ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

1.1 de schijver

 De schijver van de roman ‘Terug naar de kust’ is Saskia Noort en het boek is voor het eerst in 2003

1.2 de regiseur

De regiseur van de boekverfilming is: Will Koopman en de film verscheen in 2009

1.3 sammenvatting

Maria is ongeveer 35 jaar en wordt zwanger van haar 3 de kind. Het kind is van Geert. Geert drinkt veel en kan niet goed zorgen voor Maria en de kinderen. Daarom besluit Maria het kind weg te laten halen. Na haar abortus krijgt ze dreigbrieven met verschrikkelijke plaatjes en een keer een dode rat in de brievenbus.

Maria gaat naar de politie om aangiften te doen. Ze wordt niet erg serieus genomen, maar de politie raadt wel aan om bij een zus te gaan logeren. Maar ook bij haar zus blijven de dreigbrieven komen, weer stapt ze naar de politie, en wordt weer niet serieus genomen.  Er waren verschillende verdachten: Geert de ex van Maria, Martin de man van Ans die geld problemen heeft en zegt dat hij in Spanje is. En is overigens ook nog de boekhouder van Maria was. Ondertussen raakt Maria bevriend met Harry een oude vriend van Martin.

Maria zoekt samen met Harry naar aanwijzingen en breekt in in het kantoor van Martin.

En vinden daar foto’s die Maria eerder had gekregen samen met de dreigbrieven. Maar Ans betrapt Maria en Harry en slaat ze beide bewusteloos. Ans kan zelf geen kinderen krijgen en draait helemaal door als ze hoort dat Maria het kind weg laat halen. Ans neemt Maria mee naar het strand om haar te vermoorden. Maar Maria weet Ans te overmachtige en Ans onder schot te houden. Toen kwam Victor langs de vriend en collega van Ans. Maria vertelde het verhaal aan victor en hij waarschuwde de politie.

1.4 Recensie

Maria Vos is moeder van twee kinderen en heeft een relatie met de onstuimige Geert, met wie ze samen in een band speelt. De relatie tussen de twee staat echter sterk onder spanning en als Maria ontdekt dat ze zwanger is, besluit ze het kind weg te laten halen. Kort daarna ontvangt ze een aantal bizarre anonieme berichten, waarin ze voor moordenaar wordt uitgemaakt en wordt bedreigd met de dood. De politie adviseert haar de stad te verlaten, terwijl zij de zaak onderzoeken. Maria vertrekt daarop naar haar oudere zus Ans, die een villa aan zee bezit. Ook daar vindt ze echter geen rust; ze wordt geconfronteerd met traumatische jeugdherinneringen en haar geestelijke gezondheid lijkt steeds verder af te takelen. Als dan ook nog blijkt dat haar belager kennis heeft genomen van haar nieuwe verblijfplaats is Maria de wanhoop

nabij en kan ze geen kant meer op.

Koopman heeft voor haar speelfilmdebuut een aanzienlijke cast ‘meegekregen’. Uiteraard is daar Linda de Mol, geliefd bij heel Nederland en een begaafd actrice. Daarnaast wist ze de altijd geweldige Huub Stapel te strikken voor een relatief kleine rol en heeft ze door goede contacten één van de meest populaire Belgische acteurs, Koen de Bouw (De Zaak Alzheimer, Loft), aangetrokken. En dan zijn daar nog Daan Schuurmans, Ariane Schluter en Pierrre Bokma. Met een dergelijke sterrencast kan er op acteergebied weinig fout gaan zou je zeggen. Toch weet Koopman vrijwel geen enkele genoemde topacteur tot volle bloei te laten komen. Zo acteert Linda de Mol beneden haar niveau als de zeurderige, weinig kleurrijke Maria en krijgt Huub Stapel te weinig en te slechte stukken dialoog om enige impact te maken. En hoewel Daan Schuurmans allerminst onaardig acteert, komt de relatie tussen hem en De Mol geforceerd en

ongeloofwaardig over.

Dan het plot; gebrek aan spanning, te lange oninteressante segmenten en een climax die er al mijlenver aan zat te komen, maken een einde aan een zo veelbelovende film. De gebeurtenissen mogen dan op zichzelf prima werken, het samenspel doet dat echter niet. De opbouw weet je als kijker niet bij de strot te grijpen, het is gewoonweg niet boeiend genoeg. Zelf heb ik het boek niet gelezen, maar ik kan me niet voorstellen dat deze van dezelfde kwaliteit is. Neem nu de dreigbrieven; ze zijn stuk voor stuk vreemd en worden steeds macaberder. [2]Het enige dat aangeeft dat er iets dreigt en dat de situatie steeds gevaarlijker wordt, is het getergde gezicht van Linda de Mol. Stijlmiddelen op het gebied van montage en cinematografie hadden het geheel nog wat kleur kunnen geven, maar niets van

dit alles is aanwezig, wat de film erg mat en pover maakt.

Is dit de film die lezers van het boek tevreden zal stellen? Dat is de hamvraag in een recensie als deze. Hoewel ik, zoals gezegd, het boek niet gelezen heb, durf ik de vraag volmondig met ‘nee’ te beantwoorden. Waar ik over het boek hoor en lees dat het erg spannend is en vol staat met intrigerende personages, slaat de film op bijna alle vlakken de plank mis. [3]Terug Naar de Kust is een weinig boeiend, oppervlakkig werk geworden, dat weinig mensen zal behagen. Saskia Noort zei in een interview dat het verkopen van de filmrechten voor haar boek hetzelfde leek als het voor het eerst achterlaten van je kind bij een oppas. Misschien had Noort haar oppas beter moeten screenen, want deze heeft haar baby laten vallen, het verkeerde eten gegeven en een flinke verkoudheid bezorgd.[4]

2.1 Belangrijkste personages

De belangrijkste personages zijn

  • Maria die gespeeld wordt door Linda de Mol
  • Geert die gespeeld wordt door Daan Schuurmans
  • Ans die gespeeld wordt door Ariane Schulter
  • Harry die gespeeld wordt door Koen de Bouw
  • Rechercheur van Wijk die gespeeld wordt door Pierre Bokma
  • Viktor die gespeeld word door Huub Stapel

2.2 Karakters

De belangrijkste karakters zijn Maria en Ans.

Maria is heel zeker van haar zelf en weet dat ze niet gek is. Ze heeft een duidelijke mening en die drukt ze door. Zo ook bij de abortus van haar kindje

Ans is heel jaloers op Maria omdat Ans geen kinderen kan krijgen. En Ans is heel slim, want ze heeft het hele plan zo uitgedacht dat het leek of Geert achter alle dreigbrieven had gemaakt.

Een type uit de film is rechercheur van Wijk.

rechercheur van Wijk is heel eigenwijs en wil geen onderzoek opstarten om er achter te komen wie de brieven heeft gemaakt.

2.3 Hoofdpersonage

Maria komt voor de keuze te staan om arbortus te plegen. Omdat ze al 2 kinderen heeft en niet meer van geert, waarvan het kind is houdt. Ik vind het wel begrijpelijk dat ze abortus pleegt want ze heeft al 2 kinderen en ze hebben geen vader die voor hun kan zorgen. Ik had denk ik het zelfde gedaan want als je echt zo leven hebt is het heel moeilijk om ook nog voor dat derde kind te zorgen.

2.4 Personage die mij het meest aansprak

De personage die mij het meest aansprak: Maria omdat zij het heel zwaar had in de film.

Ze werd gek gemaakt door haar zus die zelf gek is. En omdat ze in de scheiding ligt met Geert.

Hoofdstuk 3 Filmtechniek

3.1 Geluid

Het geluid speelt een aparte functie in het verhaal. want het maakt het nog spannender op de momenten dat het al spannend is.

3.2 Begin.

Deze film begint met het einde van de gebeurtenissen. Want in het begin zie je Maria met twee bewakers lopen door een gang. Wat lijkt op een gevangenis. Maar aan het einde blijkt het een tbs inrichting te zijn waar Maria Ans opzoekt.

3.3 Montage

Er is zeer zeker sprake van montage. Er zijn veel flashbacks om het spannend te maken. Duidelijkheid te brengen maar ook weer verwarring.

3.4 Locatie

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en in Zeeland. Voor het grootste deel in Zeeland bij het huisje van Ans. Het huis van Ans staat in een spannende omgeving, vanwege de zand duinen, waaiende helmgras en het harde geluid van de wilde golven van de Noordzee.

3.5 Thema

Het thema van de film is een bedreiging die moet worden opgelost.

3.5.2  Motieven

Maria wordt bedreigt en gaat naar de politie toe omdat ze wil weten waarom ze bedreigd wordt.

En ze vlucht voor de dreig brieven omdat ze er niet meer aan wil denken.

3.6 Motieven

 in het verhaal komen verschillende motieven voor bijvoorbeeld: dat Ans geen kinderen kan krijgen. en helemaal doordraait als ze hoort dat Maria een kind weg laat halen.

De dood van de moeder van Maria en Ans. Want Ans schreef brieven naar haar zelf en ze dacht dat hun moeder die geschreven had. In de brieven stond dat de moeder Maria nooit als kind wou hebben.

3.7 Slot

Het verhaal heeft een open einde. Op het laatst zie je Maria praten met Ans. Ans zegt dat ze Maria nooit meer wou zien. Maar later als het gesprek afgelopen is, en ze beiden een andere kant op lopen. Dat Maria zich opeens omdraait en naar Ans toe rent.

Hoofdstuk 4 Inhoud van de film

4.1

Maria kan in haar eentje niet zorgen voor 3 kinderen. En ze wil niet nog een kind van iemand waar ze mee in scheiding ligt.

4.2

A: In het begin als ze het net vertelt ongeloof waardig en ze denken dat het een misselijke grap is van kwajongens.

B:  Later als haar huis is afgebrand al iets serieuzer maar ze vinden het nog steeds niet echt nodig om verder onderzoek te doen.

4.3

De moeder van Maria en Ans pleegde de zelfmoord. De moeder was gek en kon niet meer normaal functioneren, uit eindelijk heeft ze zichzelf vergast in de oven.

4.4

Tijdens deze scene wordt Maria opgehaald om door Victor naar een inrichting te worden gebracht. Victor en Ans staan beneden te wachten omdat Maria haar spullen ging pakken. Maar Maria probeert te ontsnappen en springt van het balkon en vlucht.

4.5

Verdachten zijn:

Geert de ex van Maria,

De beste vriendin van Maria,

De Fan van haar band die haar uitnodigde om uit eten te gaan,

Martin de man van Ans,

Ans de zus van Maria en die het ook echt gedaan heeft.

4.6

 Ik vond de film spannend door de donkere omgeving, en de onverwachte beelden.

Ik vond de film boeiend want de bedreigingen zijn heel ernstig.

En ik vond de film  onverwacht want ik had niet gedacht dat Ans overal achter zat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

1/10,
sammenvatting?
Je bedoelt zeker samenvatting.
noob lol...

5 jaar geleden

I.

I.

Bij de recensie zei je allemaal slechte dingen over de film. Op het eind (4.6) was het opeens boeiend en spannend. Ligt het aan mij of klopt er hier iets niet?

5 jaar geleden

T.

T.

niet prima

2 jaar geleden

P.

P.

oof

2 jaar geleden