De aanname door Cor de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De aanname
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 3 december 2015
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2015
Pagina's
234
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De aanname
Shadow
De aanname door Cor de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 234 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te komen spelen voor een profclub. Terwijl Jake worstelt met zijn verleden, een alcoholprobleem en zijn gezondheid, lijkt Colins droom werkelijkheid te worden. Maar als het succes komt en hij de kans krijgt om zich onsterfelijk te maken, neemt zijn carrière een onverwachte wending en rijst de vraag of hij wel de juiste keuzes gemaakt heeft. 

Een trefzekere en loepzuiver geschreven roman over het najagen van een droom die wellicht geen droom is. Over hoe we aan de zijlijn toekijken terwijl het verloop van onze levens door anderen wordt bepaald. 

Eerste zin

De bal was lang onderweg. Jake Alderdice had niet verwacht dat de linksbuiten hem binnen zou houden, maar de jongen was snel en met de punt van de schoen plukte hij de bal uit de lucht, waarna die aan zijn voet bleef liggen als een gedwee huisdier: kalm, maar klaar om zijn tanden te laten zien.

Samenvatting

Eerste Helft (hoofdstuk 1-26)
De gepensioneerde voetbalscout van Winchester United, Jake Alderdice,ziet bij een amateurclub in Wales, Monmouth Town,  Colin Leadbeater spelen. Vooral diens balaanname is goed. Colin heeft een vriendje Mark die in de spits loopt en die hij vaak een goede assist geeft. Colin heeft nog geen idee over wat hij met zijn leven aan wil. Zijn vader is overleden en hij woont bij zijn moeder en zusje. Hij krijgt later bericht van Winchester United dat hij mag komen trainen en proefspelen: er is een goed scoutingsrapport van Jake binnengekomen. Die heeft een vervelend leven achter de rug: hij heeft een scheiding met een grote jeugdliefde Zoë gehad. Ze hadden geen kinderen kunnen krijgen en hij had te weinig aandacht aan haar besteed, waarna ze was weggegaan, Jake achterlatend met een alcoholprobleem. Hij heeft heimwee naar het verleden en ziet ook niet veel in het nieuwe Winchesterstadion dat een nieuwe eigenaar heeft laten bouwen. Hij heeft een ernstige knieblessure in 1965 opgelopen en heeft daarna nooit meer kunnen voetballen.

De weg naar de top moet Colin nog afleggen: hij is best ambitieus en hij heeft talent. Eerst zit hij op de bank , maar als hij een keer mag invallen, doet hij het heel goed. Hij scoort en geeft een assist. Hij leeft vrij netjes en zijn ploeggenoten gaan nog wel eens over de schreef bijv. bij een kerstfeestje met introducés. Het is wel de keer dat ook Colin voor het eerst in zijn leven te veel drinkt.  Bij hem thuis ziet hij dat zijn vriend Mark een vaste vriendin heeft met wie hij snel wil trouwen. Dat vindt Colin gek en jammer. Hij haat dit meisje Jessica. Ze neemt zijn vriend van hem af.

Er is ook afgunst onderling in het team en bij één van de spelers wordt een zakje wiet aangetroffen. Hij wordt meteen weggestuurd. Colin gaat daarentegen steeds beter spelen en de eigenaar ziet wel wat in hem. Hij krijgt een eerste profcontract aangeboden. Daartegenover staat dat Jake Alderdice bij de manager moet komen en als scout wordt ontslagen (hij is te oud, kan niet met databases omgaan en hij heeft een alcoholprobleem)
Het is een grote klap voor de oude scout, die nu alleen maar meer gaat drinken. Een van Colins leeftijdgenoten Rick is het voetbalwereldje zat en hij wil eruit stappen. Hij moet later ook weg bij Winchester United, terwijl Colin zijn eerste profcontract krijgt aangeboden. Hij mag ook al in het eerste team invallen en hij doet dat naar behoren.
Hij wordt in de vakantie ook geselecteerd voor Jong Wales. Hij krijgt steeds meer zelfvertrouwen en hij mag steeds vaker meedoen in het eerste team. Op een bepaald moment heeft hij een basisplaats in de Championship (een divisie onder de Premier league). In de FA Cup schoppen ze het ver en ze bereiken zelfs de finale tegen Chelsea. Dat is helaas op de dag van de bruiloft van zijn vriend Mark voor wie hij als getuige zou optreden. Hij moet dus voor de bruiloft afzeggen. Dat is natuurlijk geen daad van vriendschap, maar het kan natuurlijk niet anders.

Jake is ook op Wembley als de finale wordt gespeeld. De wedstrijd is niet goed maar spannend. Dan laat de Portugese spits van Winchester United  Savi zich vlak voor tijd vallen en de scheids trapt erin. Colin mag de strafschop nemen. Maar onbewust/bewust geeft hij een rollertje, omdat hij vindt dat de penalty niet verdiend is. In de verlenging maakt de keeper van Winchester United een blunder waardoor Chelsea de Cup wint. Jake krijgt een hartaanval in het stadion.  De teamgenoten van Colin zijn woedend. Hij mist ook de bruiloft van Mark.

Tweede Helft (hoofdstuk 27-43)
Jake wordt in het ziekenhuis opgenomen en hij redt het net. Maar de dokter vertelt hem dat hij een levercirrose heeft. Als een levertransplantatie niet lukt, is hij ten dode opgeschreven.

Colin moet de maandag erna weer gaan trainen: zijn teamgenoten negeren hem, maar de media loven hem juist. Een onverdiende penalty niet benutten is een heldendaad. Ook zijn manager vindt het prachtig en er wordt een reclamecampagne met betrekking tot Respect om hem heen gebouwd. Het meisje Lily vindt hem leuk en hij gaat een dagje met haar naar Brighton. Toch vindt hij haar te kinderachtig. Het is zijn eerste vriendinnetje. Bij de filmopname voor het spotje ontmoet hij de stiliste Sylvia, die hem meteen maar verleidt. Het is de eerste keer dat hij seks heeft. Het meisje lijkt zo'n voetbal golddigger te zijn. Ze is veel mooier dan Lily.
Zijn ploeggenoten vinden hem nog steeds niet leuk. Hij is blij dat hij in de vakantie weer met Jong Wales mag trainen en  spelen. Als hij terug komt uit Portugal, gaat hij met Sylvia eten, maar ze doet het echt allemaal om de belangstelling. Hij wil haar eigenlijk ook niet meer en het contact verwatert.

Jake ligt nog steeds in het ziekenhuis(hij moet naar een hospice om te sterven)  en een oude vriend van hem zorgt ervoor dat zijn ex-vrouw Zoë nog een keer bij hem komt. Hij kan zo zijn excuses aanbieden. Hij brengt daarmee zijn geweten in het reine. Ze vergeeft hem zijn verleden.

Colin krijgt steeds meer het besef dat hij geen echte profvoetballer is. Zijn teamgenoten mogen hem nog steeds niet. Hij is  wel interessant voor de sponsors Hij gaat echter steeds slechter spelen en hij pakt later in een wedstrijd een opzettelijke rode kaart waardoor hij geschorst wordt. Hij pakt zijn spullen en verlaat Winchester United. Hij krijgt geen nieuw contract meer. Hij gaat terug naar zijn geboortestadje in Wales en zijn oude voetbalclub. Ook bezoekt hij het graf van zijn vader.  

Hij ziet zijn getrouwde vriend Mark weer en die zegt dat hij de volgende dag best een partijtje met zijn (slechte)  team mee kan doen . Dat moet dan undercover en hij laat daarom zijn haar afknippen.  Hij neemt een bal goed aan, maar de voortzetting is belabberd. Mark en hij kunnen er hartelijk om lachen. Colin ziet zelf in dat hij geen profinstelling heeft.  
 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Colin Leadbeater

Goede voetballer uit een gewoon milieu. Zijn vader is al overleden. Hij is ambitieus en wil graag slagen als topvoetballer. Hij doet goed zijn best en krijgt een contract. Hij komt zelfs in het eerste van een profclub en krijgt de kans beroemd te worden als hij één minuut voor tijd een penalty zou benutten. Maar hij mist opzettelijk. De strafschop was onverdiend. Dat pikken zijn teamgenoten niet en dat wordt op den duur een loden last. De clubleiding ziet in hem wel een imagoverbeteraar en hij wordt sterspeler in een reclamespotje over sportiviteit. daardoor wordt hij bekend en komt hij ook in d e belangstelling van meisje te staan. dat lijken wel golddiggers. Hij gaat steeds meer inzien dat het voetbalwereldje er ook één van schijn is. Wanneer hij dat tot zich laat doordringen, gaat zijn spel achteruit en wil hij het profmilieu verlaten. Hij keert terug naar zijn geboortedorp in Wales: beroepsvoetbal is niet aan hem besteed.

Jake Alderdice

Jake is een ex-voetballer die ooit moest stoppen vanwege een ernstige knieblessure. Hij werd scout en kon dat heel goed. In zijn privéleven is een en ander misgegaan. Zijn leuke vrouw Zoë wilde graag kinderen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk zijn ze gescheiden en dat vergrootte de problemen van Jake. Hij gaf zich over aan de drank. Hij was wel een deskundige scout die menig speler wist te ontdekken. Maar hij is nu 71 en niet zo goed met zijn tijd (de computer) meegegaan. Hij wordt ontslagen en dan gaat het weer slechter met hem. Op het moment dat Colin de strafschop in de Cupfinal niet benut, krijgt hij een hartaanval. Die overleeft hij, maar de door de drank veroorzaakte levercirrose wordt hem fataal. Wel krijgt hij via een vriend nog de gelegenheid om een laatste keer met Zoë te spreken. Zo kan hij zijn excuses aanbieden voor wat hij vroeger heeft nagelaten. ze vindt het eigenlijk niet nodig, maar zo kan Jake in het reine met zichzelf komen.

Mark

Eigenlijk de enige en echte vriend van Colin. Ze raken van elkaar verwijderd omdat Colin profvoetballer wordt en Mark een meisje krijgt aan wie Colin een hekel heeft. Hij is afwezig als getuige bij de brtuiloft van Mark, omdat hij de Cupfinal speelt. Aan het einde van het verhaal ziet Mark dat Colin terugkeert naar zijn dorp: hij haalt hem meteen over om weer een wedstrijdje mee te doen. In de slotscène kun je zien dat de vriendschap weer in ere hersteld is.De eerste aanname was goed, maar het ontbreekt aan een goede voortzetting: symbolisch voor het leven van Colin.

Quotes

"Alderdice knikte alleen, terwijl hij zich op zijn kruk hees. Lang had hij zich verzet tegen de karikatuur die hij geworden was. Het clichébeeld van de probleemdrinker stoorde hem. Dat hij alcoholist was had hij nooit ontkend, maar hij wilde niet geassocieerd orden met eenzame, ongelukkige mannen, gescheiden van hun vrouw, werkloos vaak, die hun vertroosting zoeken in de drank, in toenemende mate zichzelf verloren en langzaam maar zeker verslonsden." Bladzijde 27
"Tandenknarsend had hij toegezien hoe elk gerecht door Jessica gefotografeerd en op Facebook gezet werd,, nog voor het op tafel stond. De selfies in de keuken, d e groepsfoto's die geënsceneerd werden alsof het bruidsrepartages waren: had hij altijd zo'n hekel aan haar gehad Had hij zichzelf nooit eerder durven toegeven dat hij haar een nagemaakte, opdringerige, misplaatste ijdele trut vond?" Bladzijde 87
"Colin verplaatste zijn blik naar de bal op de stip. Het fluitje klonk. Hij nam geen aanloop, maar wandelde. Vijf passen. Een tikje met de binnenkant van zijn voet. Een rollertje. De keeper bukte en raapte de bal op." Bladzijde 145
"Ik ben mislukt als prof". Een paar keer had hij het hardop gezegd, om te oefenen. Hij moest een verhaal hebben. Hij had het niet gered en dat kwam niet doordat hij niet goed genoeg was en al evenmin door een blessure. Pech of overmacht kon je het eigenlijk niet noemen: hij was er simpelweg niet voor gemaakt. Dat was de armzalige conclusie die hem restte...." Bladzijde 227
"Het was zijn eerste keer geweest. En zijn tweede. Ze had hem niet de gelegenheid gegeven om nerveus te worden. Schrijlings kwam ze op hem zitten en leidde hem naar binnen. Haar onderlichaam maakte langzame, draaiende bewegingen terwijl ze zachtjes kreunde. Ze had haar ogen gesloten, net als in trance. Haar ene hand rustte op zijn borst. De andere haalde door zijn haren." Bladzijde 188

Thematiek

Droom/ wensdroom

Dromen, ambities en uiteindelijk de desillusie zou het thema van deze voetbalroman kunnen zijn. Colin, die zijn vader al vroeg verloren heeft, wil graag profvoetballer worden. Hij heeft veel talent, vooral zijn eerste aanname is heel goed. Hij wordt gescout en hij krijgt de kans zich verder te ontwikkelen bij een profclub in de Championship. Hij moet intern bij de club wonen en zijn voetbalcapaciteiten zijn goed. Wanneer hij een paar keer mag meedoen, scoort hij en de club ziet het wel zitten met hem. Hij krijgt een profcontract aangeboden en mag met het eerste team meetrainen en -spelen. Voetballend gaat het steeds beter met de jongen en hij krijgt een basisplaats. Hij wordt ook geselecteerd voor Jong Wales . Ook dan blijft het goed gaan en Winchester United bereikt als outsider de finale van de FA Cup tegen Chelsea. Daar krijgt Colin de kans wereldberoemd te worden, als hij 1 minuut voor tijd een onterecht verkregen penalty mag nemen. Hij mist bewust/onbewust, omdat de strafschop niet verdiend was. Het is het keerpunt in zijn loopbaan. Zijn ploeggenoten vallen hem af, maar de directe van de club scoort veel publiciteit met zijn bewuste misser. Een speler die dat durft. Colin wordt ster van een reclamefilm over respect. Dat levert hem goed geld op, maar omdat zijn plezier in voetballen door zijn ploeggenoten is verdwenen, lukt het hem steeds minder goed. Ook dwarrelen er ineens meisjes om hem heen (Lily en Sylvia). Ze lijken meer uit op roem dan op liefde met hem. Hij gaat bij zichzelf te rade of hij dat leven wel wil. Niet dus. Hij veroorzaakt doelbewust een rode kaart en vertrekt uit het stadion met zijn spullen. Hij gaat terug naar zijn moederlijk huis. De ambitie om proefvoetballer te worden is bij hem verdwenen. Het blijkt een desillusie te zijn. Colin ziet in dat hij de juiste instelling mist om profspeler te zijn. Dat is op zich een verdienste van een jonge voetballer. Hij is tevreden met zijn plaats in het voetbalteam van het dorp waar hij woont.

Motieven

Verliefdheid

Colin wordt voor het eerst verliefd bij Winchester. Eerst is er Lily en later komt Sylvia om de hoek kijken. Zij wijdt hem in de wereld van seks in.

Vriendschap

Mark is zijn beste vriend. Eerst spelen ze samen. Hij mag ook getuige zijn bij het huwelijk van Mark, maar dat gaat niet door vanwege de Cup Final. Hij keert weer terug naar Wales en het ziet ernaar uit dat de vriendschap weer in ere wordt hersteld.

Eenzaamheid

Jake is door zijn alcoholgebruik en na de scheiding van zijn vrouw een eenzame oudere man geworden. Hij wil het zelf niet geloven, maar eigenlijk is hij een eenzame alcoholist.

Beroepsproblemen

Jake wordt afgedankt door de clubleiding van Winchester. Hij is te oud, heeft een drankprobleem en hij kan niet goed met computers overweg. Hij was wel één van de beste scouts met zijn adviezen iver spelers.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Jake heeft in het verleden zijn vrouw Zoë niet goed behandeld. Hij heeft te weinig aandacht aan haar besteed. Ze had een kinderwens en hij was niet vaak thuis. Ze is van hem gescheiden en hij wil op zijn sterfbed graag contact met haar om zijn excuses aan te bieden.

Inwijding

Colin ondergaat twee soorten inwijding: - als nieuwkomer bij een voetbalclub word je meestal gedold - Sylvia, de stiliste, wijdt hem in de wereld van de seks in.

Sport

De nadelen van het topvoetbalklimaat komen aan de orde. De onderlinge jaloezie en de verkeerde levenswijze van voetballers. Spelers verdienen al heel jong vaak te veel geld, waardoor ze naast hun schoenen gaan lopen. Altijd het moeten presteren is ook een probleem.

Alcoholproblemen

Jake heeft een alcoholprobleem. na de scheiding van zijn vrouw is hij stevig gaan drinken. Hij doet dat ook overdag als hij op weg is naar een speler. In deel II zegt de dokter tegen hem dat hij een levercirrose heeft. Dat komt door teveel drinken. Hij zal daar uiteindelijk aan sterven.

Motto

Goed of kwaad moge eruit voortkomen voor hem,
ik weet niet wat, maar hij vraagt niets.

Chrétien de Troyes - Perceval of het verhaal van de Graal.

Opdracht

Er is geen opdracht

Trivia

De schrijver is docent Nederlands, maar hij houdt zich ook bezig met het geven van lessen als studiebegeleider in de jeugdopleiding van de Rotterdamse profclub Sparta. Hij weet daarom wel veel van voetbal.

Cor de Jong schrijft alleen dat Jake Alderdice in 1965 door een ernstige overtreding aan zijn knieën is geblesseerd geraakt. Zijn tegenstander kreeg geel. Goed, Cor de Jong was in 1965 nog niet geboren, maar in dat jaar was er nog geen gele en rode kaart. Die werden pas voor het eerst ingevoerd bij het WK in 1970. Je kreeg daarvoor een officiële waarschuwing of je werd het veld uitgestuurd. Pas in 1992 werden de kaarten in de reglementen opgenomen. Dat weet ik zeker, want na mijn voetbalcarrière was ik tien jaar scheidsrechter.

Titelverklaring

"De aanname " is een belangrijk begin van een voetbalactie. In de roman heeft Colin een fantastische aanname als de voetbalscout Jake hem moet beoordelen. Spelers die geen goede aanname hebben, zullen het in het voetbal nooit redden. Maar het gaat ook om de voortzetting van de actie daarna. In het begin van het verhaal is de voortzetting van Colin prima, aan het einde wanneer hij het een en ander heeft meegemaakt, gaat hij terug naar zijn amateurclub en heeft hij na een goede balaanname een belabberd vervolg, wat symbolisch is voor zijn voetballoopbaan. Maar er is ook een bredere betekenis te geven aan de titel.

In het eerder genoemde interview zegt de schrijver over de titel:
Maar het gaat vooral over voetbal als metafoor voor hoe wij leven. Het meest treffend vind ik altijd interviews met voetballers na een wedstrijd. Dan vraagt een journalist: ‘wat ging er door je heen?’ Dan hoor je voetballers vaak een mooi verhaal vertellen over hoe zij een bepaalde actie in gedachten hadden en wat hun bedoeling was. Feitelijk doen ze volgens mij dan niets anders dan iets wat intuïtief gebeurt, achteraf rationeel proberen te verklaren.

Dat is eigenlijk heel erg een metafoor geworden voor ons dagelijks leven, hoe wij onze keuzes maken, beslissingen nemen en hoe wij ons gedragen. In negen van de tien keer kunnen we achteraf precies vertellen wat onze beweegredenen zijn geweest, terwijl we op het moment zelf daar helemaal niet zo bewust van zijn. Zo leven we eigenlijk van aanname naar aanname.

Zie voor het hele interview

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt opgedeeld in twee delen.
Met een verwijzing naar voetballen zijn dat:
Eerste Helft (hoofdstuk 1-26)
Tweede Helft (hoofdstuk 27-43)
De twee delen en de hoofdstukken staan in chronologische volgorde.Er zijn twee verhaallijnen: de ene lijn is van de gepensioneerde voetbalscout Jake  Alderdice, waarin vooral verteld wordt wat hem in zijn privéleven heeft beziggehouden.
De tweede lijn is die van het jeugdige voetbaltalent Colin Leadbeater en zijn reis naar de top van het Engelse profvoetbal.
Beide personages zijn personale verteller in de o.v.t. 

De twee verhaallijnen kruisen elkaar wel, maar toch hebben de beide vertellende personages geen contact met elkaar.
 

Decor

De club waarvoor Colin Leadbeater gaat spelen is Winchester United. Dat is wel een bestaande club in Engeland, maar de club heeft nooit de finale van de FA Cup gehaald. Cor de  Jong heeft voor Winchester gekozen, omdat daar de roots van de verhalen uit de Middeleeuwen liggen.
In een interview zegt de schrijver daarover: Dat is een kleine knipoog naar het ridderromanverhaal en de Graal legende. Winchester is namelijk de plaats waar (een replica van) de ronde tafel van koning Arthur aan de muur hangt. Bovendien vond ik dat een roman over voetbal zich af moet spelen in de bakermat van het voetbal, Engeland dus.'
Hoogtepunt (dan wel dieptepunt voor Colin) ligt in het Wembley Stadion in Londen. Hij mist in mei van dat voetbalseizoen opzettelijk een penalty.

Het is natuurlijk een fictief verhaal, dus we hoeven niet te kijken of de finale van de FA Cup  tegen Chelsea  werkelijk heeft plaatsgevonden en in welk jaar. Er wordt door de vertellers weinig informatie gegeven over de tijd waarin de handeling zich afspeelt. Maar er is wel sprake van een actueel verhaal, want er wordt bijvoorbeeld gesproken over de beroemde topvoetballer Christiano Ronaldo die vroeger bij Manchester en nu (anno 2015)  bij Real Madrid speelt.
We gaan er daarom maar van uit dat het verhaal zich afspeelt in de laatste jaren vanaf 2013.
De vertelde tijd is ongeveer twee jaar.

Stijl

De stijl van het boek is eenvoudig. Er worden nauwelijks moeilijke woorden gebruikt.  Natuurlijk staan er wel veel voetbaltermen in de tekst. In het eerste deel van de roman lijkt het net een jongensboek dat over een succesvolle voetballer gaat. Later komt er een andere thematiek bij (ambities/desillusie)  De beeldspraken die De Jong gebruikt, zijn ook afkomstig uit het voetbaljargon. Af en toe zijn het ook gewoon clichés  M.i. is het meer een boek voor de doelgroep van Young Adults dan voor volwassenen. Ik dacht lange tijd dat ik een jongensboek aan het lezen was. 

Een paar voorbeelden van de door De Jong beeldspraak:
- (blz. 54) Pas nu de reclameborden langs het veld verdwenen waren, de netten uit de doelen gehaald, de ramen van d e kantine dichtgetimmerd, werd zichtbaar wat voor troep het was geweest. Een patiënt, van wie je pas na het overlijden opmerkt hoe uitgemergeld hij eigenlijk was.
- (blz. 71) Ze wisten al langer dat ze kinderen wilde. De kinderwens werd als een pleister op de wond. Een nieuw doel, nieuwe verwachtingen.
- ( blz. 91) Hij riep maar Dave reageerde niet. Hij wandelde naar hem toe. Het leek alsof Dave zat te mediteren. Voor hem lag een plakkaat kots als een enorme omelet over de middenlijn.
- (blz. 216) Het seizoen kroop naar het einde van het kalenderjaar, traag als een speler die tijd rekt in de slotfase van een wedstrijd.

 

Slotzin

Hij trok zijn kousen op. Mark kwam naar hem toe, met een grote grijns op zijn gezicht, zijn hand uitgestoken om hem overeind te helpen. "Mooie aanname." Colin lachte. "Ja, nu de voortzetting nog."

Beoordeling

Het is een voetbalroman die  wel geschikt is voor jeugdige lezers. Ook eindexamenkandidaten van mavo-opleidingen kunnen het best lezen.  Het verhaal gaat niet alleen over voetbal, ook wel over dromen van succes en desillusies in het leven. Het verhaal is niet moeilijk geschreven en er zijn geen moeilijke woorden gebruikt. Het is, vind ik, meer geschikt voor young adults dan voor volwassenen.
Eigenlijk moet je als je dit boek wilt lezen wel belangstelling voor voetballen hebben. Je kunt wel zien dat de auteur weet waarover hij praat. Hij is een ingewijde in de voetbalwereld, omdat hij voor Sparta Rotterdam werkt.
Kortom, het is een leuk boek voor scholieren die van een partijtje voetbal houden,  maar geen topliteratuur.

Je kunt het boek combineren met andere boeken over sport en mannenvriendschap. Voor de hand ligt dan "Ventoux" van  Bert Wagendorp te kiezen. Dat boek werd in 2013 een bestseller. Andere leuke sportromans zijn van Mart Smeets (Een lange ontsnapping   en Thijs Zonneveld. (De ereronde van de eland) .
Misschien mag je van je docent wel een echte biografie van voetballers lezen (bijv. Gijp, Kieft, Ik Zlatan) Dan is de combinatie met een roman wel leuk. Maar veel docenten vinden dat je zo'n boek van bijv. Michel van Egmond niet op je lijst mag zetten, omdat het geen "literatuur is." 

 

Recensies

"Interview met de schrijver over deze voetbalroman." https://www.hebban.nl/art...ar-aanname
"‘De aanname’ is een roman over voetbal, maar meer dan alleen een voetbalroman. Het verhaal is zo geschreven dat het ook niet-voetballiefhebbers aanspreekt. Het spel is ondergeschikt aan de centrale vraag die Colin zichzelf het hele boek blijft stellen: “Waardoor ben ik wie ik ben?” Cor de Jong weet in zijn debuut precies de gevoelige snaar bij de lezer te raken waardoor die zich dezelfde vraag stelt." https://www.cleeft.nl/boe...or-de-jong
"De aanname is een makkelijk weglezende voetbalroman, die in het tweede gedeelte zijn ware aard toont: het is ook een boek over jezelf zijn en je leven bepalen." http://www.postscriptum.n...nname.html

Overhoor jezelf

De roman heeft twee delen die Eerste en Tweede Helft worden genoemd.
Bij welke profclub krijgt Colin zijn eerste contract?
De titel verwijst alleen maar naar het voetballen, nl. hoe je een bal aanneemt.
Bij wie berust het perspectief van de roman?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : Colin is een veel scorende spits.
Bewering II : Colin speelt ook voor Jong Schotland.
Bewering III: Jake is als een voetbalvader voor Colin.
Waardoor is Colin aantrekkelijk in een reclamespotje over voetbal?
Om welke reden(en) wordt Jake als scout ontslagen?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waaraan zal Jake Alderdice sterven?
In welk deel van Groot-Britannië is Colin geboren?
Welke motieven herken je in deze voetbalroman?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het thema van deze roman?
Bewering I : Jake heeft Colin gescout.
Bewering II : Jake heeft Colin strak en goed begeleid
Bewering III : Jake ontmoet aan het einde van zijn leven zijn ex-vrouw Zoë
Tegen wie speelt Winchester de FA-Cup Final?
Bewering I : Colin vindt Lily een erg mooi meisje.
Bewering II : Colin gaat het eerst van zijn leven met Lily naar bed.
Bewering III: Colin vindt Sylvia een aanstellerig en lelijk meisje.
De Tabloids als The Sun schrijven Colin na de Cupfinal finaal de grond in.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.678 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanname door Cor de Jong"

Ook geschreven door Cees