedankt Docent_Paul, ik heb zeker veel aan uw tips. Succes iedereen met de examens! Hopelijk slagen we allemaal! *duimen en bidden*

Michelleexx: Ik snap het verschil tussen breedte en diepte investeringen niet zo goed?
Docent_Paul: Michelleexx: zie http://www.economielokaal.nl/index.php/produceren-vwo/begrippen-produceren-vwo/52-breedte-investering
BusinessLady: Een diepte investering is als je betere machines koopt, dus vernieuwt etc en breedte als je er meer aanschaft als ik me niet vergis!
Docent_Paul: BusinessLady: ja
Stresssss: Ik heb altijd geleerd dat breedte investeringen meer dingen waren zoals; mooiere tafels ofzo en diepte dan idd machines. Is dit dan ook goed?
Docent_Paul: Stresssss: bij een breedte investering koop je kapitaalgoederen waarbij je nog steeds net zoveel arbeidskrachten nodig hebt als voorheen. Bij een diepte-investering vervangt de machine een deel van je personeel.

crownleader: ik heb een vraag die ik niet helemaal begrijp.
Docent_Paul: crownleader: ja?????
crownleader: hoe kan het dat Europese bedrijven profiteren van schaalvoordelen?
Docent_Paul: crownleader: elk bedrijf dat schaalvoordeel heeft - hoe meer je kan produceren, hoe beter je de constante kosten kunt verdelen over de productie.

Chaima123: hoe bereken je de index prijs?
Docent_Paul: Chaima123: wat bedoel je precies
Nina_: @Chaima123, bedoel je niet /nic = ric/pic * 100
Chaima123: hoe moet je dat berekenen?
Docent_Paul: Chaima123: sorry ik snap nog steeds niet wát je wilt berekenen..
BusinessLady: Een indexprijs is niet te berekenen die is altijd gegeven toch? meestal gebruik je de indexcijfers in de formule nieuw - oud : oud x 100 % volgens mij

Bilqiss: Is loon- en inkomsentbelasting van boxen indirecte belasting of profijtbeginsel of iets anders? en welke formules moet je kennen voor economie examen vmbo-tl?
Docent_Paul: Bilqiss: Loon- en inkomstenbelasting is een directe belasting - en heeft niets te maken met het profijtbeginsel (hoe meer je gebruikt hoe meer je betaalt)
Docent_Paul: Bilqiss: Welk formules kan ik je niet precies zeggen - je moet vooral goed kunnen rekenen met procenten.

BusinessLady: Docent Paul, ik heb een examenbundel van economie, daar staat alleen niet bij welke onderwerpen je moet oefenen voor het CE, bijvoorbeeld het kopje 'economische kringloop' komt naar mijn idee niet voor in een lesbrief die we moeten leren voor het CE? Of heb ik het mis..
Docent_Paul: BusinessLady: Kringloop is ook economische modellen - op vwo zeker belangrijk.
BusinessLady: Om zeker te zijn zet ik een aantal formules in mijn GR, dat is toegestaan en als je dan toevallig iets vergeten bent kun je nog even terug kijken!

Nina_: voor VWO moet je toch alleen de micro economie niet kennen? de rest wel?
Docent_Paul: maar ook onderdelen uit de micro kun je verstoppen in andere opgaven. Zo is interventie op de valutamarkt niets anders dan minimum- maximumprijzen

Kaasje_8799: waarom is er bij een oligopolie vaak sprake van kartel vorming??
Docent_Paul: Kaasje_8799: ze zijn bang voor een prijzenoorlog en met een paar aanbieders kun je makkelijk afspraken maken (ook al mag het niet).
Kaasje_8799: maar als het toch internationaal gebeurt hoe wordt er dan op gereageerd?
Docent_Paul: NIET - ze komen er meestal mee weg. Soms is er vanuit de EU een boete, maar kartels zijn moeilijk te bewijzen voor een rechter

BusinessLady: Docent Paul, in mijn examenbundel staan de volgende 13 onderwerpen gerangschikt: arbeidsmarkt, internationale arbeidsverdeling, betalingsbalans, wisselkoers, consumeren en welvaart, produceren en welvaart, goederenmarkt, inkomensvorming en inflatie, inkomensverdeling, economische kringloop, markt overheid en economische orde, sociale zekerheid en Europese integratie. Moet ik deze allemaal voor het CE doornemen?
Docent_Paul: BusinessLady: de onderdelen consumeren, produceren en goederenmarkt zijn minder belangrijk - maar ik adviseer mijn eigen leerlingen ze tóch niet helemaal over te slaan.

Kaasje_8799: ik las in mijn boek dat er meerdere vormen van monopolie’s zijn
Kaasje_8799: maar die snap ik helemaal niet...
Docent_Paul: niet meerdere vormen, maar meerdere oorzaken - natuurlijk, wettelijk enz....
Docent_Paul: een monopolie is altijd een markt waar 1 bedrijf minstens 80% marktaandeel heeft.
Kaasje_8799: wat denkt u dat het meeste gevraagd wordt op het VWO CE??
Docent_Paul: Kaasje_8799: kijk even naar de laatste examens: http://www.economielokaal.nl/index.php/examens-vwo

Economiequestio: Hallo, wat zijn de instinkertjes waarmee ik rekening moet houden?
Docent_Paul: niet te voorspellen helaas, welke afdeling zit je?
Economiequestio: Gymnasium ;-)
Docent_Paul: dan is het écht onvoorspelbaar.
Economiequestio: Oké, kan u zich nog een van de moeilijkere vragen herinneren van vorig jaar?
Docent_Paul: die vragen die vandaag gesteld zijn over China en VS waren moeilijk.
Economiequestio: O, ik vond deze juist een van de makkelijkere :)
Docent_Paul: voor iedereen anders

BusinessLady: Docent Paul, ik heb begrepen van mijn docent economie dat wij bij het CE een betoog moeten schrijven, ik vraag me af waar er dan naar gekeken wordt, natuurlijk de inhoud, maar de spelling etc? Want dat lijkt me zelf toch meer een onderdeel voor Nederlands..
Kaasje_8799: in het betoog word niet gekeken naar e spelling etc.
Kaasje_8799: ik weet dat Nederlandse spelling niet mijn sterkste punt is .....
Jon: gelukkig in de chat ook niet
Docent_Paul: BusinessLady: alleen naar inhoud - slechts in uitzonderlijke gevallen kun je maximaal 1 pnt kwijt raken - voor écht losse antwoorden - fors teveel woorden.

BusinessLady: Docent paul nog een vraagje, ik heb het examen van 2010 op studyflow online gemaakt, daar had ik een goed punt voor.. Is het nu zo dat ik gerust kan zijn en kan denken dat er dit jaar soortgelijke vragen in voor komen, of zit ik dan bij het examen met allemaal open gelaten regels haha ..
Docent_Paul: \BusinessLady: ik weet écht niet wat je dit jaar moet verwachten. Maar goede resultaten in het verleden hebben meestal wel een voorspellende waarde

Nina_: Idd, telt spelling bij economie mee in bijvoorbeeld begrippen?
Nina_: Ook bij dyslecten? want bij ons bij dyslecten telt spelling in pta's niet mee
BusinessLady: Ja idd Nina, dat je schrijft initjele loonstijging en dat het dan fout geteld wordt. Dit is natuurlijk even een extreem gevalletje, lijkt me sterk.
Econome_2964: Zou dat invloed hebben op je cijfer?!
Docent_Paul: BusinessLady: lijkt me sterk

BusinessLady: Wordt er bij het betoog ook gevraagd om begrippen te gebruiken zoals verwerk de punten: krappe arbeidsmarkt en etc. of is het echt een onderwerp en dan mag je er zelf op los schrijven?
Docent_Paul: nee je moet je HEEL DWINGEND houden aan de opdracht - juist daar gaat het vaak mis!

elyoo: economie is mijn zwakste vak, waar moet ik vooral rekening mee houden?
Docent_Paul: elyoo: dat je vanaf vandaag veel gaat leren en vooral gaat oefenen met oude examens

BusinessLady: Bij Nederlands is een betoog schrijven een van mijn sterkste punten geweest, maar dat valt dus niet te vergelijken met het betoog economie? Als je een beetje goede betoog skills hebt zegt dat dus niks, je moet gewoon je economische verstand gebruiken?
Docent_Paul: betoog is eigenlijk gewoon 3 vragen die samengaan.

BusinessLady: Even een vraag die iets minder met economie zelf te maken heeft, maar had u bijvoorbeeld bij de 2e leraar die de examens van uw klas(sen) nakeek dat het erg afweek? Ik vraag me af wie van de twee docenten er dan gelijk krijgt?
Docent_Paul: moeten er samen uitkomen
Docent_Paul: ja er zijn nogal vaak flinke verschillen van mening
BusinessLady: Dus het kan zomaar zijn dat je bij de ene docent een 6 hebt en bij de andere een Docent_Paul: helaas wel
BusinessLady: Dat is echt balen

Tom_9303: maar je eigen docent zal je toch altijd gunnen? hoop ik:-)
Docent_Paul: het gaat niet om gunnen (meestal)

Bilqiss: Heeft u tips voor economie?
Docent_Paul: Leren, maar vooral heel veel oude examens maken en jezelf streng beoordelen als je nakijkt

elyoo: mij is het begrip ''monetaire politiek'' niet goed uitgelegd.. mijn leraar legt het op een te hoge niveau uit, omdat ik ook van het vmbo naar havo ben gekomen. Wat houdt het nou precies in?
Docent_Paul: door de omvang van de geldhoeveelheid te sturen (met behulp van de rente) probeert de centrale bank de inflatie beperkt te houden.
Docent_Paul: hoge rente = weinig lenen - weinig uitgaven - minder inflatie (toepassen als de economie te hard groeit).
Docent_Paul: lage rente = veel lenen - veel uitgaven - meer economische groei.
Tom_9303: door hoge rente is toch ook sparen aantrekkelijk, waardoor je minder gaat uitgeven?
Docent_Paul: Tom_9303: sparen reageert weinig op rente (pensieonpremie, verzekeringpremie zijn de belangrijkste besparingen) dat wat jij sparen noemt, doen mensen vooral uit voorzorg of voor grotere uitgaven en niet voor de rente.

Bilqiss: Waar moet je goed opletten bij het maken van examen en leren
BusinessLady: Hebben jullie studyflow.nl al geprobeerd? De site waar je online examens kunt maken en dan gelijk je punt ziet! (staat ook op scholieren.com zelf)
Nina_: studieflow moet je voor betalen voor de analyse.
BusinessLady: Ik heb nergens voor betaalt hoor Nina? En ik kan gewoon mijn punt zien!
Nina_: punten kan je zien, maar er was beloofd dat je ook een analyse zou krijgen, welke punten je nog moest leren, en dat is niet meer zo daar moet je vanaf mei voor betalen.
BusinessLady: En daarnaast zie je je zwakkere punten bij studyflow ook nog eens hoor Nina, ik weet waar ik me op moet focussen bij bijvoorbeeld m&o.
Nina_: @businesslady heb je dat na of voor begin mei gedaan?
BusinessLady: @Nina, ik ben rond april begonnen met studyflow.
Nina_: @businesslady je moet sinds begin mei betalen dat mailde ze mij want ik heb er ook een account en mijn school is daar ook over gemaild want mijn mentrix vertelde t ook nog.

BusinessLady: een fase van hoogconjunctuur is dat de arbeidsmarkt krapper wordt, weet u er nog één? En ik heb eigenlijk nooit de begrippen hoogconjunctuur en laag conjunctuur heel goed begrepen, mijn economie leraar is niet iemand die iets 2 x uitlegt, het is 1 x luisteren en het snappen en anders pech..
Docent_Paul: hoogconjunctuur = er worden (te) veel producten gevraagd, Laagconjunctuur = er wordt er weinig gekocht (en dus geproduceerd)
Tom_9303: bij hoogconjunctuur is dus ook hoge bezettingsgraad
Docent_Paul: ja en ook een relatief hoge inflatie
BusinessLady:@Docent Paul, dank u, zo klinkt het allemaal een stuk makkelijker..

plander1: ik heb een vraag.. heeft er iemand ook een goede samenvatting van mno :P
Tom_9303: M&O wordt echt lastig denk ik.
BusinessLady: Ik denk dat het beter is je eigen samenvattingen te gebruiken @plander1 Want bij M&O moeten we bijna alles wel globaal weten!
BusinessLady: @Tom, ik dacht dat ik het nooit zou snappen, heb nu twee dagen alleen de lesbrieven stichting en vereniging en Naamloze vennootschap doorgenomen en had een 7,5 voor het examen van vorig jaar.. Stond versteld!
plander1: hmmm,, helaas inderdaad is alles heel globaal. dat maakt het erg onoverzichtelijk. In de MNO boeken staat veel info waar je niks aan hebt.

Bilqiss: Wat is precies conjuncturele werkloosheid?
Docent_Paul: Bilqiss: http://www.economielokaal.nl/index.php/arbeidsmarkt/begrippen-arbeidsmarkt/7-conjuncturele-werkloosheid
Docent_Paul: werkloosheid die ontstaat omdat er te weinig producten worden gekocht - bedrijven KUNNEN wel meer mensen in dienst nemen, maar hebben ze niet nodig

Het is al weer 18:00u. De Economie chat zit er weer op. We wllen Paul heel graag bedanken voor zijn tips, uitleg en zijn tijd! De uitwerking van deze chat vind je een dezer dagen ook op Scholieren.com!
BusinessLady:
He jammer
Nina_:
Bedankt Docent Paul!
Tom_9303:
Docent_Paul: BEDANKT! :D
elyoo:
bedankt docent paul!
BusinessLady:
Bedankt voor alle uitleg en beantwoording op mijn vragen docent Paul!
Docent_Paul:
IK WENS JULLIE ALLEMAAL HEEL VEEL SUCCES !! 

 

Bekijk ook de uitwerking van de andere chats:

Nederlands

Scheikunde

Biologie

Duits

Engels

Geschiedenis

Wiskunde

Natuurkunde

Aardrijkskunde

Frans

Gepubliceerd op 16 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.