Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 3e klas vwo | 794 woorden
  • 17 juni 2005
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
137 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zwevend door het heelal in een gouden ei…een droom of een nachtmerrie?

“Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar zouden botsen zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen.”
Het gouden ei van Tim Krabbé moet zeker één van de indrukwekkendste boeken zijn die ik ooit heb gelezen. Het is werkelijk een bijzonder boek met een merkwaardig thrillerverhaal dat goed doordacht is. De schrijver weet heel goed de aandacht van de lezers vast te houden.

Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Zijn debuut als schrijver maakte hij in 1967 met het boek De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Het boek Het gouden ei is uitgegeven door Uitgeverij Bert Bakker en dateert uit het jaar 1984. Het boek werd verfilmd als de film “Spoorloos” in 1988 in Nederland en won toen de Gouden Kalf als het beste Nederlands film. Vervolgens werd er een Amerikaanse remake van gemaakt onder de titel “The Vanishing” in het jaar 1993. Het boek is ook in meerdere talen vertaald. Het genre van het boek is avonturenroman en de literaire stroming is moderne Nederlandse literatuur.
Het boek Het gouden ei gaat over Saskia en Rex. Ze zijn op weg naar hun vakantiebestemming, totdat er een indringer in hun tot toen gelukkige wereld binnendringt: Raymond Lemorne. Dan verandert alles voor beiden. Saskia wordt ontvoerd bij de tankstation, nadat ze drinken ging halen. Als Rex merkt dat ze niet meer terugkomt naar de auto gaat hij de winkel bij de TOTAL-station binnen. Daar vraagt hij iedereen of ze Saskia gezien hebben. Nergens is ze te vinden, zelfs dagen later niet, als de politie al erbij gehaald is. Er worden geen aanwijzingen en ook geen sporen van de ontvoering gevonden.
Jarenlater worstelt Rex nog steeds met de gedachte wat er met Saskia gebeurd is. Hij besluit om de zoektocht naar aanwijzingen over wat er toen gebeurd is weer te openen. Er wordt op zijn zoekactie gereageerd door Lemorne zelf. Lemorne is voorbereid hem te vertellen wat er toen met Saskia is gebeurd, alleen Lemorne vindt maar één manier waarop hij dat kan doen. Rex hetzelfde laten ondergaan! Rex stemt daarmee in…
“Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend dat hij niet kòn komen… ”
Nu is er nog één vraag: Waarom Lemorne het heeft gedaan…
Het gouden ei is een zeer spannend boek dat je letterlijk op het puntje van je stoel houdt totdat je het helemaal hebt uitgelezen.
Wat het verhaal ook zo bijzonder maakt is dat de misdaad in dit boek goed beschreven wordt. De schrijver probeert je soms ook op de verkeerde spoor te zetten, maar uiteindelijk kom je er moeiteloos uit . Er wordt ook goed beschreven wat voor een impact de ontvoering op de geliefde van het slachtoffer heeft. Je leeft dan ook erg met hem mee.
“Saskia overkwam dit moment iets gruwelijks. Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde – de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei…”
Alles is er eigenlijk in dit boek realistisch. Vooral als je kijkt naar de geschiedenis van de laatste jaren. Er zijn al vele soorten van ontvoeringen door psychisch gestoorde mensen gepleegd. Echter laat dit boek het verhaal van twee kanten zien, die van Rex en die van Lemorne.
Het voorbereiden van zo’n misdaad maakt het juist nog interessanter om het te lezen. Alleen het enige waar ik een beetje voor vrees is dat dit boek aan kinderen of ook aan volwassenen een idee kan geven over een misdaad plegen, maar als we zo zouden beginnen zou er bijna geen boek meer overblijven om te lezen.

Jammer genoeg word er geen echte boodschap uit dit boek meegekregen, maar dat is vaker zo bij thrillers.
In het begin is het wel een beetje puzzelen wanneer en waar het volgende hoofdstuk zich afspeelt. Gelukkig begin je het al gauw weer te begrijpen. Het gepuzzel wordt wel gecompenseerd door het redelijk makkelijke taalgebruik.
Kortom “Het gouden ei” is je leestijd waard! Elke aspect aan het boek klopt, alles is tot in nauwkeurigheid doordacht. Bovendien is het een uiterst interessant boek, dat wel makkelijk te lezen is en dat je door de spanning, die je blijft vasthouden tot het laatste woord, al gauw uit hebt.
“ ‘Maar zou ik nu ook in staat zijn een misdaad te plegen?’
Hij stelde zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen…”

Tim Krabbé: Het gouden ei
Bert Bakker; 98 pagina’s
ISBN 90 351 07454 3

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"