Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Docententype: de dictator

Docententype: de dictator

Door Joca

"Goedemorgen, leerlingen. Niet zo stil opeens, ik weet wel wat voor 'n kabaal jullie kunnen maken. Zeg allemaal in koor even 'goedemorgen meneer'. - Ja, met iets meer enthousiasme graag. Mooi, dank voor jullie spontaniteit. Ik heb jullie tentamens nagekeken en het resultaat is weer dramatisch."

Om de week kruipen Grieke en Joca in het hoofd van een ander type docent. Vorige week de woudloper, deze keer de dictator. Het complete archief met docententypes vind je hier.

"Bob, stop met lanterfanten en ga eens staan. Dat kan echt wel wat energieker. Wat zeg je dan? Zeg eens 'ja meneer, u hebt volkomen gelijk'. - Zo mag ik het horen, braaf. Ga de gemaakte tentamens maar uitdelen. Waar blijft het 'bedankt, meneer'? Ik vraag me af of sommigen van jullie überhaupt wel een opvoeding hebben gehad, zo onbeleefd. Dat kan beter Bob, of wil je soms even blijven in de pauze voor een gratis lesje respecteren van leiders door ondergetekende? Nee hè, dat dacht ik al. Hup, deel dan maar uit.

Ik ga het tentamen bespreken en daarbij gelden weer de basisregels: je spreekt met twee woorden en bedankt mij als je het woord krijgt. Ik wil absoluut géén vragen over het opnieuw nakijken van je antwoorden. Ik heb alles immers al goed doorgelezen en van punten voorzien. Duidelijk? - Kijk eens aan, ik zie dat het zeggen van 'ja, meneer' steeds makkelijker gaat.

Bij de eerste vraag begint het drama al. Ik vraag naar de activiteiten van de republikeinen in Suriname tijdens de twintigste eeuw. Sommigen van jullie halen vervolgens de republikeinse partij uit de VS erbij. Schandalig, zo weinig historisch bese.... Felicia, waarom tetter je er nou doorheen? Ík heb hier het gezag. - Nee, ik behandel geen persoonlijke vragen. Ik ga niet opnieuw kijken naar het antwoord op je antwoordenvelletje. Waarom ik het toch bespreek? Omdat ik dat zeg, klaar. Nu moet je niet de wijsneus uithangen. Wie heeft er hier gestudeerd en heeft er dus het laatste woord in deze ruimte? Ja, inderdaad, 'u meneer'.

De eerste vraag lijkt me nu voldoende besproken. Bij de tweede vraag heb ik op de Powerpoint een aantekening die jullie over moeten nemen, want hij komt zeker terug in het volgende tentamen. Waar blijft het bedankje? - Juist, zo hoort het. Nu ga ik verder met de volgende slide en niet piepen omdat er te weinig tijd was om het over te nemen. Dan moet je maar sneller werken. En altijd scherp blijven.

Ja, Roderick, zeg het maar. Natuurlijk heb ik alle punten goed opgeteld. In tegenstelling tot jullie heb ik op de HBS nog wel fatsoenlijk leren hoofdrekenen. - Het kan mij niks schelen dat je twee punten tekort komt. Je noemt het a small slip of the master's mind? Laat me niet lachen. Je cijfer klopt gewoon. Ik ben immers onfeilbaar, net zoals de paus. Alleen kan die man nog wel wat van mij leren.

Enfin, ik vind dat er genoeg vragen zijn gesteld. Wees nu maar stil en luister naar mijn bespreking van de vragen. Jullie zouden blij moeten zijn met een leraar die jullie altijd zo matst." 

Gepubliceerd op 27 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Heb ook een vrij dictatoriale leraar, maar wat inspraak is wel mogelijk en hij is geen 'ik ben oh zo geweldig en daarom moet ik vereerd worden'-type. Leuk artikel trouwens.

11 jaar geleden

M.

M.

Heel herkenbaar!

11 jaar geleden

B.

B.

woedeuitbartingen om de klas onder controle te houden zijn ook een kenmerk :P

11 jaar geleden

M.

M.

Mijn lerares:
(in paniek) Jongens willen jullie nou even stil zijn....Bij anderen doen jullie niet zo lawaaierig.
AAAAARG!

11 jaar geleden

H.

H.

wij hadden vorig jaar een leraar waarvan we aan het begin van de les tegelijk moesten op staan en ni hao sifu moesten zeggen en weer tegelijk gaan zitten -.-'

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.