Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Masser Brock door Bert Wagendorp

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Masser Brock
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 4 februari 2017
Zeker Weten Goed

Boekcover Masser Brock
Shadow
Masser Brock door Bert Wagendorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 420 pagina's
  • Uitgeverij: Atlas Contact

Flaptekst

Masser Brock is columnist voor De Nieuwe Tijd, de grootste kwaliteitskrant van het land. Ooit was hij overtuigd van het belang van de journalistiek en een idealist maar twijfel sluipt binnen als in een ver buitenland vier Nederlandse soldaten onder merkwaardige omstandigheden sneuvelen. Zijn zuster is de spindoctor van de premier en terwijl Masser de ene waarheid probeert te ontrafelen, creëert zij een heel andere. Ondertussen blijkt zijn krant geïnfiltreerd door de geheime dienst en ruikt het in het vissersdorp niet naar vis maar naar cocaïne.

In de nieuwe roman van Bert Wagendorp vormen feiten, meningen en belangen een onontwarbare kluwen die iedereen op zijn eigen manier wil bezweren. Het is nog maar de vraag of de journalistiek wel de beste manier is om dat te doen. Want wat is nieuws nog, anders dan een bordeel voor meningen?

Eerste zin

Haarlem werd geroosterd, een brandende zon smolt het asfalt, blakerde de daken en schroeide het gras in de parken. Op de terrassen van de grote Markt scholen toeristen onder de parasols.

Samenvatting

Verhaalheden:
Masser Brock (45) is in de zomer van 2013 in Haarlem aan de wandel. Hij is columnist bij een grote Nederlandse kwaliteitskrant "De Nieuwe Tijd"(verder aangeduid met DNT).  De krant heeft de kenmerken van De Volkskrant. Hij wandelt om ideeën op te doen voor zijn dagelijkse column.

Verleden:
Nasser is in 1967 geboren en zijn ouders hadden hippieneigingen. Zijn moeder is een dochter van een bekende horlogemaker. Ze wonen in een woonboot in Amsterdam  en het drama van Massers jeugd is dat zijn jongste broertje Jimi verdrinkt. Dat jongetje wilde graag journalist worden en Masser voelt zich geroepen dat later waar te maken. Door de dood van Jimi scheiden de ouders en Masser groeit op bij zijn moeder.

Een ander belangrijk deel van het verleden is dat de havenbaron Charles Schuurman Hess niet zo goed weet wat hij met zijn geld moet doen en daarom een krant koopt voor zijn zoon. De krant slaat aan door de nieuwe aanpak en een goede hoofdredacteur. Masser maakt in 1991 kennis met de krant die hem graag wil inlijven en daarom een dubbel zo hoog salaris biedt. De eigenaar hecht erg aan de waarheid en de krant krijgt een goed imago In Nederland

In 1995 speelt er een coke-affaire op het visserseiland Urk. Masser Brock gaat in de gemeenschap infiltreren om achter de waarheid te komen, maar er is een strenge omerta (zwijgplicht)  en niemand wil eigenlijk kletsen: de angst overheerst om de verrader te zijn. De vader van een vroegere vriendin Eva Hoekman woont er ook, uiteindelijk wil haar broer Maarten wel het een en ander vertellen. Maar Masser kan er niet goed de hand achter krijgen. Hij besluit weinig te publiceren.

Verhaalheden:
Mia Kalkman (42) is de zus van Masser en de pr-vrouw van de premier van Nederland. Die lijkt erg veel op Mark Rutte, maar Masser en zij hebben hem altijd Tup genoemd (naar de kinderserie Tup & Joep). Er is stront aan de knikker, omdat in Pantsjagan vier Nederlandse militairen zijn omgekomen bij een aanslag met een bermbom. Het hele protocol wordt afgelopen inclusief rouwdienst, maar al snel blijkt dat er sprake is van een heroïnetransport  en - handel door de militairen en dat het geen terroristische aanval was. De politiek wil dat nieuws voorlopig onder de pet houden. De premier wil verder  graag dat Mia zijn spindoctor wordt en Mia moet er even over nadenken. Als ze gedaan krijgt dat haar zoon Jimi  bij Masser kan gaan wonen, stemt ze erin toe. Jimi Kalkman heeft een bijzondere hobby nl. de horlogemakerij van zijn opa. Hij is heel kien in het maken van horloges en wil daar zijn toekomst zoeken.

Er komt nog een ander probleem aan de orde: de oude hoofdredacteur Charles Schuurman Hess heeft informatie gekregen dat de Veiligheidsdiensten in het verleden hebben geïnfiltreerd in de redactie van De Nieuwe Tijd. Hij wil daar  (hoewel het niet goed is voor het imago van de krant) onderzoek naar doen en hij vraagt Masser en een ex-journaliste Bonna Glenewinkel  dat te doen. Als Bonnna  voldoende informatie heeft verzameld, zet ze dat op internet en Masser schrijft er een column over. Het is inderdaad zo dat de Veiligheidsdienst in de jaren '80 en '90 in de burelen van DNT is binnengedrongen en invloed heeft uitgeoefend op de inhoud van het nieuws. Dat kan natuurlijk niet voor een krant. De mol is in dit geval Steven van Maaren. Hij wordt ontmaskerd, aan de schandpaal genageld en hij pleegt een dag later zelfmoord door voor de trein te springen. DNT ligt in die tijd zwaar onder vuur en verliest abonnees.

Jimi die de hobby van zijn opa (André Genevesi)  heeft overgenomen, is een echte freak. Hij is in staat om het dure horloge van zijn opa uit elkaar te halen en weer in elkaar te zitten. Een oud-klasgenoot van hem, Jeroen Weenink, is de enige overlevende van de bomaanslag in Pantsjagang en die komt toevallig logeren bij Jimi. Masser hoort het verhaal uit de eerste hand. Masser vindt dat hij het naar buiten moet brengen, maar brengt hij daar zijn zus Mia niet mee in de problemen? Mia praat op de verjaardag van Jimi met Masser daarover.

Gezien het feit dat een nazaat van Charles Schuurman Hess geen zin heeft in de krant en een slechte hoofdredacteur is, wordt Masser gevraagd om zelf hoofdredacteur te worden. Hij twijfelt eerst wel, maar stemt  in. Ze gaan later dat jaar met vakantie naar Mazan in Frankrijk waar ze een familiehuisje hebben. Maar als hij daar is, komen ook Mia en de premier daar.  Ze is eigenlijk zijn vaste vriendin geworden en ze slapen met elkaar.  Jeroen Weenink was ook al meegegaan en de  situatie is natuurlijk pijnlijk voor alle aanwezigen. Wat is de waarheid achter de bomaanslag?

Masser besluit het nieuws over de heroïnedeal toch naar buiten te brengen. Hij moet ook plaatsnemen in talkshows en DNT krijgt zijn ouwe status terug. Toch kan het kabinet blijven zitten: het nieuws is alweer achterhaald.
Bonna heeft het journalistenbloed weer teruggekregen en wil nu ook de Urker drugszaak weer aanpakken, omdat alle echt betrokkenen inmiddels dood zijn. Zo komt Masser ook weer in aanraking met Eva Hoekman, zijn jeugdvriendin. Hij gaat met haar daten: het is een mooie vrouw die haar sporen heeft verdiend in de muziekwereld. Ze vertelt hem ook dat haar broer Maarten  zelfmoord heeft gepleegd. Masser vraagt of hij daartoe de aanleiding was met zijn publicatie over Urk. Dat weet ze niet: er zat vier jaar tussen publicatie en zelfdoding. Hij zal met de twijfel moeten leren leven.

Masser kan niet zo goed tegen het leven dat hij leidt als hoofdredacteur. Hij doet volgens hem te weinig en hij mist zijn column.  Zijn oude baas maakt zijn hond eigenaar van de krant, als wraak op zijn achterkleinzoon die gestopt is. Later komt er een nieuwe, fanatieke  eigenaar met Argentijns bloed en Masser begint steeds meer aan zijn baan te twijfelen.
 

Op een gerenoveerde ijsbreker heeft neef Jimi met Jeroen Weenink  intussen in Amsterdam een horlogerie ingericht en hij heeft een nieuw en heel duur model ontwikkeld: de Jimi Kalkman Watch die erg exclusief is. Hij kan de vraag naar horloges de eerste tijd niet aan. Oom Masser koopt twee exemplaren voor hem en zijn vriendin Eva met wie hij ook een trip naar Parijs maakt en culturele activiteiten bezoekt. (o.a. een voorstelling van Romeo en Juliet) Hij lijkt zich voor het eerst in zijn leven aan een vrouw te willen binden.

Maar met het nieuws en de media heeft hij het helemaal gehad. Hij trekt zich terug in het Franse Mazan en besluit helemaal nieuwsloos (geen telefoon te raadplegen en geen krant te lezen)  te leven. Dat gaat hem goed af. Hij denkt na over het nepnieuws, de invloed van de media en ook over de wijze waarop Donald J. Trump het tot president van de VS heeft kunnen brengen. Het is inmiddels december 2016. Centrale vraag voor hem  blijft nu: "Wat is de waarheid, hoeveel waarheden bestaan er misschien wel niet". Hij leeft in Mazan als een soort kluizenaar maar wel in volstrekte rust. Uiteindelijk heeft hij contact met Eva en hij vraagt haar naar Mazan te komen. Ze doet dat ..... Hij vertelt haar dat hij pas nu heeft beseft dat hij eigenlijk een tweede Jimi Brock was en dat hij alleen journalist is geworden , omdat zijn broertje dat ooit wilde worden. Het is tijd voor de nieuwe Masser. Hij vraagt haar te blijven....
Open einde.

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Eva Hoekman

Eva is de jeugdliefde van Masser. Ze woont in Urk. Hij heeft iets geschreven over de drugs die op vissersboten in Urk worden vervoerd. Daarbij is ook haar broer betrokken. Wanneer de journaliste Bonna jaren later weer de affaire wil ophalen, komt Eva weer in het verhaal voor. Masser verkeert in een identiteitscrisis. Terwijl hij daarvoor nooit een relatie met een vrouw had, vindt hij haar wel leuk.Toch blijft ze als personage op de achtergrond. Ze is een beroemde musicienne geworden. Ze neemt hem mee naar Parijs. Aan het einde lijkt het erop alsof ze in Massers leven zal blijven.

Mia Kalkman

Mia is de paar jaar jongere zus van Masser. Ook zij is vrij opgevoed door haar hippie-ouders. Ze is de pr-vrouw van minister-president Tup, zoals zij en haar broer die noemen. Maar ze kan meer. Hij wil na de affaire m,et de vier omgekomen militairen dat zij zijn spindoctor wordt. Ze wordt dan zijn adviseur, maar omdat ze ook samen naar Frankrijk (Mazan) komen om vakantie te vieren en het bed delen, lijkt het er ook op dat ze de vaste vriendin van de premier wordt. Dan is ie ook van het aan hem klevende imago van "homoseksueel" af. Door de bekendmaking van de werkelijke toedracht door Masser komt het kabinet (en dus Mia) in de problemen. maar het leidt niet tot een breuk tussen broer en zus.

Bonna Glenewinkel

Bonna is het type van de ervaren en fanatieke journaliste die vindt dat nieuws koste wat het kost moet worden gebracht. Daarom wordt ze door de vroegere hoofdredacteur Charles Schuurman Hess gevraagd om de infiltratie door de Veiligheidsdienst in de burelen van de Nieuwe Gids te onderzoeken. Ze bijt zich daarin vast. Ook wil ze de zaak met de Urkers vissers weer oppakken.

Jimi Kalkman

Jimi is de volwassen zoon van Mia. Hij woont eerst bij haar in huis, maar als ze vaak in Den Haag moet zijn vanwege haar adviseurschap van de premier, vraagt ze of Jimi in huis mag bij Masser. Die vindt dat best leuk en Jimi stort zich op zijn grote passie: het ontwerpen van horloges die duur en exclusief zijn. Hij vraagt daarbij zijn oud klasgenoot Jeroen Weenink om hem daarin bij te staan. het lukt Jimi om alles te weten te komen van de wereld van de horlogerie. Dat is een mooie afgesloten wereld waarin alle radertjes in elkaar moeten grijpen voordat iets werkt. Zijn functie is schrijftechnisch gezien de tegenpool van oom Masser, die juist terecht komt in een steeds groter wordende wereld van nieuws en media. Daar valt geen grip meer op te krijgen.

Masser Brock

Masser is de veertiger en de journalist die beroemd is geworden door zijn columns. Elke dag moet hij een column verzorgen voor de Nieuwe Gids, een vooraanstaande krant in Nederland, waarin de Volkskrant valt te herkennen. Hij komt echter een groot aantal problemen tegen, waardoor hij zich niet meer senang voelt en alle kenmerken vertoont van iemand die in een midlifecrisis is terecht gekomen. Hij heeft geen grip meer op de wereld om zich heen. Hij twijfelt aan wat nu de waarheid is, de halve waarheid en de vele waarheden die er via internet en social media worden verspreid. Kijk voor verdere informatie over Masser ook onder het kopje "thematiek."

Jeroen Weenink

Jeroen is de enige overlevende van het bermbom-ongeluk in Pantsjagan. Hij weet dat er geen sprake is van een aanslag, maar dat het een geval van een heroïnetransport betreft. Hij maakte zelf geen deel uit van de groep die drugs verhandelde en begint te praten als hij ziet welke poppenkastvoorstelling in Nederland wordt opgevoerd bij de begrafenis van de vier militairen. Hij vertelt het eerst tegen Jimi, die zijn oom inlicht. Jeroen is ook aanwezig bij de vakantie in Frankrijk waar hij Mia en Tup ontmoet. Op verzoek van Jimi verlaat hij de militaire dienst en gaat hij samen met Jimi de horlogehandel starten. Ook hij kan zich goed vinden in de kleine, compacte wereld van het horloge.

Quotes

"En dat maakt ze dan bij de lezers nog populair ook. Een columnist is een spits, die een beetje staat af te wachten, een intikkertje maakt en met de handen in de lucht naar de dichtstbijzijnde camera holt." Bladzijde 400
"Er is geen waarheid, er zijn oneindig veel waarheden. De waarheid is een afspraak, een geloofsartikel om de boel nog enigszins overzichtelijk te houden en de mensen gerust te kunnen stellen. En om kranten te verkopen." Bladzijde 347
"Masser wist wat hem te doen stond. Hij ging eerst Bonna bellen om haar te bezweren dat ze de kwestie van de Pantsjagan-doden moest laten rusten. En daarna zou hij een afspraak maken met Joris Schuurman Hess om te zeggen dat hij ervan afzag het hoofdredacteurschap van de Nieuwe Tijd op zich te nemen." Bladzijde 286
"En de enige die hij volledig vertrouwde was Bonna. "Dat verhaal van die vier jongens die slachtoffer zijn geworden van islamitische terreur is gelul. Die hele nationale rouwtoestand, die toespraak van de premier, de koning in zijn gala-rouwuniform....Allemaal bullshit. Het was allemaal fake."" Bladzijde 241
"Bij de Haarlemse Courant zat je op zesendertig mille", zei CSH. "Ik stel voordat je bij ons begint op tachtig. Plus een auto van de zaak. Is dat akkoord? Dan hier graag tekenen."Hij schoof het contract en een vulpen naar Masser toe. Masser tekende , verbluft- over wat hij had gehoord en ook over zijn nieuwe salaris." Bladzijde 59
""De waarheid", zei Charles. "Ik wil de waarheid weten, ik ben gek op de waarheid. Zeg maar gerust dat ik er verslaafd aan ben. De waarheid is heerlijk, maar zoals met alles wat heerlijk is, is ze heel zeldzaam en moeilijk te vinden. De waarheid is net zo'n truffel. Weleens gegeten, truffels? Kosten een vermogen. De waarheid is ook peperduur, vertel mij wat. Maar hier gaat het om: ik zou geen betere plek kunnen bedenken om achter de waarheid te jagen dan deze." Bladzijde 57

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

" De zin van het leven" is nogal een ruim gekozen thema, maar ik ben van mening dat de kern van de roman gaat over de manier waarop Masser Brock in het leven kom te staan.. Hij is journalist/columnist geworden en hij begint zich in de loop van zijn carrière af te vragen waarom hij dat gedaan heeft. Hij komt erachter dat het nieuws met waarheden, halve waarheden en verschillende waarheden te maken heeft. Hij ziet tot zijn verbazing dat Trump kan worden gekozen in een machtig land als de VS. Hij ziet de invloed van internet toenemen en die van de krant afnemen. Hij twijfelt er aan of hij er goed aan heeft gedaan om de Urker drugssmokkel aan de kaak te stellen omdat de broer van zijn jeugdliefde Eva misschien wel zelfmoord heeft gepleegd. door de publicatie. Hij krijgt een tik als lijkt dat de krant is geïnfiltreerd door de AIVD, en dat het kabinet o.a. met hulp va zijn zus het nieuws een bepaalde richting opduwt. Als hoofdredacteur van De Nieuwe Gids raakt hij helemaal zijn richting kwijt en hij merkt dat hij geen grip meer kan krijgen op zijn eigen leefwereld, zijn eigen bestaan. Hij is de greep op het nieuws kwijt: vroeger was dat duidelijk: het stond in de krant en dat was het. Nu heb je internet en social media en wordt het voor de mens moeilijk te bepalen wat nieuws is, wat de waarheid en wat fakenieuws is. Dat is uiterst verwarrend en dan trek je je terug in kleine kring om je prettiger te voelen.. Waar vroeger voor vrouwen geen plaats was, krijgt hij ineens oog voor de mooie jeugdliefde Eva. Misschien omdat hij nu ook de wereld waarin hij functioneert kleiner wil maken. Hij neemt geen nieuws meer tot zich in Mazan, hij vraagt Eva om naar hem toe te komen. Aan haar bekent hij dat hij eigenlijk journalist is geworden vanuit een moreel schuldgevoel tegenover zijn overleden broertje. Die wilde graag journalist worden en Masser vond dat hij dat dan maar waar moest maken. Eigenlijk is hij dus niet uit vrije wil de journalistiek in gegaan. Hoe zou zijn leven anders verlopen zijn? In schril contrast met zijn eigen leefwereld staat die van zijn neef Jimi. Die is in een veel kleinere wereld bezig, die van het horloge maken, hoewel daar natuurlijk altijd het symbool van de tijd bij moet worden gedacht. Jimi is de baas in die kleine wereld. Hij kan in een kleine ruimte alles en is daarin een meester: een horloge uit elkaar halen, maar ook een heel nieuw horloge ontwerpen. Hij heeft grip op alle radertjes in zijn horloge, terwijl zijn oom de grip de wereld van het nieuws is kwijtgeraakt. Dat maakt de roman eigenlijk boeiend.

Motieven

Zelfmoord

Wanneer mensen in de problemen komen, kunnen ze zelfmoord plegen. De journalist die bij De Nieuwe Tijd als medewerker van de Geheime Dienst onder cover had gewerkt, pleegt na de onthulling in het openbaar zelfmoord. De broer van Eva Hartman die bij de drugsaffaire in Urk is betrokken pleegt ook zelfmoord.

Midlifecrisis

Masser is op een punt in zijn leven aangekomen waarop hij gaat nadenken wat hij verder wil. Hij beseft dat hij eigenlijk journalist tegen wil en dank is geworden, omdat zijn overleden broertje dat vak graag wilde uitoefenen. Hij voelde een innerlijke drang om hem te vervangen. maar hij kan het niet volhouden als columnist en later als hoofdredacteur helemaal niet. Hij gaat ernstig twijfelen aan wat de waarheid precies is en wiens waarheid het eigenlijk is. Hij ziet de invloed van internet op het nieuws, nepnieuws dat grote gevolgen heeft bijvoorbeeld de verkiezing van Donald J. Trump. Daarbij komt dat hij nooit een vaste relatie heeft gehad en die leuke vrouw komt nu wel ineens in zijn leven opduiken. Tijd voor bezinning dus en dat is eigenlijk de kern van een midlifecrisis. Hij is door zijn ouders en zijn vorige werkgever financieel onafhankelijk, gaat een tijdje op bezinning in het Franse Mazan en vraagt dan aan Eva om over te komen. Daar eindigt de roman, maar een goede lezer kan het open einde wel invullen.

Liefde

Masser kan in zijn leven maar moeilijk een relatie aangaan met vrouwen. Wanneer hij in zijn speurtocht naar de drugsaffaire in Urk zijn oude jeugdliefde weer ontmoet, slaat de waakvlam toch weer aan en gaat hij met haar daten. Het lijkt er aan het eind van de roman op dat hij en Eva het levenspad verder zullen delen. Als symbolisch gegeven kun je dat ook halen uit het bezoek dat ze in Parijs brengen aan de uitvoering van Rome en Juliet.

Judasmotief

De oude hoofdredacteur komt er achter dat De Nieuwe Tijd onder invloed heeft gestaan van de Geheime Dienst. iemand bij de redactie moet zich hebben laten manipuleren door de AIVD. dat blijkt uiteindelijk de redacteur Steven van Maaren geweest te zijn en die wordt als een verrader te kijk gezet. De man springt voor de trein.

Beroepsproblemen

Masser kampt natuurlijk met de problemen die zijn werk met zich meebrengt. Waar haal je de stof als columnist vandaan? Welke problematiek brengt het hoofdredacteurschap met zich mee? Wat mag je wel en wat publiceren. Wat is de waarheid of zijn er meer waarheden? Wat is de functie van internet ten opzichte van het nieuws in de krant. Hij kan het in zijn functie als hoofdredacteur niet erg bolwerken en uiteindelijk heeft hij het helemaal gehad met de krant en het brengen van het nieuws.

Relatie tussen broer en zus

Masser is een paar jaar ouder dan zijn zus Mia. Hij is columnist en valt de premier van Nederland die ze beiden Tup noemen aan. Mia is spindoctor en later ook persoonlijke vriendin van de premier. Hij wil de waarheid boven water halen, bijv, bij het ongeluk met de militairen, terwijl Mia probeert de in formatie in de doofpot te stoppen. Dat heeft invloed op de relatie tussen Mia en Masser. maar ze blijven elkaar ontmoeten . Masser neemt ook haar zoon in huis. Een jongen met wie hij uitstekend kan opschieten.

Maatschappijkritiek

De politiek heeft er soms alle belang bij om dingen uit de openbaarheid te houden. dat is het geval bij de affaire met de vier gedode militairen in Pantsjagan. Eigenlijk waren het heroïnedealers, maar dan zou de publieke opinie zich tegen de premier, het kabinet en zelfs de Koning hebben gekeerd. Daarom moet het nieuws een tijd uit de openbaarheid worden gehouden.

Drugswereld

In Urk heeft een affaire gespeeld met drugsgebruik. Masser haat in zijn periode als verslaggever daarnaar op zoek. In het verhaalheden speelt een drugsaffaire in Pantsjagan, waar vier Nederlandse militairen om het leven komen bij een aanslag die eerst terroristisch lijkt, maar uiteindelijk om een drugszaak draait. De militairen handelen in drugs, maakt de enige overgebleven soldaat Jeroen later duidelijk.

Het grote zwijgen

In de Urker gemeenschap werd niet openlijk gepraat over de drugssmokkel die op de vissersboten plaatsvond. Wie die omerta verbreekt, kan op problemen rekenen. Hij zal worden bedreigd, waarschijnlijk gebeurde dat met de broer van Eva Hoekman. Die pleegt vier jaar later alsnog zelfmoord.

Motto

Geen motto

Opdracht

Voor Wilma

(Wilma de Rek is de partner van Bert Wagendorp)

Trivia

Bert Wagendorp schrijft een roman over een columnist van een kwaliteitskrant. Hij is zelf al jaren columnist van De Volkskrant. Eerst deed hij dat als sportverslaggever in sportcolumns, later schrijft hij columns over algemene onderwerpen. Hij kan dus uit zijn eigen biografische materiaal putten voor zijn hoofdpersoon Masser Brock.

Titelverklaring

Masser Brock is  de naam van de protagonist in deze roman. De verklaring is dus niet zo moeilijk, maar er zit nog  wel één  laag onder de titel. In dit boek ondergaat Masser een identiteitscrisis. Hij is journalist geworden, omdat zijn verdronken broertje Jimi dat heel graag wilde wilde . Eigenlijk was hij dus een tweede Jimi en hij komt er achter dat hij daarom zelf voor de krant is gaan werken.
In zijn midlifecrisis komt hij er pas achter wie hij werkelijk is. Dan is het goed om een boek alleen maar de  titel te geven van de naam van de hoofdpersoon. 

Structuur & perspectief

Er zijn 32 hoofdstukken die een Romeinse cijferindeling hebben maar ook een titel. De titel komt vaak terug in de  tekst van het hoofdstuk. Soms is dat alleen maar een naam of een aanduiding: "Hoofdredacteur"  "Scoop" "Charles Schuurman Hess". 'Afgekoppeld". 
Het is een vrijwel chronologisch verteld verhaal, maar er zijn een paar uitzonderingen in het begin.
Dat betreft de afkomst van Masser en de passie van zijn opa voor het maken van horloges. Ook is er een hoofdstuk over de oprichting van de krant "de Nieuwe Tijd "door een rijke havenbaron. De daaruit volgende verhaallijn voor Masser Brock die columnist wordt bij de krant. Tenslotte is er ook nog een hoofdstuk uit het verleden van de negentiger jaren wanneer Masser een onderzoek doet naar drugssmokkel op Urker vissersboten. 
Wanneer die hoofdstukken zijn afgewerkt wordt het verhaal verder chronologisch afgewikkeld.

Het perspectief is voor een gedeelte auctoriaal: de hoofdstukken over het verleden (zie hierboven) zijn dat zeker. Maar ook in andere hoofdstukken zweeft er een alleswetende verteller boven de handeling. maar in cursief gedrukte passages zien we de gedachtegang van  Masser en wordt het verhaal personaal verteld. Zo leer je Massers problemen met de waarheidsvinding en waarheidsbeleving kennen.

 

Decor

Het verhaalheden loopt van de hete zomer van 2013 tot en met december 2016. In de laatste hoofdstukken is Donald J. Trump al gekozen tot president van de United States. Het is dus een erg actueel verhaal.

Er zijn echter een aantal hoofdstukken die over het verleden gaan: nl. de voorgeschiedenis van de familie van Masser Brock. Zijn opa is immers al bijna 100 jaar en diens geschiedenis van de horlogerie wordt ook verteld, net als de relatie tussen de ouders van Masser Brock en zijn jeugd waarin zijn broertje Jimi onder het ijs raakt.
Een ander stuk voorgeschiedenis is de geschiedenis va het ontstaan van de kwaliteitskrant "De Nieuwe Tijd" waarin een havenbaron een krant koopt voor zijn zoon die graag journalist wil zijn. 
Dan is er nog een derde periode die de chronologie doorbreekt : de drugsaffaire op het eiland urk die Masser Brock onderzoekt, maar waaruit hij geen goede slotconclusie kan trekken.

Zo zijn er ook een paar plaatsen die voor het verhaal van belang zijn:
- Haarlem: de plaats waar Masser Brock woont
- Amsterdam : de plaats waar De Nieuwe Tijd gevestigd is.
- het dorp Mazan in Frankrijk waar de familie Brock een buitenwoning heeft
- Urk waar een drugsaffaire speelt in de jaren negentig
- en op afstand Pantsjagan , waar vier Nederlandse militairen om het leven komen bij een terroristische aanval die later een drugsaffaire blijkt te zijn
- Masser maakt met zijn jeugdvriendin een reis naar Parijs.

Stijl

Bert Wagendorp is een geboren verteller.  Hij heeft een vlotte pen en hij schrijft in vlot lezende bewoordingen zijn verhaal op. Hij gebruikt uiteraard metaforen maar die zijn heel herkenbaar, en zeker niet gezocht. Ook de dialogen verlopen vlot. Je kunt goed zien dat hij zelf ook een ervaren columnist is die zijn columns in De Volkskrant kwijt kan.
 

Slotzin

"Laten we naar het huis gaan." "En dan ?" "Dat je opstond." Dat deed ze. Masser legde een tientje op tafel, keek of hij Michel zag en groette hem.

Beoordeling

Een goed opgebouwde roman over een actueel onderwerp: wat doen we met het nieuws? Hoe kan het nieuws worden gemanipuleerd en wat is de waarheid eigenlijk? Zijn er hele en halve waarheden en welke plaats neemt internet in de nieuwsvoorziening in? Het onderwerp speelde sterk mee bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen , waarbij een heleboel nepnieuws werd geproduceerd.
het is dus een aantrekkelijk onderwerp. De  roman is zeker niet heel eenvoudig. Er zit spanning in, maar op een heel andere manier dan in een thriller. je bent benieuwd of Massser Brock kan standhouden in dat wereldje. Dat gaat niet meer nadat hij begrepen heeft dat hij altijd de droom van zijn broertje heeft nageleefd.

Interessante roman dus  te lezen voor scholieren die een maatschappelijk georiënteerd pakket hebben gekozen. Het is wel een roman op vwo-niveau, ook al vanwege de lengte.

 

 

Recensies

"Interview met Wagendorp over zijn aanstaande roman die over de krantenwereld gaat. Daar tussendoor spelen allemaal andere verhalen: over hoe kranten worden gemanipuleerd door geheime diensten, over hoe nieuws tot stand komt en soms ook wordt gecreëerd of verhuld door kranten. Ik wilde graag iets schrijven over het thema ‘nieuws’, omdat ik me vaak dingen afvraag over de weergave van de werkelijkheid in het nieuws. Of dat wel altijd de juiste werkelijkheid is, of dat er misschien een andere waarheid onder zit, wat natuurlijk bijna altijd zo is. Wat ook wel een thema is: de meningenjournalistiek. Hoe die is opgerukt de afgelopen tien jaar." http://www.boekenkrant.co...-tegemoet/
"Maar op den duur heeft de auteur zijn punt ('de waarheid' is een rekbaar begrip) wel gemaakt en begint hij in herhaling te vallen. En omdat hij volop ruimte geeft aan narratieve uitstapjes naar Massers familiegeschiedenis en de ontstaansgeschiedenis van De Nieuwe Tijd, krijgt dit vuistdikke boek op den duur iets oeverloos. De vertelling mist, zeker in de eerste helft, de drijvende kracht van één prangend probleem dat om opheldering vraagt. In Wagendorps vorige roman viel van meet af aan de slagschaduw van de Ventoux en de mysterieuze dood van een wielrenner over het verhaal. Dit boek ontbeert zo'n berg. [....] Het is een nogal mismoedig slot van een roman die monter van toon is, de serieuze kritiek op de moderne journalistiek ten spijt. Tegelijk laat Wagendorp helder zien dat totale zuiverheid en eerlijkheid voor een journalist een illusie is. De worsteling met 'alternatieve feiten' zit in het vak ingebakken. Je mag een auteur natuurlijk nooit met zijn hoofdpersonage verwarren, maar de verleiding is groot een verkapt zelfportret in Masser Brock te zien. In dat geval zal de Volkskrant spoedig op zoek moeten naar een nieuwe columnist voor pagina 2." http://www.volkskrant.nl/...~a4463806/
"n zijn nieuwe roman speelt de auteur met de wisselvalligheden van de journalistiek. Wagendorp lijkt voorspellende gaven te hebben: het boek gaat over nepnieuws, “alternatieve feiten” à la president Trump en het manipuleren van journalisten, wat sinds kort in het middelpunt van de belangstelling staat." https://www.hebban.nl/rec...sser-brock
"Bert Wagendorp praat op televisie bij Matthijs van DWDD over zijn nieuwe roman." http://www.npo.nl/de-were...RA_7463973
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.816 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees