Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 240 pagina's
  • Uitgeverij: De Fontein

Flaptekst

Sommige verhalen beginnen pas als het eigenlijk al afgelopen is... Pas op voor het donker, daar schuilt het gevaar.

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets, haar telefoon en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Maanden later lukt het je pas om je leven weer op de pakken. Maar dan komt de moordenaar terug. En dit keer voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat?

Eerste zin

Amsterdam - De politie in Amsterdam is op zoek naar de 16-jarige Emma Timmers.

Samenvatting

Lilly, Anouk, Bo en Mabel gaan met elkaar op vakantie naar een camping in Frankrijk. De vriendinnen kennen elkaar al vanaf de basisschool. Ooit waren ze een groep van vijf. Afgelopen december, na het kerstfeest op school, is Emma verdwenen. Ze hebben haar nooit meer teruggezien. De groep bestond en bestaat nog steeds uit meiden die heel verschillend zijn. Dat zorgt voor een aantal meningsverschillen en kleine ruzietjes. 

Op de camping doen ze allerlei dingen die een normale groep vriendinnen ook zou doen. Ze liggen aan het zwembad, koken met elkaar bij de tent en gaan 's avonds uit. Het enige verschil met een normale vriendinnengroep op vakantie is dat er veel verdriet is, omdat Emma er niet bij is. Soms denken ze dat ze haar geest zien. Wanneer de meiden na een dagje strand de bus weer willen pakken naar de camping, komen ze erachter dat ze de laatste bus net gemist hebben. Bo beslist dat ze ook wel door het bos kunnen lopen, dan snijden ze een stuk af. Halverwege raken Bo, Anouk en Mabel Lilly kwijt. Lilly liep niet zo snel als de rest en bleef achter. Ze hoorde iemand haar naam fluisteren en liep toen tegen een tak aan. Anouk vindt haar, zittend op de grond met bloed aan haar hoofd. Terug op de camping blijft de angst.

Een andere avond komt Bo met het idee om te gaan glaasje draaien. De rest wil dit liever niet, maar Bo dringt erop aan. Ze krijgen contact met een geest, ze denken dat het Emma's geest is. De meiden worden heel bang, helemaal wanneer de tafel begint te trillen en het glas uiteen spat. Dit doen ze nooit meer.

's Nachts slapen de meiden niet goed, ze zijn constant bang. Midden in de nacht moet Bo opeens naar de wc. Wanneer ze terugkomt, staat de tent open, terwijl ze zeker wist dat ze hem dicht had gedaan. De volgende dag gooit Bo per ongeluk chocomelk over Lilly heen. Het was Lilly's laatste schone shirt, dus ze mag een shirt van Bo lenen. In de tas van Bo vindt ze het hemdje dat Emma aan had op de avond van haar verdwijning. Niemand weet wie het erin heeft gedaan. Ze twijfelen om de politie te bellen, maar besluiten toch om het in Nederland te melden.

De meiden willen graag naar huis. Mabel gaat de reisorganisatie bellen. Wanneer ze terugkomt heeft ze een pakketje bij zich. Daarin zit Emma's ring. Die had ze ook om op de avond van haar verdwijning. Ze bellen nu wel de politie. Die willen alles weten en gaan op onderzoek uit. Ze melden later dat het waarschijnlijk een grap van iemand is. De ring en het shirt hebben in de krant gestaan, iedereen kan het dus hebben gedaan. 

Wanneer de meiden een dag later weer in bed liggen, krijgt Lilly een paniekaanval. Ze heeft hier medicijnen voor, die ze af en toe neemt. Dit keer neemt ze vijf pillen, terwijl ze er maar een mag hebben. Lilly gaat hallucineren en krijgt het enorm warm en gaat naar buiten. Buiten de tent staat Emma. Lilly denkt dat het Emma's geest is. Samen gaan ze naar het zwembad om te praten. Daar gaat Lilly op de rand van het zwembad staan en valt erin.
Anouk wordt midden in de nacht wakker. Ze merkt op dat Bo en Lilly niet meer in hun bed liggen. Ze maakt Mabel wakker en samen gaan ze naar buiten. Daar staat Bo, ze moest naar de wc. Lilly is er niet dus gaan de meiden zoeken. Wanneer ze bij het zwembad komen, zien de Lilly levenloos in het water liggen.

Hierna schakelen we over naar het verhaal van Emma. Uit haar ogen wordt verteld wat er allemaal is gebeurd. Emma wilde niet meer leven. Ze besloot haar eigen leven te verlaten en een ander vermissingsverhaal na te spelen. Via Facebook kwam ze erachter dat haar vriendinnengroep op vakantie ging. Het leek net alsof ze helemaal geen verdriet om Emma hadden. Ze besloot de meiden te volgen. In Frankrijk wilde ze ze bang maken. Ze kwam erachter dat haar vriendinnen wel degelijk verdriet om haar hadden. Op de avond van Lilly's dood, wilde Emma afscheid van ze nemen. Ze was bij de tent om doei te zeggen. Toen Lilly naar buiten kwam, wilde Emma met haar praten. Dit resulteerde in de val van Lilly. Emma rende weg in plaats van haar te redden.

Personages

Emma

Emma is vermist. Na het kerstfeest op school is ze verdwenen en nooit meer opgedoken. Haar ouders waren dood en haar tante wilde naar Rotterdam verhuizen. Ze had wel vriendinnen maar tussen hen voelde ze zich ook alleen. Daarom besloot ze haar eigen vermissing in scène te zetten. Zo kon ze verdwijnen van de wereld. Na de dood van Lilly pleegt Emma echt zelfmoord.

Lilly

Lilly is een stil meisje. Ze heeft het moeilijk met de vermissing van Emma. Ook vindt ze het moeilijk om afscheid van haar moeder te nemen wanneer ze op vakantie gaat met haar vriendinnen. Lilly laat over zich heen lopen door vooral Bo, waardoor ze alle nare klusjes moet doen. Lilly is ook erg bang 's nachts. Ze heeft pillen tegen haar paniekaanvallen. Vlak voor ze in het water valt, slikt ze vijf pillen terwijl ze er maar een mag.

Anouk

Anouk is de vrolijke van het stel. Haar vriendinnen denken dat ze paranormaal begaafd is, maar dat is niet zo. Haar moeder is dat wel en ze wil haar moeder niet teleurstellen, daarom zegt ze dat zij het ook is.

Bo

Bo is eenzaam. Ze krijgt geen enkel berichtje van haar ouders terwijl ze op vakantie is. Haar ouders houden meer van haar zussen dan van haar. Door deze eenzaamheid kan ze soms heel bot doen tegen haar vriendinnen. Ook wil ze heel graag haar eigen zin doordrijven.

Mabel

Mabel heeft hele rijke ouders, die haar niet accepteren zoals ze is. Ze moet dun blijven en er altijd tip top uit zien. Dat wil ze niet. Op vakantie eet ze zoveel ze wil en kleedt ze zich zoals ze wil. Mabel is lesbisch. Emma heeft Mabel en haar vriendin op het kerstfeest zien zoenen, maar Emma heeft het nooit door kunnen vertellen. Dit wilde Mabel namelijk absoluut niet, omdat haar ouders het niet mogen weten.

Quotes

"De kledingcode in Club Mistral is duidelijk dress less.. Maar deze wijde broek en blouse waren de enige kledingstukken waarin ik me nog lekker voelde. Al mijn jurkjes zaten te strak, alsof ze te heet waren gewassen. Of alsof je te veel hebt gegeten."

Bladzijde 73

"Mijn ogen zitten nog vol met tranen. Ik probeer ze weg te knipperen. Rustig blijven, Bo. Laat je emoties niet weer de boel verpesten. Ik haal een paar keer diep adem en zet mijn afstandelijke Bo-masker op."

Bladzijde 66-67

"In haar vakgebied is ze een van de besten. En ze is er altijd vanuit gegaan dat haar dochter de gave ook zou hebben. Maar die heb ik niet. Het is alsof ik een radio zonder antenne ben. Een kind uit een andere familie. Ik schaamde me zo dat ik dingen ben gaan verzinnen over aura's en voorspellende dromen."

Bladzijde 32

"Boven me zie ik Emma staan. Ze kijkt verdrietig. Ik kom naar je toe. Ik ben bijna waar jij ook bent. Dan ben je niet meer alleen. Alles om me heen wordt vager en verdwijnt dan. Als laatste lost Emma op. Er blijft niets meer over."

Bladzijde 203-204

"Ik kan niemand iets verwijten, behalve mezelf. En dat doe ik elke dag. Het is tijd om nu echt te gaan. Om afscheid te nemen van dit leven. Vergeef me."

Bladzijde 234

Thematiek

Dood
Emma wil dood. Of in ieder geval niet meer in haar oude leven zijn. Om deze reden zet ze haar eigen ontvoering in scène. Ze stapt uit haar oude leven. Iedereen denkt dat ze dood is. Lilly gaat dood tijdens de vakantie. Ze slikt te veel pillen tegen haar paniekaanvallen en gaat hallucineren. Ze komt Emma tegen, met wie ze naar het zwembad gaat. Dan valt ze in het water en verdrinkt.

Vriendschap
Lilly, Mabel, Anouk en Bo zijn een vriendinnengroep. Vroeger hoorde daar nog iemand bij: Emma. Ze kennen elkaar al sinds de basisschool en zijn op de middelbare school uit elkaar gegroeid. Het plan van de vakantie was er en dat wilden ze nog wel met elkaar doen. In december raakte Emma vermist. De meiden hebben hier veel verdriet om maar besloten toch om de vakantie door te laten gaan. Tijdens de vakantie gebeuren verschrikkelijke dingen: onder andere de dood van Lilly. Twee jaar later blikken de meiden terug bij het graf van Lilly. Hieruit blijkt dat ze naar elkaar toe zijn gegroeid.

Motieven

Emma
Emma hoorde bij de vriendinnengroep van Lilly, Mabel, Anouk en Bo. Ze zouden samen op vakantie gaan. Maar omdat Emma vermist is, of: haar eigen vermissing in scène heeft gezet, kan dit niet doorgaan. De meiden gaan zonder Emma. Ze hebben veel verdriet om haar. Soms denken ze dat ze schimmen van haar zien. Uiteindelijk blijkt dat Emma erbij was op vakantie, wel op afstand. Ze ontmoet Lilly, die te veel pillen heeft geslikt. Samen gaan ze naar het zwembad om te praten. Ze komen niet aan praten toe want Lilly valt en verdrinkt. Na afloop vertelt Emma hoe graag ze zelf dood had willen zijn en dat dat nu heef geleid tot Lilly's dood.

Opdracht

Voor Bas
'Familie is belangrijk!'

Trivia

Mel Wallis de Vries heeft journalistiek én biologie gestudeerd.

De hoofdpersonen uit haar boeken zijn bijna allemaal gebaseerd op mensen die ze echt kent. Al geeft ze ze wel een andere naam.

Titelverklaring

De titel van het boek is Shock. Shock valt in dit geval te interpreteren als angst of schok. Lilly, Mabel, Anouk en Bo zijn nog steeds in shock omdat hun vriendin Emma vermist is. Ze gaan wel samen op vakantie, maar het voelt toch gek dat Emma er niet bij is. Wanneer ze in Frankrijk op de camping zijn, gebeuren er allerlei enge dingen. Ze voelen dat ze achtervolgd worden en de vakantie resulteert in de dood van Lilly. Gedurende de hele vakantie zijn de meiden angstig.

Structuur & perspectief

De hoofdstukken in het boek zijn niet genummerd. Elk hoofdstuk begint met een krantenartikel over de vermissing van Emma, met daaronder een reactie van de kidnapper (wie uiteindelijk Emma zelf blijkt te zijn). Daarna krijgen we een paragraaf waarin uit de ogen van Emma wordt gekeken. Deze paragraven spelen zich af tijdens de vermissing, in december en januari. Na de paragraaf van Emma komt een bladzijde waarop de datum staat waarop het verhaal van Lilly, Mabel, Anouk en Bo zich afspeelt. Dus tijdens de vakantie in juli. Na deze bladzijde wordt de vakantie uit de ogen van een van de vier meiden afgebeeld. Deze focalisatie verschilt om de paar bladzijden. Het volgende hoofdstuk begint weer met een krantenartikel. In totaal zijn er acht krantenartikelen, dus acht hoofdstukken.

Het laatste hoofdstuk is anders dan normaal: hier wordt het hele verhaal door Emma uitgelegd en vertelt Mabel hoe het met de meiden gaat, twee jaar na Lilly's dood.

Als lezer ben je in het begin niet alwetend. Je denkt dat Emma ontvoerd is, terwijl je er in het laatste hoofdstuk achter komt dat ze haar eigen vermissing in scène heeft gezet. Je weet als lezer wel alles over Lilly, Mabel, Anouk en Bo. Je weet meer van ieder individu dan dat zij van elkaar weten. Zoals de eenzaamheid die Bo voelt en de gevoelens van Mabel, die uiteindelijk op een meisje blijkt te vallen.

Decor

Tijd

Het verhaal speelt zich in december 2013, heel 2014 en in augustus 2016 af. Elk hoofdstuk begint met een krantenartikel uit december 2013 of begin 2014. Daarna komen een aantal paragraven over de vakantie tussen 4 en 10 juli 2014. Het laatste hoofdstuk speelt zich af in augustus 2016, hierin wordt verteld hoe het 'nu' met de meiden is.

Decor

De paragraven waar Emma aan het woord is, spelen zich af in het vakantiehuisje van haar tante. Dit blijkt pas later, wanneer Emma in het laatste hoofdstuk uitlegt wat er allemaal is gebeurd. 
De paragraven over de vakantie spelen zich af in Frankrijk, op een camping.
Het laatste hoofdstuk, in augustus 2016, speelt zich af bij het graf van Lilly. Mabel, Anouk en Bo gaan daar met zijn drieën naartoe.

Stijl

Mel Wallis de Vries weet veel spanning te brengen in het boek. Tot op het laatste moment weet je niet wie er achter de vermissing van Emma en de dood van Lilly zit. Veel recensenten zijn lovend over deze spanning.
Het verhaal is geschreven in korte zinnen. Er zitten geen metaforen of symboliek in. Dit komt omdat het een jeugdthriller is, het leest makkelijk door. 
De personages zijn allemaal hoofdpersoon, omdat er vanuit ieders perspectief ongeveer evenveel verteld wordt. Elk personage heeft een gezicht: aan het begin van elke paragraaf staat de naam van de persoon van wie het perspectief nu is, met een foto. Sommige recensenten vinden dit jammer. Als lezer kun je aan de hand van een beschrijving van het personage ook een prima beeld vormen. Een eigen beeld, dat toch net anders is dan het beeld van een ander. Deze 'fantasie' wordt je afgenomen door de foto's.

Slotzin

Volgens omwonenden stond het pand al geruime tijd leeg.

Beoordeling

Ik vond het boek fijn om te lezen. Je gaat er snel doorheen omdat het korte zinnen zijn. Er worden geen metaforen of symboliek gebruikt. Daarnaast is het boek spannend en bevat het een onverwachte wending. Ik zou het boek zeker aanraden aan de jeugd op de middelbare school.

Recensies

"De opmaak van dit boek is erg goed gedaan, regelmatig kom je krantenstukjes tegen die over Emma’s verdwijning berichten en voorzien zijn van aantekeningen van de dader. Ook staan er foto’s van de meiden in het boek, maar dat is jammer genoeg wat minder. Lezers willen liever een beeld krijgen van een personage door een beschrijving en niet door een foto. Hierdoor raak je als lezer afgeleid door de foto’s, wat vervelend kan zijn. "
http://www.youngadultbook...sie-shock/

"Dit boek had een heel onverwachts plot, wat erg leuk was. Het boek lees je zo uit, het is een fijne schrijfstijl waardoor het lezen makkelijk wordt."
https://www.hebban.nl/rec...over-shock

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.