Wachtwoord door Charles den Tex

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Wachtwoord
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Charles den Tex
Genre
Thriller & Detective
Eerste uitgave
mei 2010
Pagina's
354
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prostitutie,
Beroepsproblemen,
Liefdesrelatie: problemen,
Misdaadliteratuur,
Wraak

Boekcover Wachtwoord
Shadow
Wachtwoord door Charles den Tex
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 354 pagina's
  • Uitgeverij: De Geus - Breda

Flaptekst

Michael Bellicher is radeloos. Zijn vriendin, de advocate Guusje van Donee, is spoorloos verdwenen. Maar wat is ‘spoorloos’ als camera’s registreren wat er in de openbare ruimte gebeurt? Wat is ‘onvindbaar’ als mensen voortdurend met elkaar in contact staan via mobiele telefoons, internet en webcams? Michael Bellicher laat zijn werk voor wat het is, bijt zich vast in elke aanwijzing en ontdekt dat Guusje in handen is van de Oost-Europese maffia, die zich toelegt op prostitutie en vrouwenhandel.

Wachtwoord is de derde misdaadroman van Charles den Tex met Michael Bellicher als hoofdpersonage.

Samenvatting

Michael Bellicher runt samen met zijn partner Gijs (die veel connecties in de politiek via zijn familie heeft) een organisatie- en adviesbureau. Wanneer hij op een dag in oktober 2007 op zijn kantoor komt, ziet hij dat zijn laptop gestolen is. Later blijkt uit het rapport van de beveiligingsdienst dat zijn laptop gestolen is midden in de nacht. Het is heel vervelend, want er staan belangrijke documenten en rapporten op zijn laptop, maar met de hulp van een in hun kantoor aanwezige ICT-partner kan hij snel een nieuwe krijgen en zijn bestanden die via de server een back-up hadden, kan hij weer gebruiken. Alleen kan hij geen e-mail gebruiken, omdat die al in gebruik door een ander. Blijkbaar is zijn wachtwoord ook gestolen. 

Hij gaat kort daarna met zijn schoonmoeder Lien haar dochter Guus van Donee ophalen uit de gevangenis. Ze heeft ongeveer een jaar vastgezeten vanwege de activiteiten die ze in de vorige thriller (die zich in het Westland afspeelde, waarbij Michael zijn identiteit was kwijtgeraakt en hem allerlei daden in zijn schoenen werden geschoven) had ondernomen. Maar ze komt niet naar buiten en ze horen dat ze die morgen al om 08.00 uit de gevangenis vertrokken is. Dat is vreemd en die dag gaat Michael met Lies nog enkele keren terug naar de gevangenis om informatie op te halen. Twee mannen in het zwart hebben haar opgehaald. Daarna ondervragen ze nog Elena, een hoer uit de Oekraïne, maar die lijkt het niet al te nauw te nemen met de waarheid. 

Lies die heel spiritueel is en waarde hecht aan getallen, woont na de dood van haar man op een bijzondere woonboot in Brouwershaven. Wanneer Michael haar daar afzet, gaat ze door het lint en smijt met allerlei voorwerpen. Via Monster, waar het kantoor van Guus vroeger was, rijdt Michael weer terug naar zijn huis in Amsterdam. Hij gaat weer werken als afleiding voor zijn gedachten en na zijn werk gaat hij stappen met Sterre, een jonge aantrekkelijke werkneemster van het ICT-bedrijf dat in hun kantoor zetelt. Tijdens het dansen geeft ze hem een pil, waardoor hij meteen onderuit gaat. Met een taxi moet ze hem thuis brengen, maar van seks komt er helemaal niets, terwijl dat wel in het vooruitzicht lag. De volgende dag is hij brak en hij wil nu echt weten wat er met Guus is gebeurd. Hij belt een andere, oudere vrouw in Rotterdam, die ook met Guus in de gevangenis heeft gezeten. Dat is Sylvia Koper, een echte Rotterdamse die hem wel wil ontvangen. Die vertelt over de band die ze in de gevangenis met Guus had opgebouwd en over de manier waarop zij de hoeren uit de Oekraïne had verdedigd. Daar ligt een mogelijke link met de zwarte mannen die haar hadden opgehaald.

Een week later komt de Oekraïense vrouw Elena vrij en Michael gaat voor de gevangenis wachten, totdat zij wordt opgehaald. Het zijn weer twee mannen met een Mercedes en hij achtervolgt hen naar een nieuwbouwhuis in Den Haag. Er blijken nog meer vrouwen in het huis te zitten en Michael blijft op zijn post. Een onbekende man komt hem de weg vragen. Wanneer ze met zijn allen weg zijn, breekt hij in. Op de computer stuurt hij zich een mail en nu is de ICT-deskundige in staat om een programma te installeren, waardoor hij contact kan krijgen met de computer van de Russen. Bij het weggaan ziet hij een sigaartje liggen zoals Guus die vroeger rookte. Hij wordt gebeld door Lies en die vraagt of hij naar haar toe kan komen. Onderweg merkt hij dat hij gevolgd wordt door een zwarte Mercedes. Op de woonboot voelt hij zich ook niet helemaal veilig meer, omdat hij merkt dat er een zwarte man achter hem aan loopt. Wanneer ze weg willen uit Brouwershaven, gaat het maar net goed. De mannen werpen een Molotovcocktail naar binnen en de boot brandt uit. Ze rijden vervolgens naar Amsterdam, overnachten eerst in een hotel, maar daarna gaat Michael met Lies naar het adres van Sterre. Die is heel lief voor hem (ze hebben o.a. seks) en daarna installeert ze de software waarmee hij in de computer van de mannen kan komen. 

Sterre ziet wel wat in hem, maar moet een paar weken naar Moskou. Hij mag wel in haar huis blijven. Hij mist haar al snel. Guus was bij hem weggegaan, maar Sterre had juist contact gezocht. Met wie is hij beter af, vraagt hij zich nu af. Wanneer hij de computer aanzet, krijgt hij contact met de pc van de Russen. Lulu chat met Guus. Die is nu op de webcam te zien. Sterre kan later uitvinden waar ze zit via haar IP-adres. Dat blijkt in Odessa (Oekraïne) te zijn. Intussen is Karl (ICT’er) via beveiligingssystemen erachter gekomen dat een zwarte man in en Mercedes zijn computer heeft gestolen. Ze traceren via de beelden het kenteken van de auto en dat levert een adres in Zoetermeer op. Ook wordt duidelijk dat ze te maken hebben met een organisatie die vrouwenhandel en wapenhandel als winstobject heeft. Hij belt naar het huis in den Haag en ziet via de webcam dat Elena (inmiddels bekend als Gracie) door de mannen wordt afgetuigd als ze contact heeft met Michael. Ze kan wel gekocht worden. Karl doet zijn best door het netwerk dat hij heeft in te schakelen en Michael krijgt twee namen: Dmytrio en Vlodo. Michael confronteert Sylvia Koper met die namen en ze vraagt hem weer langs te komen met Lies. Ze is een ex-hoerenmadam van het oude stempel en ze vertelt hem hoe de vrouwenhandel tegenwoordig in elkaar steekt. Die is vrij gewelddadig.

Michael Bellicher merkt dat hij niet meer op het netwerk van justitie kan komen, omdat een ander al met zijn wachtwoord heeft ingelogd. Hij doet navraag maar het resultaat is dat het ministerie van Justitie hem op de zwarte lijst zet, zeer tot ongenoegen van zijn zakenpartner Gijs die een belangrijke opdracht misloopt. Dat wachtwoord moet Dmytrio hebben gekregen van Guus. Die had trouwens ook de sleutel van zijn kantoor en de code voor de beveiliging. Die heeft ze dus ook verraden. Michael gaat steeds meer twijfelen aan de oprechtheid van Guus.

Michael wordt nog steeds achtervolgd en op klaarlichte dag wordt hij in Den Haag neergeschoten. Gelukkig houdt hij zijn laptop in een rugzak voor zijn borst, waardoor hij de aanslag overleeft. Later ziet hij op beveiligingscamera’s die alles hebben opgenomen, hoe de aanslag in zijn werk ging. Dmytrio was een van de mannen die hem heeft neergeschoten. Hij moet weer een nieuw onderdak hebben en hij krijgt dat nu bij Sylvia, samen met Lies. Koper vertelt opnieuw over de ideeën in de wereld van de vrouwenhandel. Zijn zakenpartner Gijs is heel boos op Michael en wil hem eigenlijk kwijt, omdat ze allerlei belangrijke opdrachten zullen mislopen.

Dan besluiten Lies, Michael en Sylvia (vanwege de contacten die ze heeft) naar Odessa te gaan. Het is een smerige stad waarvan het criminele karakter afdruipt. Veel pooierige mannen en veel hoerige types. Met hulp van een Nederlands sprekende gids kan ze naar de wijk waar Guus zich zou ophouden (dat heeft Sterre kunnen natrekken met het IP-adres), maar ook met de gids komen ze er niet achter. Blijkbaar betaalt de maffia meer geld aan de gids dan Sylvia haar kan geven. Ze komen wel in de buurt en Lies voelt spiritueel aan dat Guus in een de huizen wordt verborgen gehouden. Michael stapt uit en wil zelf verder zoeken. Dan ziet hij ineens een SUV staan waarin Guus zit. Ze raakt in paniek en scheldt hem uit. Waarom heeft hij niet op haar berichten die ze had gestuurd gereageerd? Dan komt Dmytrio aanlopen en Michael moet maken dat hij wegkomt. Later realiseert Bellicher zich dat Guus iets heeft gezegd over “ berichten gestuurd.” Zou dat het pakje zijn dat hij nooit heeft opgehaald? Hij belt naar een medewerker van zijn kantoor om te vragen of die een pakje wil ophalen. Het blijkt een mobiele telefoon te zijn van Guus waarop ze wel veertig sms’jes heeft gestuurd. Hij vraagt het om via de mail alle berichten uit te typen. Dat gebeurt. Guus zit midden in de ellende.

Michael gaat weer in de bewuste straat posten. Op een bepaald moment ziet hij de SUV van Dmytrio een huis binnengaan. Hij besluit naar binnen te gaan om zogenaamd een vrouw te kopen. Hij kiest voor Lulu en vertelt haar iets over zijn missie en Guus. Ineens staat Dmytrio in de kamer. Hij slaat hem en Lulu. Hij moet van Dmytrio met Lulu neuken, maar Michael weigert. Dan wordt Lulu voor zijn ogen zeer gewelddadig verkracht door de mannen. Ze moet maar leren hoe ze zich moet gedragen. Als Michael weigert haar te verkrachten, wordt hij zelf door de mannen verkracht. Dat gebeurt drie maal en op een steeds grovere manier. Michael raakt eigenlijk zijn identiteit weer kwijt en wanneer hij daarna weer voor de keus wordt gesteld om Lulu te neuken, doet hij het wel. Hij heeft dus snel geleerd wat de wetten van de maffia zijn. Met een van zijn vele simkaarten kan hij een keer Sylvia bellen. Dmytrio merkt het en hij wordt weer afgetuigd. Plotseling staat de politie binnen. Toch is het geen goede oplossing. Guusje blijkt een infiltrante in de organisatie te zijn en met zijn eigenzinnige optreden heeft Michael ervoor gezorgd dat er een aantal grote vissen buiten schot blijven. Guus is alweer weg uit Odessa. Opnieuw heeft ze geen afscheid van hem genomen.

Michael weet niet meer wat hem allemaal overkomen is en hoe de hazen inmiddels lopen. Hij vraagt een gesprek aan met ene Ten Have, die hem de opzet van de actie uitlegt. Het was allemaal te doen om in de vrouwenhandel te infiltreren. Michael vraagt of ze zijn partner willen inlichten hoe alles is gegaan en ook of Justitie weer als klant kan terugkeren. Hoewel dat lukt, gaan Gijs en Michael toch scheiden als zakenpartners. Er is geen vertrouwen meer tussen hen. Gijs geeft een mooie afkoopsom aan Michael. Ook ziet Michael Guus nog een keer, maar die is niet de oude: het wordt een harde confrontatie, waarbij Guus gilt dat ze weet wat hij met Lulu heeft gedaan. Ze beschouwt hem als een verrader. Waarschijnlijk is zij ook door de mannen enkele keren verkracht en dat heeft haar zo gemaakt zoals ze nu is.

In het laatste Bellilog van 24 april 2008 wordt verteld over de nieuwe woonboot van Lies. Sylvia is er ook. Sterre en Guus niet. Michael heeft een andere kijk op het leven gekregen. Hij zoekt naar het juiste wachtwoord om zich open te kunnen stellen. Het is dus geen happy end.

Thematiek

Macht

“Wachtwoord” staat geheel in het teken van het thema vrouwenhandel en de Oost-Europese maffia die daar werk van maakt. In de gevangenis heeft Guus van Donee (de advocate uit Cel, op wie Michael verliefd is geworden) kennis gemaakt met de twee buitenlandse vrouwen. Later blijkt dat het een opgezet verhaal is, omdat justitie een hand wilde krijgen achter de vrouwenhandel. Guus legt de contacten en was van plan om alles aan Michael te vertellen via de aan hem gezonden mobiele telefoon. Omdat hij die niet ophaalt, gaat het noodlot weer een allesbepalende rol in zijn leven spelen. Wanneer hij weet dat Guus in Odessa zit, gaat hij met haar moeder en een vriendin uit de gevangenis daar naar toe. Maar ook daar speelt hij voor eigen rechter, en zoiets moet slecht aflopen. De organisatie is te machtig en de mannen te wreed om hem zijn gang te laten gaan. Opnieuw vecht Michael dus tegen machten die veel groter zijn dan hij is en dat lijkt de rode draad in de drie verhalen die Charles den Tex over hem schreef. Ook nu moet hij het afleggen tegen de Big Brothers in onze samenleving. Hij is niet op de hoogte van de hogere machten die een rol spelen. Dat is het noodlot van Michael Bellicher in alle drie de thrillers, waarin hij de hoofdpersoon is.

Motieven

Vrouwenhandel

“Wachtwoord” staat geheel in het teken van het thema vrouwenhandel en de Oost-Europese maffia die daar werk van maakt.

Motto

“Lulu owns the kitchen, Gracie owns the world” (Charles M. Prager). 
Twee van de vrouwen die slachtoffer zijn van vrouwenhandel, noemen zich in het verhaal Lulu en Gracie.

Opdracht

Voor Marjan, de echte A.M.R.

Titelverklaring

Een wachtwoord geeft je toegang tot een systeem. In deze thriller van Charles den Tex wordt aan het begin de computer van Michael gestolen. Dat wordt gedaan om de Oost-Europese maffia toegang te verlenen tot het systeem van het miniserie van Justitie. Zij kan dan gegevens wissen uit de bestanden. 
Het is een actie van Guus van Donee, de infiltrant. Ook op andere plaatsen in deze thriller gaat het steeds om het hebben van de juiste code om ergens binnen te komen.
Een aan het einde van het verhaal heeft de gekwetste Michael een code nodig om zich weer geheel open te kunnen stellen. Dat wat hij heeft meegemaakt heeft een stempel op zijn leven gedrukt. Zijn vertrouwen in de medemens is ernstig geschokt.

Structuur & perspectief

De thriller heeft heel veel kleine hoofdstukken: namelijk de 65 hoofdstukken zijn zelfs maar enkele regels lang. Dat zijn meestal passages uit het weblog dat de hoofdpersoon bijhoudt net als in de voorganger “Cel” bijhoudt. Deze weblogs zijn gedateerd, wat wel gemakkelijk is om de tijdlagen te achterhalen. Verder worden de 65 hoofdstukken in sneltreinvaart en vrijwel geheel in chronologische volgorde verteld. Wel wordt er enkele keren verwezen naar de vorige thriller waarin Bellicher een rol speelt.
Er is een begin op 15 oktober 2007 en het laatste weblog dateert van 13 november 2007 
Maar daarna komt er nog een laatste weblog dat verteltechnisch gezien de functie van een epiloog heeft. Dat is gedateerd op 24 april 2008.
De verteller grijpt nauwelijks terug naar het verleden en er is een opening in handeling en eigenlijk een open einde. We weten als lezer niet goed wat er met Michael Bellicher verder zal gebeuren. Hij is wel enorm door het leven getroffen. Hij heeft een wachtwoord nodig om weer te kunnen leven.

Michael Bellicher vertelt in de ik-figuur. Hij doet dat als een achterafverteller in de o.v.t., maar in Odessa zijn er enkele hoofdstukken die in de o.t.t. worden verteld. Hij is dan het slachtoffer van de maffia en wordt pijnlijk verkracht als hij weigert de hoer Lulu te neuken.
Ook houdt Michael een Bellilog bij op Internet. Daarin geeft hij precies de data weer wanneer hij iets opschrijft op zijn weblog.

Decor

Uit de weblogs van Michael kun je afleiden wanneer het verhaal speelt. Dat is van half oktober 2007 tot 13 november 2007. Het allerlaatste weblog is op 24 april 2008 en dat doet in zekere zin dienst als een soort epiloog.

Er zijn enkele plaatsen van belang in het verhaal:
- Amsterdam: Michael heeft zijn kantoor van zijn adviesbureau in Amsterdam. Ook woont hij er. Hij komt dus regelmatig terug in zijn woonplaats;
- Brouwershaven: in deze Zeeuwse plaats ligt de woonboot van zijn schoonmoeder, de moeder van Guus. Ze heeft dar een spirituele haven gevonden en hij gaat enkele keren ernaar toe, omdat hij veiligheid zoekt. Maar de woonboot wordt door de maffia in de fik gestoken; 
- Den Haag: Guus en de andere vrouwen worden door de Russische maffia verborgen gehouden in een huis in een wijk van Den Haag. Michael gaat er met zijn autootje stalken om te kijken of hij zo Guus terug kan vinden;
- Odessa: In deze stad in de Oekraïne vindt de ontknoping plaats. Guus is infiltrante in de criminele organisatie maar door toedoen van Michael kan het netwerk niet worden opgerold. Het gewelddadige einde van het verhaal voor Lulu en Michael vindt in Odessa plaats.

Beoordeling

“Wachtwoord “ is weer zeer spannende avonturenroman/thriller over Michael Bellicher die opnieuw in een probleem verzeild geraakt. Zijn computer wordt gestolen en de vrouw op wie hij sinds een jaar zijn zinnen heeft gezet, verdwijnt uit zijn leven. Natuurlijk gaat de hoofdpersoon op zoek naar haar en hij doet samen met haar moeder, de spirituele Lies. Opnieuw ontstaat een spannende en met veel vaart geschreven boek , dat door scholieren verslonden zal worden. 
Michael Bellicher doet me blijven denken aan de hoofdpersoon van een andere serie thrillers van het schrijversduo Escober (Esther en Berry Verhoef). Hun Sil Maier beleeft ook steeds avonturen, maar hij is meer op wraak uit voor begane misdaden tegen de mensheid en Michael overkomt steeds een aantal onverklaarbare gebeurtenissen.

De amusementswaarde voor de thriller is voor scholieren een 8. De literaire waarde is voor vmbo-Tl-scholieren en havo-kandidaten zeker 3 punten op onze literatuurlijst. Zelfs een vwo-leerling zou m.i. het boek op zijn lijst moeten kunnen zetten, de standaardwaardering van een boek voor dat niveau is dan zeker gerechtvaardigd (2 punten). Het boek is namelijk ook nog eens een dikke pil en ook is het een echte pageturner.

Recensies

"Realistische en technologische onbarmhartigheden voegen zich samen in een verhaal over vrouwenhandel, toegespitst op de Oost-Europese maffia, die evenals de slachtoffers, levensecht beschreven wordt " http://www.volkskrant.nl/...werk.dhtml
"Charles den Tex profileert zich in ‘Wachtwoord’ weer als formuleschrijver" http://nrcboeken.vorige.n...eitsroof-0
"Wachtwoord naar de ziel van onze tijd" http://www.crimezone.nl/w...twoord.htm

Bronnen

Website van de schrijver
http://www.charlesdentex.com/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

24.762 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.

Boekenquiz 12 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wie runnen samen een organisatie- en adviesbureau?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat wordt gestolen van Michael's kantoor?
Wie haalt Michael uit de gevangenis?
Meerdere antwoorden mogelijk
In welk deel van het land speelde de vorige thriller waarin Michael zijn identiteit kwijtraakte?
Wie is een jonge aantrekkelijke werkneemster van het ICT-bedrijf en gaat stappen met Michael?
Wie is een echte Rotterdamse vrouw die met Guus in de gevangenis heeft gezeten?
Wie woont na de dood van haar man op een bijzondere woonboot in Brouwershaven?
Wat is de nationaliteit van de vrouw Elena?
Met wie heeft Sterre seks?
Waar gaat Sterre voor een paar weken naartoe?
Waar blijkt Guus te zijn als Sterre haar IP-adres weet uit te vinden?
Wat is de winstobject van de organisatie waar ze mee te maken hebben volgens Karl?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.