Docententype: de mislukte schrijver

Door Joca

"Het is mooi geweest, jongens en meisjes. Sla je theorieboeken maar dicht en leg die oefentoets tekstverklaring snel weg. Ik wil jullie wat voorlezen uit mijn nieuwste meesterwerk!"

Om de week kruipen Bram en Joca in het hoofd van een ander type docent. Onlangs al de dictator,  de woudloper en de gespleten persoonlijkheid. Dit keer de mislukte schrijver. Het complete archief met docententypes vind je hier.

"Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit boek mijn doorbraak gaat worden. Geniet dus nog maar even van mijn lessen, want binnenkort ben ik weg hier! Ja ja, ik zie jullie wel gniffelen. 

Voorheen heb ik inderdaad wat pech gehad. Mijn verhaal over een jongen die naar een school voor tovenaars gaat is nooit uitgegeven en toen heeft een andere schrijver mijn idee gejat. Die persoon is nu miljonair, maar dat had ik natuurlijk moeten zijn.

Daarna begon ik aan een oorlogsroman over een personage waarvan de ouders gedood worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn namelijk onterecht beschuldigd als daders van een aanslag. Helaas zei de uitgever dat ene Mulisch dat verhaal al eerder... Ah, Francine, wat wil je vragen?

- Nee, dat proefwerk uit februari heb ik nog steeds niet nagekeken. Ik had wel wat beters te doen hoor, of denk je dat een meesterwerk vanzelf wordt geschreven? Als schrijver moet je offers plegen en als leerlingen van een schrijver, of ehm, toekomstig schrijver, moet je dus wat geduld hebben.

Nu is mijn werk helemaal af en kan ik eindelijk gaan oogsten. Mijn smoking heb ik al naar de stomerij gebracht. Zo ben ik straks perfect voorbereid op een VIP ontvangst op het boekenbal. Dat is toch een beter vooruitzicht dan dat eindexamengalaatje dat ze hier op school geven. 

Het is nog even wachten op een uitgever die mij een vet contract aanbiedt, maar dat kan nu elk moment gebeuren. Geloof mij maar! Voor je het weet zoek jij een verslag van míjn boek op Scholieren.com. Dan kan ik jullie mooi overhoren over de achterliggende gedachte van mijn verhaal.

- Rachid, stop maar, ik weet toch al wat je gaat zeggen. 'Meneer, ik heb dit al te vaak gehoord.' Mijn antwoord daarop is eigenlijk vrij simpel: Leer eens realistisch te denken, zoals ik bijvoorbeeld doe. Daar kom je nog eens ergens mee.

Goed, monden dicht allemaal. Ik ga voorlezen."

Gepubliceerd op 24 juni 2013
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!