Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2023
- 92 pagina's
- Uitgeverij: CPNB
Flaptekst
Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.
Eerste zin
Veel meer kon Tristan er aan de telefoon niet over vertellen. Hij had een plan bedacht, ze zouden het morgen uitvoeren, ze hadden Jimmy erbij nodig, daarom zou het handig zijn als hij vanavond bleef slapen.Samenvatting
Deel I
Jimmy Sluis heeft een ritueel, elke dag op zijn BMX alle betaalautomaten napluizen of er geld is achtergebleven. Van dat geld koopt hij dan chips met flippo's die hij verzamelt. Op de dag van het verhaal ziet hij 5000 Belgische frank bij een bank uit de betaalgleuf steken. Hij wil ze meenemen, maar een vrouw in een sportauto komt even later het geld weer opeisen. hij moet het teruggeven en kan nu maar één zakje chips kopen.
Jimmy 's vader is weggegaan bij zijn moeder. Hij deed in verzekeringen en hij heeft bij een aantal inwoners van het dorp Bovenmeer enige financiële schade had aangericht.
Jimmy is een meer dan gemiddeld slimme leerling op school en dus een eenling, maar sinds een jaar heeft hij een gevluchte Kovaarse jongen, Tristan, als vriend. Hij werkt hem ook bij op school. Tristan heeft hem die morgen opgebeld, omdat hij een plan wil bespreken met Jimmy. Hij kan ook bij de familie blijven slapen. Jimmy heeft al een tijdje flippo's verzameld voor Tristan en hij neemt de albums mee naar het huis waarin Tristan met tien familieleden woont. De inwoners van Bovenmeer hebben zich een jaar geleden hard gemaakt voor de vluchtelingen.
Deel II
Jimmy komt bij het vluchtelingengezin aan en dat heeft net die dag een uitwijzingsbrief gekregen|: ze moeten terug naar Kosovo. De bibliothecaris van het dorp trekt zich het lot aan en gaat proberen de uitwijzing te voorkomen.
Ook Tristan zelf en zijn zus Jetmira hebben een plan. Daar moet Jimmy hen bij helpen. Eerst moet hij een proef doorstaan door met zijn blote lijf in een kuip met ijskoud water plaats te nemen. Hij zit tussen allerlei bevroren groenten. Hij moet minstens vijftien minuten blijven zitten. De proef slaagt, maar Jimmy weet nog niet wat hij daarmee aan moet. Het echte plan moet nog tot de volgende dag geheim blijven.
Deel III
Jimmy geeft Tristan het album waarin een heleboel Flippo's zitten. Die is wel blij en trots dat Jimmy zoveel werk heeft gedaan voor hem. Jimmy droomt dat hij later met Tristan een restaurant kan beginnen.
Tristan en Jetmira laten Jimmy nog een tweede proef doen: een naakte slak levend opeten. Het is heel goor, maar hij doet het wel. Hij weet nog steeds niet wat het plan is, maar dan laten Tristan en Jetmira laten hem krantenknipsels zien, waarin een held ( bijvoorbeeld iemand die een kind uit het water redt) door de burgemeester wordt beloond. Met zo'n medaille kunnen ze je zeker niet meer uitwijzen. Ze hebben daarom het plan bedacht om Tristan een held te laten zijn en Jimmy speelt daar een rol in. Jimmy moet die nacht bij de mannen slapen en hij ligt lang wakker, net als Tristan. Als er geplast moet worden, doet iedereen het op een emmer.
Deel IV
De volgende morgen ervaart Jimmy eerst een teleurstelling. Al zijn zo moedig gespaarde flippo's liggen als oud vuil op de keukenvloer van de familie. Daarna vertellen Tristan en Jetmira eindelijk hun plan. Jimmy moet in het water van het kanaal vallen (hij zwemt namelijk niet zo goed) en Tristan zal hem dan zogenaamd redden.
Jimmy voelt er weinig voor maar hij kan niet de druk van de twee niet weerstaan. Hij geeft toe.
Ze lopen met zijn drieën naar het Albertkanaal en als er passanten komen, moet Jimmy in het water springen, zogenaamd zijn bal achterna. Dat gebeurt. Hij kan niet zo goed zwemmen en hij vindt dat het lang duurt, voordat Tristan hem uit het water haalt. Dan voelt hij de handen van zijn vriend. Maar op dat moment komt er een politieauto met loeiende sirenes langs die plek en Tristan versteent. De rollen draaien op, Tristan zinkt weg in het water. Jimmy ziet later dat Tristan "niets meer in zijn ogen uitstraalt."
Personages
Jimmy Sluis
Jimmy is een eenzaam jongetje. Zijn vader is verdwenen en hij is te slim voor zijn klasgenoten. Hij houdt er een bijzondere hobby op na, het verzamelen van flippo's. Overigens waren die in de jaren negentig heel populair. Hij rijft elke dag op zijn BMX langs de betaalautomaten om te kijken of er geld is achtergebleven en het gevonden geld zet hij om in chips, waarin de flippo's zijn verstopt. Op school valt hij buiten de rest van de klas, omdat hij te slim is. Wanneer Tristan op school komt, wordt dat de hem toegewezen vriend. Hij mag hem de lesstof uitleggen en ze worden inderdaad vriendjes. Hij verbindt er zelfs zijn eventuele overgang naar klas vier aan. Ook spaart hij flip[po's voor zijn vriend. Jimmy is dus een jongetje dat oké is. Waarschijnlijk wil hij alleen maar goed doen. Hij werkt tegen zijn zin mee aan het plan dat Tristan en zijn zus hebben bedacht om de uitwijzing te voorkomen. Hij doorstaat de twee proeven die ze van hem eisen. En dan nog kan het in het leven misgaan....
Tristan
Tristan is een jaar ouder dan Jimmy. Hij is een vluchteling uit Kosovo. Hij wordt de vriend van Jimmy, omdat die hem lesgeeft. Ze trekken veel met elkaar op. Jimmy mag bij Tristan over de vloer komen . Maar Tristan heeft uit de oorlog traumatische ervaringen overgehouden: het horen van sirenes, het zien van uniformen. "s Nachts hoort Jimmy dat Tristan slecht slaapt en dat het gezin onrustige nachten doorbrengt. Omdat het gezin Ibrahimi niet mag blijven van de verheid, bedenkt Tristan met zijn zus een plan om toch te kunnen blijven. Hij moet namelijk als held gezien worden. Ze werken het plan uit en het lijkt allemaal goed te kunnen, maar ineens is er de sirene van de politieauto en Tristan raakt in paniek.
Quotes
"Als hij zich nu voorstelde dat hij daar vanavond zou liggen, tussen Tristan en zijn zeven broers en zussen, speelde in Jimmy's borst iets op, iets vrolijks maar ook iets dofs, alsof iemand een triangel aansloeg met een wortel." Bladzijde 9
"Net vandaag, net nu hij bij dagdromen bij Tristan en bij vanavond was, gebeurde waarop hij maandenlang had gehoopt: er staken briefjes uit de klep. De bron van alle geld, de schatfabriek van de rijken had voor Jimmy iets bewaard!" Bladzijde 11
".....maar vlak voor hij het vastgreep, op het allerlaatste moment, week hij toch vlak van zijn baan af en nam een willekeurig, belofteloos, zwijgzaam zakje. Op deze manier omzeilde hij het lot, kreeg hij iets wat eigenlijk niet voor hem bedoeld was. Hij wist zeker dat wat in de eerste plaats niet voor hem bestemd was meer geluk bracht." Bladzijde 21
"De nare details over de oorlog en welke moeilijke dingen Tristan voor zijn aankomst in België allemaal had meegemaakt, kwamen pas laat en in kleine beetjes naar buiten. Jimmy had een boekje gemaakt, getiteld Tristans oorlog, waarin hij opschreef wat hij erover te weten kwam, zo chronologisch mogelijk." Bladzijde 30
"Een keer was er een verkeersagent op school langsgekomen om in iedere klas de wegregels voor voertuigen en fietsers uit te leggen, en toen hadden ze Tristan voor de veiligheid de hele dag met stripboeken in het bureau van directrice Virginie gezet." Bladzijde 39
Thematiek
VluchtelingenproblematiekHet gezin Ibrahimi is gevlucht uit Kosovo. Via een lange weg (in de klas getoond) zijn ze in België aangekomen en ze worden in het dorpje Viersel goed opgenomen. Bijna iedereen in het gezin heeft wel nare ervaringen meegemaakt: zo zijn ze allen bang voor het optreden van de politie, een gegeven dat aan het einde van de novelle een tragische rol gaat spelen. Tristan is bijvoorbeeld ook erg bang geworden van de zee. Ze hebben inburgeringsproblemen (op school) en ze hebben geen bezittingen, maar de dorpelingen komen met veel huisraad aanzetten. Zelfs zo veel dat ze een overvloed aan rommel hebben. Maar toch moeten ze na een jaar weer weg: ze krijgen geen toestemming om in Viersel te blijven. Er zijn mensen in het dorp die zich om hen bekommeren, maar Tristan en Jetmira hebben ook een plan bedacht. Daarbij moet het jongetje Jimmy hen helpen. Die doet dat met tegenzin, omdat hij niet goed kan zwemmen. Maar het plan mislukt en het einde van het verhaal is tragisch: Tristan bezwijkt onder de angst voor de politie.
Motieven
Eenzaamheid
Jimmy is in feite een eenzaam jongetje. Hij leeft alleen met zijn moeder in een dorpje, nadat zijn vader de kuierlatten heeft genomen. Omdat hij slimmer is dan de rest van zijn klas, wordt hij enerzijds gemeden en anderzijds een beetje gepest. Zo'n eenzaam knulletje stort zich op een hobby en houdt zich vast aan rituelen: hij spaart flippo's (een rage destijds). Elke dag maakt hij een rituele ronde op zijn BMX. Zijn redding in de klas is dat de juf op school hem koppelt aan Tristan, die hij met lessen bijwerkt. Daarmee bindt hij Tristan en met hem de hele familie Ibrahimi aan zich.
Vriendschap
Jimmy heeft al een jaar een vriend op school. Tristan is een vluchteling uit Kosovo. Hij werkt hem bij op school en hij komt ook bij de familie over de vloer. Jimmy verbindt zelfs een voorwaarde aan zijn vriendschap met Tristan: ze moeten beiden over naar klas 4, anders blijft hij liever zitten. Jimmy is gek van flippo's en hij spaart voor zijn vriend ook bijna een album vol. Hij geeft het aan zijn vriend, maar de familie hecht er minder waarde aan dat Jimmy. Als hij 's morgens opkomt, liggen de flippo's op de grond in de keuken. Tristan en zijn zus Jetmira vragen hem iets voor hem te doen, waardoor ze mogelijkerwijs een verblijfsvergunning krijgen. Hoewel Jimmy eigenlijk niet durft te doen wat ze van hem vragen, werkt hij toch mee, maar de afloop is anders dan ze hadden verwacht.
Schoolleven
De school speelt wel een rol in het leven van Jimmy. Hij is de slimste van de klas en dan ben je meestal niet zo geliefd. Hij wordt wel; een beetje geziekt, maar hij krijgt een belangrijke rol in het leven van Tristan. Hij werkt Tristan snel bij met zijn achterstanden. Die leert best snel.
Angst (voor de overheid)
Tijdens de oorlog met Servië hadden de inwoners van Kosovo angst voor de overheid. Dat uitte zich in vluchtgedrag, bang zijn voor mensen in uniform, angst voor sirenes. Dat laatste speelt een rol bij de reddi9ngspoging van Tristan. Hij versteent als hij een politiesirene hoort.
Opdracht
Voor Elbie Zenelaj
Titelverklaring
Jimmy noemt zich op bladzijde 14 "een ervaren Eerlijke Vinder." Hij maakt immers van het vinden zijn bestaan: Jimmy rijdt elke dag volgens een rituele route alle automaten en teruggeefmachines langs om te zien of er geld in achtergebleven is. Op de dag van het verhaal treft hij 5000 Belgische Francs aan en hij besluit die te houden om 250 zakken chips te kopern om de daarin verstopte flippo's te sparen. Zo'n "eerlijke vinder", is hij dus niet. Maar de vrouw die het geld heeft achtergelaten, eist ze weer op.
Structuur & perspectief
Ezijn vier delen die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in korte hoofdstukjes die met typografisch teken (een cirkeltje) zijn aangegeven.
Er is een chronologisch verloop van het verhaal, hoewel de verteller soms kort terugblikt op het verleden (bijvoorbeeld het vertrek van zijn vader, de komst van de Kosovaren, de opvang van Tristan in de klas).
De verteller is de ongeveer tienjarige Jimmy Sluis, een slim jongetje dat zich "de ervaren eerlijke vinder' noemt. JImmy zit in groep vier van de basisschool. Hij is een hij-verteller in de o.v.t.
Lize Spit maakt ook gebruik van vooruitwijzingen. Zo zijn de Kovaarse kinderen enigszins bang en traumatisch. "( "Ze kregen het doodsbenauwd bij het zien van mensen in uniform; een paar keer waren ze op de vlucht geslagen toen de postbode had aangebeld." - blz 31) en de vele toespellingen op zwemles en zeeklassen wijzen eveneens vooruit naar het dramatische einde.
Het einde is open, maar uit de laatste zin zou je kunnen opmaken dat Tristan niet de held is, maar juist het slachoffer dat zich doodgeschrokken is van de politieauto met sirene.
Decor
Het decor is het Vlaamse fictieve dorp Bovenmeer dat model staat voor Viersel, de geboorteplaats van de schrijfster. Ook in haar bekendste boek "Het smelt" speelt Bovenmeer een rol. Het verhaal eindigt in het Albertkanaal dat langs Viersel naar Antwerpen stroomt.
Het wordt uit tekstgegevens niet meteen duidelijk in welk jaar het verhaal speelt. Maar er wordt nog niet gesproken over euro's in plaats van de Belgische Frank. Jimmy haalt 5000 francs uit een betaalautomaat. In de verantwoording van Lize Spit staat dat ze het verhaal heeft gebaseerd op de komst van de Kovaarse familie Elezaj in haar dorp. Dat was in 1998 en in 1999 werd het gezin werd uitgewezen. Het is dus aannemelijk dat het verhaal in de zomervakantie van 1999 speelt.
Uit het verhaal van de Flippo's kun je afleiden dat het verhaal niet vóór 1996 speelt, want in dat jaar werden in België de flippo's uitgebracht door de chipsfabriek.
Stijl
De stijl van Lize Spit is kraakhelder. Ze schrijft het verhaal vanuit de gedachtenwereld van een jongetje van ongeveer tien jaar. Hij woont in Vlaanderen en je kunt wel daarom enkele Vlaamse woorden in de tekst aantreffen: Belgische frank (o.a. blz.10), Nonkel Kurt (o.a. blz. 15), wat zijn vader had mispeuterd (blz. 16) verpinken (blz. 17) cijfers boven de mediaan (blz. 17) fezelen (blz. 18) zeeklassen (o.a. blz. 21) koterijen (blz. 35) ajuinen (blz. 55), koningsbal op de buitenkoer (blz. 63) overliep (blz. 73), kuisen (blz. 74), habitué (blz. 80)
Ze maakt geen overvloedig gerbruik van metaforen, maar die zijn meestal treffend en soms ook humoristisch:
- (blz. 21: "Met zijn puntige voorsteven en d evele ronde raampjes had het ontwerp iets van een schip, alsof het hier via een varageul was binnengekomen en toen, tezamen met die hele waterloop, versteend was.")
- (blz. 32:"Op enkele tientallen metersd van de branding was hij stilgevallen, zijn benen en armen geblokkeerd midden in der beweging, alsof gauwdieven zijn gewrichten hadden gestolen.")
- (blz. 38 : "Aan haar ene borst hing Paola, aan haar andere lurkte Defrim, die een jaar of vijf moest zijn. Ze had een dikke buik en borsten waarvan Jimmy wist dat hij ze niet zou meetellen wanneer iemand op het schoolplen aan hem zou vragen hoeveel borsten hij al in het echt had gezien. Ze bereikten haar middel en haar tepels die op deksels leken, hadden dezelfde vaalbruine kleur als het imitatieleer van de zetel.")
- (blz. 41:"Tristan schoot recht en gaf de brief door, zoals je een vod zou doorgeven waarmee net iets vies was opgeveegd.")
- (blz. 69:"Het was alsof er vanuit deze kamer, met hun zielen, een oorlog uitgevochten werd in een andere dimensie.")
En soms ook mooie oneliners:
- (blz. 79:"Jimmy's ademhaling was nog steeds niet normaal. Hij zou kunnen wegglippen. Bij elke zijstraat of tuin met diepe oprit kwam dat idee opnieuw in hem op, maar hoe langer hij ermee wachtte, hoe minder moed hij had om een lafaard te zijn.")
Slotzin
Het rumoer op de kade, de mensen die dingen riepen, iemand die naar het sluiswachtershuisje in de verte rende, Jetmira die geknield een arm naar het water uitstrekte, eindelijk het blauwe zwaailicht nabij, de stilte die volgde op het uitschakelen van de sirene, een agent die zich ontdeed van zijn vest en schoenen, de blik in Tristans ogen, of eerder het niets in Tristans ogen.Bijzonderheden
1. Het boekje verscheen als geschenk in de Boekenweek van 2023. In de verantwoording achterin zegt Lize Spit:"Deze novelle is gebaseerd op het verrhaal van de familie Zenelaj. Het gezin van tien kwam in november 19998, op de vlucht voor de oorlog in Kosovo In Viersel terecht en werd door het dorp goed opgevangen. Hun in België geboren zoon2 kreeg uit dankbaarheid de naam Albert. Hert gezin werd in 1999 uitgewezen, maar na massale protesten van het dorp werd hun uiteindelijk asiel verleend.
2. Jimmy is een verwoed verzamelaar van de flippo's, in de geschiedenis:één van de bekendste rages. Vooral kinderen tussen 8 en 12 jaar waren er bezeten van. Het onderwijs was niet gelukkig met het uitbrengen van de diverse series, want kinderen waren in de klas steeds bezig met de plastic schijven.
Zie onder Bronnen: de betekenis van de rage in een you Tube filmpje uit die tijd.
3. De cover van het geschenk geeft een afbeelding van ronde plastic figuurtjes op een rijtje. Die verwijst dus naar de verzameling flippo's van Jimmy.
Beoordeling
Ook dit jaar (net als vorig jaar) een heel goede keuze voor het jaarlijkse Boekenweekgeschenk.
Lize Spit is een populaire schrijfster en wie haar nog niet kent, krijgtt met dit boekje een indruk van haar stijl. Het verhaal is goed en niet moeilijk opgebouwd en heeft mogelijkeen tragisch einde.Past bovendien bij het thema van de Boekenweek en geldt ook voor de actuele situatie met de vluchtelingen uit de Oekraïne.
Er zit vanaf het begin voldoende spanning in de tekst. Het is o.a. daarom uitermate geschikt voor scholieren van havo en vwo. Maar ook de stijl is goed te volgen voor jonge lezers.
De eerste recensies op10 maart in de landelijke dagbladen (NRC, Volkskrant, NRC) zijn vrijwel alle positief.
De CPNB moet m.i. bij de keuzes voor de volgende schrijvers op dezelfde voet doorgaan. Boekjes voor oud en jong. Zou de volksschrijver uit Vlaardingen - Alex Boogers- niet kunnen worden gevraagd? -
Recensies
"Als Tristans gezin hoort dat het niet mag blijven is er dus dat plan. Spit slaagt erin een onheilspellende sfeer te scheppen: je voelt dat er iets naars gaat gebeuren, je leest verder in de ijdele hoop dat het toch nog goed komt. De eerlijke vinder is alles wat je van een Boekenweekgeschenk hoopt: spannend, ontroerend, actueel (zoals vluchtelingenpolitiek dat nu eenmaal altijd is), literair toegankelijk en met een spanningsboog die keurig over de standaard negentig pagina’s gespannen is. Als dít je niet aan het lezen krijgt, geef het dan maar op." https://www.volkskrant.nl...~b10913fb/
"De eerlijke vinder is puntgaaf van opbouw, maar ook van stijl. Wanneer hoofdpersoon Jimmy door zijn vriend Tristan wordt uitgenodigd om te komen logeren, het eerste logeerpartijtje in zijn leven, speelt ‘in zijn borst iets op, iets vrolijks, maar ook iets dofs, alsof iemand een triangel aansloeg met een wortel’. Aan zo’n merkwaardig beeld blijf je even hangen, maar het laat aan helderheid niets te wensen over. En Spit zou Spit niet zijn, als ze later niet nogmaals goedgeplaatst een vergelijking met een triangelgeluid zou gebruiken. De eerlijke vinder is spannend, actueel en aangrijpend, maar imponeert vooral als wrang portret van de hoofdpersoon, die zijn vriend begrijpt, maar toch maar tot op zekere hoogte, hetgeen ook geldt voor volwassenen in zijn omgeving die het gezin Ibrahimi willen bijstaan." https://www.nrc.nl/nieuws...s-a4159050
"En toch… Er knaagde iets. Rond de tijd dat ík begreep wat de dromende Jimmie te wachten stond, ging Spit wat al te nadrukkelijk uitleggen dat híj dat niet begreep. Mij bekroop het gevoel dat ze de zaak oprekte, waarna ik, in retrospectief, ook ging twijfelen aan de geloofwaardigheid van die test waaraan Tristan Jimmie onderwerpt. Was de geschiedenis van de twee niet beter uit de verf gekomen als kort verhaal of – anders uitgewerkt uiteraard, ik had over Tristan best meer willen weten – juist als lijvige roman?" https://www.trouw.nl/nieu...~b5364181/
"Zo speels maar indringend zet Spit de lijnen uit van een verhaal dat in de huidige tijd bevolkt zou kunnen worden door Oekraïners met een oorlogstrauma. Het trauma van zijn vriendje Tristan ontgaat de onnozele Jimmy. Te druk met zijn Flippoverzameling. De glasheldere taal is een lust voor het oog. Net als de subtiele grapjes, de belevingswereld van een ietwat wereldvreemd jongetje, de schaduw van een vuile oorlog die over zijn vriendje Tristan hangt, de levensomstandigheden van Tristans familie als oorlogsvluchtelingen, en de vrijwel onmogelijke opgave om vanuit een veilige dorpsomgeving te snappen wat een oorlogstrauma is." https://bazarow.com/recen...ke-vinder/
"Dit geschenk leest lekker weg. Het is af en toe een tikkeltje Vlaams, maar dat is totaal niet storend voor de gemiddelde lezer. De eerlijke vinder is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is zo nu en dan we vaag en de hoofdpersonages (Jimmy en Tristan) zijn soms ietwat onduidelijk en vaag in hun bedoelingen. Hierdoor krijgt het boekje een onheilspellend karakter. En dat einde… daar zal ik nog eens over nadenken." https://www.hebban.nl/rec...jke-vinder
Bronnen
You Tube filmpje over de flippo-rage in de jaren negentig van de vorige eeuw.
https://www.youtube.com/w...yPKEBOrMRgGeschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.
REACTIES
1 seconde geleden
Joël
Joël
Het is een goed uitgebreid verslag, maar het valt me op dat het vol zit met typefouten. Is dat opzettelijk gedaan of is er sprake van een korte tijdsinvestering?
1 jaar geleden
Antwoorden