Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De grootsheid van het al door Raoul de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Lyanne
Boekcover De grootsheid van het al
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover De grootsheid van het al
Shadow
De grootsheid van het al door Raoul de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 279 pagina's
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Flaptekst

'Nu ga ik in jouw naam alles doen wat wij samen niet meer kunnen,' beloofde Raoul de Jong aan zijn hond Puck, tijdens Pucks begrafenis. Maar negen maanden later beseft Raoul dat hij in plaats daarvan alleen maar achter zijn laptop heeft gezeten, wederom. De meeste dingen in het leven zijn tegenwoordig met één druk op de knop op te lossen of uit te vinden. Onze machines maken ons groter, vlugger en efficiënter dan we ooit zijn geweest. Maar wat doen we nog als zelf handelende en denkende mens? Wat zijn we vergeten over onszelf en de wereld om ons heen? Raoul neemt de proef op de som. Op een warme zomerdag trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint aan een voettocht naar zijn moeder in Marseille, duizend kilometer verderop - zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route. Op de bonnefooi. Zijn belevenissen onderweg zijn amusant, treurig, verrassend, angstwekkend, rauw - zoals het digitale leven nooit kan zijn.

Eerste zin

Het was de laatste tapdansles voor de zomervakantie. Rineke en ik kletsten nog wat na op een bankje voor het leslokaal.

Samenvatting

Wanneer Raoul de Jong in de Thalys zit van Rotterdam naar Parijs waar zijn vriend Gianluca woont, hoort hij als hij half in slaap is gesukkeld ineens een stem in zijn hoofd die zegt: Jij moet deze zomer naar Marseille gaan lopen. Zijn hond Puck is negen maanden daarvoor dood gegaan en hij had graag met deze hond een lange tocht gemaakt, maar dat is er nooit van gekomen. Wanneer Raoul terug in Nederland is test hij het lot door het NRC te mailen of zij zijn stukjes willen plaatsen als hij schrijft over zijn voettocht. En daar krijgt hij vrijwel direct antwoord op, dat willen ze wel. Na wat sponsering geregeld te hebben besluit hij een week later op pad te gaan.

De weg naar Marseille via Parijs is 1200 kilometer en Raoul rekent uit dat hij er dan ongeveer zestig dagen over zal doen en om de twee dagen een stukje zal schrijven. Omdat hij niet genoeg geld heeft voor hotels of bed and breakfast’s en niet de uitrusting om te kamperen mee kan nemen bestelt hij een boek met een lijst met alle intentional communities in Europa. Zijn enige wandelervaring is een tocht van 350 kilometer die hij twee jaar geleden met Gianluca heeft gemaakt, maar dat was een vaste tocht, waarbij ze elke avond in kloosters sliepen. Raoul besluit dat hij een padvinder is omdat hij het pad naar zijn moeder in Marseille zal moeten vinden en ter ere van zijn dode hond besluit hij dat hij een padvinder in de Geheime Orde van Puck is.

Om zes uur ’s ochtends op 27 juli vertrekt hij uit Rotterdam, een dag die meteen al hoogte en diepte punten kent omdat hij een verkeerd pad heeft genomen en een eind terug moet lopen voor hij in Weerdenstein komt, waar hij overnacht bij een vriend Aldrin die hij de statuten van de geheime orde van Puck laat ondertekenen waardoor er nu twee padvinders zijn. Aldrin zal een stuk mee lopen.

De volgende nacht slapen Raoul en Aldrin in een oud klooster in Langweg. Op aanraden van Maarten, een monnik met verlof, slapen ze de volgende nacht bij Jan in Roosendaal. Jan geeft cursussen in filosofisch leiderschap. Hierna slapen ze in het Broederhuis Ste Marie in Huijbergen, ook deze slaapplaats is door Maarten geregeld. Hier ontmoeten  ze broeder Marcus, een zesenzeventig jarige monnik, die hen het gebouw laat zien en over het monnikenleven vertelt. 

De volgende dag lopen ze België binnen, na een lange tocht door de voorsteden en industrie gebieden komen ze in Antwerpen aan. Ze slapen in het huis van Rosie, een vriendin. Aldrin vertrekt na deze nacht weer naar huis en de twee vrienden delen een emotioneel afscheid. Raoul vervolgt zijn weg op de GR 12, een wandelroute die van Amsterdam naar Parijs loopt. Zo komt hij in Mechelen waar hij in een jeugdherberg slaapt. De volgende dag probeert hij de GR 12 te volgen maar die raakt hij al gauw weer kwijt. In een dorpje dat Vilvoorde heet, kiest hij ervoor naar een abdij te gaan die Maarten hem heeft aangeraden. Hij ontmoet daar Pater Piet een monnik van drieëndertig jaar oud, die hem vertelt hoe je monnik kunt worden, iets wat Raoul op dat moment nog best aanlokkelijk lijkt. Piet vertelt hem ook over Rochus van Montpellier, de beschermheilige van de pelgrims, die Raoul zal beschermen op zijn tocht. Ook ontmoet hij broeder Leo, een monnik die hem probeert te verleiden, waar Raoul niet op in gaat. De volgende dag komt Raoul aan in Brussel, hij slaapt in een jeugdherberg met een groep Italiaanse jongeren en ontmoet Rosie die terug is van vakantie en hem een dagje komt opzoeken. In Brussel heeft hij afgesproken met Ethan Zane Miller, een vriend die uit Berlijn is gekomen om een stukje met hem mee te lopen. Ze lopen naar Nivelles, waar ze een slaapplaats aangeboden krijgen bij Fabienne en Jean-Paul ze hebben een gezellige avond en trekken de volgende dag weer vol goede moed verder. Ze komen door verlaten straten met alleen maar grijze huizen en de dorpen waar ze doorheen lopen lijken verlaten. Tot ze plots bij het hotel komen waar ze willen overnachten en het daar een explosie van leven blijkt te zijn. De volgende dag lopen ze naar Anderlues daar ontmoeten ze Laurence en Eric, een stel met twee kleine kinderen, die hen naar Charleroi brengen. In Charleroi komt Gianluca aan uit Parijs en hij reist met hen mee. Ze slapen in Walancourt en de volgende dag neemt Ethan de trein terug naar Berlijn. Hun laatste stop in België is bij Château Trompcourt.

Omdat de GR 12 zich hier samenvoegt met twee pelgrimsroutes zijn er gemakkelijker slaapplaatsen te vinden. In Justine Herbigny ontmoeten ze Marie France, zij heeft samen met haar man een schuur waar pelgrims in kunnen slapen en een prachtige bloementuin. De volgende dag lopen ze naar Reims hier kunnen ze meevaren met het oude vrachtschip de Kaidros, dat eigendom is van Gil en Marine. Ze reizen twee dagen mee waarin ze in totaal maar twintig kilometer afleggen. Ze overnachten bij gebrek aan iets goedkopers in een kasteel dat kamers als bed and breakfast verhuurt.

Bij Jeanville overnachten ze in een bed en breakfast terwijl ze de afgelopen dag de gevolgen van de crisis op het land hebben gezien. Nadat ze daar twee dagen zijn geweest gaan ze naar de woongemeenschap Lothlorien waar ze allemaal mensen ontmoeten die een alternatieve levensstijl zoeken. Ze zijn nu ongeveer halverwege Marseille, maar het gaat Raoul niet snel genoeg, hij heeft de tijdverkeerd ingeschat en besluit te gaan fietsen, Gianluca moet over twee dagen terug naar Parijs. Van de mensen uit de woongemeenschap krijgen ze twee fietsen, Raoul krijgt een stevige mountainbike. In Langres kunnen ze verblijven in een pelgrimsappartement en wordt Raoul ziek. Gelukkig is het niets ernstigs en kunnen ze na een extra nachtje in het appartement weer verder fietsen. Hun laatste avond samen slapen ze in Dijon, ze ruilen de fiets van Gianluca in voor een opknapbeurt van de fiets van Raoul en Gianluca vertrekt. Raoul noemt zijn vernieuwde fiets Robin. Raoul fiets alleen verder naar Beaune, hij heeft een couchsurf slaapplaats bij Anne geregeld, en zij laat hem de mooiste tuin van de streek zien. Als hij Beaune uit fiets ziet hij een meisje lopen, met een grote rugzak. Zij blijkt ook een lange voettocht te maken, al tweehonderd kilometer. En evenals Raoul naar Taizé te gaan, een christelijke broedergemeenschap. Hun wegen scheidden zich weer maar ze spreken af elkaar te ontmoeten in Taizé waar Raoul twee dagen later aankomt. Taizé is een klein dorp waar een hoop jongeren samenkomen om zich te verdiepen in het christendom, of om rust te zoeken. Er worden een hoop workshops gegeven en er wordt gepraat over filosofische onderwerpen. Als Raoul weggaat loopt hij het meisje uit Beaune tegen het lijf.

Dertig kilometer voorbij Taizé gaat Raoul op bezoek bij wijnboeren wiens adres hij van Anne heeft gekregen. Hij helpt mee met het plukken van de wijn en drinkt gezellig met de boeren mee. Hij fietst door naar Lyon en blijft daar slapen bij Aude, die hij in New York heeft ontmoet tijdens een andere reis. En vandaar gaat hij door naar Condrieu waar hij wil overnachten op een camping waar hij vroeger met zijn moeder is geweest. De camping bestaat niet meer, toch mag hij een nacht blijven slapen. De volgende dag gaat hij met Jean-Francois mee uit jagen, ze gaan samen spoorzoeken, maar ze vinden geen dieren. Diezelfde dag haalt Raoul Rosie van het station. Ze zal drie dagen bij hem blijven. Ze worden uitgenodigd bij een gezin te blijven logeren, ze blijven daarna een nacht in de wildernis van de bergen slapen om bij terugkomst nog een maaltijd met het gezin te delen waarna ze door gaan naar Valence. Daar stapt Rosie weer op de trein en moet Raoul alleen verder. De volgende dag komt hij Johannes tegen die net als hij fiets, maar Johannes fietst naar Afrika. Voorlopig is dat dezelfde kant op dus besluiten ze een stuk samen te reizen. In Orange scheidden hun wegen zich, maar in die stad voegt Anne-Wil zich bij hem. Ze koopt een tweedehands fiets en samen vervolgen ze hun reis. Raoul is op zoek naar een wijze man die hem over de natuur kan vertellen en hoewel het een omweg betekent fietsen ze terug naar de Mont Ventoux waar aan de voet Paul Peyre woont. Paul is erg geïnteresseerd in mythes en sages en kan daar dan ook veel over vertellen met betrekking tot de Mont Ventoux. Anne-Wil en Raoul beklimmen de Mont-Ventoux en fietsen daarna verder ze slapen in een abdij waar ze zich voordoen als pelgrims op weg naar Santiago. Na die nacht moet Anne-Wil weer terug naar huis en Raoul besluit nog een nacht in de abdij te blijven. Daarna fiets hij naar Aix-en-Provence waar hij overvallen wordt door de drukte van de mensen om hem heen. Hij wil nog niet terugkomen en geeft Robin, zijn fiets, aan een jongen die hij ontmoet in een jeugdherberg. Raoul loopt verder en wil zijn laatste nacht voor hij in Marseille aankomt, doorbrengen in de openlucht. Vlak voor hij in Marseille aankomt belt hij zijn moeder om de laatste kilometers samen met haar te kunnen beleven. Ze ontmoeten elkaar bij een metrostation vlak voor het centrum en vallen elkaar huilend in de armen. Samen lopen ze het laatste stukje naar huis.

Wanneer Raoul terug komt in Rotterdam blijken zijn stukjes voor het NRC erg succesvol te zijn en probeert hij de wijze lessen die hij tijdens zijn tocht heeft geleerd niet te vergeten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Raoul de Jong

Raoul is achtentwintig en je zou kunnen zeggend dat hij heel wat heeft bereikt, een eigen dans programma en vier gepubliceerde boeken. Toch heeft hij een drang naar avontuur, zeker nu zijn geliefde hond Puck negen maanden geleden is dood gegaan. Tijdens zijn reis naar Marseille is Raoul op zoek naar een zin van het leven. Hij wil over verschillende levenswijzen leren en staat open voor iedereen die hij ontmoet.Tijdens zijn reis wordt hij bijgestaan door zijn vrienden en vriend Gianluca. Hij maakt deze reis voor Puck omdat hij had gehoopt, dat ze hem samen hadden kunnen maken.

Puck van Pinzeliahof

Puck is de hond van Raoul. Hij wordt vertroeteld door het gezin waar hij samen met Raoul opgroeit.

Quotes

"In het bos voorbij Mariembourg heeft onze GR zich samengevoegd met een van de oudste en belangrijkste wandelroutes van Europa, de Sint Jakobsweg naar Santiago de Compostella. We hadden het verschil onmiddelijk gemerkt. Niemand riep nog: 'O, mijn god!' wanneer we vertelden wat we deden. Plotseling haalde men zijn schouders op en zei: 'O, jullie zijn pelgrims.'" Bladzijde 130
"We gaan jagen op wilde zwijnen, vossen en herten. Wilde zwijnen en herten om te eten, vossen omdat de vos geen natuurlijke vijanden meer heeft. Van elke soort mag per jaar maar een beperkt aantal geschoten worden en de controle daarop is streng. Zo doodde deze jagerscommune vorig jaar maar negen herten en twee vossen." Bladzijde 216

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

De hoofdpersoon in het verhaal is verslagen door de dood van zijn hond, ook al is dit al negen maanden geleden, en laat zich inspireren dor zijn helden zoals Peter Jenkins. Hij wil ontsnappen uit de drukke wereld en andere manieren van leven vinden zodat de wereld meer zin heeft. Daarom maakt hij een voettocht naar Marseille, onderweg hoopt hij de zin van het leven te vinden.

Motieven

Queestemotief

De hoofdpersoon onderneemt een queeste, hij heeft hiervoor zichzelf een aantal regels opgelegd die hem dwingen open te staan voor de mensen die hij onderweg zal ontmoeten.

Escapisme

De verteller wil ontsnappen uit zijn bekende wereld. Hij zoekt naar een nieuwe levensvisie die hem rust zal brengen. Dit wordt aangezet door een onbekende stem die zegt dat hij naar Marseille moet gaan lopen.

Maatschappijkritiek

Hoewel de schrijver geen belerend vingertje op steekt naar de moderne maatschappij laat hij wel duidelijk zien dat het alternatief van het leven in kleine gemeenschappen, die zich terugtrekken, veel aantrekkelijker kan zijn. Zeker wanneer de schrijver zich laat overweldigen door de drukte van de stad, wordt impliciet kritiek geleverd op de maatschappij.

Opdracht

Voor, door, met en in de Geheime Orde van Puck

Trivia

Dankzij de stukjes over zijn voetreis in het NRC, is dit boek er gekomen. Het is als het ware een bundeling van al zijn columns.

Titelverklaring

De titel verwijst naar hoe de hoofdpersoon de wereld ervaart. Wanneer hij aankomt in Marseille beseft hij hoe groot en vol en verschillend de wereld is. En dan zijn er ook nog de niet tastbare verschijnselen zoals God. Dit alles te samen omschrijft hij als de grootsheid van het al.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgebouwd uit vijf hoofdstukken en een inleiding: 

Inleiding

't Kanwel 

Is er leven op Pluto?

Ze wisten niet dat het onmogelijk was

De huilende wolf

Dus, Lach

In deze hoofdstukken vertelt Raoul chronologisch zijn verhaal vanuit een ik-perspectief, waarbij hij soms terug grijpt naar herinneringen die hij heeft aan vrienden of plaatsen. Het verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven.

Decor

Het verhaal verplaatst zich met de hoofdpersoon mee van Rotterdam naar Marseille waarbij allerlei kleine plaatsen en woongemeenschappen bezocht worden. Het speelt zich af in ongeveer vijf maanden.

Stijl

De stijl van Raoul de Jong is vrij ongecompliceerd. Hij kiest ervoor niet alle gebeurtenissen even uitvoerig te beschrijven, maar besteed wel veel aandacht aan zijn gedachten.

Slotzin

Want het klopte dus, wat al die mensen me onderweg vertelden: we mogen onze eigen sprookjes bedenken. En het leven wordt sprookjesachtig als je in sprookjes gelooft.

Beoordeling

Met dit boek zou de lezer die op zoek is naar literatuur teleurgesteld worden. Hoewel lezen over een avontuurlijke voettocht aantrekkelijk is, voegt de Jong er niets extra's aan toe. Zijn stijl is alles behalve interessant en ook zijn pogingen tot filosofische overpeinzingen blijven oppervlakkig.

Wanneer zijn boek gebruikt wordt als inspiratiebron voor een eigen voettocht is ze zeer nuttig.

Recensies

"De mooi uitgegeven paperback heeft een padvinderachtige retro-uitstraling, en is geschreven in heldere en verzorgde taal. Een eigenwijs reisverslag met inhoud." http://www.deboekensalon....ook/348017
"Niet alleen maakt hij de meest bijzondere dingen mee, maar onderweg verandert er langzaamaan iets. De introverte auteur doet er goed aan te ontsnappen aan de stadse kilheid: buiten die steden lijken mensen weer te durven lachen, zijn ze spontaan, vriendelijk." http://cult.thepostonline...l-de-jong/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.421 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Lyanne