Algemene gegevens
3.1
De titel van het boek is De aanname. En de auteur van het boek is Cor de Jong. Cor de Jong is in 1978 geboren in Rotterdam. Hij is schrijver, leraar Nederlands en studiebegeleider bij de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Hij publiceerde al meerdere korte verhalen. De aanname is zijn debuutroman.
3.2
De uitgever van het boek is Lebowski. Lebowski is opgericht in 2007 door Oscar van Gelderen, jaarlijks geeft Lebowski zo’n 35 boeken uit. De aanname is in het jaar 2015 uitgegeven en het ISBN nummer is 978 90 488 2799 2
3.3
Het genre van het boek De aanname is een psychologische sportroman.
Hoofdpersonages
4.1
Colin Leadbeater is 17 jaar als het boek begint en aan het eind van het boek 19/20 jaar, een precieze leeftijd van de hoofdpersoon staat niet in het boek. Colin is een jongen uit Wales met een passie voor voetbal, waar hij ook heel erg goed in is.
Jake Alderdice is 71 jaar en een voetbalscout voor de club Winchester United. Jake heeft een alcoholverslaving en heeft altijd een platvink met whisky mee. In het verhaal word Jake ontslagen als scout en worden de alcoholproblemen steeds erger.
4.2
Het verhaal is geschreven in de personale vertelsituatie. Dit kun je zien omdat je het verhaal bekijkt door de ogen van de hoofdpersonages maar het verhaal wel in de hij-vorm is geschreven.
4.3
Colin is tenger en klein. Jake vergelijkt hem als speler een beetje met Gary Lineker of Dennis Bergkamp (p. 10). Ook is hij een eerlijke jongen die niet van geniepige acties houd. Hij houdt van fairplay en wordt in het verhaal ook het hoofd van fairplay in een reclamespotje. Als hij prof is wordt hij wel steeds meer beïnvloed door de mensen om hem heen.
Jake is een oude man met een grote liefde voor voetbal en zijn voetbalclub Winchester waar hij scout is. Jake scout in het verhaal Colin. Hij kijkt nooit naar de wedstrijd, maar naar de spelers. In het verhaal krijgt Jake een hartaanval en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar komt hij erachter dat hij niet heel lang meer te leven heeft. Daarom wil hij contact opnemen met zijn ex-vrouw die hij verwaarloosd heeft. Hij heeft daar heel erg spijt van.
5.1 en 5.2
Mark is de beste vriend van Colin in Monmouth, het dorp waar hij tot zijn verhuizing naar het internaat woont. Hij is groot en bonkig. Jake vergelijkt hem als voetballer met Wayne Rooney. Mark helpt in de garage van zijn vader. Later gaat hij daar ook werken, als hij klaar is met school.
Zoë is de ex-vrouw van Jake. Ze ontmoeten elkaar op een feest en Jake vind vooral haar sproeten erg mooi. Jake verlaat Zoë maar heeft daar jaren later veel spijt van. Aan het eind van het verhaal ontoeten Jake en Zoë elkaar weer en ontdekt Jake dat Zoë opnieuw getrouwd is en dat ze kinderen heeft.
Jessica is de vriendin van Mark en heeft Mark helemaal onder de duim. Als ze samen gaan wonen richt zij het hele huis in en heeft Mark nauwelijks iets te zeggen over de inrichting.
Ook heb je nog alle teamgenoten van Colin maar dat zijn er teveel om op te noemen.
Plaats en ruimte
6
Het verhaal speelt zich af in Groot-Brittannië. In Wales en het dorpje Monmouth, waar Colin vandaan komt en later in de voormalige hoofdstad van Engeland: Winchester. De plaatsen zijn belangrijk want Colin woont in het internaat in Winchester, waar hij voetbalt, en veel beleeft hij ook daar.
Tijd
7.1
Het verhaal speelt zich af in deze tijd omdat er in het verhaal gebruik word gemaakt van smartphones, facebook etc.
7.2
De vertelperiode van het verhaal is ongeveer tweeënhalf jaar dit weet ik omdat Colin want tweeënhalf seizoenen voetbalt ongeveer en voetbalseizoen lopen niet gelijk aan jaren maar duren wel even lang.
7.3
Het verhaal wordt chronologisch verteld omdat alles verteld wordt in de volgorde waarin het gebeurd is.
7.4
De schrijver maakt in het verhaal gebruik van flashbacks in de meeste flashbacks gaat het over het leven van Jake en zijn ex-vrouw, bijvoorbeeld het moment waarop hij haar ontmoet is een flashback in het verhaal, maar ook de tijd dat Zoë Jake helpt met verzorgen van hem wanneer hij een ernstige blessure heeft.
Thema en hoofdgedachten
8.1
Op de kaft staat dat het een roman is over ‘vriendschap, ambitie en de vraag in hoeverre je je leven in eigen hand hebt. Daarover gaat het boek ook: over de keuzes die je maakt.
8.2
De hoofdgedachte is: keuzes maak je vaak onbewust, zonder er over na te denken. Het leven is iets wat ons overkomt. Op bladzijde 214 zegt Colin tegen een journalist: “Je zou denken dat zo’n strafschop wezenlijk anders is dan een voorzet op maat waarbij je in een split second een keuze moet maken: aannemen, schieten, terugleggen, wat dan ook. Maar het is helemaal niet anders. Het is precies hetzelfde. […] Dat is de ellende met journalisten. Het is jouw beroep om vragen te stellen en antwoorden te vinden, terwijl het mijn werk is om geen vragen te stellen, geen antwoorden te geven, maar te dóén.” De journalist zegt: “Maar… iedereen stelt zichzelf toch vragen? Als je geen vragen stelt dan blijf je onwetend. Dan leef je in veronderstellingen.” Dat is precies wat Colin doet en wat volgens hem iedereen doet. Hetzelfde zie je bij Jake. Die ontdekt dat hij zijn vrouw nooit ten huwelijk heeft gevraagd: “Het enige in mijn verdomde leven waar ik geen spijt van heb en het is niet eens echt gebeurd! Het is me gewoon overkomen.”
8.3
Het ene probleem is dat Colin bij een profclub terechtkomt en zich niet afvraagt of hij het echt wil. Het is iets wat hem overkomt: “Door dit ene telefoontje was het ineens alsof hij uit een pashokje stapte en zichzelf in onbekende, fonkelnieuwe kleren in de spiegel zag. Ze stonden hem.” (p. 36)
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden