Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 85 pagina's
  • Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers

Flaptekst

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloers is op Isabelle’s uiterlijk. In een afgelegen huis hongert ze Isabelle uit en laat haar naakt model staan om haar aftakelingsproces in schilderijen vast te leggen.

Eerste zin

Niet lang geleden verdween in Auvergne, een streek in Frankrijk die vermaard is om zijn uitgedoofde vulkanen, groene kratermeren, met amethist geplaveide wegen en huizen van zwarte Volvicsteen, op klaarlichte dag de beroemde filmster Isabelle Amable.

Samenvatting

Isabelle Amable is een beroemde actrice die bewonderd wordt om haar buitengewone schoonheid. Ze trekt dagelijks in haar eentje de bergen in om daar in een meer te zwemmen en te masturberen. Op een dag verdwijnt ze zomaar spoorloos. Isabelle blijkt ontvoerd te zijn door de ontzettend lelijke barvrouw Jeanne Bitor. Jeanne heeft een fascinatie voor verval en schildert reeksen schilderijen die de verschillende stadia van ontbinding van dode dieren laten zien. Jeanne, die alleen met haar twee pitbulls woont, is enorm jaloers op de schoonheid van Isabelle. De reden dat ze Isabelle ontvoerd heeft, is dat ze haar langzaam wil laten dood hongeren. Dat proces wil ze in een reeks schilderijen vastleggen.

Bernard Buffon is een bewoner van Auvergne. Hij is een aanbidder van Isabelle en hij kan zich niet zomaar bij haar verdwijning neerleggen. Bernard lijdt aan een schildklierafwijking waardoor hij erg zwaar is. Als kind werd hij erg gepest en Isabelle heeft hem toen eens tegen zijn persters in bescherming genomen. Bernard is vastbesloten Isabelle te vinden.

Isabelle wordt intussen vastgehouden in de kelder van Jeanne. Ze slaapt op een paar strobalen en krijgt maar net genoeg te eten om niet compleet in te storten. Iedere dag moet ze uren poseren zodat Jeanne haar schilderijen kan maken. Jeanne heeft nooit liefde of vriendschap gekend en Isabelle neemt zich voor om Jeanne haar menselijkheid terug te doen vinden. Ze stelt Jeanne vragen en langzaam brokkelen de muren die Jeanne om zich heeft opgetrokken af. Isabelle vertelt Jeanne allerlei nare verhalen over haar leven waardoor Jeanne inziet dat Isabelle niet het perfecte leventje leidt waar ze zo jaloers op is. Jeanne gaat zich vrij voelen emotioneel te uiten bij Isabelle en voor het eerst in haar leven heeft ze het idee dat ze een vriendin heeft.

Bernard geeft les op een school en de moeder van een van zijn leerlingen is goed bevriend geweest met Isabelle en heeft tot haar verdwijning contact met haar onderhouden. Door met haar te spreken, komt hij erachter dat Isabelle eigenlijk een heel prettig leven leidt. Deze informatie staat haaks op de verhalen die Isabelle aan Jeanne vertelt. Wanneer Bernard aan de bar aan Jeanne vraagt hoe zij tegenover de verdwijning van Isabelle staat, komt Jeanne er daardoor achter dat de verhalen die Isabelle haar verteld heeft - en die ervoor hebben gezorgd dat ze zichzelf ook aan Isabelle blootgaf - niet kloppen. Jeanne is woedend en gaat weer slechter voor Isabelle zorgen.

De volgende ochtend vindt Jeanne Isabelle hangend aan een strop in de kelder. Jeanne verbrandt de schilderijen die ze heeft gemaakt en verdwijnt. Bernard gaat naar het huis van Jeanne omdat hij een raar gevoel heeft overgehouden aan zijn gesprek met haar. Hij vindt Isabelle en ze blijkt nog te leven. Ze had zich niet echt opgehangen maar haalde een filmtruc uit om Jeanne dat idee te geven.

Bernard komt bijna in de verleiding Isabelle te verkrachten maar zijn beschaving weerhoudt hem daarvan. Doordat die gedachte bij hem is opgekomen, krijgt hij echter wel meer begrip voor mensen die wel een grens overschrijden omdat ze geen rem hebben. Bernard uit zijn gevoelens voor Isabelle maar Isabelle reageert daar eigenlijk nauwelijks op. Wanneer Bernard zegt dat Jeanne voor haar daden gestraft moet worden, blijkt Isabelle het daar niet mee eens te zijn omdat het leven Jeanne al genoeg straft. Bernard is verontwaardigd over de houding van Isabelle. Hij heeft haar gered en uit zijn gevoelens voor haar, maar Isabelle lijkt meer sympathie te hebben voor de vrouw die haar wilde vermoorden dan voor hem.

Met Isabelle loopt alles prima af en Jeanne is spoorloos verdwenen. Door de houding van Isabelle en het feit dat Bernard zelf ook iets duisters in zichzelf ontdekte toen hij overwoog Isabelle te verkrachten, verschuift de aandacht van Bernard van Isabelle naar Jeanne. Hij heeft ineens spijt dat hij haar nooit echt heeft leren kennen. De magie die eerst om Isabelle heen hing, kleeft nu aan Jeanne.

De verhalen die Isabelle aan Jeanne vertelde waren verzonnen en grotendeels afkomstig uit de biografie van Marilyn Monroe.

Personages

Bernard

Bernard is een dikke goedzak. Hij is niet erg gelukkig, maar heeft het hart op de juiste plek zitten. Hij heeft een fascinatie voor onbereikbare vrouwen. Eerst richt die zich op Isabelle, later op Jeanne.

Jeanne

Jeanne is een ontzettend lelijke vrouw die daardoor ernstig verbitterd is geraakt. Ze heeft geen prettig leven geleid en ze is erg eenzaam. Jeanne geeft mooie mensen de schuld van haar ongeluk, want als er geen norm voor mooi was, was er niets dat daarvan af kon wijken en zou zij niet lelijk zijn. Jeanne heeft wel een menselijke kant en als er aardiger tegen haar gedaan was, was ze niet geweest wie ze is geworden, maar de slechtheid van de mensen wordt voor haar alleen maar bevestigd omdat ze Isabelle is gaan vertrouwen en dat vertrouwen niet gegrond bleek te zijn.

Isabelle

Hoewel Isabelle het titelpersonage is, blijft haar karakter tamelijk oppervlakkig. Dat ze mooi is, staat als een paal boven water. Ze leidt een comfortabel leven en is geen domme dame. Vanuit het oogpunt van Jeanne en Bernard is ze een egoïstische, arrogante en oppervlakkige vrouw, maar of ze terecht zo over haar denken, wordt niet duidelijk.

Quotes

"Jeanne zuchtte. 'De mensen hebben in de loop der eeuwen normen bedacht voor de ware, zuivere schoonheid. Wat van die norm afwijkt is lelijk. Ik... Voldoe aan geen enkele schoonheidsnorm...'"

Bladzijde 34

"De ban was verbroken. Sinds hij haar had leren kennen als een vrouw van vlees en bloed, was de betovering opgelost als mist in de ochtendzon."

Bladzijde 83

Thematiek

Minderwaardigheidscomplex
Zowel Jeanne als Bernard is geobsedeerd door Isabelle, of eigenlijk door het beeld dat ze van haar hebben. Beide beelden zijn niet realistisch maar gaan allebei een heel andere kant op. Bernard idealiseert Isabelle en Jeanne demoniseert haar. Jeanne en Bernard worden allebei gedreven door hun obsessie en deze komt voort vanuit hun beeld over zichzelf. Ze vinden zichzelf niet veel waard. Het boek draait dan ook om de manier waarop dit minderwaardigheidscomplex zich bij beide personages uit wanneer ze macht hebben over iemand die ze enerzijds haten en anderzijds zouden willen zijn.

Motieven

Jaloezie
Jeanne is ziekelijk jaloers op Isabelle en dat drijft haar tot wat ze doet. Wanneer Isabelle de waarde van haar schoonheid relativeert en de keerzijde ervan laat zien, wordt Jeanne minder jaloers en krijgt ze sympathie voor Isabelle.

Eenzaamheid
Jeanne en Bernard zijn allebei erg eenzaam. Jeanne door haar lelijkheid, Bernard doordat hij erg dik is en daar veel om gepest is. Hun eenzaamheid is de oorsprong van hun obsessie voor Isabelle en maakt ook dat ze de ruimte hebben daarin te ontsporen.

Buitenbeentjes
Bernard en Jeanne zijn buitenbeentjes en uiteindelijk vindt Bernard Jeanne daar ook in, al is ze dan al verdwenen. Als ze geen buitenbeentjes waren geweest, hadden ze allebei geen obsessie gehad voor Isabelle. De obsessie van Bernard begon toen zij hem ooit tegen zijn pesters beschermde en als Jeanne geen buitenbeentje was geweest, was ze nooit zo ontzettend jaloers geworden.

Trivia

In 2011 draaide de verfilming van het boek in de bioscopen.

In 2001 werd er al een korte film naar het boek gemaakt.

Titelverklaring

De hoofdpersonen hebben beiden een fascinatie voor filmster Isabelle. Hun hele leven draait om deze obsessie.

Structuur & perspectief

De lezer volgt zowel Jeanne als Bernard. Er wordt altijd geschreven vanuit een alwetende verteller; het ene hoofdstuk volgt de verteller Jeanne, het andere hoofdstuk volgt de verteller Bernard.

Decor

Het verhaal is geschreven in het heden (of eigenlijk in 1989 maar het zou net zo goed nu kunnen zijn) in Auvergne, Frankrijk.

Stijl

Opvallend aan de stijl is dat uiterlijke kenmerken van zowel de omgeving als de personages uitgebreid beschreven worden. Daarnaast is de stijl vrij simpel en makkelijk om te lezen. Wat de stijl betreft had het net zo goed een young adult-boek kunnen zijn.

Slotzin

Als hij aan het eind van de dag onverrichter zake was teruggekeerd, luisterde hij het liefst naar Schuverts Unvollendete, daaruit troost puttend voor het feit dat ook de kwestie Jeanne Bitor, door haar verdwijning, onvoltooid was.

Beoordeling

Ik vond dit een interessant boek om te lezen. Hoewel de manier waarop Isabelle meegaat met Jeanne een beetje ongeloofwaardig op me overkwam, kon ik goed in het verhaal mee. Vaak gaat het in boeken om de vraag wie de dader is. Dat is in dit geval niet zo, het verhaal begint juist bij de dader en gaat daardoor wat dieper dan de meeste boeken die met misdaad te maken hebben. Langzaam maar zeker wordt Jeanne menselijker voor de lezer en worden haar beweegredenen duidelijk. Het boek neemt de lezer mee in de hoofden van twee buitenbeentjes en maakt hun belevingswereld en drijfveren inzichtelijk.

Recensies

"Isabelle is voorspelbaar en het verhaal heeft geen spannende opbouw. Daardoor maakt het open einde je ook niet nieuwsgierig, je weet genoeg om het verhaal af te sluiten."
http://sufamale.wordpress...-isabelle/

Bronnen

Recensie

http://sufamale.wordpress...-isabelle/

Website uitgeverij

http://www.lijsters.nl

Overhoor jezelf

Door wie mislukte het plan van Isabbele om zich zogenaamd op te hangen bijna?
Op wiens leven baseerde Isabelle haar zogenaamde levensverhaal?
Hoe ontvoerde Jeanne Isabelle?
Waarom werd Jeanne als barvrouw aangenomen?
Waarom knijpt Jeanne een glas kapot?
Hoeveel minnaars heeft Jeanne gehad in haar leven?
Hoe vaak is Isabelle getrouwd geweest?
Wat vindt Bernard bij Jeanne in de bosjes?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

er staat een tyoe fout in de smaen vating in het 2e gedeelte de on 1 na laatste zin er staat persters en moet denk ik pesters zijn

3 jaar geleden

B.

B.

Ik dank dat je zelv mar eerst meot leeeeren tyen

2 jaar geleden

B.

B.

Hoe heete die korte film?

2 jaar geleden

Jill💍👼🏼

Jill💍👼🏼

super goede samenvatting! in het boek zelf staan er allemaal woorden die vroeger werden gebruikt en ik begrijp er helemaal niks van, maar dit is echt een goede uitleg. dankjewel!

1 jaar geleden