De bezieling door Tess Franke

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De bezieling
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Tess Franke
Genre
Thriller & Detective
Eerste uitgave
mei 2009
Pagina's
256
Niveaus
vmbo,
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Beroepsproblemen,
Misdaad: moord: whodunit,
Moord,
Psychische afwijking,
Schuldgevoel

Boekcover De bezieling
Shadow
De bezieling door Tess Franke
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2009
  • 256 pagina's
  • Uitgeverij: Anthos te Amsterdam

Flaptekst

De ambitieuze advocate Femke Wolzak – partner bij advocatenkantoor Wolzak, Spreeuwenberg en Spreeuwenberg – neemt een van haar collega’s waar bij de behandeling van een moordzaak. Het lijkt een simpele kwestie: er is geen slachtoffer, er zijn geen getuigen, en de verdachte – de Marokkaanse halal slager Moustafa D. – is brandschoon.

De zaak dreigt op een nachtmerrie uit te lopen, wanneer dé nationale misdaadjournalist Bas P.Verhoef via zijn tv-show de publieke opinie weet te alarmeren. Femkes onschuldige cliënt wordt staatsvijand nummer één. Zo raken zij verstrikt in een trial by media en ziet Femke zich genoodzaakt niet alleen haar cliënt te verdedigen, maar ook zichzelf, tegenover iedereen, zelfs tegenover haar familie en goede vriendinnen.

De bezieling is een spannende, actuele en intelligent geschreven thriller over een wereld waarin schuld en onschuld inwisselbare begrippen zijn, en over het mechanisme van volkswoede en burgers die het recht in eigen hand nemen.

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk (zondag 5 oktober) is Femke Wolzak (30 jaar, advocate) op bezoek bij haar vriend Ben die uit een vorig huwelijk twee kinderen heeft (Cindy en Wendy). De kinderen klieren een beetje. Ze willen gaan vrijen maar ze kijken eerst naar het programma Misdaadland van Bas P. Verhoef. Deze misdaadverslaggever ontketent met zijn programma een hetze rondom de Marokkaanse slager Moustafa Dahri die zelfs vrijgesproken is door de Hoge Raad van een moord op een jonge vrouw Marcella van Toor. Ben trekt een beetje partij voor de verslaggever, terwijl Femke het verslag helemaal niets vindt. Haar advocatenkantoor heeft de verdediging gevoerd en de slager van Zaandam is helemaal vrijgesproken. Ze vindt dat er sprake is van een hetze. Ze besluit niet bij Ben te blijven die nacht en verlaat stiekem het huis in Purmerend.

6 oktober: Onderweg naar huis wordt ze gebeld door haar compagnon. Er zijn problemen bij de slagerij van Moustafa en hij verzoekt haar er heen te gaan. Het huis en de zaak van Moes staat in de fik. Er zijn filmopnamen van Bas P. Verhoef. Ze gaat weg en wanneer ze bij haar auto komt, ziet ze dat de achterruit is ingeslagen. Later blijkt dat de Marokkaan Moes in haar auto ligt en haar ruit heeft ingeslagen. Hij is doodsbang voor wat er gaat gebeuren. Ze neemt hem mee naar haar appartement, omdat hij moet vluchten voor de volksopstand, die is uitgelokt door het programma van Bas P. Verhoef. De volgende morgen heeft ze min of meer ruzie met haar partner-advocaat Junior, die beweert dat Moes geen cliënt meer van hen is, want hij is immers vrijgesproken. Met een vriendin belt Femke om te weten hoe ze nu met Ben moet omgaan.

7 oktober: Moes is nog steeds bij Femke: het wordt een emotioneel ontbijt. Wanneer ze op kantoor is hoort ze via Skype dat Senior een kort geding wil aanspannen tegen Misdaadland. Omdat Senior op vakantie is, zal Femke het moeten doen. Ze overlegt met Moes of hij dat wil. Die ziet het niet zo zitten.

8 oktober: die morgen moet ze eerst voor een verkrachtingszaak naar Den Bosch. Onderweg belt ze weer eens met Ben. Die is nog steeds op de hand van Bas P., omdat er nu tussen de asresten een verbrand lijk is gevonden. Moes is dus weer verdacht geworden. Tegelijkertijd is er een nieuwe wetsregel (Nebus) die inhoudt dat er een heropening van de zaak kan komen, wanneer er nieuwe feiten aan het licht komen. Ineens is Moes dus weer een verdachte en verschaft Femke een crimineel onderdak. Het is druk op kantoor, want de minder snuggere Junior heeft meteen allerlei mensen uitgenodigd om te bekijken of hun zaak wordt heropend. Dan wordt Femke opgeschrikt door een harde knal. Haar auto is opgeblazen. Wie zou dat nu willen doen? Op videobeelden is alleen te zien dat er een een tijdje verhuiswagen voor haar auto heeft gestaan.

9 oktober: de zaak van Moes zal a.s. maandag al worden voorgeleid. Bas P. Verhoef is al weer bezig met nieuwe feiten voor een tv-programma te verzamelen. Moes wordt woedend. Femke schakelt wat Marokkaanse buurjochies in die een soort buurtwacht moeten houden, zodat ze weet wie er rondsnuffelt. Ze wordt die dag al snel gewaarschuwd door een van de jongens. Bas P. is bezig bij haar in de buurt. Hij staat voor haar deur en de pislinke Moes wil hem met een mes te lijf gaan. Femke weet dat te voorkomen, want Moes mag niet bij haar worden gezien. Ze beseft intussen wel dat Moes niet bij haar kan blijven en ze brengt hem onder bij familieleden van hem.

10 oktober. Femke laat haat stagiaire speuren naar het verleden van Marcella van Toor. Ze is een ex-militair en uit de militaire dienst gezet. Ze hoort ook dat er DNA-sporen zijn gevonden in een auto die in verband wordt gebracht met het opblazen van haar BMW. Ene Sake Boersma is erbij betrokken. Dat is ook een ex-militair (toeval?), Ze brengt de avond door bij Ben. Ze denkt dat de kinderen er niet zijn en ze heeft een heerlijk vrijpartijtje met hem.

11 oktober: Maar Cindy en Wendy staan ’s nachts toch voor haar bed: Ben had dat verzwegen. Ze gaat later die dag met haar drie vriendinnen naar de sauna en het gesprek gaat over Moes. De vriendinnen zijn nogal cynisch. Wanneer ze terugrijdt, belt Moes op en vertelt haar dat hij maandag niet naar de rechtszaak (de voorgeleiding) zal gaan. Hij wil niet worden veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan.

12 oktober: op zondag kijkt Femke naar de tweede aflevering van Misdaadland over de zaak. Ineens ziet ze dat met de beelden is geknoeid. Bas P. heeft twee scènes gemixt waardoor het lijkt alsof Moustafa heeft bekend. Maar ze schrikt wel als aan het einde van de uitzending de brandweercommandant vertelt dat hij denkt dat de brand van binnenuit aangestoken is. Wie heeft er dan een sleutel?

13 oktober: de volgende dag gaat Femke naar de rechtbank: ze rijdt met een vriend mee, want er is veel volk op de been. Die zijn opgehitst door de uitzending. Moes komt eraan in een zwarte Mercedes en hij wordt afgeleverd door zijn familie. Ineens komen er twee taxi’s aanscheuren. Er springen mannen met bivakmutsen uit die Moes en Femke beginnen af te tuigen.

14 oktober: Femke ligt in het ziekenhuis en is niet bij kennis.

15 oktober: Femke komt langzaam bij: ze heeft een flinke hersenschudding. Moes ligt op intensive care. In het ziekenhuis kijkt ze via een laptop naar een uitzending van Pauw & Witteman die Bas P. en een politicus die iets wegheeft van Wilders interviewen. De ondervraagden vinden helemaal niet dat ze uitgelokt hebben. Femke weet dat Moes in hetzelfde ziekenhuis bivakkeert en gaat hem zoeken. In de lift komt ze een man met een litteken tegen: Sake, maar dat weet ze dan nog niet. Moes is net bij kennis en ze kan/mag even met hem praten. Hij vertelt dat hij een appartement boven de zaak heeft verhuurd aan ene Albert. Er zijn nu dus twee verdachten: Sake en Albert. Femke beseft dat ze gevaar loopt. Ook bij Moes is geen bewaking. Ze besluit Ben te bellen en haar te laten ophalen.

16 oktober: Door een medische “fout” overlijdt Moes. Femke wil hem nu vrijpleiten voor de televisie en vraagt of ze bij Pauw & Witteman kan komen. Ze klaagt daar het systeem van Bas P. aan en beschuldigt Sake ervan Marcella gedood te hebben. De uitzending lukt niet goed. Als ze weg wil gaan, gaat Ben alvast de auto ophalen, maar als ze instapt zit niet Ben maar Sake achter het stuur. Ben ligt in de kofferbak.

17 oktober: ze wordt ontvoerd door Sake (die toegeeft dat hij ook Albert is). Hij wilde als ex-militair wraak nemen op Marcella die immers kinderen uit Afghanistan verhandelde. Moes moest eraan geloven omdat hij teveel wist. Dat gaat ook gebeuren met Femke en Ben. Femke houdt hem aan de praat. Ze wordt gebeld door een van haar vriendinnen. Ze heeft stemherkenning op haar gsm en belt op die manier roepend 112. Sake wordt boos en wil nu korte metten met haar maken. Hij zal de auto in de fik steken. Wanneer hij dat idee wil uitvoeren, komen er twee grote helikopters boven de auto. Het telefoontje heeft toch geholpen. Femke en Ben worden gered.

25 oktober: een week later zitten Ben en Femke in Purmerend. Ze praten met de vriendinnen van Femke na. Die leren Ben nu als vriend van Femke kennen en ze vinden hem best leuk. Sake is nog op vrije voeten. Femke geeft aan dat ze hem desondanks wel zou willen verdedigen. Ze vindt wat Bas P. Verhoef heeft gedaan (het aanzetten tot geweld en haat) namelijk veel erger.

Personages

Femke Wolzak

Femke is een dertigjarige advocate die een relatie heeft met Ben. Haar advocatenbureau heeft een zaak rondom de Marokkaanse slager Moustafa Dahri gewonnen, en de man vrijgesproken. Toch zijn de gemoederen nog niet tot rust gekomen, en hebben veel mensen (o.a. Ben, Bas P.) een mening over de situatie. Femke heeft haar hart op de goede plaats zitten en biedt de man onderdak omdat die erg bang is geworden van alle commotie. Dan wordt de zaak heropend en huist Femke ineens een crimineel. Toch blijft ze hem trouw, en gaat hem later ook opzoeken in het ziekenhuis. Rechtvaardigheid staat erg hoog in het vaandel bij Femke, wat ook blijkt uit het laatste gesprek met haar vrienden, waarin ze zegt dat ze zelfs Sake zou willen verdedigen, omdat ze wat Bas P. gedaan heeft (aanzetten tot geweld en haat) erger vindt.

Ben

De vriend van Femke, die twee kinderen heeft (Cynthia en Wendy). Hij kiest een beetje partij voor Bas P. Verhoef, wat Femke niet leuk vindt. Hij is echter wel trouw en komt haar halen in het ziekenhuis, maar blijkt dan overmeesterd te zijn door Sake.

Moustafa Dahri

Deze 'Moes' is slager en verdacht van de moord op Marcella van Toor. Hij wordt vrijgepleit (door het advocatenkantoor van Femke), maar de media en Bas P. Verhoef blijven hem op de hielen zitten, waardoor hij angstig wordt en zijn toevlucht zoekt bij Femke. Hij overlijdt door een 'medische fout' in het ziekenhuis nadat hij in elkaar geslagen is voor de rechtszaal.

Bas P. Verhoef

Een misdaadverslaggever met een programma op televisie dat op zoek lijkt naar sensatie. Hij knoeit met beelden. Hij zet aan tot haat en geweld (de aftuiging van Femke en Moes voor de rechtbank), iets wat Femke zwaar afkeurt.

Sake/Albert

Een ex-militair die wraakgevoelens koestert jegens Marcella van Toor, omdat ze kinderen uit Afghanistan verhandelde. Hij heeft haar dus vermoord, niet Moes. Moes werd in elkaar geslagen (wat leidde tot zijn dood) omdat hij teveel wist; hetzelfde wil hij ook met Ben en Femke doen, maar die worden gered door de spoedhelicopters. Sake gaat vrijuit.

Thematiek

Macht

In deze thriller gaat het om de macht van de media. Een vrijgesproken Marokkaan wordt door de manipulatietechnieken van de misdaadverslaggever Bas. P. (met wie een relatie kan worden gelegd door Peter R. en zijn fanatisme met betrekking tot Joram van der Sloot) en door de mening van het volk veroordeeld. Veel mensen vinden dat Moes de misdaad heeft gepleegd, omdat de feiten zo duidelijk worden gebracht. Femke ziet dat er gemanipuleerd wordt met beelden en probeert Moes buiten schot te houden. Ze gelooft nog wel in het Nederlandse rechtssysteem en haalt Moes over om te komen naar de rechtbank.

Motieven

Moord

De ambitieuze advocate Femke Wolzak – partner bij advocatenkantoor Wolzak, Spreeuwenberg en Spreeuwenberg – neemt een van haar collega’s waar bij de behandeling van een moordzaak. Het lijkt een simpele kwestie: er is geen slachtoffer, er zijn geen getuigen, en de verdachte – de Marokkaanse halal slager Moustafa D. – is brandschoon. De zaak dreigt op een nachtmerrie uit te lopen, wanneer dé nationale misdaadjournalist Bas P.Verhoef via zijn tv-show de publieke opinie weet te alarmeren.

Rechtssysteem

In deze thriller worden getwijfeld aan ons rechtssysteem. Er wordt ons als lezers de vraag gesteld of we zelf het recht in eigen hand mogen nemen als dat ons zo uitkomt.

Motto

Er zijn twee motto’s. Het eerste is een uitspraak van minister Donner over de mogelijkheid van de herziening van een rechtszaak wanneer nieuw feitenmateriaal opduikt. Hij heeft daar een wetsartikel voor gewijzigd (juli 2008).

Het tweede motto is een Engelse uitspraak van de moordenaar Charles Manson, die er inhoudelijk op neerkomt dat wanneer de media je hebben veroordeeld je geen schijn van kans meer maakt. Ook al vertellen ze leugens, dan nog word je veroordeeld. 

Beide motto’s zijn van toepassing in deze thriller. Om de heropening van de zaak tegen de slager van Zaandam mogelijk te maken is de nieuwe maatregel van Donner noodzakelijk. En de tweede uitspreek is een reactie op de televisie-uitzendingen van de misdaadverslaggever Bas P. Verhoef die het met de feiten niet zo nauw neemt en de slager van Zaandam eigenlijk publiekelijk veroordeelt. Het leidt tot een ware hetze, waarvan de verslaggever in zijn strijd tegen kijkcijfers weer handig gebruikt maakt.

Trivia

Tess Franke (1970) is het pseudoniem van de ‘letterkundige duizendpoot’ Gert Jan de Vries (1963).

Titelverklaring

“De bezieling” is een verwijzing naar de manier waarop Femke probeert haar cliënt Moustafa vrij te pleiten waarvan Bas P. hem verdenkt. Hij is vrijgesproken door de Hoge Raad en ze vindt het verschrikkelijk wat de televisieverslaggever Bas P. met hem uithaalt. Daarom is ze zo fanatiek bezig. 
Dat fanatisme maar wat minder positief zou je ook kunnen zeggen van de misdaadverslaggever die met alle middelen probeert Moustafa veroordeeld te krijgen. Ook Sake is met bezieling bezig. Hij kan het niet hebben dat een ex-militair die voor vrede moet vechten zich met kinderhandel bezighoudt. Daarom moet ook Marcella eraan geloven.

Structuur & perspectief

Structuur en/of verhaalopbouw 
De inhoud van de thriller wordt verteld in een aantal hoofdstukken die alleen se dag aangeven waarop de het verhaal speelt. De eerste dag is zondag 5 oktober en de laatste dag vrijdag 17 oktober. In een soort epiloog hoofdstuk dat op zaterdag 25 oktober afspeelt, spreekt Femke met haar vriend Ben en enkele vriendinnen de hele zaak na.
Het verhaal wordt dus chronologisch verteld. Er zijn eigenlijk geen flashbacks. Ook de vertelde tijd wordt dus eenvoudig uit te rekenen, namelijk precies 20 dagen.

Gebruikt perspectief 
De vertelster is de 30-jarige ambitieuze advocate Femke Wolzak. Ze vertelt in de ik-vorm en in de o.t.t. Dat houdt de spanning natuurlijk wel in het verhaal. Dat het perspectief helemaal bij haar ligt kun je goed zien wanneer ze dag van dinsdag 14 oktober beschrijft. Die bladzijde is bijna leeg, omdat ze met een hersenschudding in het ziekenhuis ligt.

Decor

De tijd van het verhaal 
De tijd wordt door de vertelster keurig aangegeven in de hoofdstuktitels. Het verhaal begint op zondag 5 oktober. Hoewel het jaar er niet bij staat, is gemakkelijk na te gaan dat dit 2008 moet zijn. Die data kloppen met dat jaartal 2008 en bovendien heeft minister Donner het nieuwe wetsvoorstel waarover het in de thriller gaat in juli 2008 aangekondigd.

De plaats van handeling 
E zijn enkele topografische plaatsen die een rol in het verhaal spelen. Femke is advocate in Amsterdam en woont daar ook in een appartement. Haar vriend Ben die twee klierige kinderen heeft, woont in Purmerend en daar is Femke enkele nachten aanwezig. De door haar verdedigde cliënt Moustafa Dahri (Moes) heeft een zaak in Zaandam, maar die gaat in vlammen op. Rondom deze drie plaatsen speelt het verhaal zich af.

Beoordeling

Een spannende thriller die gezien het perspectief van de advocate (de schrijfster is zelf juriste) een heel andere thriller oplevert dan die van bijvoorbeeld Saskia Noort, Marion Pauw of Simone van der Vlugt. Anders betekent overigens helemaal niet minder van kwaliteit. Tess Franke leest net zo prettig weg als de hierboven genoemde schrijfsters. De opzet van het verhaal is spannend en doordacht, terwijl de structuur heel eenvoudig is. Nu eens niet twee verhaaldraden door elkaar, maar alle zaken worden gezien vanuit de advocate in een verhaal dat linea recta naar het einde wordt gebracht. Ook de dialogen zijn kort maar krachtig en realistisch. Femke handelt bovendien heel natuurgetrouw voor een jonge, ambitieuze vrouw. Tess Franke is een aanwinst voor de vaderlandse vrouwelijke kolonie thrillerschrijfsters.

De amusementswaarde voor de scholieren van alle niveaus is ruim voldoende. Voor de literaire waarde wil ik wel twee punten toekennen. Ik zou docenten Nederlands willen adviseren Tess Franke toe te staan op de literatuurlijst.

Recensies

"In de laatste zeventig pagina\'s gebeurt er teveel om nog geloofwaardig te zijn." http://www.mpobooks.nl/re...ieling.htm
"Franke heeft weer een spectaculaire thriller neergezet met wederom Femke in de glansrijke hoofdrol. Alles komt aan bod: liefde, vriendschap en de actie knalt van de bladzijden af." http://oud.boekreviews.nl...bezieling/

Bronnen

Website van de auteur
http://www.tessfranke.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.019 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Boekenquiz 10 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat is het beroep van Moes?
Hoe heet de nieuwe wetsregel die ervoor zorgt dat een zaak heropend kan worden met nieuw bewijs?
Wie staat er voor de deur van Femke als de Marokkaanse buurtjongetjes de wacht houden?
Wie komt Femke tegen in de lift van het ziekenhuis?
Wat was de reden voor Sake om Marcella te doden?
Wat is het hoofdthema in deze roman?
Noem twee motieven in het boek
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I: de vertelde tijd is 20 dagen
Bewering II: het verhaal wordt geheel chronologisch verteld
In welke tijd vertelt de ik-verteller, Femke?
Waar staat de slagerszaak van Moes?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.