Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Eetstoornissen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1651 woorden
  • 27 januari 2002
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Voeding

De meeste mensen eten drie keer per dag. Dat is vaak een gewoonte geworden. Uit alles wat je eet en drinkt haalt het lichaam voedingsstoffen uit die het nodig heeft. Die voedingsstoffen komen in je bloed en via het bloed komt het overal in je lichaam. Die voedingsstoffen hebben verschillende functies: Het leveren van energie, om te bewegen en voor de goeie temperatuur. (koolhydraten) Als bouwstoffen, om te groeien en om dode cellen te vervangen. (eiwitten) Goede weerstand, tegen ziekte verwekkers. (vitaminen) Als je honger hebt gaat je maag knorren dat is een prikkel voor als je maag leeg is of als je bloedsuikergehalte te laag is. Als je honger hebt ga je eten zodat je niet meer een leeg gevoel hebt. Maar soms eten mensen zonder dat ze honger hebben of ze eten helemaal niet ook al hebben ze wel honger. Als ze dat vaak doen krijgen ze een eetstoornis. Maar daar vertel ik later wel wat meer over. Het gebeurt vaak bij een bepaald gevoel. Als ze zich bijvoorbeeld droevig of eenzaam voelen of ze gaan juist eten uit verveling. Een gezonde voeding is een voeding waarin de juiste hoeveelheden van alle voedingsstoffen zitten. Een teveel of te weinig aan voedingsstoffen is slecht voor de gezondheid. Bij tekort spreken we van ondervoeding. Ondervoeding heb je als je te weinig energie, eiwitten of vitaminen hebt gehad. Je wordt dan erg vut loos. Bij een teveel aan voedingsstoffen spreken we van overvoeding. Er kan dan overgewicht ontstaan doordat er te weinig voedsel wordt verbruikt. De overblijvende voedingsstoffen worden opgeslagen in de vorm van vet en daar word je dus dik van.

Eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis eten slecht. De ene eet juist te veel waardoor dikheid ontstaat en de andere is juist heel dun omdat diegene te weinig eet. Eetstoornissen krijgen mensen vaak door eenzaamheid, stress en doordat ze ontevreden zijn met hun eigen lichaam. Er zijn drie soorten eetstoornissen: anorexia, boulimia en vreetbui stoornis. Ook kun je van eetstoornis spreken als men overgewicht heeft.

Anorexia Mensen met anorexia eten heel weinig, omdat ze bang zijn om dik te worden. De patiënten hebben vaak een verstoord beeld van hun eigenlichaam, ze vinden zichzelf vaak te dik terwijl ze broodmager zijn. Anorexia patiënten hebben zichzelf gedwongen om het hongerige gevoel te negeren. Ze willen zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgen. Ze slaan regelmatig hun maaltijden over. Ze zijn er aan verslaafd en gaan er mee door om nog meer gewicht te verliezen sporten ze ook nog ontzettend veel, dat kan wel zo’n 2 uren per dag zijn. Het belangrijkste is dat ze leren accepteren dat ze ziek zijn, dat willen ze vaak niet geloven. Door therapie worden ze geholpen om een ander beeld van zichzelf te krijgen. En ze worden doormiddel van een diëtiste geholpen om een regelmatig te gaan eten.

Boulimia Mensen met boulimia eten in hele korte tijd heel veel en ermee doorgaan ook al hebben ze geen honger meer. Ze eten dan vooral vette dingen. Na de vreetbui hebben ze er vaak spijt van en gaan alles weer uitbraken. Boulimia patiënten hebben vaak een normaal gewicht maar toch zien ze het zelf wel als te hoog. Ze leren zich niet zo veel zorgen te maken over hun gewicht en lichaamsvorm. En de diëtiste help ze om een normaal en gezond eetpatroon er in te krijgen. Anorexia en boulimia zij ernstige ziekten waar je vaak erge klachten aan kan overhouden en soms wel aan dood kunt gaan. Vooral meisjes in de leeftijd van 11 tot 17 jaar hebben er last van maar het komt ook wel voor bij andere leeftijden en ook wel voor bij mannen, maar dat komt veel minder vaak voor.

Vreetbui stoornissen Mensen met een eetstoornis eten enorme hoeveelheden voedsel ook al hebben ze geen honger. Maar proberen het nooit uit te braken zoals boulimia patiënten dat wel doen. Als ze zich te dik vinden gaan ze extreem veel lijnen maar vaak houden ze dat niet vol en krijgen het oude eetpatroon weer terug.

Overgewicht Mensen met overgewicht krijgen veel meer voedingsstoffen binnen dan dat hun eigen lichaam nodig heeft. Al die overige voedingsstoffen worden opgeslagen in de vorm van vet. De meeste mensen met overgewicht krijgen last van hun hart, rug of krijgen andere lichamelijke klachten. De meeste mensen gaan naar de dokter met al die klachten en horen van de dokter dat ze te dik zijn. Ze krijgen dan van de dokter een speciaal vermageringsdieet om af te vallen. Helemaal dun worden ze nooit meer.

Slankheidideaal

Er worden veel anorexia en boulimia patiënten ‘gemaakt’ door de media. Vaak worden er op t.v en in tijdschriften slanke vrouwen gebruikt. Daardoor denken veel meisjes dat ze er ook zo mooi uit moeten zien. En er worden ook veel dikke mensen ‘gemaakt’ door al het eten wat wordt geproduceerd. Hoe lekkerder het er uitziet hoe meer men het koopt. En er zijn ook ontzettend veel soorten van al die slechte dingen. Kijk maar eens in de supermarkt schappen bij de verschillende soorten chips, snoep, koekjes enz. er zit voor iedereen wel wat bij. Ook de slankheids middelen zijn duurder dan de gewone dingen. Neem maar een even groot stuk 20+ kaas en gewone kaas, de gewone kaas is stukken goedkoper. Vroeger was het slankheidideaal ook al erg zichtbaar. Vrouwen droegen jurken met een smalle taille en met een hele wijde hoepeljurk eronder. Dat zie je nu nog vaak terug in de kleding. De kleding wordt gemaakt in een aantal maten en als je te dik bent kun je het dus niet aan.

Diëten

Veel mensen gaan op dieet om dat ze denken dat ze te dik zijn. Sommige mensen lukt het om gewicht te verliezen. Maar als ze dan weer normaal gaan eten krijgen ze vaak het gewicht dat ze waren verloren er weer gauw bij en vaak is het juist meer. Veel mensen proberen zich aan een streng dieet te houden, zoals het brood dieet: je mag maar een soort brood, hel veel water drinken en niet snoepen. Ook heb je het ziekenhuisdieet; veel soep eten waar veel groenten inzitten. Een ook bekend is het punten dieet: daarbij hoort een lijst waar dingen opstaan wat je kunt eten en bij alles staan een aantal punten je mag dan niet meer dan 40 punten per dag binnen krijgen. Deze noemen we vermageringsdieten. Het is vaak te zwaar om het dieet op lange duur te doen dus stoppen mensen er al weer snel mee. Dit dieet gaat vaak samen met veel sporten. Die diëten helpen niet super goed. De beste manier om te slanken is om altijd gezond te eten. Er zijn ook mensen die om medische reden een dieet moeten volgen. Zo’n dieet wordt samengesteld door een diëtiste. Een medisch dieet verschilt per persoon en per ziekte. Er bestaan veel verschillende diëten die je kunt vedelen over drie groepen:  Voedingsstofverrijkte of –beperkte diëten: in dit dieet staan voedingen waarin een of meer voedingsstoffen in bepaalde hoeveelheid zitten. Bv: natrium beperkt dieet mag je dus niet te veel natrium eten en vezelverrijkt dieet veel vezels eten  Voedingsstof vrije diëten: in dit dieet zij sommige voedingsstoffen weg gelaten die de patiënt niet mag hebben. Bv: glutenvrijdieet  Consistentiediëten: dit zijn voedingen die gemaakt zijn voor mensen die het eten slecht kunnen verteren. Vaak zijn het ouderen. Bv: vloeibaar of een gemalen dieet. Mensen met diabetes hebben een streng dieet. Ze mogen maar een kleine hoeveelheid koolhydraten eten. Mensen met een hoog cholesterolgehalte moeten zo beperkt mogelijk verzadigd vet eten. (Zoals, volle melk vet vlees enz. )De mensen waar de nieren niet zo goed werken krijgen ook een speciaal dieet. Vaak zijn dat eiwit-, natrium- of vochtbeperkte diëten. Zo heb je bij heel veel ziekten een speciaal dieet.

Voorwoord

Ik doe mijn mondeling over eetstoornissen om een aantal redenen. Je hoort de laatste tijd heel vaak dat meiden van mijn leeftijd zich te dik vinden, en gaan dan lijnen. Zelf denk ik ook wel eens dat ik een dikke kont heb, ik weet wel dat het wel mee valt maar toch probeer ik er dan wat aan te doen en probeer dan niet te snoepen en veel vette dingen te eten. Mijn zus en moeder zeggen ook vaak dat ze te dik zijn. Het is gewoon heel dicht bij, al die gevolgen die kunnen komen. Nog een reden is dat mijn vader laatst een dieet kreeg omdat hij een te hoog cholesterolgehalte had. De laatste reden is dat ik laatst nagedacht had om diëtiste te worden.

Ik heb mijn verslag in vier deelonderwerpen verdeeld. Diëten, voedsel, eetstoornissen en slankheidideaal. In voeding vertel ik wat over een goede en slechte voeding. In eetstoornissen ga ik het hebben over drie verschillende eetstoornissen. In diëten vertel ik hoe je aan een dieet komt en wat voor diëten er allemaal bestaan. En bij het slankheidideaal vertel ik waarom veel mensen gaan lijnen.

Ik heb zelf een klein beetje ervaring met lijnen. Maar niet extreem erg zodat je er erge gevolgen aan over houdt. Ik ga niet een echt dieet houden meer iets van dat ik gewoon drie keer per dag goed eet en voor de rest niks meer. Dat is verder niet schadelijk.

Nawoord

Ik heb er een hoop aan gehad. Ik weet nu wat een te hoog cholesterolgehalte eigenlijk betekende. En ik weet dat je ontzettend moet oppassen met wat je wel en niet eet. Er zitten hele erge gevolgen aan vast. In dal die verhalen zitten dingen die ik ook wel heb meegemaakt. Het eenzame gevoel waardoor je meer gaat eten. En juist het gevoel dat je te dik bent en dat je het liefst nooit meer iets wilt eten. Maar gelukkig heb ik het nooit echt zo erg meegemaakt zodat ik er enge gevolgen aan overhield. En dat zou ik ook nooit doen.

REACTIES

W.

W.

lauw werkstuk hoor. scheelde me weer wat tijd. ga zo door,heb ik meer tijd voor leukere dingen!! thnx he..

groetjes melissa

21 jaar geleden

B.

B.

super man! bedankt!

19 jaar geleden

J.

J.

Wauw, jou werkstuk .... geweldig.
Zeker heb je een mooi cijfer gekregen :O xxxxxxxxx

11 jaar geleden

K.

K.

wauw goed werkstuk

11 jaar geleden

I.

I.

bedankt voor dit geniaal werkstuk

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.