Interim astronaut door Marc van Biezen

Zeker Weten Goed
Foto van Pieta
Boekcover Interim astronaut
Shadow
  • Boekverslag door Pieta
  • Zeker Weten Goed
  • 11 januari 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2012
Pagina's
64
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Interim astronaut
Shadow
Interim astronaut door Marc van Biezen
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 64 pagina's
  • Uitgeverij: Mistral

Flaptekst

Eerste zin

de borsten van Penélope Cruz

Samenvatting

Het is lastig een samenvatting van de bundel te geven, dus geef ik een beschrijving. De gedichtjes van Marc van Biezen zijn kort, geestig, scherp en rauw. Eigenlijk zouden 'gedachtekronkels' een beter passende term zijn, want je krijgt als lezer echt een kijkje op de wereld door de bril van Marc van Biezen. Naar eigen zeggen heersen in die wereld humor, absurditeit en relativiteit (bron: interview www.ezzulia.nl). In zijn werk wil Van Biezen niet alleen maar grappen maken, zijn gedichten zijn voor hem een manier om de vergankelijkheid van dingen en mensen te relativeren (www.ezzulia.nl).

Terugkerende thema's in deze bundel zijn de dood, God en eenzaamheid. De gedichten bestaan meestal uit een titel die aangeeft wat het subject van het gedicht is (bijvoorbeeld: EX-NECROFIEL*) gevolgd door het gedicht zelf dat het subject op een ongebruikelijke manier specificeert (Het moest altijd van een kant komen). Het gedicht zegt dus iets over een subject vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk. Vaak heeft het gedicht de vorm van een uitspraak door het subject (dus in het voorbeeld zou het gedicht een quote van een ex-necrofiel zijn).

Hier vind je het hele interview van Ezzulia.nl: http://www.ezzulia.nl/interviews/marcvanbiezen.html

* Een necrofiel is iemand die seks heeft met dode mensen

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Quotes

"EX-NECROFIEL Het moest altijd van een kant komen"
"BONDIGE DIAGNOSE ik houd het kort want u hebt nog maar een week"

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

De thema\'s waar Van Biezen over schrijft, hebben veel te maken met de dood, het leven, God en eenzaamheid. De gedichten gaan over dingen waarover hij zich lijkt te verwonderen (plastische chirurgie bijvoorbeeld) en dingen die moeilijk te bevatten zijn. Door grote thema\'s vanuit een andere, vaak komische, invalshoek te benaderen, maakt hij ze tastbaarder en makkelijker om mee om te gaan.

Trivia

Marc van Biezen dicht ook op Twitter, leuk om te lezen/volgen! Twitter.com/stiltetherapeut

Titelverklaring

Interim-astronaut is de titel van het laatste gedicht

Stijl

De stijl van Marc van Biezen is vrij sober. De humor die hij gebruikt is bizar maar toegankelijk. De gedichten zijn kort maar krachtig, zonder opsmuk. Van Biezen maakt het niet mooier dan het is, en dat lijkt ook precies de bedoeling te zijn.

Beoordeling

Ik heb de bundel van Van Biezen met veel plezier gelezen. Je neemt als lezer een duik in het brein van de schrijver en dat voert je langs vermakelijke conclusies. De gedichten vormen allemaal een soort bizarre 'twist' op het thema. De bundel is makkelijk snel door te lezen, maar de gedichten vragen soms even pas op de plaats om de boodschap goed aan te laten komen, waarna je grinnikend de bladzijde omslaat. Ik denk dat deze auteur een prima introductie met poëzie is voor scholieren; Marc van Biezen bewijst dat poëzie niet langdradig, saai of wollig hoeft te zijn. Wat ik ook prettig vind, is dat de schrijver niet oppervlakkig is - hij snijdt wel degelijk grote thema's aan en de lezer wordt hier en daar best aan het denken gezet - maar dat zijn werk niet overkomt alsof het de pretentie heeft de wereld te veranderen. Al met al is de bundel een perfecte mix van inhoud, taalspel en humor.

Recensies

"In zijn werk neemt Marc van Biezen alles wat in het menselijk leven centraal staat op de korrel en mee in zijn eigen overweging en visie." http://www.dichtbij.nl/zu...ering.aspx
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.443 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Pieta