Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Wraak door Danielle Bakhuis

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Wraak
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 11 januari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Wraak
Shadow
Wraak door Danielle Bakhuis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier

Feitelijke gegevens

  • 2011
  • 144 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

“Ik voel hoe mijn keel dik wordt. Nog even en ik begin te huilen. Hoe kan hij dit grappig vinden? Snapt hij dan niet dat dit allang niets meer met geintjes te maken heeft?

Als Frederique haar relatie met Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet – waar ze niet bepaald blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Wat moet Frederique doen? Negeert ze het? Of neemt ze… wraak?”

Eerste zin

‘Jij maakt het uit met mij?’

Samenvatting

Als Freek het uitmaakt met Sven, zet hij een filmpje online met haar in haar bikini. De foto linkt door naar haar Hyves-pagina. In de klas praten ze er voluit over, Freek is vernederd. Ze vraagt advies aan haar zussen. Als ze de actie van haar ex aan haar zussen laat zien, vertelt de ene haar dat ze het moet negeren en de ander vertelt haar dat er iets tegen moet doen. Ze besluit het tweede te doen. Omdat de foto door linkt naar haar Hyves, plaatst ze een foto van een kotsende Sven op haar profiel om hem terug te pakken. Sven kan dit echter niet waarderen. Tijdens het avondeten ontvangt Freek ineens sms’jes op haar oude telefoonnummer. Als ze op internet kijkt, blijkt Sven ineens haar telefoonnummer online te hebben gezet. Zij is nu ineens degene die contact zoekt, niet hij. Freek vindt dat hij hiermee te ver is gegaan en wordt helemaal gek van het commentaar op school. Samen met haar beste vriendin Brit bedenkt ze de ultieme wraakactie: ze maken een filmpje waarin ze Sven zogenaamd helpt aan een date. Om ook wraak te nemen op haar klasgenoten, doet ze net alsof ze een gesprek met hen aangaat, maar in werkelijkheid laat ze hen één voor één een cijfer zeggen die samen het telefoonnummer van Sven zijn. Het enige wat ze niet snapt, is dat het zo stil blijft als ze het filmpje op internet heeft gepost. Ze zouden het toch wel gezien hebben? Maar niemand praat erover…

Dan blijkt na het weekend dat Sven weer iets heeft verzonnen. Hij heeft iedereen gevraagd zich stil te houden en een nieuw nummer aangevraagd. Op zijn oude nummer heeft hij speciaal voor Freek een voicemail ingesproken. Daaruit blijkt dat hij iedereen de wachtwoorden van haar online dagboek en haar mail heeft gegeven. Frederique voelt zich vernederd en ze rent de school uit. Van haar ouders hoeft ze de volgende dag niet naar school, maar haar moeder gaat wel mee naar de rector. Hij belooft Sven aan te pakken, mits zij geen tegenactie meer verzint. Dan besluit Freek haar online dagboek, haar mailaccount en haar Hyves-pagina te verwijderen, iets wat ze al veel eerder had moeten doen. Als laatste actie, waar niemand achter zal komen, maakt ze zijn tandenborstel vies en geeft hem terug. Vanaf dan is het hoofdstuk Sven voor haar afgesloten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Frederique

Frederique (Freek) is de relatie zat en maakt het uit met Sven, ze gaat daarna nietsvermoedend naar huis. Als hij een filmpje van haar online heeft gezet, voelt ze zich vernederd. Ze zint op wraak. Maar Sven laat het er ook niet bij zetten en verzint ook actie na actie als Freek weer een tegenreactie verzint. Helaas voor haar is Sven erg populair op school. Als zij de ‘ultieme’ wraakactie heeft bedacht, is iedereen er stil over op school. Sven heeft op een hele slimme manier wraak op haar genomen en heeft iedereen de wachtwoorden gegeven van Freeks online dagboek en mail. Het hoofdstuk Sven is voor haar afgesloten als ze alles op internet verwijdert en hem, als laatste wraak, zijn tandenborstel vies teruggeeft.

Sven

Als Freek het uitmaakt met hem, zet hij uit wraak een filmpje online. Als zij een tegenactie verzint, gaat hij hier weer op door. Iedereen staat achter hem, hij kan doen en laten wat hij wil. Sven doet er aardig nonchalant over. Hij is populair op school, zij niet. Hij kan iedereen vragen om iets voor hem te doen en kan op die manier Freek heel goed terugpakken.

Quotes

"Dit hele filmpje, de foto, de date, de bh, wat is dit ontzettend laag. – (gedachte van Freek)" Bladzijde 22
"‘Hou op!’ schreeuw ik. Ik zweef op het randje van hysterie. Hij moet nog even zo doorgaan en ik ga in volle vaart over die rand heen. ‘Dit is geen geintje meer!’" Bladzijde 72

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

Het thema is simpelweg wraak, waar de twee hoofdpersonen door het gehele boek mee bezig zijn. Het feit dat Freek een buitenbeentje is en Sven populair speelt hier een grote rol in, net als het feit dat Freek verschillende adviezen krijgt van verschillende kanten. Ze gaat door met de wraak, met als gevolg dat ze het enkel erger maakt. Ze laat zichzelf vernederen.

Motieven

Technologie

Als motief zou je internet of social media kunnen noemen. De meeste wraakacties spelen zich af op, of hebben te maken met internet. Tegenwoordig maken alle jongeren bijna gebruik van internet en wordt internet ook steeds vaker gebruikt om elkaar te treiteren.

Motto

“Who run the world? Girls!”

Freek (Frederique) neemt wraak om te bewijzen dat zij zich niet laat vernederen.

Trivia

‘Wraak’ is de derde roman van Daniëlle Bakhuis

De coverfoto is gemaakt door een lezeres die een wedstrijd won

Titelverklaring

Sven neemt wraak op Frederique omdat zij het uitmaakt, zij probeert wraakacties te verzinnen om hem terug te pakken.

Structuur & perspectief

Het verhaal verloopt chronologisch, maar soms komen er flashbacks in voor: over de tijd dat Freek en Sven bij elkaar kwamen en wat met elkaar hadden. Het boek is geschreven in de ik-persoon, vanuit Freek.

Decor

Er gaan misschien twee weken over het hele boek heen, meer niet. De wraakacties worden vrij snel op elkaar verzonnen (dit is ook wel logisch, anders is de zin natuurlijk weg). Voor het grootste gedeelte vindt het verhaal plaats op school, maar ook wel bij Freek en haar zussen thuis.

Stijl

Het boek is gemakkelijk geschreven: korte zinnen, kleine alinea’s, geen moeilijke woorden. Het verhaal draait simpelweg om de relatie tussen de hoofdpersonages, echt uitgebreid wordt het niet.

Slotzin

Ik haal diep adem en haal dan twee, drie keer zijn tandenborstel langs de rand van de wc-pot.

Beoordeling

Ik had de achterflap gelezen en ik had een iets ander verhaal verwacht, maar misschien is het daarom juist wel leuk om te lezen. Toen ik las dat Freek voor ultieme wraakactie had gevonden, vond ik het geniaal (hoewel ik zelf niet voor wraak ben). Eenmaal gelezen wat voor wraak Sven hierop nam, vond ik dat te ver gaan. Het is een leuk boek voor jonge meiden, met een actueel onderwerp.

Recensies

"De wraakacties worden ook steeds erger, waardoor de spanning erg hoog blijft in het verhaal. Je weet namelijk dat Sven en Frederique elkaar écht niet meer zullen sparen. De vraag is alleen waar het mis zal gaan.. Een boek dat dus tot het einde spannend blijft! " http://www.bookalicious.n...wraak.html
"Het is een boek voor meiden vanaf 13 jaar, zeker iets voor tieners. Het is simpel geschreven, en daarom goed te begrijpen. Het boek is ook hip, en gebruikt verschillende termen van tegenwoordig. Een erg leuk boek om te lezen!" http://adorablebooks.nl/t...e-bakhuis/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.259 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

M.

M.

Saai

7 jaar geleden

J.

J.

Is het een open einde of gesloten einde? Groetjes.

7 jaar geleden

L.

L.

hoi volgens mij is het een open einde

6 jaar geleden

J.

J.

Bedankt voor de samenvatting, ik vind het wel raar dat wij als hele klas dit boek moeten lezen kt meer dan de helft is namelijk jongens...

6 jaar geleden

D.

D.

Dit is geen goed samenvatting van waar ik mijn best op heb gedaan, ik vind dat is mijn mening dat het gewoon een slechte samenvatting is. Maar bedankt ik had het nodig voor school heb een 9.8 lkkrr

6 jaar geleden

I.

I.

leer spellen

6 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het een saai strondnodig boek

5 jaar geleden

N.

N.

wahahah die hele samenvatting is van die website af ofzo

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wraak door Danielle Bakhuis"

Ook geschreven door Anouk