protest door Arno Bohlmeijer

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover protest
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2015
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw vmbo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover protest
Shadow
protest door Arno Bohlmeijer
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 256 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Drie jongens en drie meisjes met lef gaan tot het uiterste tijdens hun acties tegen de zeehondenjachten tegen een motorbende die overlast bezorgt. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld door verliefdheid, een woedende vader en een moeder met geheim. En waarom is die jongen van veertien opeens doodgegaan? De zes vrienden moeten op hun hoede zijn, want hoeveel mag je liegen voor een goed doel en wie kun je echt vertrouwen? Vriend en vijand zullen harten stelen. 

Eerste zin

Bij het filmen voor een tv-serie gaan drie paarden dood. Ze waren ziek en moesten meer doen dan ze konden.

Samenvatting

Flo en Minnie zijn twee zussen. Ze zijn allebei erg begaan met de omgeving en hoe er wordt omgegaan met dieren. In het verhaal lossen Minnie en Flo allerlei problemen op.

Flo doet mee aan een toneelstuk waarbij ze ervoor zorgt dat ook de tv erbij komt. Ze houdt een mooi pleidooi tegen het doodknuppelen van jonge zeehondjes. Katja en Barrie zijn goede vrienden van Minnie en Flo en zij helpen hen overal bij. 

Na afloop van het toneelstuk pakken ze een ander probleem aan. In het park vlakbij oma rijden vaak motorrijders rond om de rust te verstoren. Minnie heeft een plan bedacht om ze tegen te gaan. Regis is onderdeel van deze bende en krijgt door Minnie de kans eruit te stappen. Daar is haar vader echter niet blij mee. Hij wordt zelfs zo boos dat hij Regis komt zoeken bij Minnie thuis en haar vader stompt in zijn gezicht. Gelukkig logeert Regis op dat moment voor zijn veiligheid bij Katja. Tussen Regis en Minnie bloeit wel wat op, Regis is een leuke jongen en Minnie heeft vlinders in haar buik.

Ook Flo heeft inmiddels een verliefdheid ontwikkeld. Ze is verliefd op Rino. Een jongen die uit een uiterst beleefd gezin komt en waar niet echt gepraat wordt over de dingen die echt belangrijk zijn. Zijn moeder, Cassa, vind het alleen belangrijk om netjes en bekakt te zijn. Flo brengt wat leven in het huis en laat het gezin zien dat het ook anders kan. Ze zorgt ervoor dat Rino niet naar dezelfde kostschool hoeft als zijn broers. 

Flo is in het huis van Rino en ontdekt daar een brief. Ze heeft de brief nog niet gelezen maar als ze Cassa laat weten dat ze hem gezien heeft ziet ze dat Cassa enorm zenuwachtig wordt. Flo brengt de brief in verband met het verschrikkelijke nieuws dat er een jongen is overleden op de school van Rino's broers. Deze komen erachter dat deze jongen verkeerde pillen heeft geslikt en daardoor is overleden. Niet lang daarvoor had Cassa een brief gehad waarin hij maatschappelijke problemen aan de kaak stelde en oplossingen bood. Cassa zei dat ze hem wel begreep maar hem toch aanraadde zijn pillen gewoon te slikken. En toen ging hij dood. Cassa voelde zich enorm schuldig terwijl ze in haar hoofd wel begreep dat het niet haar schuld was. 

Niet alleen Minnie en Flo zijn actief in het protesteren en aanpakken van problemen. Ook hun oma wil problemen aanpakken. Zo besluiten ze iets te doen tegen het feit dat de regering een zak met handtekeningen zomaar weg wil gooien. Ze schakelen Barrie, Katja, een vriendin van oma Lucy, Regis, Rino en zichzelf in om dit aan het licht te brengen. Ook een medewerker van de ambassade werkt mee; Frank. Minnie weet met de hulp van Frank een bestand te stelen uit de ambassade waaruit blijkt dat er mails over en weer zijn geweest waarin staat dat de handtekeningen gedumpt moesten worden. Ze worden uitgenodigd door een minister om te komen praten. Met een grote groep gaan ze ernaar toe voor een gesprek met de minister, die positief tegenover hun actie staat. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Flo

Flo is onstuimig. Ze heeft passie voor de wereld en wil alles aanpakken wat ze kan om de wereld te verbeteren. Ze is vrolijk en heeft haar praatjes klaar om zich overal uit te kletsen. Ondertussen is ze ook gewoon tiener die verliefd is en leuke dingen wil doen met vriendinnen.

Minnie

Minnie is wat serieuzer. Ze denkt meer na over alles wat ze doet en meemaakt. Ze is wat minder spontaan maar zet zich wel in voor dezelfde doelen als Flo. Ook zij heeft de leeftijd om verliefd te worden en dit doet ze dan ook.

Katja

Katja is van nature wat jaloers aangelegd. Ze wil graag wat Minnie ook heeft, tot aan de verliefdheid toe. Ze wil wel altijd graag helpen en doet haar best voor waar Flo passie voor heeft.

Barrie

Barrie is een beschermend type. Hij voelt dat hij de meiden met wie hij omgaat moet beschermen. Ondertussen is hij ook wat verlegen en op de achtergrond. Zelf vind hij dit soms lastig want daardoor heeft hij nooit tegen Minnie durven zeggen dat hij haar leuk vindt.

Rino

Rino is een leuke jongen die thuis nogal onderdrukt wordt. Hij krijgt niet de kans te zeggen wat hij wil. Flo helpt hem daarbij en daardoor durft hij ook meer.

Regis

Regis is een stoere jongen met een groot hart. Hij deed eerst mee met de motorclub van zijn vader maar toont lef als hij eruit stapt en zijn vader laat zien dat het ook anders kan.

Oma

Oma is iemand die graag helpt en net als haar kleindochters de regels wel eens omzeilt om iets te bereiken. Ze houdt van de spanning en is nog heel actief.

Quotes

"Hij is erg dichtbij. Flo slikt en een oog knippert, ze doet een kleine stap achteruit en een grote naar voren, alsof het goed is om even opnieuw te beginnen: wilt u nu de motor uitzetten? Zelfs de man kan zien dat haar kalmte de top is van een vulkaan. " Bladzijde 146
"Na één truc en twee stunts in plaats van een pistool of een bom loopt Minnie de ambassade in, die ze alleen kent van foto's en een plattegrond. " Bladzijde 222

Thematiek

Maatschappijkritiek

De kritiek van Flo en Minnie op verschillende dingen in de maatschappij om hen heen is het belangrijkste thema van dit verhaal. Alle gebeurtenissen komen voort uit hun idee dat er dingen beter kunnen, dat er beter moet worden omgegaan met dieren, dat Rino niet perse naar de kostschool gestuurd hoeft te worden enzovoorts. Daarom is dit het thema van het verhaal.

Motieven

Verliefdheid

Ook verliefdheid is belangrijk. De meeste personages die beschreven worden in het verhaal zitten in een leeftijd waar verliefd worden vaak gebeurt. Dit zorgt voor de nodige spanning onderling in de vriendengroep. Op leuke en minder leuke manieren: de spanning tussen Minnie en Regis is leuk, maar dat Katja ook een beetje verliefd is op Regis is juist weer lastig.

Vriendschap

Vriendschap is een motief in dit verhaal. Flo en Minnie hebben veel vrienden om zich heen die ze nodig hebben om de acties uit te voeren en zich te kunnen inzetten. Ze maken nieuwe vrienden en dit zorgt weer voor nieuwe spanningen.

Dierenleed

De protestacties zijn deels voor de dieren die mishandeld worden. Daarom is dit ook een belangrijk motief in dit verhaal.

Trivia

Dit boek is geschreven vanuit de vraag: hoe vindt iemand de moed om op te treden in de wereld? In Protest heeft de schrijver hier een voorbeeld van gegeven.

Titelverklaring

Dit boek heet 'Protest'. Het verhaal gaat over twee zussen die protesteren tegen dingen waar ze het niet mee eens zijn. Van het doodknuppelen van zeehondjes tot het te hard rijden met motors in de straat. Daarom past deze naam goed bij het verhaal. 

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Van ieder personage kun je een aantal gedachten lezen. Je leert Flo en Minnie het beste kennen, maar ook van de andere personages lees je hun gedachten en daardoor leer je hen ook kennen. 

Het verhaal is opgedeeld in vier stukken. Deze stukken hebben een naam en ieder stuk is weer verdeeld in hoofdstukken. Deze hoofdstukken hebben geen nummer maar wel een naam. De vier stukken zijn:

1. Dubbele acties

2. Toeval en betovering

3. Een hard contrast: de loterij en de dood

4. Op verboden terrein 

De namen van de stukken slaan op de gebeurtenissen die in dat deel beschreven worden. Nummer drie gaat bijvoorbeeld over het feit dat de loterij gewonnen wordt maar ook dat de jongen overlijdt na een overdosis pillen. 

Voorbeelden van namen van hoofdstukken binnen deel drie zijn:

- Een droevige ontdekking;

- Dom geluk of grote toekomst; 

- Drugs of medicijn?

Deze namen gaan over wat er beschreven wordt in het hoofdstuk. 

Decor

Van het begin tot het eind van het boek verloopt er een aantal maanden. De gebeurtenissen vinden wel allemaal plaats in hetzelfde jaar. De plaatsen waar alles gebeurt zijn verschillend maar het huis van Flo en Minnie speelt een belangrijke rol.

Daarnaast gebeuren veel dingen ook op school. Ook Rino's huis is belangrijk voor het verhaal. De oma van Flo en Minnie helpt ook veel mee en ze komen ook wel bij hen thuis. 

Als ze de handtekeningen en mails bij de ambassade willen hebben, speelt deze plek ook een belangrijke rol. 

Verder zijn er nog wat dingen in de omgeving van de school en hun huizen zoals de snackbar waar ze wel eens komen. 

 

Stijl

De schrijfstijl in dit verhaal is duidelijk maar past goed bij de personages. Zo worden er leuke woorden aan de zinnen toegevoegd die het gevoel van de jonge Flo en Minnie goed weergeven. In bijvoorbeeld deze zin:

'Na een beleefde én harde klop, met 'eeuwen geduld', vindt Flo, doet ze de deur open en gaat naar binnen, om uitleg te geven met woorden als bloedbad, zeehondenbaby's, knuppels en puntige bijlen, regering die dat toelaat... 'Doet u mee aan de petitie?''  (pagina 8)

komt het jeugdige van Flo naar voren in 'eeuwen geduld'. Dit is precies wat een meisje van haar leeftijd zou kunnen zeggen. Daarnaast komt het door ratelen in het spreken van Flo naar voren in de opsomming. 

De taal past ook goed bij de gebeurtenis in deze volgende zin:

'De rijders komen in beweging, ze zetten hun zware laarzen schrap, geven een stoot gas en scheuren weg.' (pagina 11)

Door bijvoorbeeld het woord 'stoot' te gebruiken doet de zin wat stoerder aan en dit past bij het imago dat de rijders graag willen hebben. 

 

Slotzin

Laat ons horen wat u aan het hart gaat, waar u veel studie van hebt gemaakt, en ik geef u mijn woord: daar gaan we iets goeds mee doen.

Beoordeling

De schrijfstijl is passend bij de situatie en het personage. Er zijn verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen en dat maakt dit boek interessant en leuk om te lezen. Er zijn veel dingen herkenbaar zoals verliefdheid en ook wel dingen die net iets spannender zijn dan de meesten in het normale leven beleven. Het boek bleef heel lang leuk en interessant. Doordat de gedachten van de personages zo mooi verwoord worden is het heel herkenbaar en grappig.

Een minpuntje is dat alle problemen op het einde heel snel opgelost worden. Iemand wint de loterij, de handtekeningen voor de zeehondjes worden gevonden, enzovoorts. Alles komt net iets te gemakkelijk goed en dit maakt het minder geloofwaardig. 

Overhoor jezelf

De titel van het eerste hoofdstuk is: 'een pijnlijk misverstand bleef hangen'. Over welke gebeurtenis gaat deze zin?
Van wie is deze uitspraak: Eerst stevig bruin brood gegeten en toen naar de wc. Daar heb ik alle tijd voor genomen, want we kunnen geen gek ongeluk gebruiken, zoals een blaas die barst. Niet in een kostuum.
Hoe heet de dramadocent die het stuk begeleidt?
Hoe het het stuk waar Flo in meespeelt?
Wie van de twee zussen geeft de toespraak bij de motorrijders?
Hoe noemen ze de man die de vader van Minnie en Flo geslagen heeft?
Hoe heten de broers van Rino?
Wat heeft meneer Walraven voor beroep?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.829 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine