The Vampire Diaries - Midnight door Lisa Jane Smith

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover The Vampire Diaries - Midnight
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 22 oktober 2013
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
The Vampire Diaries - Middernacht
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2011
Pagina's
411
Geschikt voor
vmbo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover The Vampire Diaries - Midnight
Shadow
The Vampire Diaries - Midnight door Lisa Jane Smith
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 411 pagina's
  • Uitgeverij: Boekerij

Flaptekst

Zonder hulp van de uiterst charmante en dodelijk Damon had Elena haar geliefde Stefan niet kunnen redden uit de Duistere Dementie. De strijd heeft bij beide broers littekens achtergelaten. Stefan is ernstig verzwakt en heeft meet bloed nodig dan Elena hem kan geven, en Damon is door magie een mens geworden. De transformatie heeft hem zo radeloos gemaakt dat hij zelfs wil terugkeren naar de hel die de Duistere Dementie was om weer een vampier te kunnen worden. Helaas sleurt hij Bonnie mee.

Stefan en Elena gaan samen achter Bonnie aan en laten de bescherming van Fell’s Church over aan Matt en Meredith. Die hebben hun handen vol als alle kinderen opeens demonische trekjes beginnen de vertonen en ze erachter komen dat de bron van al dit kwaad wel heel dicht bij huis te vinden is…

Eerste zin

Lief dagboek, Ik ben zo bang dat ik deze pen maar met moeite kan vasthouden.

Samenvatting

Stefan is gered uit de Duistere Dimensie, maar heeft meer bloed nodig dan Elena hem kan geven. Daarom zorgen de rest van de vrienden ook voor bloed. Damon is echter in een mens veranderd en kan dit niet accepteren. Zonder dit te willen, neemt hij hierdoor Bonnie mee naar de Duistere Dimensie in zijn hartstocht om opnieuw een vampier te worden. Het gevaar in Fell’s Church is echter nog niet geweken. Zo komen de kitsunes weer op bezoek omdat Misao ernstig verzwakt is. Meredith probeer te verbergen dat ze een vampierdoder is, maar dit houdt ze niet lang vol. In de Duistere Dimensie wordt Bonnie gevangen gehouden als slaaf en Damon kan haar maar net op tijd redden als hij weer vampier is geworden. Wanneer Elena en Stefan eindelijk naar de Duistere Dimensie gaan om Bonnie te redden, is ze alweer veilig in het kasteel van Lady Ulma samen met Damon. In Fell’s Church wordt het echter steeds erger als de kinderen allerlei rare trekjes binnen te vertonen.  Dan ontdekken ze dat de Laatste Middernacht waarover steeds wordt gesproken wel erg dichtbij is. Dat niet alleen, het gevaar blijkt ook dichter bij huis dan gedacht. Terwijl Elena, Damon, Bonnie en Stefan proberen om de sterrenbal te vinden, ontdekt Meredith dat de zogenaamde grootmoeder van één van kinderen die zichzelf heeft verminkt het ware kwaad is. Samen met Matt en mevrouw Flowers gaat zij het gevecht aan met deze oppermachtige kitsune. Het is nog maar net op tijd dat Elena en haar vrienden op tijd de sterrenbal vernietigen, maar wel ten koste van het leven van Damon. Elena raakt daarna haar machten kwijt en vraagt aan de Wachters om alles weer terug te draaien in Fell’s Church. Ze kunnen alleen Damon niet redden, maar hun woonplaats is in ieder geval weer veilig…

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Elena

Nu ze haar geliefde Stefan weer terug heeft, is Elena gelukkig. Helaas niet voor lange tijd als Fell’s Church nog niet veilig is. Samen met haar vrienden gaat ze opnieuw de strijd tegen het kwaad aan. Alleen winnen vergt een grote prijs: ze raakt haar machten kwijt en ook Damon, van wie ze houdt.

Damon

Damon vindt het vreselijk om weer een mens te zijn en vlucht daarom naar de Duistere Dimensie om weer vampier te worden. Hij sleept echter Bonnie mee, zijn kleine rode vogeltje. Uiteindelijk blijkt hij toch meer om haar te geven, als hij haar tot twee keer toe beschermd. De tweede keer resulteert in zijn eigen dood.

Stefan

Omdat Stefan nog erg zwak is, krijg hij bloed van de mensen om zich heen. Het gaat steeds beter, maar hij kan hen niet optimaal beschermen en daar baalt hij van.

Quotes

"Hij draaide zich langzaam om om zijn vampierdoder op te nemen." Bladzijde 59
"‘We hebben hem verslagen!’ zei Elena stralend. ‘We zijn Shinichi te slim afgeweest! Ik kan het bijna niet geloven.’ " Bladzijde 221

Thematiek

Goed en kwaad

Elena en haar vrienden vechten met al hun macht tegen het gevaar dat in Fell’s Church loert, maar ook in de Duistere Dimensie. Ze zetten op alles op alles om hun dorp te redden. Dit lukt, maar wel tegen een hoge prijs.

Motieven

Liefde

Elena wordt tussen Damon en Stefan heen geslingerd. Ze houdt van beide broers, maar ze weet moeilijk een keuze te maken. Wanneer Damon komt te overlijden, is ze dan ook gek van verdriet.

Macht

Damon vindt het vreselijk om een mens te zijn, hij verlangt ernaar weer macht te hebben. Daarbij willen de kitsunes ook alle macht.

Opdracht

Voor Anne, de dierenfluisteraar. Met dank aan de echte prinses Jessalyn, en aan Louise Beaudry voor haar hulp met de Franse vertalingen.

Trivia

‘Middernacht’ is het derde boek in de tweede trilogie van ‘The Vampire Diaries’.

Het boek is naar het Nederlands vertaald en in 2011 uitgekomen.

Titelverklaring

‘The Vampire Diaries’ is bedoeld als onderdeel van een serie, gezien Elena en Stefan allebei dagboeken bijhouden en het voornamelijk over vampiers gaat. ‘Middernacht’ heeft met de tragedie in Fell’s Church te maken. Er zijn twaalf nachten en in de laatste zullen kinderen hun ouders vermoorden onder leiding van kitsunes. Als Elena en haar vrienden het niet op tijd kunnen tegenhouden in ieder geval.

Structuur & perspectief

‘Middernacht’ is geschreven vanuit het hij/zij-perspectief. Meestal vanuit het perspectief van Elena, maar ook van andere personages in het boek. Het verhaal is gestructureerd in niet al te lange hoofdstukken, de wisselingen van perspectieven gebeurt gewoon tussendoor, onafhankelijk van de hoofdstukken.

Decor

Er gaan misschien enkele weken over het gehele verhaal. Damon en Bonnie gaan al vrij snel naar de Duistere Dimensie, maar Elena en Stefan gaan niet gelijk. Dit duurt een tijdje. Daarbij gaat de tijd in de Duistere Dimensie veel sneller, dus wat dagen in de echte wereld zijn, kunnen maanden in de Duistere Dimensie zijn. Het verhaal speelt zich dan ook af in deze dimensie, net als het pension van mevrouw Flowers in Fell’s Church.

Stijl

Het boek is geschreven in duidelijke taal, zonder moeilijke woorden. Je leest er met het grootste gemak doorheen, aangezien het ook niet heel lange zinnen zijn. De alinea’s zijn grotendeels vrij kort, dit maakt het ook gemakkelijk om te lezen.

Slotzin

En in de hersenen kwam iets in beweging, een zelfonthulling. Een naam. Damon.

Beoordeling

Ik ben een groot fan van fantasie, maar het lijkt wel alsof met ieder boek van ‘The Vampire Diaries’ het verhaal weer een beetje slechter wordt. Er is veel mogelijk, maar ik vind sommige aspecten echt over de top gaan. De enige reden waarom ik nog verder wil lezen, is omdat ik benieuwd ben hoe het verhaal zelf verder gaat. Dit omdat ik de serie wel erg leuk vind, maar dit verschilt nogal qua verhaallijn. In zoverre komt de serie realistischer over, maar ik hoop dat er nog verbetering in komt in de boeken.

Recensies

"‘Maar waar de serie ontzettend spannend is, is dit boek dat een stuk minder.’" http://www.chicklit.nl/p/...iddernacht
"‘Het grote probleem met de boeken is niet de karakters, want daar is eigenlijk niets mis mee, maar gewoon het vreemde en compleet onrealistische plot.’" http://misskaterina.blog....ddernacht/

Overhoor jezelf

Welke macht gebruikt Elena om de maan te verwoesten?
Stelling: Bonnie ziet het verhaal van de kitsunes in een sterrenbal.
Hoe noemt Damon Bonnie?
Wat betekent de naam ‘Inari’?
Wat heeft Meredith als wapen?
Welke kleuren heeft het haar van Inari en Shinichi?
Stelling: Damon gaat dood doordat een tak hem door het hart boort.
Hoe heet de prinses die Damon weer een vampier maakt?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.829 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk