Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examenchat Aardrijkskunde

Examenchat Aardrijkskunde

Door Roos

Examenchat Aardrijkskunde

Op de laatste dag van de Examenchats stond onder andere Aardrijkskunde op het programma. Het docentenduo Rob en Bram beantwoordde al jullie goede vragen. Jammer genoeg had docent Bram wat last van technische problemen en moest hij vroegtijdig de chat verlaten. Gelukkig heeft Rob dat prima opgevangen. Heb je de Aardrijkskunde chat gemist? Lees dan in de chatlog de vragen en antwoorden nog eens rustig na. Helemaal onderin vind je ook de links naar de andere chats.

Chatlog  

Angela_x (G): hoi docent rob!
Docent_Rob: hoi
Angela_x (G): kunnen we al beginnen met vragen stellen?
Docent_Rob: ja hoor
Angela_x (G): wat zijn horsten en slenken?
Atsiekratsie: Het is nog geen 16:00 he :P
Roossmetsers: ja laten we nog eventjes wachten op bram
Angela_x (G): het mocht van docent rob
Roossmetsers: o daar issie
Roossmetsers: Dag bram!
Docent_Bram_932: dag Roos en Rob
Angela_x (G): Docent_Rob: kunt u me het verschil uitleggen van horsten en slenken ?
Docent_Rob: horsten en slenken vind je bij een breukgebergte. Als door divergentie platen uit elkaar gaan, zakken delen weg (slenken) en blijven andere delen hoog (horsten)
Angela_x (G): dankuwel! 

Angela_x (G): en wat is het verschil tussen netwerksteden en stedennetwerk?
Docent_Rob: Angela_x (G): netwerk slaat op onderlinge verbondenheid van de steden. Iedere stad heeft zo zijn eigen specialisatie, bijvoorbeeld in de noordvleugel van de Randstad. Verschil is niet heel erg belangrijk.
Angela_x (G): danku!
 

Myrthee_9326: Docent_Rob : Ik heb een paar vraagjes. maar mijn eerste vraag is er een uit de oriëntatietoets... De hoofdklimaten laten een mondiaal patroon zien van zones parallel aan de evenaar. Verklaar hoe die klimaatzones door zonne-energie worden ''aangedreven''. Kunt u dat misschien uitleggen?
Docent_Rob: Myrthee_9326: Zonne-energie is de motor achter ons klimaat. Bij de tropen is de zonne-energie het meest aanwezig, vandaar warme klimaten. Naar de polen toe is er steeds minder zonne-energie en dus ook steeds koudere klimaten. Dat gaat dus ongeveer zonaal naar het noorden toe (en natuurlijk zijn er uitzonderingen...)
Myrthee_9326: okay dankuwel :) 

Loesje_9390: oke docent rob ik heb een vraag, In Indonesië is er een continentaal plat, waarom is daar geen vulkanisme?
Docent_Bram_932: Loesje, In Indonesië heb je wel degelijk veel vulkanen.
Docent_Rob: Loesje_9390: Het Sundaplat ligt op de continentale plaat van Eurazie. Niet direct bij een plaatgrens. Bij de plaatgrenzen vind je het vulkanisme. Ligt overigens niet overal ver van het Sundaplat vandaan.
 

VV: Wat is het verschil tussen betalingsbalans en handelsbalans
Roossmetsers: VV: volgens mij is dat economie?
Docent_Rob: VV: betalingsbalans gaat alleen over geld. Handelsbalans over export en import. Subtiel verschil, maar toch net iets anders.
VV: Dankuwel. Wat is het verschil tussen informele(vluchtsector) en de formele sector?
Docent_Rob: VV: informele sector is geen officieel geregistreerd werk, formeel wel. Voor informeel werk wordt dus geen belasting betaald. Vandaar dat overheden vaak weinig willen doen voor mensen die werken in de informele sector.
 

sharon_1557: ik begrijp niet zo goed hoe het in elkaar steekt met het verhang en het verval kunt u dat nog eens uitleggen?
Docent_Rob: verval is hoogteverschil tussen twee plaatsen langs de rivier. Verhang is het gemiddelde verval per km.
sharon_1557: danku!
Annemieke93: hoe bereken je dan het verhang?
Annemieke93: verval gedeeld door de afstand?
Docent_Rob: Lobith 12 m, monding 0m afstand ca. 200km. Verhang is 12/200 m/km.
Annemieke93: bedankt docent Rob (:
 

Docent_Bram_932: ik ben een vmbo docent, voor de vmbo vragen. Ik had een foto doorgestuurd vorig jaar, maar die is niet geplaatst.
chewinggum: Wat jammer!
chewinggum: Ik zal vmbo-vragen bedenken!

Myrthee_9326: Docent_Rob : Kunt u misschien ook het patroon van de mondiale handelsstromen uitleggen/beschrijven?
Docent_Rob: Mondiale handelsstromen gaan de hele wereld over. Grondstoffen vooral van periferie naar centrum en semiperiferie. Industrieproducten vooral van semiperiferieën naar centrum enz.
Myrthee_9326: oke dan. (:

chewinggum: Docent_Bram_932: welke kleur zijn vulkanen?
hallo_5320: rood!
Docent_Bram_932: een rood driehoekje in de Bosatlas.

Angela_x (G): Docent_Rob, wat is binnenland precies en wat is achterland?
Docent_Rob: Angela_x (G): achterland is het gebied dat door een mainport (bijv. haven van R'dam) wordt bevoorraad.
Angela_x (G): Docent_Rob: moet je de klimaatgrafieken en de bijbehorende letters goed kennen? wat precies kan ik verwachten in het examen over klimaatgrafieken?
Docent_Rob: Letters volgens Koppen kun je opzoeken in de atlas. Je moet klimaatgrafieken kunnen lezen en herkennen waar dat ongeveer op de wereld is. Vaak moet je natte of droge periodes op een grafiek kunnen verklaren.
Angela_x (G): wat is binnenland dan precies?
Docent_Rob: Angela_x (G): binnenland is gewoon landinwaarts, dus niet aan de kust. Dat is verder niet echt een begrip.

Myrthee_9326: Wat wordt er precies bedoeld met een creatieve stad?
Angela_x (G): een stad waar veel creatieve beroepen werkzaam zijn
Angela_x (G): bijvoorbeeld grafische ontwerpers.. een stad met veel creatieve beroepen. gevolg; veel innovatie/vernieuwing
Docent_Rob: Myrthee, wat Angela zegt klopt wel. Veel creatieve klasse (kunstenaars, it-ers, architecten etc.)
Angela_x (G): oke, dankuwel!

Angela_x (G): moet je voor het examens alle gesteenten kennen ?
Docent_Rob: Angela_x (G): Je moet de drie hoofdgroepen kennen en een paar voorbeelden. Bijv. kalksteen, marmer, graniet, zandsteen.
Angela_x (G): bedankt docent rob!

VV: Hoe weet je bij hotspots welke het oudste is? Want je in een atlaskaart niet welke kant hij op beweegt en waar hij begint, dus je kunt niet zeggen de gene die het ver weg ligt is het oudst.
Docent_Rob: VV: vaak vind je boven een hotspot eilanden. Het jongste eiland is dan vaak het hoogst en vulkanisch het meest actief. Het oudste eiland heeft al lang aan erosie blootgestaan en wordt niet meer door magma opgebouwd.
VV: Goede uitleg!

Myrthee_9326: Docent_Rob : Zijn er nog meerdere redenen waarom MNO'S zich vestigen in lage lonen landen? Behalve de goedkope arbeidskrachten..
Docent_Bram_932: lagere belastingen
Docent_Rob: Ja, vaak weinig milieuregels bijv.
Docent_Bram_932: Milieu wetten zijn makkelijker
Myrthee_9326: bedankt :)

Angela_x (G): waarom bevindt zich een global shift van de atlantic rim naar pacific rim? wat houdt dan precies in?
Docent_Rob: Angela_x (G): Global shift houdt alleen in dat het economisch zwaartepunt verschuift naar Azie. Dat betekent dat er meer rondom de Grote Oceaan gehandeld wordt, dan rondom de Atlantische Oceaan.
Angela_x (G): ooh okee.:) danku!
VV: Is Global shift hetzelfde als globalisering?
Docent_Rob: VV: Nee. Global shift is verschuiving van het economisch zwaartepunt. Globalisering dat we steeds meer over de hele wereld handelen en ook op andere terreinen met elkaar te maken krijgen.
chewinggum: Globalisering is de mcdonaldisering van de samenleving, coca cola reclames in Ghana, dat soort dingen. Global shift is gewoon verschuiving van het economisch zwaartepunt.

VV: Docent_Rob, wat bedoelen ze met stroomopwaarts en stroomafwaarts?
chewinggum: Dat is een vraag voor Bram denk ik.
Docent_Rob: Stroomopwaarts is meer richting het begin van de rivier, Stroomafwaarts meer richting de monding. Nijmegen ligt bijv. stroomopwaarts van Rotterdam.

Docent_Bram_932: stroomop: tegen de stroom in dus richting het hoogste punt, stroom af met de stroom mee en dus richting zee. Een rivier stroomt natuurlijk van het hoogland/bergen naar de zee, behalve in de woestijn waar een rivier zo nu en dan gewoon ophoudt.
chewinggum: Docent_Bram_932: Maar Nederland ligt toch onder de zee? Hoe kan de rivier dan nog naar de zee stromen?
Docent_Bram_932: chewing gumm, delen van het land liggen onder nap, de rivier niet.
VV: Oke, maar dat komt dus alleen voor bij schepen die door de rivier varen? Want de rivier zelf stroomt altijd naar beneden.
Docent_Bram_932: Yep maar ook bij stuwen, stuwmeren vistrappen belangrijk

Angela_x (G): wat zijn precies allemaal de backwash-effecten van de slow world? (dat ze er niet tegenop kunnen concurreren.. en wat nog meer?)
Docent_Rob
: Angela_x (G): backwash is bijvoorbeeld dat de best opgeleide mensen wegtrekken.
Angela_x (G): oke:)
hi_9743: is backwash niet eigenlijk braindrain dan?
Docent_Rob: Braindrain is een vorm van een backwasheffect
Angela_x (G): wat is braindrain?
Angela_x (G): Docent_Rob: wat is braindrain, en waarom is dit een vorm van een backwasheffect?
chewinggum: Angela_x (G): Braindrain is het wegtrekken van slimme mensen. Het zou bijvoorbeeld geen brain drain zijn als Zyzz nu ons zou verlaten.
Docent_Rob: Angela_x (G): braindrain is het wegtrekken van de mensen met hoge opleidingen in perifere gebieden. Dat wordt vaak uitgelegd als nadelig.

Angela_x (G): Docent_Rob: dank u! en zou u misschien de meest belangrijke kenmerken van de 3 steden NY, LA en Washington kunnen zeggen? er wordt in elke paragraaf zoveel uitgelegd, dat ik niet goed meer weet wat eigenlijk het belangrijkste is van elke stad.
Docent_Rob: Angela_x (G): Wereldsteden kennen veel internationale migranten en ze hebben bijv. gentrification in verouderde wijken. NY, LA en Wash. zijn ieder op andere terreinen een echte wereldstad te noemen.
Angela_x (G): dankuwel.. nog even over de steden; wat zijn precies de redenen dat ny, la en wash bekend zijn geworden? NY om zijn haven... LA om hollywood toch? en Wash om politiek? zou u daar misschien nog iets over kunnen zeggen?
Docent_Rob: Angela_x (G): Ja dat klopt wel. NY is economisch belangrijk (Dow Jones, haven), cultureel ook wel (denk aan broadway) en politiek ook wel (VN zit er). LA is vooral cultureel een wereldstad (Hollywood) en Washington eigenlijk alleen op politiek terrein (Amerikaanse regering)
Angela_x (G): oke, duidelijk uitgelegd, bedankt!!:)

Myrthee_9326: Docent_Rob : Kunt u mij misschien vertellen wat precies het verschil is tussen verwering en erosie? Ik haal dat namelijk altijd door elkaar.
Docent_Rob: Verwering is als gesteente uit elkaar valt door weersomstandigheden (warm-koud, vorstwerking), erosie is de uitschurende werking van ijs, water en wind.

Myrthee_9326: Docent_Rob : Wat houdt het albedo effect precies in? wat is het precies.. de albedo?
Docent_Rob: Myrthee_9326: albedo heeft te maken met reflectie. Wit (bijv. veel ijs) weerkaatst het zonlicht en heeft dus een hoge albedo.

annabella_vwo6: Ik heb een vraag over klimaatvraagstukken over de luchtdrukken moessons ITCZ zone want lage lucht stijgt en wat gebeurd er dan?
annabella_vwo6: Ik heb methode Buitenland maar vorig jaar de geo klopt het dat er in buitenland veel minder stof staat?
Docent_Rob: annabella_vwo6: bij lage luchtdruk stijgt lucht op. Passaatwinden waaien richting de ITCZ. Ligt de ITCZ ten noorden of ten zuiden van de evenaar, dan passeren de passaatwinden de evenaar en noem je ze moessons.
Angela_x (G): dus moessons zijn er alleen in de zomermaanden als de ITCZ naar het noorden is geschoven? maar er zijn toch ook verschillende moessons?
Docent_Rob: Angela_x (G): Moessons waaien in ZOA bijv. in de zomer vanuit het zuidwesten. In de winter waaien ze vanuit het NO (zie kaarten 194B en D in de 53e druk).

VV: Docent_Rob: Wat zijn joint ventures? zijn dat de Indonesische bedrijven, of de bedrijven die samenwerken met de Indonesische bedrijven?
Manon_8772: bedrijven die samenwerken
Manon_8772: toch Docent_Rob? of heb ik het verkeerd :S
Manon_8772: @VV jointventures = bedrijven die bijv. met een bedrijf uit een andere land samenwerken omdat zij het economisch niet alleen aankunnen of door bepaalde grondstoffen die in dat land wel te vinden zijn.
Docent_Rob: Manon_8772, Ja, dat klopt!
Manon_8772: oke dankje!

plap: Waarom is er een lagedrukgebied aan de evenaar? Het is er toch warm?
Docent_Bram_932: Op de evenaar is het erg warmlucht stijgt daar op maar er is ook veel verdamping. hoe hoger lucht komt hoe kouder het wordt. het water condenseert en valt neer als regen. de lucht buigt af via hoge luchtstromen en komt neer tussen de 15 en 25 breedte. dit verklaart veel woestijnen in de wereld.
plap: dankjewel Docent_Bram_932!

chewinggum: Jongens, ik vind wel dat jullie echt heel erg deskundig en professioneel antwoord geven, mijn complimenten!

Myrthee_9326: Docent_Rob : Ik had net een vraag over hoe die klimaatzones door zonne-energie worden ''aangedreven''', maar nu staat er nog een andere bij: Ook zeestromen spelen een rol bij de vorming van de klimaten. Daarbij is als het ware sprake van herverdeling van zonne-energie. OP welke wijze komt die herverdeling van zonne-energie tot stand?
Docent_Rob: doordat de aarde een bol is krijgt het bij de evenaar meer zonnestraling dan bij de polen. Om dit verschil wat op te heffen ontstaan er windstromen en zeestromen. Die verplaatsen dus eigenlijk warmte.
Myrthee_9326: bedankt :)

hi_9743: wat gebeurt er als het magnetisch noorden opeens het magnetische zuiden zou zijn?
chewinggum
: Dan draait de aarde.
Docent_Bram_932: hi: geen idee, nagevraagd bij mijn docent geologie indertijd en die wist het antwoord ook niet.
Docent_Rob: hi_9743: is in het verleden regelmatig gebeurd, voor het laatst zo'n 700.000 jaar geleden. ik was daar niet bij, maar volgens mij merkte men er niet heel veel van...
hi_9743
: ah frappant, dank je wel!

VV: Docent_Rob: Wat is ladangbouw en magmatische differentiatie??
Docent_Rob: VV: ladang is een vorm van tropisch landgebruik. magmatische differentiatie: als magma afkoelt worden zwaardere bestandsdelen gescheiden van lichtere, zo ontstaan bijv. ertsaders.
VV: Docent_Rob: Oke, maar kappen ze dan bomen of iets bij ladang? En wat zijn jointventures? zijn dat de Indonesische bedrijven, of de bedrijven die samenwerken met de Indonesische bedrijven. Sorry voor de vele vragen.
Docent_Rob: VV: ja bij landang wordt een stukje bos platgebrand, dan kan men enkele jaren akkertjes maken, maar daarna is de weinig vruchtbare tropische bodem uitgeput en moet men weer verder trekken.

Atsiekratsie: Docent_Bram: Wat is de helderste stad op aarde vanuit de ruimte ?
chewinggum: Parijs?
Atsiekratsie: nee.
Docent_Bram_932: atsie: kijk dat vooral na in de basis bos daar staat een mooie foto van de wereld met lichtjes.
chewinggum
: Las vegas, Ats!

someone_3541: Wat zou een goede oplossing zijn voor een droog land zoals saudi arabie om voor water te zorgen?
Docent_Rob
: someone_3541: ze gebruiken of fossiel water, of importeren het, of ontzilten het (dat laatste is nogal duur)
someone_3541
: OKe, bedankt ;)

annabella_vwo6: wat moet je ongeveer weten van moessons, passaten enz. Ik begrijp nu de luchtdrukken en hoe het werkt. lage luchtdruk stijgt koelt af en valt als neerslag. passaten worden door de ITCZ moessons klopt dat? Itcz is de afstand van de zon op de evenaar die tussen de kreeft en steenkeerkring verschuift. maar toch begrijp ik de stap van passaten niet. en waarom de el nino een keer in de zoveel jaren is.
Docent_Rob: annabella_vwo6: je haalt wat dingen door elkaar. ITCZ is de zone van lage drukgebieden rondom de evenaar. Doordat de hoek van inval van de zonnestralen verschuift in de loop van het jaar, verschuift ook de ITCZ. Daardoor heb je in bijv. ZOA een natte periode (met aanlandige moessons) en een drogere periode (met aflandige moessons)
VV: ZOA?
Docent_Rob: VV: ZOA= Zuid-Oost Azie

LeacD: Kan iemand mij een duidelijke definitie geven van het begrip 'wereldbeeld'? Ik vind de uitleg in het samengevat wat onduidelijk..
chewinggum: Wereldbeeld is het beeld wat men heeft van de wereld.
Atsiekratsie
: LeacD: het begrip wereldbeeld, wereldbeschouwing of maatschappijbeeld slaat op het algemene idee, dat de mensen hebben over de wereld, waarin we leven. 1: Dit kan zijn het geheel aan op- en misvattingen omtrent het eigen bestaan van de mens, van de wereld en of van eventuele religieuze opvattingen kan hieronder worden gerekend. In de omgangstaal wordt er ook opvattingen over hoe de wereld zou moeten zijn mee bedoeld.
Docent_Rob: LeacD: wereldbeeld is eigenlijk iets persoonlijks. Het beeld dat jij van de wereld hebt. Aardrijkskunde helpt je dat beeld te vormen.
LeacD: ok bedankt

Angela_x (G): wat is het verschil tussen delta en estuaria? hoe kan je dit herkennen?
Docent_Rob: Angela_x (G): delta is het mondingsgebied van een rivier, waarbij de rivier zich gaat vertakken. Een estuarium is een water waarin een rivier uitmondt, maar dit water is nog niet de zee. Je spreekt bijv. van de Zeeuwse estuaria.
hi_9743: is de Biesbosch een estuarium?
chewinggum: Ja, de Biesbosch is een estuarium, een plaats waar zoet met zout water samenkomt.
Docent_Rob: Nee, eigenlijk niet. Wel bijv. de monding van de Eems bij Oost-Groningen.
chewinggum: Estuaria, trechtervormige riviermondingen zoals de Westerschelde en de Biesbosch ( bron: VNG)

Myrthee_9326: Docent_Rob : Waarom kunnen EU-exportsubsidies nadelige gevolgen hebben voor boeren in ontwikkelingslanden?
Docent_Rob: Omdat dan de Europese landbouwproducten relatief goedkoper worden. De boeren uit bijv. Afrika kunnen dan hun producten moeilijker op de Europese markt verkopen.

VV: Rurale differentiatie is toch dat oorspronkelijk technieken, maar er ook moderne technieken bij komen en men zo naast elkaar leeft?
Docent_Rob: VV: dat klopt wel ja

Eva_7321: Hoe ontstaat een moesson precies? (het liefst op een makkelijke manier uitgelegd).
Angela_x (G): Eva_7321: een moesson is volgens mij een halfjaarlijks draaiende wind die ontstaat als de ITCZ naar het noorden verschuift (door draaiing van de aarde, en andere zonnestand waardoor lagedrukgebied bij evenaar, oftewel de ITCZ, naar boven schuift) de wind die dan van evenaar naar ITCZ waait heet dan een moesson.
Docent_Rob
: Eva_7321: De ITCZ verschuift in de loop van het jaar, komt in de zomer bijv. boven India te liggen. De winden waaien hier vanaf het zuidelijk halfrond naar toe. Deze winden komen over de warme Indische Oceaan en nemen veel vocht mee. Dit regent uit boven India (en dat noemen ze daar de natte moessontijd). In de winter waait de wind van India af en dan is het droge moessontijd.
Eva_7321
: Bedankt!

simone_5683: Heeft er iemand nog een andere fijne site om aardrijkskunde te oefenen dan studyflow of de methodesite van buiteNLand?
Docent_Rob: kijk eens op www.havovwo.nl voor oude examens
simone_5683: Oke bedankt!
simone_5683: Maar die hebben toch een ander hoofdonderwerp?
simone_5683: toch niet Indonesië bedoel ik
Jon: simone_5683: bij Utwente kun je net als bij studyflow oefenen + uitleg stof http://tomcat.schoolsite.utwente.nl/olo/
simone_5683: Oh dankjewel! Ik zal eens kijken daar, ziet er goed uit.
Eva_7321: Jon: bedankt voor de site!

VV: Hoe is het beste thermohaline circulatie uit te leggen? En wat voor vraag zou hier over kunnen worden gesteld?
Angela_x (G): VV: dat is toch een diepzeepomp eigenlijk?
Docent_Rob
: VV: de zeestromen worden aangedreven door verschillen in temperatuur en zoutgehalte. Dat werkt via de diepzeepomp. Warm water stroomt via de Golfstroom richting IJsland. Koelt onderweg af en wordt zouter (door verdamping). Bij IJsland is het zo koud en zout dat het afzinkt. Dit is een soort pomp die het water rond alle oceanen pompt.

annabella_vwo6: en over eigen omgeving: stroomsnelheid lijkt mij in het bovengebied het snelst vanwege minder aftakkingen toch klopt dit niet waarom niet
Docent_Rob: annabella_vwo6: stroomsnelheid is hoogst in de bovenloop, omdat daar het grootste verhang is.
Angela_x (G): annabella_vwo6: hoezo niet? daar is het toch het snelst?
annabella_vwo6: is warm water dus zouter?
LauraOverbeeke: Nee koud water is zouter
Angela_x (G): waarom is koud water zouter?
chewinggum: annabella_vwo6: Nee, maar als water verdampt uit zout water, wordt het zoute water dus geconcentreerder, en dus zouter.
chewinggum: Snappie?
Angela_x (G): dat heeft dan toch niks met koud of warm water te maken?
Angela_x (G): ja, dat warm water zouter is, omdat het daar meer verdampt is?
chewinggum: Ligt eraan of in dat warme water, water is verdampt.
Docent_Rob: Angela_x (G): dat hoeft niet zo te zijn. De Golfstroom vervoert heel warm water uit de Golf van Mexico naar West Europa. Onderweg verdampt er veel, het zout blijft dan achter, zodat het water zouter (en dus zwaarder) wordt.
Angela_x (G): oke;)

LauraOverbeeke: Hoi, hoe komt het precies dat de waddeneilanden naar het noord-oosten opschuiven?
Docent_Rob: LauraOverbeeke: de Waddeneiland verschuiven omdat de kustparallelle stroming en de getijdestroom van zuid naar noord gaan. Dus aan de ZW-kant eroderen de eilanden en aan de NO-kant groeien ze wat aan. Texel is een beetje een uitzondering.

Atsiekratsie: En wat is ITCZ ?
Docent_Rob: lage drukgebieden rondom de evenaar

M_8547: Docent_Rob: hoe kan het dat op de Zuidpool, groenland en hooggebergten er word gezegd dat er eeuwige sneeuw is terwijl het toch weer smelt?
Eva_7321: permafrost?
chewinggum: Bevroren grond.
Docent_Rob: M_8547: In de zomer smelt er altijd wat, maar bij eeuwige sneeuw ligt er altijd wel wat, ook in de zomer.
M_8547: Docent_Rob: bedankt
Docent_Rob: Eva_7321: hele jaar bevroren ondergrond. Komt vooral in Rusland voor.

annabella_vwo6: wat hield verhang in toch verval over een bepaald stukje rivier stroomsnelheid is dus groter in de bovenloop? en verhang kleiner in de benedenloop.
Docent_Rob: verhang is het hoogteverschil per kilometer.

Angela_x (G): Docent_Rob: welke vormen van irrigatie zijn er?
Docent_Rob: Angela_x (G): oppervlakte-irrigatie. druppelirrigatie. Dat laatste is duurzamer.
Angela_x (G): er zijn dus maar 2 soorten irrigatie?
Docent_Rob: Angela_x (G): weet ik niet zo goed, het is maar hoe je het indeelt, dit zijn de twee die je wel moet weten.

VV: Wat is deagrarisatie?
Docent_Rob: VV: dat het belang van de landbouw in de economie van een land langzaam afneemt.

annabella_vwo6: wanneer moet je bij gebruik in de atlas jan omdraaien in juli, ooit was zoiets verteld maar ik weet het niet meer?
Angela_x (G): ja, annabella, dat is ons ook ooit verteld. ik snap het ook niet.... :O
Angela_x (G): annabella: was dat niet iets met dat het in het ene land januari is als het bij ons juli is ofzo? dat je daar op moet letten?
annabella_vwo6: Angela volgens mij wel
Docent_Rob
: Kijk voor jan en jul in de atlas bij kaart 194B en D (52e druk: 180B en D?)

 Myrthee_9326: Docent_Rob : Wat is verwoesting/deserificatie precies? En kunt u dan misschien ook verzilting uitleggen? wat er dan gebeurd?
Docent_Rob:
Myrthee_9326: verwoestijning is uitbreiding van de woestijn, verzilting is dat de bodem zouter wordt, bijv. door verkeerd toegepaste irrigatie.
Myrthee_9326: Docent_Rob: Okay bedankt! :)
Docent_Rob: desertificatie is dat het droger wordt (de woestijn breidt zich uit), verzilting is dat de bodem zouter wordt. Bijv. als men niet draineert na te hebben geïrrigeerd. Dan slaat het zout in het water neer op de bodem, en heb je verzilting. Zo zijn hele beschavingen in Mesopotamie ten onder gegaan.
Ben_4133: verzilting kan ook bij lucht of water zoals nu met het open zetten van de sluizen in zeeland.
Docent_Rob: Ben_4133: ja doordat het zo lang droog is geweest. hebben de rivieren weinig water en kan zout zeewater opdringen in het mondingsgebied van de rivieren.

M_8547: wat is het voordeel van een windsingel plaatsten op akkers?
Docent_Rob: dat kan de erosie door wind tegengaan, en dus verwoestijning tegengaan.
Angela_x (G): maar wat zijn windsingels precies?
Docent_Rob: Angela_x (G): windsingels: een soort heggetjes om verwoestijning tegen te gaan.
Angela_x (G): danku!

LauraOverbeeke: Hoe ontstaat een passaat en hoe is dat geregeld in de drie verschillende cellen?
Docent_Rob
: LauraOverbeeke: passaat zit in de Hadleycel, dus in de tropen. Bij 30 graden hoge luchtdruk bij 0 graden lage luchtdruk, dan ontstaan er winden: de passaten.
LauraOverbeeke: Ok bedankt!

KillZeMall: Moet je eigenlijk alle hoofdstukken van de vier boekjes kennen? Mijn aardrijkskundeleraar zei van niet, maar ik heb twijfels D:
KillZeMall: Hij zei: Indonesië boekje - hfdstk 1-3
Docent_Rob: KillZeMall: hangt af van je methode, kan ik je helaas zo niet zeggen.
Angela_x (G): KillZeMall: hoe bedoel je 4 boekjes?
liralir: is dat niet een vrij specifieke vraag? Ik denk niet dat elke school dezelfde boeken heeft.
Docent_Rob: Er zijn vooral 4 domeinen. Kijk eens op www.examenblad.nl daar vind je een syllabus met alle examenstof.
Myrthee_9326: KillZeMall : heb je ak samengevat? kijk dan op de blz. bij: wat moet je leren? ;)

VV: Moet je van Nederland weten welke type huizen zijn gebouwd etc?
Docent_Rob: VV: ja.
Docent_Rob
: VV: kijk daarvoor ook eens in de atlas. ergens voorin staan voorbeelden van wijken (Alkmaar).
VV: Bedankt!

annabella_vwo6: Kunt u voor mij op een rijtje zetten hoe het zat met verhang verval stroomsnelheid debiet erosie of het groter of kleiner is in de benedenloop? en net als Angela dezelfde vraag nogmaals over de omkering van jan naar juli of moet ik gewoon de atlas gebruiken zodat het niet toegepast hoeft te worden.
Docent_Rob: annabella_vwo6: verval is het hoogteverschil tussen twee punten langs de rivier. Verhang is het hoogteverschil per (willekeurige) kilometer. In de bovenloop is het verhang veel groter dan in de benedenloop, daarom in de bovenloop erosie en in de benedenloop sedimentatie.
annabella_vwo6: bedankt!

Angela_x (G): docent Rob heeeel erg bedankt voor de vrije tijd die u in ons heb willen steken!

M_8547: mijn laatste vraag : moet je topografie goed kennen voor het examen?
Angela_x (G): hoezo moet je topografie kennen? je hebt toch atlas?
M_8547: nee die mag ik geloof ik niet gebruiken een atlas?
Docent_Rob: voor havo/vwo heb je de atlas. Voor vmbo weet ik het niet...sorry.
M_8547
: bedankt voor het beantwoorden van de vragen.
M_8547: maakt niet uit.

Myrthee_9326: Wat is het verschil tussen een planeconomie en een markteconomie? En dan heb je ook nog een gemengde economie.... ( staat allemaal in de geo ) dit is mijn laatste vraag.
Docent_Rob: gemengde economie staat voor niet alleen afhankelijk van grondstoffen, maar ook van halffabricaten en eindproducten. Planeconomie hoorde bij het communisme. Vrije markteconomie is wat wij hebben.
Myrthee_9326: Docent_Rob bedankt voor het beantwoorden van al mijn vragen :D het was erg duidelijk. nu hopen dat het examen een beetje goed gaat komen.

Angela_x (G): Kan iemand mij, maakt niet uit wie, de koolstofkringloop een beetje uitleggen ?
Atsiekratsie: Angela_x (G): De koolstofkringloop is de bekendste biogeochemische kringloop en beschrijft alle processen waarmee het element koolstof door het systeem Aarde circuleert. De koolstofkringloop beschrijft onder andere wat er gebeurt met door mensen uitgestote koolstofdioxide in de atmosfeer. Omdat koolstofdioxide een belangrijk broeikasgas is, vormen de onduidelijkheden binnen de koolstofkringloop een belangrijk onderzoeksterrein binnen de biochemie, geochemie en klimatologie.
Docent_Rob: koolstof draait rond. zit in CO2 in de atmosfeer, maar kan ook langdurig worden opgeslagen in bijv. kalksteen, steenkool of olie. Verbranden we dan komt er meer CO2 vrij en is de koolstofkringloop een beetje verstoord.

LauraOverbeeke: Ik had laatst een opdracht met 4 grafieken met gemiddelde neerslag en temperatuur over een heel jaar. Die vier grafieken moest ik koppelen aan 4 steden in zuidoost Azië. hoe pak ik dat aan?
hidde_6269: :O die had ik ook.
annabella_vwo6
: laura dat staat in de atlas
LauraOverbeeke: Ik kwam er niet uit met de Atlas
Docent_Rob: LauraOverbeeke: wat is je vraag ook al weer?
LauraOverbeeke: Ik had laatst een opdracht met 4 grafieken met gemiddelde neerslag en temperatuur over een heel jaar. Die vier grafieken moest ik koppelen aan 4 steden in zuidoost Azië. hoe pak ik dat aan?
Docent_Rob: oh ik zie het al. Kijken naar de temperatuur. Verder van de evenaar is het verschil tussen zomer en wintertemperatuur groter. Kijken naar de neerslag, plaatsen die aan de kust liggen en moessonwinden kennen ontvangen vaak in een bepaalde periode van het jaar veel neerslag.
Docent_Rob: Ook hier weer de atlas gebruiken (kaart 194-195 uit de 53e druk).
LauraOverbeeke: Bedankt!

Chaima123: zijn er gouden tips
Docent_Rob
: Chaima123: oefenen met oude examens en de atlas.

nina_
: Hoe belangrijk is Domein aarde voor Vwo ten opzichte van de rest? want Domein Aarde heb k nooit op vwo gehad en moet ik dus nog helemaal aan beginnen :S
Docent_Rob: Aarde is een kwart van de examenstof!
Angela_x (G): hoezo heb je nooit domein aarde gehad? bij ons is daar best veel aandacht aan besteed:O
nina_: ik bedoel eigenlijk wereld xD
Angela_x (G): domein aarde gaat over platentektoniek en zo.
nina_: jah ik bedoel wereld, voor aarde haalde ik alleen 8'en en ik moet nu ook een 8 voor m’n examen halen S:
Docent_Rob: nina, ook een kwart!

Angela_x (G): is de 'noordhoff in je pocket' een handig boekje om mee te leren? en komt alles waar daar in staat terug in het examen?
Docent_Rob: Angela_x (G): ~denk het wel, maar ken het boekje niet echt

Atsiekratsie: Bedankt Docent Rob hopelijk tot de volgende keer !
LauraOverbeeke: Heeeeeeel erg bedankt!
Myrthee_9326: ik vond dit erg handig! :) bedankt voor alle antwoorden. ik heb alle antwoorden gekopieerd en geplakt in word. Ga het zo allemaal teruglezen.
Angela_x (G): Okey, bedankt docent Rob voor alle moeite !
Angela_x (G): mijn vragen zijn beantwoord en ik ga nu zelfverzekerder het examen in:)
Roossmetsers: dat is goed nieuws!
Docent_Rob: Graag gedaan. Jullie hadden goede vragen. Succes!!
Roossmetsers: Angela_x (G): de chat komt ook nog uitgewerkt op Scholieren.com te staan:)
Zyzz (G): Dankje, ik denk dat ik een stuk wijzer ben geworden dit uur
Angela_x (G): dooeg !
LauraOverbeeke: Haha ik ook!
Angela_x (G): : is tevreden
Myrthee_9326: okay super!

 

Bekijk ook de uitwerkingen van de andere chats:

Nederlands

Scheikunde

Biologie

Duits

Economie

Engels

Geschiedenis

Wiskunde

Natuurkunde

Frans

Gepubliceerd op 18 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Ik heb er iets aan :D wens me succes morgen!

12 jaar geleden

W.

W.

Zijn er antwoorden AK BuiteNLand 1 VWO (boek 1b)?

10 jaar geleden

D.

D.

als je itslearning hebt kun je dar meestal we op kijken...

8 jaar geleden

K.

K.

hallo, kunt u mij vertellen wat voor kenmerken de bovenloop van een rivier heeft?? met niet al te moeilijke woorden ik moet dit weten voor mijn spreekbeurt alvast bedankt. groete kaki

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.