Boekverslag ‘Shock’ Mel Wallis de Vries

De samenvatting

Na een schoolfeest in december verdwijnt Emma (16). Alleen haar fiets, telefoon en bebloede jas worden gevonden. Maanden later begint de zomervakantie. De vriendinnen Bo, Lilly, Anouk, Mabel en Emma hadden plannen om samen naar Frankrijk te gaan. Ze gaan zonder Emma. De vakantie verloopt anders dan verwacht. Emma blijft in hun gedachten. De vier vriendinnen krijgen steeds meer ruzie. Er gebeuren vreemde en enge dingen. Emma’s hemdje wordt gevonden in een tas. Er wordt een geheimzinnig pakketje gebracht, de ring van Emma. Dan gebeurt er iets waar iedereen heel erg van schrikt. Lilly gaat dood door te veel pillen voor haar angstaanvallen, omdat ze Emma heel erg mist. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Emma haar vermissing in scene heeft gezet, omdat zij zich alleen voelde. Ze wilde bereiken dat iedereen zich heel erg zorgen ging maken en haar ging missen. Vandaar de titel ‘Shock’.

 

Het onderwerp

Het boek is een jeugdthriller. Het gaat over angst en vriendschap. De schrijfster beschrijft in het boek heel erg goed hoe het is om angst te hebben en hoe je met vriendschap om moet gaan. Doordat je leest wat de personen in het boek denken, doen en wat ze voelen lijkt het heel erg echt. Dit boek heeft me aan het denken gezet, omdat ze in het boek laten merken hoe belangrijk vriendschap is en waarom het zo belangrijk is om dat te behouden. Toen ik het boek begon met lezen, dacht ik eigenlijk ‘wil ik dit wel lezen, is het niet te eng’. Maar nu ben ik heel blij dat ik het boek heb gelezen, want het was een heel erg leuk en indrukwekkend boek.

 

De gebeurtenissen

Het boek is heel erg geloofwaardig en er komen eigenlijk geen dingen voor die niet echt kunnen zijn. Er is geen gebeurtenis in het boek die mij doet denken aan mijn eigen leven. Alles wat ik in dit boek heb gelezen is nieuw. Als er in het boek bijvoorbeeld iets engs of spannends gebeurde, dan voelde ik wel even de spanning en angst van die persoon in het boek. Maar daardoor had ik wel weer het gevoel dat ik niet wilde stoppen met lezen, ik moest gewoon doorlezen om te weten hoe het afliep. Een voorbeeld is wanneer de 4 vriendinnen gaan ‘glaasje draaien’, ze verwachten dat er niks gaat gebeuren maar vervolgens gebeurt er van alles waardoor het boek nog spannender wordt. Het boek blijft vanaf het begin boeiend.

 

Personen

De hoofdpersonages zijn Emma, Anouk, Bo, Lilly en Mabel. Van alle personen in het boek kom je ongeveer evenveel te weten.  Je leest het boek vanuit het zicht van die personages, alsof je zelf die persoon bent. Er is een pagina en daar staat de foto van die persoon en de naam, daaronder staat hoe zij het verhaal beleeft. Daardoor kan je je heel goed in de problemen van de personage verplaatsen, omdat je leest alsof je het zelf beleeft. Zo kan je de spanning voelen van het boek. Ik kon toch het meest meeleven met Lilly omdat zij in het begin haar moeder heel erg mist. Zij krijgt veel problemen met haar angsten en op het einde gaat ze dood. Alles in het boek is te begrijpen. Er worden geen moeilijk woorden gebruikt. In het echt ken ik ook iemand die lijkt op het personage Mabel in het boek. Ze is een vriendin van mij en zij is net als Mabel behulpzaam en aardig.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

jijijijij

jijijijij

Wanneer isda eig gebeurt
kmoet da weten voor een boekbespreking

9 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

zoes

zoes

Omg dankjewel ik moet morgen een boekverslag af hebben maar ik heb nog niks en dit heeft geholpen lol xD

9 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

frank

frank

als 1ste klasser heb je wel genoeg aan maar voor havo3 is net is te mager

10 maanden geleden

Antwoorden

Peerdop

Peerdop

9 maanden geleden

gast

gast

Schock

Schock

Mensen doen negatief maar wees blij dat ze teminste een samenvatting hier neer zet

1 jaar geleden

Antwoorden

Zelfmoordneiging

Zelfmoordneiging

truth

1 jaar geleden

Zelfmoordneiging

Zelfmoordneiging

ja dat is waar

1 jaar geleden

gast

gast

Anoniem

Anoniem

tt slecht

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

jan van trap

jan van trap

Bedankt voor deze samenvatting het was heel handig om voor een bespreking nog ees te lezen.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

ik haat lezen

ik haat lezen

De samenvatting is veel te kort. Het gaat dat Emma weg is en dan 5 zinnen later staat dat Lilly dood is en dat Emma alles in scene heeft gezet

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniempie uit g1a

Anoniempie uit g1a

wie lijkt op Mabel?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Yoyoyo

Yoyoyo

Sorry maar hier heb k heel weinig aan

1 jaar geleden

Antwoorden

Djdiisz

Djdiisz

k ga stuk je hebt zeker morge mondeling

1 jaar geleden

gast

gast