Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Examenchat Duits

Examenchat Duits

Door Roos

Examenchat Duits

Woensdag om 17:00u was het de beurt aan docent Koos Nederhoed. Hij liet zelfs zijn aardappelen aanbranden om jullie vragen over Duits te beantwoorden. Heb je de chat gemist? Lees dan alle vragen en de antwoorden nog even terug hieronder in de chatlog. Onderin vind je ook de links naar de andere chats!

Chatlog

Marijke_4883: hoe pak je een vraag aan dat je bijvoorbeeld de eerste twee/laatste twee woorden van een zin moet citeren waarin de schrijver iets belangrijks in zegt.
Docent_Koos: Marijke: bij citeervragen moet je altijd de eerste twee woorden aanhalen of een woord middenin de zin. dat is meestal een zelfstandig naamwoord of het belangrijkste woord van de alinea

SandervRhee: Er zijn toch niet veel vragen waar je zo'n woord in MOET vullen he!
Mari_7170: meestal wel veel.
Nina_: dat zijn de gatenteksten zit er altijd wel 1 of 2 in.
SandervRhee: ja, daarom.
Docent_Koos: Sander: gatenteksten, ja. Soms krijg je een tekst met alleen gaten en soms is het verweven in alle teksten. Er zijn 9 tot 12 vragen per examen. Dat is vrij standaard.
SandervRhee: ah, oke
SandervRhee: Houdoe he koos!
Docent_Koos: How do Sander!

Nina_: moet ik in een keer de hele tekst lezen eerst?
Docent_Koos: Nina: nee, ik raad je ten sterkste af om de hele tekst te doen. het levert je niets op. je hebt er de tijd niet voor. je hebt 3 1/2 minuut om vraag, tekst te doen. Vorig jaar kregen veel mensen het niet af.

leerling_8434: Hallo, ik weet niet zo goed hoe ik Duits moet leren. Voor het examen krijg ik alleen leesteksten.
Docent_Koos: Leerling 8434: je moet eerst weten HOE je een tekst gaat lezen. Je moet dus de strategieën leren en die heeft de docent je blijkbaar niet geleerd.

Marijke_4883: zit er in verschil in aanpak tussen korte en lange teksten?
LisaL0ve: ja marijke dat vraag ik me ook af
LisaL0ve: iedereen alvast heel veel succes.
Docent_Koos: Marijke: verschil korte en lage teksten is het aantal vragen. Bij korte teksten zit het antwoord meer in een detail. In een langere tekst kun je vaak wat verder lezen en zit het antwoord meer in een zin opgesloten doordat men voorbeelden geeft.

Mari_7170: meestal vragen ze: leg de titel uit.. en bij de oefenexamens is het me opgevallen dat als je de hele titel letterlijk vertaalt, dat het antwoord fout is, waarom?
Docent_Koos: Dat komt omdat de titel dubbelzinnig kan zijn. Tip: lees de inleiding en de laatste alinea. Dan weet je precies hoe alles bedoeld wordt.
Mari_7170: oke danke.
Docent_Koos: Gern geschehen.

Nina_: hoeveel vragen zal het hele examen ongeveer zijn? en hoeveel teksten? meestal?
Nina_: voor vwo
Docent_Koos: Nina: je krijgt ongeveer 14 teksten met circa 43 vragen: vragen zijn meerkeuze, open vragen in de verhouding 2/3 en 1/3. je hebt 2 1/2 uur en je moet gemiddeld 3 tot 3 1/2 minuut alles doen: lezen en vragen beantwoorden. dat is niet makkelijk, omdat praktisch iedereen nooit goed oefent. 99 % van de leerlingen maakt een examen maar traint niet. Mijn leerlingen vullen ze zo in: halen allemaal een zeven of hoger doordat ze precies weten hoe ze de strategieën moeten doen.

Sheize: hoe zit het met gaatjestektsten?
Docent_Koos:
Sheize: gateneksten: staat hierboven al even aangegeven. Je krijgt 9-12 gaten. je kunt op twee manieren de vragen doen. Zie mijn antwoord aan een van de vorige mensen.

Tom_7258: ich habe keine lust mein Deutsch Test zu machen
Nina_: ich auch nicht D:

laura_4674: Wat is de beste methode om een meerkeuze vraag te beantwoorden?
Docent_Koos: Laura: Je kunt het beste wegstrepen omdat er altijd woorden zijn die je kent en niet kent. begin met datgene wat kent. je bent dan altijd al twee antwoorden waarvan je zeker weet dat dit er niet staat.

Tom_7258: u heeft het telkens over strategieën, maar mijn docent heeft het nooit over 1 strategie gehad hoe je een tekst het beste kunt maken. ze zei altijd: ga maar oefenen //8.
Docent_Koos: Nina/Tom: Dit is echt te leren. Zelf geef ik training op zaterdag 14 mei in Sneek. Kom dan en neem medeleerlingen mee. Je zult verbaasd zijn wat je leert.
Nina_: de strategieën staan geloof ik ook in de examenbundel!
Nina_: bij mij werken die strategieën alleen niet, ik heb die al in de brugklas uit m’n kop geleerd maar ik kan ze gewoon niet toepassen. zelfs in het Nederlands gaat het mis
Mari_7170: onze docent heeft ons gek gemaakt met zijn strategieën :D maar heeft wel veel geholpen,want bij zo een oefen examen weet ik precies hoe ik die vraag moet aanpakken.
Docent_Koos: Mari: dan heb je een goede docent gehad. Moet je trots op zijn!
Mari_7170: ja ben echt trots op van Boxtel:D
Me_=): Handig =) !
Tom_7258: dat weet ik dus niet.
Docent_Koos: Tom: ga maar oefenen. lekker makkelijk. Daar leer je niets van. Je krijgt toch ook iet een rijbewijs en dan wordt er gezegd: ga nu maar voor de eerste keer rijden. Ja, in Assen in het verkeerspark!
Tom_7258: wat bedoeld u met ga maar oefenen, lekker makkelijk, daar leer je niets van?
Tom_7258: waar leer je dan wel veel van? mij lijkt het door te oefenen, of zit ik er dan volledig naast? want onze docent heeft nooit iets uitgelegd, die zei altijd, ga maar oefenen.
Docent_Koos: Tom: Oefenen is nuttig als je ook na bespreekt en vertelt wat je goed en verkeerd hebt gedaan. Vragen kun je bundelen en voor elke vraag is een foefje te bedenken. Als je die foefjes kunt toepassen, dan maak je het examen zo.
Tom_7258: voor Duits heb ik het boek Na Klar!, staan daar leesstrategieën in uitgelegd?
Docent_Koos: Tom: Na Klar heeft wel leesstrategieën maar de best tips vind je in de examenbundel. Dat is aardig alleen zie je door de bomen het bios niet meer vaak. Veel beter is een paar handige bladzijden te hebben met tips van iemand die al jaren in examenklassen werkt en de tekst god kent

Nina_: Heeft u een paar van die foefjes voor ons?
Docent_Koos: Nina: foefjes zat allen kan ik zo niet 1-2-3 geven. Ik kan je alles leren in een dag, maar dan zul je naar Sneek moeten komen op cursus.
Sheize: en hoeveel kost dat?
Sheize: en kan je die strategieën dan ook op Nederlands en Engels toepassen?
Docent_Koos: Sheize: die strategieen kun je het beste op het Duits toepassen. Engels is toch weer wat anders..

Nina_: wat moet ik nog doen als de strategieën niet helpen? Want die snap en kan ik allemaal wel maar ik kan er niets mee..
Docent_Koos: Nina: die strategieën moet je in helder maken. Dat kun je leren. Ik heb zelf vijf bladzijden en die weten mijn leerlingen het hoofd. Ze vullen zo het examen in. We maken het wel even voor u meneer .Niet zo fanatiek hoor!
Nina_: wat bedoelt u met helder maken?
Docent_Koos: Nina: helder maken betekent uitleggen en laten toepassen en met ju bespreken wat je moet doen.
Docent_Koos: Nina: ik denk dat je toch de strategieën moet aanleren. Anders verzand je en kom je er niet uit. Leesstrategieën is voorwaarde!
Nina_: 20 mei, dan kan ik nog kijken of ik volgende week m’n docent kan spreken :S ze zit nu in Berlijn of Parijs

Merr_: heeft u nog enige tips voor het maken van een Duits tekst?
Docent_Koos: Merr: ik heb heel veel tips, maar het gaat te ver om je die te vertellen. Dan ben ik vijf bladzijden onderweg. belangrijk is dat je pro-actief bent. Dus; arceerstift mee en onderstrepen. drinken mee, koekje erbij en op de helft van het examen schenen uit en blote voeten op de vloer zeg ik altijd.

gtj: Hoe moet je het woordenboek efficiënt gebruiken?
Docent_Koos: GTJ woordenboek gebruiken. Gebruik zo weinig mogelijk het boek. Noodzaak alleen bij gatentekst. Je vertrouwt te weinig op jezelf. je weet veel meer dan je denkt. probeer woorden te beredeneren. Vaak zijn er veel leenwoorden die je kunt herleiden: reduzieren: reduce is verminderen.

kneusssssss: nou beste Docent_Koos, hartelijke dank voor alle informatie e.d.

laura_4674: wat is de norm voor havo?
Nina_: de normen staan nog niet vast toc?
Kaas_9339: wat is de norm voor vwo tweetalig???
Docent_Koos: Laura: Je moet ervan uitgaan dat 2/3 goed moet zijn. dan ben ik streng. Vorig jaar was havo heel simpel. Ik verwacht dat het moeilijker wordt. Ga ervan uit dat je 30 punten moet halen. Dan zit je altijd goed!
Nina_: en op vwo?
laura_4674: oke dankjewel!
Docent_Koos: Nina: nee, de normen worden later bepaald. maar ik kan wel aangeven wat ongeveer de veilige kant is. Bij vwo was de N-norm vorig jaar 0,7. Dat was dus een examen aan de makkelijke kant. Ga ervan uit dat je rond de 30 moet zitten.
Nina_: en wat voor cijfer heb je dan?
Docent_Koos: kaas: vwo tweetalig is hetzelfde: zo'n 30 punten is oke. Kijk maar eens op citogroep.nl bij landelijke examens en normeringen. daar vind je een aardige opsomming. Je kunt zien dat alle vwo-examens vorig jaar aan de makkelijke kant waren. Sorry!!
Nina_: maar dan was de norm toch hoger?
Docent_Koos: Nina: norm ligt wel rond de 30. Als hij eronder ligt is het examen te moeilijk. talen zijn in de normering tamelijk vast.

davy_2778: ik werk met de methode Neue Kontakte. Daar hebben we een boek coach en daar staan veel lees en schrijftips in. Maar wat zijn nu echt goede tips?
Docent_Koos: DavY; goede tips zijn zaken die je direct kunt toepassen. Ik zal je een tip geven: onderstreep in de antwoorden standaard de zelfstandige naamwoorden en de werkwoorden!
 

laura_4674: en wat is de beste tip die je aan iedereen mee zou willen geven?
Docent_Koos: Laura: wees pro-actief: werk met een arceerstift, neem op z'n een hele korte pauze door iets te eten en te drinken

Nina_: al deze tips zijn ook op Engels toe te passen?
Roossmetsers Nina_: Op donderdag, van 16-17u, is er ook een Examenchat Engels. Misschien dat je daar je vragen ook nog eens aan een Engelse docente kunt voorleggen:)
Docent_Koos: Nina: op Engels hoor ik van mijn collega's dat ze wat anders zijn. Zou ik ook zeggen. Haha. maar, in hoofdlijnen is een tekst een tekst en zijn de meeste vragen hetzelfde: wat de eerste alinea samen bijv. Die vraag komt in elk examen voor: Egels, Duits of Limburgs!

Mari_7170: bedankt voor de tips en uitleg docent __koos! wens ons veel succes :D
Mari_7170: Tschusss
Docent_Koos: Mari: graag gedaan! Kijk ook eens op de advertentiesite bij scholieren.com. voor examentraining!

Marijke_3036: hoe kun je het best de meerkeuzevragen aanpakken? foute antwoorden wegstrepen?
Docent_Koos: Marijke: ja, wegstrepen is het beste omdat je vaak niet alle woorden kent. Goed opgemerkt!
Marijke_3036: oke, bedankt voor alle antwoorden!
Docent_Koos: Marijke, graag gedaan und Viel Erfolg!

Nina_: hoe zijn open vragen het best aan te pakken? want een van onze docenten zei dat je dan heel precies in de antwoorden moest zijn of zo, iedereen deed dat fout of zo

Sheize: is er nog enige hoop voor ons? :)
Nina_: volgens mij voor mij echt niet in de talen haha. XD ik zet in op een 3 kan t altijd meevallen XD.
Docent_Koos: Sheize: je kunt het best!!! het is een kwestie van zelfvertrouwen vaak en een duwtje in de rug. Heb je hulp nodig kijk dan bij scholieren.com bij advertentie examentrainingfriesland.com
Jon: het linkje van Koos klikbaar: http://www.examentrainingfriesland.com/
Sheize: gaat de cursus over teksanalyse?
Docent_Koos: Sheize: Nee. over het succesvol maken van het eindexamen Duits. Dat lukt jou ook! Wedden??
Docent_Koos: Nina: op een 3? Schaam je! Je bent een slimme meid. Je neemt toch geen genoegen met een 3? Foei!!
Nina_: k had op de havo een 3 voor Engels en Duits had ik toen nog niet xD heb ik in 2 jaar moeten inhalen en Engels ging ik erin met een 7,3 want ik had een 9 voor m’n mondeling destijds dus t is niet dat ik de taal niet beheers xD.
Docent_Koos: Nina: Je kunt het dus best. Geloof in jezelf. !!!
Nina_: ik kan geen tekst verklaren :( nooit gekund heb al bijlessen sinds de brugklas dus dat is al 7 jaar en t lukt me nog steeds niet :(
Sheize: zelfvertrouwen zit wel goed. Ik ga voor een 8 :)))
Docent_Koos: Sheize: Dan hoop ik voor je. dan heb je het super gedaan. Waar woon je?

Sheize: Amsterdam.
Docent_Koos: Sheize: Dat is te doen naar Sneek dus. Je bent welkom. Sleur iedereen mee en je gaat het halen!!

Docent_Koos: Nina: Niet opgeven!!! Kijk op examentrainingfriesland.com en je zult zien dat het werkt! velen gingen je voor in de meivakantie.
Nina_: friesland is iets te ver vrees ik :s wat kost t?
Docent_Koos: Nina: kijk even op examentrainingfriesland.com voor alle info en geef dit maar door aan je klasgenoten. Kun je met een auto!
Nina_: van onze school gaat iedereen naar Leiden voor alle vakken, het is niet meer de vraag of je gaat maar wanneer je gaat XD.
Docent_Koos: Nina: leiden, tja die hebben de loop. Bij examentrainingfriesland.com heb je maximaal tien personen en een ervaren docent. In leiden veel studenten.
Nina_: Leiden is idd altijd studenten, ik heb nu 2 gedaan (havo en vwo)
Nina_: qua prijs is t hetzelfde.
Docent_Koos: Nina: Wij zijn echt top! Ervaar het op 14 mei met mede l.l. je zult herboren thuiskomen.

Bilqiss: Docent_Koos: Hoe kun je het beste leren/oefenen met Duits?
Bilqiss: Met leesvaardigheid
Docent_Koos: Bilqiss: het best kun je oefenen door op een dag een paar vragen te maken. echter, je moet wel weten hoe je et moet doen. Vragen maken heeft alleen zin als je de strategie kent en die is te leren. Zie antwoord Jon voor de link. Werkt super!!

Carly_3390: ff snel een vraag; wij hebben nu vanaf volgend jaar ook eindexamen in godsdienst maar waarom kan je daar niet over chatten?
Roossmetsers Carly_3390: Hoi Carly, omdat (nog) niet zoveel scholen eindexamen in Godsdienst hebben, hebben we daar dit jaar ook geen docent voor gezocht. Wellicht volgend jaar:)
Docent_Koos: Carly: Ik zou het bij God niet weten!
Carly_3390: ooh okee, dat is mooi want godsdienst lukt niet echt haha. en Koos; leuke woordgrap.
Carly_3390: Maargoed ik heb gelukkig geen Duits meer dus ik kom vrijdag nog wel terug voor geschiedenis haha
Docent_Koos: Carly: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk of niet?
Carly_3390: Dat zijn ze zeker

Rudolf_2557: Hallo docent Koos
Docent_Koos: Hallo Rudolf,
Rudolf_2557: Ik heb morgen een mondeling Duits
Docent_Koos: Vertel!
Rudolf_2557: Mijn boek heet Wanderer, kommst du nach spa
Rudolf_2557: Ik vind het best een moeilijk boek, en mijn vraag is of u mij wat over het boek kunt vertellen.
Rudolf_2557: Indien u het heeft gelezen :)
Docent_Koos: Met mo kan ik je niet echt helpen nu. Ik geef antwoord op vragen voor het eindexamen. helaas!
Rudolf_2557: Oké, toch bedankt!
Rudolf_2557: Weet u dan misschien een goede site waar ik iets over het boek kan vinden, ik krijg het namelijk niet echt gevonden.

Bilqiss: Docent_Koos: Weet u ook een goede website voor Duits om te oefenen?
Docent_Koos: Bilqiss: Je kunt eerst op examenblad.nl kijken

cheranique: hallo, 1 vraag..
Docent_Koos: Cheranique: vertel
cheranique: hoe kan je Duits het beste maken, ik ben enorm slecht in leesteksten.
Docent_Koos: Poeh. Het beste maken is door de leesstrategieën te weten: je kunt dat op korte termijn oefenen door te kijken op www.examentrainingfriesland.com
Nina_: k heb hetzelfde probleem denk ik als cheranique

Sheize: hoelang moet je ongeveer doen over een vraag?
Docent_Koos: Sheize: 3 tot 3 1/2 minuut
Sheize: want soms doe ik over een bepaald vraag 6/7 minuten maar dan weet ik zeker dat ik het goed heb, is het dan beter om zulke vragen als laatst te doen?
Docent_Koos: Sheize: Kij knaar het anatal punten per vraag. Open vraag of meekeuze: Bij meerkeuze vul dan een antwoord met een tegenstelling in of het meest negatieve.

Docent_Koos: Haal Roos,
Docent_Koos: Tjonge, heb lamme vingers. Hoop dat het geholpen heeft! Succes iedereen!
Sheize: ok bedankt voor alles doei doei
Nina_: Bedankt!!
Bilqiss: Hetzelfde
cheranique: dankjewel
Jon: bedankt Koos!
Docent_Koos: Graag gedaan!!
Roossmetsers Docent_Koos: ja het was erg druk! ik heb lamme ogen;)
Docent_Koos: Jon: het was me een groot plezier. Nu branden de aardappelen aan!
Nina_: eetsmakelijk! xD
Docent_Koos: Mooi niet Roos. Beter dan vorig jaar. Toen was het erg rustig!

 

Bekijk ook de uitwerkingen van de andere chats:

Nederlands

Scheikunde

Biologie

Economie

Engels

Geschiedenis

Wiskunde

Natuurkunde

Aardrijkskunde

Frans

Gepubliceerd op 14 mei 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

J.

J.

Ik vind de strategieën behoorlijk overrated. Had mijn leestoets-pw (gewoon een eindexamen met veranderde nummertjes en door de helft vanwege de tijd) binnen de helft van de tijd af, heb tijdens het uitdelen van de vragenboekjes teksten 1 en 2 helemaal gelezen en vragen gemaakt toen ik t boekje + uitwerkvel kreeg, daarna hele tekst lezen, alle vragen maken, repeat. Had een 9.9 en was de enige in mijn jaarlaag met zo'n hoog punt en de enige zonder woordenboek. Met de strategieën heb ik t vorige keer bij nederlands uitgeprobeerd, had een 4. Nu op mijn schijt-aan-die-docent-met-z'n-regeltjes had ik een 7. Dus een van mijn tips is om als je van jezelf goed bent in teksten, vooral je eigen manier vol te houden. En oefen jezelf niet dood, dan ga je te ver over een vraag nadenken en dan denk je dat er een driedubbele bodem in de vraag zit terwijl ze iets simpels bedoelen. Gaatjesteksten is een kwestie van alles wat niet kan wegstrepen en dan rustig een keuze maken en aan t eind vooral die opdrachten nog eens goed doorkijken, of jouw keuze goed loopt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.