De terugkeer van de wespendief door Aimée De Jongh

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover De terugkeer van de wespendief
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 26 november 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover De terugkeer van de wespendief
Shadow
De terugkeer van de wespendief door Aimée De Jongh
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 159 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij oog & blik / De bezige bij

Flaptekst

Simon Antonisse is een boekhandelaar in crisistijd die door de tegenvallende verkoop wordt gedwongen zijn winkel te sluiten. Het noodlot slaat toe als hij tijdens een autorit getuige is van een zelfmoord. Dit slaat bij hem in als een bom. Herinneringen uit zijn jeugd dringen zich steeds meer aan hem op en Simons leven verandert langzaam in een stormachtige droom. Alleen Regina, een jong meisje dat hij per toeval tegenkomt, weet hem de rust en liefde te geven waar hij naar verlangt.

Eerste zin

Verdomme Laura, waarom luister je niet naar me?

Samenvatting

Simon Antonisse heeft een boekenwinkel. Deze heeft hij geërfd van zijn vader. Doordat het zo slecht gaat met de winkel moet hij hem misschien verkopen, maar dat wil hij niet. De winkel is al zo lang in de familie. Simon heeft buiten het dorp een opslagplaatsje, in het bos. Als hij terugkomt van het ophalen van een aantal boeken daarvandaan is hij getuige van een zelfmoord. Iemand stapt voor de trein. Hij roept nog dat ze aan de kant moet gaan maar de vrouw blijft staan en overlijdt. Simon begint zich enorm schuldig te voelen, hij had haar weg moeten trekken. 

Deze gebeurtenis slaat bij hem in als een bom, hij kan niet goed meer praten met zijn vrouw en is heel gesloten. Het doet hem namelijk denken aan zijn jeugd. Toen hij jong was wilde hij vogelkenner worden. Zijn beste vriend was Ralph. Toen ze naar de middelbare school gingen, werd Ralph gepest. Zo erg dat Ralph het niet meer aankon; hij zette zijn verdriet om in haat. Op een dag had hij een pistool meegenomen. Hij wilde de jongens die hem treiterden vermoorden. Simon probeerde ervoor te zorgen dat hij dat niet zou doen. Nu bedreigde Ralph hem zelfs, zodat hij mee zou doen. Hij nam hem mee naar het dak om vanaf daar te schieten. Simon begon te vechten met Ralph om hem te stoppen. Na het gevecht stond Ralph op maar stapte net te ver naar achteren; hij viel toen van het dak. Er werd aangenomen dat Ralph zelfmoord had gepleegd, maar Simon wist wel beter.

Op een avond vlucht Simon uit zijn huis, hij kan de vragen van zijn vrouw niet meer aan. Hij beleeft het moment dat de vrouw voor de trein stapt opnieuw, maar staat op de weg. Een vrouw trekt hem er vanaf als er een auto aan komt. Het is Regina. Haar bestaan is raadselachtig, zo is ze na een gesprek opeens weg. Ze vraagt hem of hij haar kan helpen met een werkstuk over het magisch realisme. Hij neemt haar mee naar het huisje in het bos en zij heeft veel gesprekken met hem. Uiteindelijk vertelt Simon haar het hele verhaal, over dat hij zich zo schuldig voelt over alles. Regina zegt dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen. Ze krijgen ruzie omdat Simon vindt dat hij zich wel schuldig moet voelen. Hij wenst dat hij haar nooit ontmoet had. 

Als hij thuis is kan hij weer toenadering zoeken tot zijn vrouw. Hij wil daarna nog een keer terug naar het huisje om nog wat op te ruimen. Hij zoekt Regina maar ze is er niet. Hij vind wel boeken met titels als: 'Regina Coeli', 'Magisch realisme' en 'Lolita'. 

Uiteindelijk komt Simon samen met zijn vrouw in het huisje. Ze zijn blij dat ze de winkel niet verkocht hebben. Simon verwijst naar de wespendief (een vogel). Hij vertelt aan zijn vrouw dat de wespendief overleeft door opnieuw te beginnen, net zoals zij nu.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Regina

Regina heeft een nogal raadselachtig bestaan. Zo is ze opeens weg na een gesprek en is ze heel wijs voor haar leeftijd. Later in het verhaal vindt Simon ook allemaal boeken waar kenmerken van haar persoon op staan, zelfs haar naam. Regina is de oplossing voor Simons problemen. Hij kan alles aan haar kwijt en zij stelt goede vragen die hem laten nadenken over zijn keuzes en acties. Regina is een slim, jong meisje dat veel interesse heeft voor het leven van Simon. Ze is ook behulpzaam.

Laura

Laura is de vrouw van Simon. Zij is vriendelijk en lief. Ze is ook onzeker over hun toekomst. Daarom wil ze graag de makkelijkste weg nemen, zodat ze zeker weet dat ze een inkomen hebben. Toch kiest ze wat haar man wil; ze houden de boekwinkel en verkopen deze niet aan een groot concern. Uiteindelijk worden ze daar ook het gelukkigste van.

Simon

Simon is een man die moeilijke dingen te verwerken krijgt in zijn leven. Op een punt is het zelfs zo erg dat hij alles even niet meer aankan. Hij heeft te maken met de opheffing van zijn winkel, zijn verleden en het zijn van de enige getuige van een zelfmoord. Alles bij elkaar maakt een puinhoop van zijn leven. Hij ziet het allemaal niet meer zitten. Regina is degene die veel voor hem oplost.

Quotes

"Het voelde alsof die jongens me wilden terugpakken, na al die jaren. Ik was nu degene met het schuldgevoel." Bladzijde 130
"Dat is niet hetzelfde. Deze boeken zijn eigenlijk de erfenis van mijn vader. Als ik de winkel sluit, dan verlies ik ook een stukje van hem." Bladzijde 114

Thematiek

Schuld (gevoel)

Het schuldgevoel is het belangrijkste thema in dit boek. Door alle gebeurtenissen in het heden en in het verleden komt Simon vast te zitten in zijn schuldgevoel. Hij denkt telkens dat als hij er iets aan had gedaan, alles anders was gelopen. Zijn schuldgevoel wordt zo groot dat hij zich afsluit van zijn vrouw, Regina is de enige die hem weer aan het praten kan krijgen.

Motieven

Zelfmoord

Zelfmoord is een belangrijk motief in dit verhaal. Nadat Ralph was overleden dachten de mensen dat hij zelfmoord had gepleegd. Daar voelde Simon zich schuldig over, omdat hij wist dat het niet waar was. Later in zijn leven is hij getuige bij een zelfmoord. Weer voelt Simon zich schuldig; hij vindt dat hij had moeten ingrijpen.

Heden en verleden

Heden en verleden is een belangrijk motief in dit boek. Door de gebeurtenissen in het heden; het verliezen van zijn boekhandel en het getuige zijn bij een zelfmoord, wordt Simon weer herinnert aan zijn verleden. Er zijn onopgeloste zaken waar Simon zich heel schuldig over voelt. Zaken die in het verleden gebeurt zijn. Daar heeft Simon in het heden nog steeds last van, hij zit er vast door. Daarom is heden en verleden een belangrijk motief in dit boek.

Opdracht

Voor Bob, die mij het vertrouwen en de inspiratie gaf om dit boek te maken.

Met dank aan Mara, die mij van begin tot eind heeft geadviseerd en gesteund.

Trivia

De Nederlandse Aimée de Jongh heeft net een graphic novel uitgebracht in Nederland maar woont nu in Los Angeles om te werken aan een nieuwe expositie.

Titelverklaring

Het boek heet 'De terugkeer van de wespendief'. De reden waarom dit boek deze titel heeft gekregen is dat Simon en zijn vrouw een nieuw leven beginnen nadat ze het hoofdstuk van alle schuldgevoelens en het moeten sluiten van de boekenwinkel hebben afgesloten. Simon is een vogelkenner en legt zelf de link naar het leven van een wespendief. Die overleeft door opnieuw te beginnen, dat hebben hij en zijn vrouw nu ook gedaan. Daarom heet dit boek 'De terugkeer van de wespendief'.

Structuur & perspectief

Het verhaal loopt aan één stuk door. Er zijn wel verschillende delen te onderscheiden:

- Het deel waarin je Simon en zijn liefde voor boeken en vogels leert kennen. Dit deel eindigt met de vrouw die voor de trein springt.

- Het deel waarin je ziet en leest dat Simon helemaal vast komt te zitten in zijn verleden en niet meer kan praten met zijn vrouw. 

- Het deel waarin Regina hem helpt zijn verleden en de gebeurtenissen in het heden te verwerken.

- Het deel waarin Simon weer toenadering zoekt tot zijn vrouw en zij samen besluiten een nieuwe start te maken; net zoals de wespendief. 

Het verhaal wordt vertelt vanuit de perspectieven van alle personen die in het boek voorkomen. Omdat het een graphic novel is, kunnen alle personages hun eigen zinnen zeggen. Door middel van de tekstballonnen weet je wie wat zegt. Alle personages spreken vanuit hun eigen perspectief. Het hele boek is dus geschreven vanuit de ik-persoon. Maar die 'ik' verschilt telkens.

Decor

De tijd die verloopt van het begin tot het eind van het boek is een aantal weken. In die aantal weken herbeleeft Simon ook delen van zijn jeugd. Dus de tijd waarover de lezer iets te weten komt is wel 20 jaar. 

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huisje in het bos waar een heleboel boeken staan. De boekenwinkel komt ook voor in het boek en ook de oude middelbare school van Simon.

Stijl

De stijl waarin dit boek geschreven is, is kort en krachtig. Alleen de dingen die de personages echt zeggen worden beschreven. De gedachten van de mensen worden door de tekeningen uitgebeeld. 

Een voorbeeld van een dialoog uit het boek is:

Regina: Ze liep het spoor op? dus ze..

Simon: Ja. Ze wilde een eind maken aan haar leven. En ik stond op de eerste rij, zou je kunnen zeggen.

Regina: o, Simon..

Simon: Ze bleef daar wel een minuut, misschien twee, staan. En ik heb niet ingegrepen. 

Regina: Ingegrepen? Wat had je moeten doen? Je kon toch niet zelf het spoor op lopen!

Simon: Dat had ik dus wel moeten doen.

Regina: Nee. Je had alleen maar jezelf in gevaar gebracht.

Simon: Wat een ONZIN!

Slotzin

En wij zullen dat ook doen, kom je?

Beoordeling

Het is een heel mooi boek. Prachtige tekeningen die het verhaal helemaal duidelijk maken. Je hoeft niet te lezen wat de personages denken, dat kun je zien. De metafoor die gebruikt wordt tussen de wespendief en het leven van Simon is mooi gevonden. Het is een heftig verhaal, het leven van Simon. Prachtig om dat op deze manier te vertellen.

Recensies

"Alle nadruk ligt op de verhaallijn en De Jongh weet het verhaal goed te vertellen. Het kost je geen enkele moeite om je mee te laten slepen met het verhaal en je te identificeren met Simon." http://www.literairnederl...-de-jongh/
"Het is knap hoeveel verschillende verhaallijnen De Jongh in dit boek heeft weten te verwerken. Er zijn actuele thema's als pesten op school en de crisis in het boekenvak, en hoe we moeten aanvaarden dat het leven soms iemand boven het hoofd kan groeien." http://www.nu.nl/boek/391...ndief.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.918 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine