Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2022
- 214 pagina's
- Uitgeverij: De Fontein
Flaptekst
Ze deden niks fout. Ze zijn onschuldig. En toch loopt het verkeerd met ze af.
Een ongeluk, een vermissing, een noodlottige val… Vraag je je ooit wel eens af wat al deze berichten in het nieuws betekenen? Ze vertellen een verhaal. Ons verhaal. Je zult het nooit meer vergeten.
Een berichtje… Achteloos stuur je het door. Je denkt dat het niks uitmaakt, je staat er niet bij stil. Maar je hebt het mis… JE HEBT NET IEMAND VERMOORD!
Eerste zin
Je denkt dat je een heel normaal leventje leidt. Dat je grootste problemen de toetsweek, je onvoldoendes en het gezeur van je ouders zijn. Maar dan krijg je een berichtje op je telefoon. Je zoekt er niets achter en je opent het. Het zal alles voorgoed veranderen. Nu moet je alleen nog kiezen naar wie je het doorstuurt.Samenvatting
Frederique komt terug van de voetbaltraining. Haar vriendin Emma heeft voor de training afgezegd en daarom fietst ze nu alleen naar huis. Ze denkt aan haar verkering met Nathan uit VWO-6 die het pas heeft uitgemaakt Ze merkt dat ze wordt achtervolgd in het donker en er komt iemand met een lichtje (op zijn telefoon) op haar af. Ze vlucht in paniek en loopt tegen een passerend busje aan, waarbij ze om het leven komt.
Alicia fietst die avond naar huis, ze komt bij een vriendin Niki vandaan en is te laat thuis. Ze komt voorbij de plek waar iemand is aangereden. Ze hoort dat die persoon dood is. Daarna wordt ze lastig gevallen door een jongen in zwarte kleding. Ze vlucht voor hem weg.
De volgende dag hoort ze op school dat er een meisje, Frederique, is doodgereden. De volgende dag als ze alleen thuis, meldt ze zich ziek. Ze hoort een enge mannenstem, die zegt dat het de laatste kans voor ene Aya is. Het is allemaal erg vreemd.
Jennifer hoort op school dat er een leerling uit klas 4C is verongelukt. De meiden uit haar klas zijn ontzet. Met haar vriendin Elin ziet ze dat een verlegen jongen Nando een bericht over Frederique op TikTok heeft gepost.
Dan krijgt Jennifer een kettingbrief binnen op haar telefoon, waar een dreigend bericht in staat. Ze moet de kettingbrief doorsturen, anders gebeurt er iets ergs.
Jennifer heeft een tweelingzusje Jade, met wie ze het niet zo goed kan vinden. Ze zitten niet bij elkaar op school.
Alicia heeft met haar moeder een afspraak bij een therapeute. Deze Karlijn wil alleen met Alicia praten en die vertelt dat ze zich al een tijdje niet goed voelt. Ze zit niet lekker in haar vel en ze vertoont verschijnselen van depressiviteit. Karlijn probeert haar gerust te stellen.
Jennifer heeft twee weken ervoor een leuk meisje ontmoet op een feestje van schoolvriendinnen en deze studente Chrissy (ongeveer 20 jaar) heeft haar nu gevraagd om bij haar op bezoek te komen. Ze beginnen met elkaar te vrijen. Jennifer vindt het best prettig, maar ze is er ook een beetje van haar stuk gebracht. Heeft ze gevoelens voor een meisje? Na het vrijen lijkt Chrissy ineens wat koeler.
Cheyenne viert met vriendinnen haar zestiende verjaardag. Ze wordt eerst gedwongen een fles Smirnoff Ice te drinken en daarna wordt ze door de vriendinnen op pad gestuurd om in het donker opdrachten uit haar kindertijd te maken. Maar ook zij wordt nu lastig gevallen door een jongen die haar met een lichtje op zijn telefoon benadert en vraagt of ze er 'klaar voor is." Het is een angstaanjagende gebeurtenis.
Jennifer krijgt op haar telefoon foto's te zien o.a. van Frederique, maar ook van zichzelf. Met die meisjes op de foto gaat iets engs gebeuren. Ze gaat met haar telefoon naar de politie, maar die kan er weinig mee. Als ze de foto's wil laten zien, blijkt het hele filmpje gewist te zijn. Ze belt met Elin en die is een beetje boos, want er is geroddeld dat Jennifer gevreeën heeft met Chrissy en ze vraagt zich nu af op Jennifer lesbisch is. Die ontkent.
Alicia heeft een 'bad day at school'. Het liep allemaal niet zo soepel tijdens de les en in de pauze is haar vriendin Niki ook haar telefoon kwijt geraakt. Op het schoolplein ontmoet ze Nathan uit VWo-6. Hij vertelt haar dat er een meisje in Abcoude is verdwenen. Ze schrikt van het bericht.
Als ze thuiskomt, ziet ze een bericht van Niki op haar telefoon dat de hockeytraining verplaatst is naar conditietraining tegenover de kanovijver in het Amsterdamse Bos (Het is echter niet Niki maar iemand die haar telefoon achterover gedrukt heeft gevonden heeft en die gebruikt).
Jennifer ziet op het nieuws dat er een meisje in Abcoude vermist wordt. Het is een meisje dat ook met een foto in het TikTokfilmpje stond. (Cheyenne). Ze handelt snel, probeert via de hockeyclub contact te zoeken met Alicia en ziet op haar kamer dat die een post-it op haar chroombook heeft geplaatst. Ze is naar de conditietraining in het Amsterdamse Bos.
Alicia die op weg is naar de training ziet vrijwel niemand. Er is alleen een jongen die haar benadert met een lichtje in zijn telefoon. Die bedreigt haar, maar ze vallen samen in het ijskoude water. Ze worstelen met elkaar, de jongen is heel sterk. Maar Alicia wordt geholpen door Jennifer die haar redt. De jongen die Nando blijkt te zijn, redt het niet. Jennifer zelf wordt op tijd uit het koude water gered door hulpverleners.
Een paar maanden later.
Jennifer heeft alles op een rijtje gezet. Frederique (verongelukt) en Aya (van trap gevallen) hebben het niet gered. Cheyenne is net op tijd na een zoektocht gevonden. De dode Nando had alles gefilmd en in de media wordt hij afgeschilderd als een 'serial killer'. Een teruggetrokken schooljongen die wraak neemt. Hij werd door leerlingen gemeden, waardoor hij eenzaam en verdrietig was.
Jennifer heeft de TikTokfilmpjes nog eens bij de politie onder de aandacht gebracht, maar die kan er weer niets mee.
Ze vertelt ook dat Nathan met Puck gezoend had en dat daarom Emma niet naar de voetbaltraining was geweest. Die twee hadden over Nathan en Frederique zitten roddelen en haar zitten lachen. Zo was Frederique per toeval om het leven gekomen.
Met Chrissy is het niets geworden. Jennifer en Elin zijn ook vriendinnen geworden met Alacia. Ze zullen later dat jaar op vakantie naar Albufeira gaan.
Maar het allerfijnste vindt Jennifer het dat ze weer op goede voet staat met haar tweelingzusje Jade.
Maar dan....
Epiloog
In een ik-vertelling vertelt Jade over Nando en hun ideeën om meisjes die andere kinderen in de steek lieten of pestten met een kettingbrief te benaderen en hen bang te maken. Ze werden gescreend, geselecteerd en bedreigd, alleen het woord 'sorry' zou hen kunnen helpen.
Jade was het brein achter deze actie The Chain, Nando de uitvoerder op ICT-gebied. Maar hij begon fouten te maken; hij had ook de telefoon van Niki meegenomen. Jade heeft geen spijt van haar handelen. Ze vertelt dat Jennifer haar vanaf de brugklas in de steek heeft gelaten: die had plenty vriendinnen, Jade geen één. Ze baalde ervan er lichamelijk hetzelfde uit te zien en psychisch zoveel te verschillen. Op haar vijftiende verjaardag krijgt ze het idee van The Chain. Ze ging met Nando filmpjes maken om meisjes te bedreigen.
Tot haar schrik zag ze Jennifer bij de kanovijver. Voor de vorm verzoende ze zich met haar zus, maar haar plan van de kettingbrieven is niet veranderd. Ze zal zeker een nieuwe Nando kunnen vinden. Zij komt er nu mee weg.
Personages
Jennifer de Graaf
Jennifer is een populaire meid op school. Haar beste vriendin is Elin. Op een feestje ontmoet Jennifer de studente Chrissy die indruk op haar maakt. Ze wordt bij haar uitgenodigd en er ontstaat spontaan een vrijpartij. Jennifer wordt er door van haar stuk gebracht: heeft ze gevoelens voor meisjes? Jennifer is ook wel doortastend. Als ze een filmpje krijgt doorgezonden waar verdwenen meisjes op staan en waarin zij zelf ook voorkomt, schakelt ze de politie in. De kan weinig met haar verhaal, zeker als het filmpje gewist is. Dezelfde slimheid toont ze ook bij de ontknoping. Ze beseft dat Alicia in gevaar is en met snel handelen weet ze te voorkomen dat Alicia ten onder gaat. Ze redt haar uit hert water. Ze is blij dat na dat avontuur de sfeer tussen haar en haar zus Jade weer beter is,, maar
Jade de Graaf
Jade is vanaf het begin het ondergeschoven kindje van de tweeling. Er is een flink mentaal verschil tussen haar en Jennifer. In de brugklas voelt ze zich helemaal in de steek gelaten. Dat kan ze niet uitstaan. Op haar vijftiende kijkt ze eens goed in de spiegel en bedenkt een geraffineerd plan om pubers die anderen kwetsen of kleineren te straffen. Dat lukt met hulp van een verlegen jongen Nando, die wel goed is op ICT-gebied. Met haar slimheid weet ze helemaal buiten schot te blijven. Haar taak zit er nog niet op, vindt ze. Er zijn andere Nando's te vinden om haar geraffineerde spel voort te zetten.
Alicia
Alicia zit ook op de middelbare school. Het is een aardig meisje en ze heeft een leuke vriendin, Niki. Ze is hockeyster. Maar helemaal lekker in haar vel zit ze niet en ze moet van haar moeder naar een therapeute. Deze Karlijn merkt wel op dat Alicia enigszins depressief is. Ze heeft er de laatste tijd erover gedacht dat ze steeds meer en meer buiten bepaalde groepjes komt te staan. Ze heeft ook niet zo heel goede cijfers. Alicia zou één van de slachtoffers kunnen worden, o.a. omdat iemand de telefoon van Niki heeft meegenomen. In naam van Niki wordt Alicia naar het enge Amsterdamse Bos gelokt. Gelukkig redt Jennifer haar.
Quotes
"Ik kijk naar je. Al maanden. Maar jij hebt mij nog nooit gezien. Je bent druk bezig met je vriendinnen, sport, feestjes, roddels, jongens. Ik ken alle namen niet van de mensen met wie je omgaat, maar dat maakt niet uit, ze lijken toch allemaal op elkaar." Bladzijde 25
"Ik snap wat ze bedoelt. Frederique was opvallend mooi, misschien wel het mooiste meisje van de school. Ik kan me ook amper voorstellen dat iemand die zo levend was er niet meer is. Het is alsof we nu pas voor het eerst beseffen dat we allemaal een keertje doodgaan." Bladzijde 70
"Ze smaakt naar pepermunt. En iets zoutigs. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Onze kussen worden feller en ze duwt haar heupen tegen de mijne. Haar hand aait mijn navel, de heuvel van mijn onderbuik Ze trekt steeds kleinere kringetjes, totdat haar vingers tussen mijn benen stilliggen. "Is het oké als ik verder ga?" vraagt ze. (ik-verteller is Jennifer)" Bladzijde 108
"Wat is dit voor TikTok? En waarom ben ik getagd? Pas als ik het filmpje voor de tweede keer bekijk, valt mijn oog op een foto. Heel even denk ik dat ik me vergis, maar als ik op pauze druk, besef ik het .[.....] want het meisje op de foto ben ik zelf. (ik-verteller is Jennifer)" Bladzijde 139
"Ik ben Jennifer de Graaf, zestien jaar oud. Ik heb een tweelingzus die Jade heet. Elke dag gaan we naar school omdat we geen andere keuze hebben. Daar proberen we ons staande te houden. Net als de rest van de school." Bladzijde 206
Thematiek
WraakJade is het brein achter The Chain, het programma waarmee pubers die andere kinderen laten stikken, in de steek laten, of pesten met hun daden worden geconfronteerd. Ook Jade, de helft van een tweeling, is door haar zusje Jennifer na de brugklas in de steek gelaten. Op haar vijftiende begrijpt dat ze er iets aan moet doen en met hulp van Nando gaat ze de meisjes bedreigen die dat hebben uitgelokt. Ze moeten uiteindelijk het woord 'sorry' over hun lippen krijgen. Het thema van deze thriller zou daarom kunnen zijn: wraak.
Motieven
Schoolleven
Het leven van de ik-vertellers speelt zich voor een groot deel af op school. Ze hebben net een lange periode van on-line-lessen achter de rug (corona) en erg enthousiast over school zijn ze niet. Het huiswerk, bijv. boekverslag voor Nederlands wordt niet gemaakt, Jennifer en Alicia komen regelmatig te laat. De leraren lijken niet echt inspirerend. Het gaat op school over roddels en achterklap vooral over de vraag wie met wie gezoend heeft. Op school, in de klas en in de aula worden kinderen gemeden en in de steek gelaten. In de opdracht staat ook dat het boek is geschreven voor leerlingen die de school een 'hel' vonden en vinden. Op scholen word je ingedeeld in groepen: de mooie kinderen of de lelijke, de getapte jongens of de verlegen boys, de jongens met de sterke arm of de doetjes. Het schoolleven kan daardoor een enorme belasting zijn in de opdracht spreekt de schrijfster zelfs van 'een hel ' .De laatste jaren is er natuurlijk op scholen ook sprake van ICT-problemen bijv. sexting (het versturen van seksueel getinte afbeeldingen met de bedoeling om iemand te kwetsen of te chanteren)
Whodunit
In een thriller speelt vaak de vraag wie iets gedaan of misdaan heeft. Dat is ook het geval in deze jeugdthriller. Wie zitten er achter de bedreigingen of de sterfgevallen op de school ?
Identiteit op seksgebied
Jennifer heeft Chrissy op een feestje ontmoet. Die nodigt haar bij haar thuis uit. Het loopt uit op een (gewenste) vrijpartij. Maar Jennifer is ook wat van streek. Ze vertelt niets tegen haar vriendin Elin. Wanneer die haar vraagt of ze lesbisch is, ontkent Jennifer.
Vriendschappen
Op school treffen meisjes elkaar en sluiten vriendschappen. Frederique heeft als vriendinnen Puck en Emma. Puck heeft echter gezoend met Nathan die eerst verkering had met Frederique. Jennifer heeft Elin als vriendin. Ze hebben wel eens ruzie bijvoorbeeld wanneer Jennifer haar afspraak met Chrissy verzwijgt. Cheyenne heeft een aantal vriendinnen die haar zestiende verjaardag met haar vieren: o.a. Lola, Aimee, Anouk. Maar die laten haar een hele fles wodka drinken (niet echt een goede daad) en sturen haar 's avonds naar buiten met een gevaarlijke opdracht. Alicia heeft een vriendin Niki en sluit later vriendschap met Elin en Jennifer.
Depressiviteit / psychische problemen
Leerlingen van middelbare scholieren hebben zeker na de coronacrisis te kampen gekregen met psychische problemen. Alicia is er één van en ze heeft een afspraak met een therapeute. Uit haar verhaal tijdens het gesprek blijkt dat ze depressieve gevoelens heeft. De verhaallijn wordt verder niet uitgewerkt.
Dood
In een thriller van Mel Wallis de Vries is het niet zo vreemd wanneer er doden vallen. In Exit gaan achtereenvolgens Frederique, Aya, en Nando dood. Nando verdrinkt bij zijn poging Alicia te vermoorden. Frederique komt om bij het uitgelokte verkeersongeluk en Aya blijkt van de trap gevallen (geduwd) te zijn.
Jaloezie
Jaloezie is een motief dat heel vaak op school speelt, bijvoorbeeld bij het krijgen van verkering. Maar in deze thriller speelt jaloezie een grote rol bij de tweelingzusjes Jade en Jennifer.
Relatie tussen zusjes
Ook in de andere motieven(Jaloezie) en het thema (Wraak) wordt de relatie tussen Jennifer en Jade, nota bene tweelingzusjes onder woorden gebracht.
Opdracht
Voor iedereen die de middelbare school een hel vond....
Of nog steeds vindt
Titelverklaring
De thrillers van Mel Wallis de Vries hebben altijd een titel die uit één woord bestaat. Dit keer is het 'Exit' , een woord dat uit het latijn komt en afgang, uitgang betekent. Hier betekent het ook "einde", namelijk van de deelnemers aan The Chain. Frederique sterft aan de gevolgen van een ongeluk, het meisje Aya is gevallen van de trap en Nando is omgekomen bij het ongeval in de kanovijver.
Op blz. 211 komt het woord "exit" in de thriller voor. Tweelingzus Jade bekent dat zijn het brein achter The Chain is en zegt: "Wat er precies is voorgevallen, bij alle exits, weet ik niet. En dat wil ik ook niet weten; ik hou het liever zakelijk."
Structuur & perspectief
De vertelstructuur is iets ingewikkeld.
Er zijn een paar ik-vertellers (Frederique, Alacia, Jennifer en Cheyenne): zij vertellen hun verhaal dat ze meemaken in hoofdstukken. Boven hun hoofdstukken staat een gele hoofdletter afgebeeld.Je weet dan als lezer wie de verteller in dat hoofdstuk is. De gele hoofdstukken worden soms onderverdeeld in kleinere hoofdstulkjes die gerscheiden worden door witregels.
Er is ook een ik-verteller die tot het allerlaatste deel geheim blijft, nl. degene die achter de opgezette kettingbrief zit. Zij is het tweelingzusje van Jennifer, Jade.
Daarnaast zijn er afbeeldingen van telefoons, waarop een Whatsapp-gesprek wordt afgebeeld. De telefoon is van ene BOO. De inhoud van die gesprekken heeft betrekking op de enge dingen die gebeuren. Het zijn de daders van de aanrandingen.
Het boek begint met een drietal krantenberichten over vermiste of verongelukte tieners.
En er zijn aparte pagina's waarin met fotomateriaal en diverse data meisjes worden gepresenteerd: Aya, Frederique, Cheyenne en Alicia.
Decor
Er is sprake van een actuele roman die zich in het najaar (november, december) afspeelt. Er is sprake van een periode waarin alleen on-linelerssen zijn gegeven d.w.z. het verhaal speelt direct na de coronacrisis, dus in het najaar van 2021 of 2022.
Een belangrijk decor is de school van Alicia en Jennifer. Die staat in Amsterdam. Frederique wordt ook in Amsterdam aangereden als ze op weg naar huis is van een voetbaltraining. Nando verdriinkt in de kanovijver als hij Alica wil doden.
Cheyenne viert haar zestiende verjaardag, waarna ze aan een luguber spel moet meedoen in haar woonwijk in Abcoude.
Amsterdam en Abcoude zijn topografische decors. Er zijn ook zogenaamde belangenruimtes die de sfeer van een passage bepalen. In deze tekst is een heel duidelijk voorbeeld, de school. Maar ook het Amsterdamse Bos met de kanovijver en een stil en verlaten huis zijn voorbeelden ervan.
Stijl
De stijl van Mel Wallis de Vries past helemaal bij de stijl die gebruikt wordt in jeugdthrillers. Modern en modieus woordgebruik zoals dat ook in de social media Whatsapp, TikTok) wordt gebruikt. Tienertaal als OMG, Fucking etc. Er worden geen al te moeilijke woorden gebruikt. Wel een aantal clichés.Die vallen ook op als je meer thrillers van Mel Wallis de Vries leest, bijvoorbeeld wanneer ze de gevoelens van de personages onder woorden probeert te brengen.Dat gebeurt wel vaak op dezelfde manier en met dezelfde woorden. De dialogen tussen de vriendinnen zijn realistisch.
In het verhaal zit een hoog tempo: er zit een hoge snelheidstrein in haar thrillers. Ze zijn daarom ïnderdaad bloedspannend.
Net als in de andere thrillers van deze schrijfster worden er niet veel situaties beschreven met metaforen (beeldspraak)
Slotzin
Niemand weet van mijn bestaan. Maar als je op een dag opeens in het nieuws leest dat er een jongen of meisje vermist wordt, of dat er een onverklaarbaar ongeval is gebeurd, denk dan aan mij. En denk vooral ook aan wat je zelf hebt gedaan. Maar misschien hoe jij je wel helermaal geen zorgen te maken dat we ooit met elkaar in contact komen. Wat denk je zelf?Bijzonderheden
Een van de motieven in het verhaal is of je in sommige situaties dader of slachtoffer bent. Dat wordt symbolisch voorgesteld door de tweeling Jennifer en Jade. Jennifer is een paar minuten eerde rgeboren en is een succeskind geworden. Jade is dus de jongste en ze wordt vanaf haar jeugd in de 'steek gelaten door haar zusje.'Ze is eenzamer, verdrietiger. Tot ze op haar vijfrtiende verjaardag ontdekt dat het anders kan. Ze is het brein van The Chain, het systeem waarbij je mensen straft voor hun gedrag dat anderen kwetst, verdriietig of eenzaam maakt. Zo wordt Jade dader, waar eerst Jennifer de dader was. Jennifer wordt (bijna) slachtoffer, waar eerst Jade slachtoffer was.
Beoordeling
Exit is weer een spannende jeugdthriller van Mel Wallis de Vries. Zij heeft in het verleden ruimschoots bewezen dat ze het schrijven van een spannend boek voor de jeugd wel goed beheerst. Ze heeft namelijk wel zeven keer de prijs van de Jonge Jury veroverd.
Opvallend in haar werk zijn de structuurtrucs die ze gebruikt om de spanning te verhogen. Het perspectief van de vertellers wisselt ook nu steeds. Er worden whatappjes ingevoerd (deze keer zelfs met een telefoon in beeld) En in deze thriller staan ook pagina's met foto's van de hoofdpersonen en kenmerken van hen en hun interesses.
Ik kan me heel goed voorstellen dat leerlingen van de onder-en middenbouw deze verhalen graag lezen. Voor de laatste groep moet het zo langzamerhand wel een overstap worden naar de literatuur voor ouderen.
Recensies
"De schrijfstijl van Wallis e Vries is net alsof je een film aan het kijken bent. Zo beeldend is het beschreven, en de gevoelens van de personages zijn bijna voelbaar. Er zit continue een spanning in het verhaal waardoor je wil blijven lezen en wil weten hoe het afloopt." https://www.wendyblogt.nl...s-de-vries
"Het verhaal zelf wordt vanuit verschillende personen naar zijn lezers overgebracht. Sms-berichtjes worden nu en dan geopend, maar je krijgt maar pas helemaal op eind mee, wie de schrijvers van die berichten zijn. Foto’s en moodboards van de slachtoffers, sieren verschillende bladzijden. Allemaal om je helemaal mee te hebben in het verhaal. En wat een bloedstollend verhaal! Je wordt vanaf die eerste bladzijde meegezogen in die tornado van gevoelens en emoties. Je denkt mee en zoekt oplossingen met de slachtoffers, maar je probeert ook op zoek te gaan naar de dader. Zoek jij ook mee? Veel succes." https://www.hebban.nl/rec...-over-exit
"Tussendoor lees je mee met de telefoonberichtjes in de BOO app en een onbekende dader. Lang blijft onduidelijk wie hier achter schuil gaat. Met een goed opgebouwde spanning en een verrassende plottwist vallen pas op het allerlaatst de puzzelstukjes in elkaar! Een verhaal van deze tijd dat de doelgroep (vanaf ongeveer 12 jaar) beslist zal aanspreken!" https://www.hebban.nl/rec...-over-exit
"Het is duidelijk dat dit verhaal zich afspeelt net na de covid-19 crisis. De scholieren hebben een tijd online les gehad en zitten nu weer terug in de klas op de middelbare school. Meerdere personages vertellen hun verhaal in ‘Exit’. Elk personage wordt uitgebreid voorgesteld met info en foto’s. Tussendoor lees je whatsapp-gesprekken en af en toe lees je een kort hoofdstuk vanuit het oogpunt van de dader. Er zitten veel thema’s in ‘Exit’. Zoals lgbt+, roddel en achterklap, jaloezie en depressie onder jongeren." https://leesdame.nl/exit-...-de-vries/
Bronnen
Trailer van het boek op You Tube.
https://www.youtube.com/w...HqQaE5_8HYYou Tube recensie van de Lezer des Vaderlands. De Lezer is heel kritisch op dit soort boeken.
https://www.youtube.com/w...59r0rX0a4kGeschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden