Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Looking for Alaska door John Green

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Looking for Alaska
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 24 januari 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Looking for Alaska
Shadow
Looking for Alaska door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 2005
  • 254 pagina's
  • Uitgeverij: Lemniscaat

Flaptekst

Miles Halter, gefascineerd door Beroemde Laatste Woorden, gaat naar Culver Creek, Alabama, om zich voor te bereiden op de universiteit. Daar vormt hij al snel een onafscheidelijk drietal met zijn kamergenoot de Kolonel en diens beste vriendin Alaska. 

Vanaf het moment dat Alaska zijn leven binnenwandelt - spannende, intelligente, supersexy, totaal verknipte Alaska - is Miles verloren. Hij weet dat hij de grens van hun kostbare vriendschap niet moet overschrijden, maar hij kan niet anders - want het leven begint pas echt te zinderen als de liefde zijn intrede doet. Onbeantwoorde, onmogelijke liefde. Of toch niet? 

Eerste zin

De week voor ik mijn ouders en Florida en de rest van mijn onbeduidende leven verliet om in Alabama op kostschool te gaan, wilde mijn moeder met alle geweld een afscheidsfeestje voor me geven.

Samenvatting

Miles woont in Florida met zijn ouders. Hij heeft daar geen vrienden en een nogal onbeduidend leven. Hij vertrekt naar Alabama om daar een jaar op een kostschool genaamd Culver Creek te studeren. Daar aangekomen ontdekt hij dat de jongen met wie hij de kamer deelt, Chip (alias de Kolonel), een bijzondere jongen is. Hij is bevriend met Alaska, een heel mooi maar van binnen verknipt meisje. De Kolonel geeft Miles de bijnaam 'Prop' en uiteindelijk worden de Kolonel, Alaska en Prop dikke vrienden. 

Prop leert veel van Alaska en de Kolonel over het leven op Culver Creek. Hij leert roken en drinken en leert hoe hij dit moet verbergen voor de Adelaar (de controlerende leerkracht). Naast de Kolonel en Alaska is ook Takumi een goede vriend van Prop geworden. 

Omdat Alaska aan alles kan komen en alles kan regelen, zorgt zij voor een vriendinnetje voor Prop; Lara. Hoewel Prop niet echt verliefd is, gaat hij hier wel op in. Lara werkt namelijk ook mee met de stunt van het jaar. 

Alaska is het meesterbrein achter verschillende stunts die op Culver Creek uitgehaald worden. Ook de Kolonel heeft er altijd een groot aandeel in; hij zorgt voor de uitgewerkte route- en tijdsplannen. Ook dit jaar willen ze weer een stunt doen en daarbij zijn Prop, Lara en Takumi ook van de partij. Ze slapen die nacht met zijn allen in een schuur om de plannen te bespreken en om zich daar te kunnen verstoppen. Die nacht ligt Prop voor het eerst te vrijen met Lara en slaapt hij met haar samen in haar slaapzak. De volgende dag halen ze de stunt uit. Prop en Takumi leiden de Adelaar af met vuurwerk en Alaska en de Kolonel zorgen dat verschillende klasgenoten van hen een tussenrapport thuisgestuurd krijgen waarop hele slechte cijfers staan. 

Tussen alle gebeurtenissen door leert Prop steeds meer over Alasksa. Hij merkt dat ze verschillende buien heeft, maar dat hij haar toch heel leuk en supersexy vindt. Hij merkt hoe ze praat over haar vriendje Jake, waar ze veel van houdt. Hij merkt dat ze van boeken lezen houdt en dat ze rookt en drinkt zoals hij nog nooit iemand heeft zien roken en drinken. 

Op een avond zijn de Kolonel, Alaska en Prop samen op een kamer. Ook dit is verboden maar, net zoals bij roken en drinken, weten de Kolonel en Alaska dit soort dingen goed verborgen te houden. In een dronken bui, maar toch ook volledig bij hun verstand, kussen Alaska en Prop elkaar. Alaska stopt en zegt dat er later een vervolg komt. Daarna gaan ze slapen. Maar midden in de nacht wordt Alaska wakker van de telefoon en belt ze met Jake, die belt voor hun jubileum. Midden in hun telefoongesprek roept Alaska opeens dat ze iets vergeten is en dat ze weg moet. Even later roept ze dit ook tegen Prop en de Kolonel, en dat ze haar moeten helpen weg te komen. Met het overige vuurwerk van de stunt leiden Prop en de Kolonel de Adelaar af en kan Alaska met de auto ontsnappen.

De volgende dag moeten alle studenten verzamelen in de gymzaal. Daar wordt het overweldigende nieuws gebracht dat Alaska die nacht een ongeluk heeft gehad en is overleden. Ze reed recht op een politieauto in die op de weg stond geparkeerd voor een geslipte vrachtwagen. 

De Kolonel en Prop geven zichzelf de schuld, ze hadden haar nooit moeten laten gaan. Maar aan de andere kant was ze zelf altijd zo onbehouwen geweest. Ook Takumi vertelt later dat hij haar die avond nog heeft gezien en dat hij zich ook schuldig voelt. Ze gaan samen op onderzoek uit om uit te zoeken of Alaska zelfmoord heeft gepleegd of niet en om uit te zoeken waar ze naar toe ging, waarom moest ze opeens weg? 

Ze vinden wat antwoorden, maar niet alle. Wat ze wel nog voor haar kunnen doen, is haar een laatste eer bewijzen; haar nog onuitgevoerde best bedachte stunt uitvoeren. Elk jaar mogen de 11e klassers een spreker voor de sprekersdag uitzoeken die de school dan uitnodigt. Dit jaar zorgen Prop, de Kolonel, Takumi en Lara ervoor dat er een stripper komt die zijn kleren op luid bonkende muziek, midden in de gymzaal, voor alle scholieren, uittrekt. 'Voor Alaska!' wordt erbij geroepen. Zelfs de Adelaar vindt het een goede manier om Alaska de laatste eer te bewijzen. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Miles (Prop)

Miles is een dunne jongen die helemaal geen vrienden had. Hij lijkt niet veel te geven om wat mensen van hem vinden, het glijdt snel van hem af. Hij raakt goed bevriend met de Kolonel en Alaska en hier is hij erg blij mee. Het is heel fijn voor hem om vrienden te hebben. Miles is niet een jongen die stoer doet, maar hij rookt en drinkt wel mee met de anderen. Miles is erg rustig en niet zo veel op de voorgrond. Hij is een stille kracht met een bijzondere passie. Hij zit in een periode van zijn leven waarin hij leert roken, leert drinken maar ook liefde leert kennen op verschillende manieren. Hij vindt Lara wel leuk, maar laat Alaska niet los.

de Kolonel

De Kolonel is de kamergenoot van Prop. De Kolonel heeft een reputatie op het gebied van stunts en op het gebied van het zorgen van afleiding tijdens wedstrijden; hij is er al meer dan dertig keer weggestuurd. De Kolonel is geen bange jongen en hij is ook niet erg open, hij houdt veel voor zichzelf. Toch kan hij in zijn boosheid opeens iets zeggen dat erg verhelderend is, waardoor je hem beter begrijpt. De Kolonel is een jongen die anderen graag volgen en hij durft ook te sturen maar hij is geen dictator.

Takumi

Takumi is een rustige jongen die veel pikt van zijn vrienden. Soms sluiten ze hem een beetje buiten maar in het begin lijkt hij daar wel tegen te kunnen. Hij denkt veel na en maakt soms slimme opmerkingen die het gebeuren in een nieuw daglicht zetten voor Prop. Takumi is erg aardig en kan ook goed doorzetten ook al heeft hij pijn. Dit laat hij bijvoorbeeld zien bij het uitvoeren van de stunt waarbij hij door allerlei prikkelbosjes moet rennen en niet opgeeft.

Alaska

Alaska is een meisje met veel problemen. Ze kampt met traumatische ervaringen van toen ze een jong meisje was en haar moeder overleed in haar bijzijn. Ze is het ene moment heel vrolijk en onbezorgd, het ander moment is ze helemaal down en heeft ze het gevoel dat ze alles heeft fout gedaan. Als ze een fout maakt, voelt dat voor haar direct heel erg, ze kan het niet goed in perspectief zien. Alaska is wispelturig en dat maakt de omgang met haar wel eens lastig. Zelf lijkt ze soms niet door te hebben dat ze zo wisselt van stemmingen en dat ze het ene moment heel lief is en het andere moment een kreng. Ze is als het ware vanbinnen 'verknipt' en lijkt roken en drinken te gebruiken om zich beter te voelen.

Lara

Lara is een meisje dat wat meer op de achtergrond blijft. Ze heeft een accent omdat ze uit Roemenië komt. Lara is een meisje dat een beetje 'meegaat met de flow'. Ze leert van haar vrienden hoe alles gaat en gaat mee in wat zij doen. Ze is vriendelijk en lief.

Adelaar

De adelaar is een docent die op de campus woont. Hij controleert alle studenten op roken, drinken en alles wat met overtredingen te maken heeft. Hij lijkt heel streng maar vind het soms zelf ook vervelend als hij een leerling straf moet geven. Daarnaast kan hij de grap om Alaska te eren ook wel waarderen, wat weer een zachte kant van hem laat zien.

Quotes

"Het plan werd uitgelegd, en het liet geen ruimte voor vergissingen. De Kolonel leunde zo zwaar op volmaakte synchroniciteit dat de hele onderneming in elkaar zou klappen als een van ons ook maar het kleinste foutje maakte. " Bladzijde 121
"De hele passage was met bloedende, waterdoorweekte zwarte inkt onderstreept. Maar er was ook andere inkt, fris blauw dit keer, van na de overstroming, en er wees een pijltje van hoe kom ik ooit uit dit labyrint! naar een aantekening in haar schuinschrift-met-grote-lussen in de kantlijn: snel en zonder omwegen. " Bladzijde 177

Thematiek

Dood van een geliefde

Het thema van dit boek is de dood van een geliefde. Deze geliefde is Alaska en Prop hield van haar, maar ook de Kolonel en Takumi hielden van haar. Daarnaast is het leven na de dood erg belangrijk in dit boek. Er worden verslagen over geschreven voor school, er wordt over nagedacht als Alaska dood is en het beheerst Prop in dit deel van zijn leven in zijn gedachten.

Motieven

Verliefdheid

Verliefdheid is een motief in dit boek. Miles heeft verliefdheid nog niet eerder zo sterk meegemaakt. En het erge is dat hij juist verliefd wordt op een meisje dat overlijdt. Daar kan hij eerst helemaal niet goed mee omgaan.

Vriendschap

Vriendschap is een belangrijk motief in dit verhaal. Miles heeft in Florida helemaal geen vrienden, maar krijgt op Culver Creek juist hele goede vrienden. Ze zijn als het ware onafscheidelijk, tot het noodlot toeslaat en Alaska overlijdt. De vriendschap tussen de Kolonel en Prop ondergaat dan een proef maar ze komen er toch sterk uit.

Leven en dood

Leven en dood is een belangrijk motief in het verhaal. In het hele boek worden verschillende religies aangehaald die een theorie hebben over het leven en het leven na de dood. Hier moeten de studenten verslagen over schrijven, boeken over lezen en over redeneren. Ook in Props hoofd is het een belangrijk onderwerp en het blijft aan hem knagen, des te meer als Alaska overlijdt.

Schoolleven

Het leven op school is een belangrijk motief. Het leren roken, drinken en het uitvoeren van stunts zijn belangrijke gebeurtenissen in dit verhaal en hebben uitsluitend te maken met het schoolleven op Culver Creek.

Motto

'Ik heb zo mijn best gedaan om goed te handelen' (laatste woorden van president Grover Cleveland).

 

In dit boek is het hoofdpersonage, Miles (alias Prop), gefascineerd door laatste woorden van beroemdheden. Hetgeen hierboven staat is ook iets wat een persoon op zijn sterfbed heeft gezegd. Dit heeft veel te maken met wat er in het boek gebeurt. Alaska overlijdt en Miles en de Kolonel denken dat zij daar mede de oorzaak van zijn , maar aan de andere kant weten ze ook niet wat ze anders hadden moeten doen. Ook zij hebben hun best gedaan goed te handelen. 

Opdracht

Voor mijn familie: Sydney Green, Mike Green en Hank Green.

 

 

Trivia

De schrijver van dit boek, John Green, is zelf gefascineerd door laatste woorden. Voor hem begon die passie toen hij twaalf was. In het boek is Miles (Prop) gefascineerd door laatste woorden.

Titelverklaring

Het boek heet 'Het grote misschien'. In het boek beschrijft Miles de laatste woorden van Francois Rabelais (een groot humanistisch denker): 'Ik ga op zoek naar een Groot Misschien'. Daarbij zegt Miles dat hij nu vast op zoek gaat naar een Groot Misschien zodat hij niet hoeft te wachten tot hij doodgaat om dat te zoeken. 

In het boek wordt niet helemaal duidelijk wat het Grote Misschien precies is. Er is één moment waar Miles beschrijft dat het Grote Misschien er is: 'We liepen daar met z'n vijven zelfverzekerd naast elkaar, en ik had me nog nooit zo stoer gevoeld. Het Grote Misschien was hier en nu, en we waren onoverwinnelijk. Het plan had zwakke plekken, maar wij niet' (pagina 121). 

Toch blijkt later weer dat, na Alaska's dood, Miles niet helemaal weet of hij het Grote Misschien gevonden heeft.

Als laatste beschrijft Miles dat het Grote Misschien hem uit zijn handen is geglipt: 'daarom kwam ik hierheen opzoek naar een Groot Misschien, naar echte vrienden en een niet-enkel-onbeduidend leven. En toen verknalde ik het en de Kolonel verknalde het en Takumi verknalde het en ze glipte ons door de vingers' (pagina 248).

Het Groot Misschien is een onderdeel van de laatste woorden die worden genoemd in dit boek, maar dit laatste woord komt ook echt terug in het boek als de zoektocht van Miles. 

Structuur & perspectief

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Miles (Prop), de ik-persoon. Op die manier leer je de gedachten en gevoelens van Miles goed kennen. 

Het boek is verdeeld in twee delen: Ervoor en Erna. 

Elk hoofdstuk wordt aangeduid met bijvoorbeeld 'honderdzesendertig dagen ervoor', of 'zevenenveertig dagen ervoor'. Niet alle dagen worden benoemd, sommige dagen worden overgeslagen en soms een aantal dagen tegelijk. Er wordt bijvoorbeeld vanaf het hoofdstuk 'achtennegentig dagen ervoor' een sprong gemaakt naar 'negenentachtig dagen ervoor'

De gebeurtenis die de verdeling tussen ervoor en erna van elkaar scheidt, is de dood van Alaska. Het boek begint met honderdzesendertig dagen ervoor en eindigt ook met honderdzesendertig dagen erna. 

Decor

Van het begin tot het eind van het boek verlopen er precies 272 dagen. Het boek begint namelijk met het hoofdstuk 'honderdzesendertig dagen ervoor' en eindigt met 'honderdzesendertig dagen erna'. 

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op Culver Creek, de kostschool waar de jongeren naar toe gaan. Daar zijn verschillende locaties belangrijk; de kamer Alaska en die van de Kolonel en Prop, het rookhol en het meer. Naast Culver Creek komt het thuis van Prop in Florida af en toe voor en met Thanksgiving gaan ze met zijn allen bij de moeder van de Kolonel eten. 

 

Stijl

John Green laat zijn hoofdpersonage in dit boek het verhaal vertellen, daardoor worden er veel gedachten aan het verhaal toegevoegd en leer je Miles (Prop) goed kennen. Soms gaat het verhaal van de hak op de tak omdat Miles een gesprek kan beschrijven maar ook opeens aan iets anders kan denken. De gedachten zijn vaak humoristisch en je merkt dat de personages veel nadenken over zichzelf en het leven. Toch blijft het verhaal heel goed te volgen en blijft het verrassend.

Een voorbeeld van de schrijfstijl van John Green is:

- 'Op vrijdag, na een verrassend geslaagd wiskundeproefwerk waarmee mijn eerste reeks eindtoetsen op Culver Creek erop zat, pakte ik kleren ('Doe maar trendy', adviseerde de Kolonel. 'Doe maar zwart. Doe maar praktisch. Comfortabel maar wel warm') en mijn slaapzak in een rugzak'. (pagina 118)

- 'Blijkt dat Roemeens een taal is. Wie weet dat nou? Mijn culturele gevoeligheidsquotiënt zou drastisch omhoog moeten als ik binnen afzienbare tijd een slaapzak met Lara ging delen. Iedereen zat op slaapzakken; Alaska zat met flagrante onverschilligheid voor de immense brandgevoeligheid van het bouwsel te roken, terwijl de Kolonel een vel computerpapier te voorschijn haalde en begon te lezen'. (pagina 120)

Slotzin

De laatste woorden van Thomas Edison waren: 'Het is heel mooi daarginds'. Ik weet niet waar ze is, maar ik geloof dat het ergens is, en ik hoop dat het er mooi is.

Beoordeling

Dit boek leest erg fijn. De personages hebben humor en er worden leuke bijvoeglijk naamwoorden in gebruikt, ze zijn verrassend. Het verhaal raakt je wel tijdens het lezen, hoewel het voor de lezer wel een klein beetje te verwachten was dat er iets met Alaska zou gebeuren. De namen van de hoofdstukken en de verkniptheid van Alaska geven al wat weg. Dit boek laat de lezer nadenken over waar Prop mee kampt; is er leven na de dood, of is er niets? 

Het boek leest snel weg, je wilt graag weten wat er vervolgens staat de gebeuren en het is een origineel en intrigerend verhaal. 

Recensies

"Ik had erg veel moeite om door dit boek heen te komen, je valt direct in het verhaal van Miles wanneer hij vertrekt richting de kostschool. Het gebruikelijke praatje van ‘nee-ga-niet-weg’ door zijn ouders komt er ook nog eens bij, maar die geven ook redelijk snel op en brengen hem weg" http://booksandkisses.nl/...ohn-green/
"De titel van het debuut van John Green is misschien niet zo aantrekkelijk, maar wanneer je de moeite neemt om de eerste paar pagina’s te lezen, ontdek je dat de inhoud van dit boek heel anders is, dan je had verwacht." http://www.leesfeest.nl/b...-misschien
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.461 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

F.

F.

Het is een apart boek, vooral als je dit op school leest. Het is appart dat ik een boek met porno in Nederlandse les moet lezen.

7 jaar geleden

L.

L.

HAHAhAHAHAHAHAH

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Looking for Alaska door John Green"

Ook geschreven door Dorine