1.      Algemene gegevens

Schrijfster: Saskia Noort

Jaar van uitgave boek: 2003

Regisseuse: Will Koopman, ze heeft onder andere ook de tv serie ‘Gooische vrouwen’ geregisseerd.

Jaar van verschijning film: 2009

Belangrijkste personages: Maria vos - Linda de mol

Ans vos - Ariane Schluter

2.      De rol van de kijker
Je wordt heel erg wantrouwend van de film, je gelooft geen enkel personage meer en zoekt iets achter elke gebeurtenis. Ik leefde me heel goed in in de hoofdpersoon Maria waardoor ik me elke keer ellendig voelde als er weer iets met haar gebeurde. Het is frustrerend dat haar omgeving niet in haar gelooft en jij als kijker daarom ook aan haar gaat twijfelen.

3.      Genre

Deze film is een thriller, dat is te zien aan de gebeurtenissen die er plaats vinden en spanning die het met zich meedraagt. Vooral doordat je niet weet wie de stalker is wordt het extra spannend omdat je veel momenten verwacht dat er iets gaat gebeuren en er dan toch iets gebeurd op het moment dat je het niet verwacht. 

abortus op verschillende manieren wordt bedreigt. De politie neemt haar niet serieus en denkt dat Maria beter een paar weken naar haar zus Ans kan gaan, dit doet ze dan ook. De man van haar zus, Martin is op een congres zoals haar zus als eerst beweerd. Later hersteld ze zich en zegt ze dat haar man overstuur is vertrokken naar Spanje.  Het gaat best weer goed met Maria en ze ontmoet ook een nieuwe man, harry. Maar na een tijdje wordt ze gebeld door een rechercheur en verstelt hij haar dat haar huis is afgebrand. De brand is ontstaan doordat de keukenlampjes nog aanstonden. Eerst weet ze zeker dat dit het werk is van haar stalker maar na een tijdje begint ze te twijfelen aan zich zelf en denkt ze dat ze misschien dezelfde ziekte als haar moeder heeft, die helemaal was doorgedraaid en dacht dat haar eigen man haar wou vermoorden. Als ze de volgende ochtend wakker wordt met allemaal wonden op haar gezicht verteld haar zus dat Maria dit bij zichzelf heeft gedaan, maar Maria geloofd dit niet en denkt dat Martin, de man van haar zus Ans haar stalker is. Als ze er later achter komt dat hij financiële problemen heeft wordt dit gevoel alleen maar

sterker. Als Maria dood is krijgt Ans namelijk al haar geld en dat zou Martin goed uitkomen. Na nog een gesprek met de rechercheur wordt ze steeds onzekerder over zichzelf omdat hij denkt dat het een ‘schreeuw om aandacht’ is. Haar zus gelooft haar ook nog steeds niet en denkt dat Maria dezelfde ziekte als hun moeder heeft, en wil haar laten opnemen. Maria wil dit niet en ze vlucht weg. Ze vertrouwd het echt niet meer en gaat daarom een kijkje nemen in het kantoor van Martin met Harry en ziet daar precies de dreigfoto’s die naar haar zijn gestuurd. Ze loopt naar buiten en wordt op haar hoofd geslagen. Als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en staat haar zus boven haar, al die tijd was haar eigen zus haar stalker. Ze was boos op Maria omdat zij altijd alle aandacht krijgt, en Ans heel graag een kind wil maar het niet kon krijgen terwijl Maria haar kind laat weghalen. Ze krijgen ruzie en Ans probeert Maria re vermoorden maar worden de rollen omgedraaid en staat Maria met het geweer in haar handen voor Ans. Net op dat moment komt de psychiater Victor binnen. Hij gelooft Maria en belt de politie, Ans wordt opgepakt en ze vinden even later ook het lijk van haar man Martin in de tuin. Ans wordt opgenomen, en als laatst zie je dat Maria haar bezoekt.

5.   Verhaal

Linda de Mol kwam het meest overtuigend over op mij, ik kon me goed ik haar inleven en leefde echt mee met haar wanhoop. Door de dingen die ze heeft meegemaakt krijg je in de loop van het verhaal veel begrip voor haar. Het wordt heel frustrerend dat niemand haar gelooft. Het minst overtuigend vond ik Huub Stapel die Victor de psychiater speelt, ik vond hem niet zo goed spelen en snapte zijn rol niet echt in het verhaal.  Het zou leuker zijn als hij wat vaker voorkwam in het verhaal of gewoon helemaal niet.

6.    camera

Het cameragebruik is op de spannende stukjes heel erg druk bv. Op het moment dat Maria wegvlucht als Ans en Victor haar willen laten opnemen. Op andere momenten is het cameragebruik meestal rustig en langzaam. Er is één moment waarbij ze in kikkerpositie filmen dat is het fragment dat Maria op het bed zit in de oude kamer haar moeder en haar zus haar naar binnen loopt.

7.   geluid

Het geluid is heel belangrijk in de film, hierdoor wordt het verhaal alleen maar spannender. Door spannende geluidseffecten kan je bijna je ogen niet meer van het scherm afhouden. Als je onder een spannend stukje hele vrolijke muziek zou zetten zou het totaal niet meer spannend zijn.

8.    begin

a. de film begint bij het einde van de gebeurtenissen
b. In het begin zie je een vrouw heel zenuwachtig een kliniek binnenlopen samen met een burgerleider ze gaat in een kamertje op iets zitten wachten, aan het eind van het verhaal kom je erachter dat ze op haar zus aan het wachten is die in die kliniek zit.

9.    karakters

a. Maria Vos, Ans vos
b. Maria Vos: Ze is heel wantrouwend door alle bedreiging, vertrouwd mensen niet snel en dat is ook begrijpelijk.  Ze is ook wel erg onzeker denk ik omdat ze veel aan zichzelf twijfelt in de film en het  gevoel heeft dat ze geen goede moeder is voor haar kinderen.  Dit komt denk ik ook door haar eigen ervaringen met haar moeder. Ze is ook heel erg eigenwijs omdat ze alles op haar eigen manier wilt doen en zelfstandig.

Ans vos: Je weet veel over Ans maar eigenlijk weet je niet echt wie ze, pas aan het eind van het verhaal komt haar echte persoonlijkheid naar voren. Ze kan eg goed met kinderen omgaan maar kan er zelf geen krijgen, dit frustreert haar heel erg. Het is geen sympathieke vrouw ook al lijkt dat wel zo in het begin van het verhaal. Ze is heel onbetrouwbaar dat merk je doordat ze Maria laat denken dat ze gek is geworden terwijl ze zelf de stalker is.

10.    tijd

a. 120 minuten
b. het verhaal speelt zich in ongeveer een half jaar af. Het wordt niet echt duidelijk in de film verteld over tijden en datums, maar dit kan je wel afleiden uit de gebeurtenissen die er allemaal gebeuren
c. Het verhaal wordt niet in een chronologische volgorde verteld want er zijn steeds terugblikken naar het verleden met hun moeder. De rest van het verhaal wordt wel gewoon in een logische volgorde verteld.

11.    art direction

De locatie van het huis maakt het extra spannend omdat het een alleenstaand huis in de duinen is waar bijna niemand komt. Dat sluit dus wel aan bij het verhaal, zo houden ze de spanning erin. De locatie is ook belangrijk door de titel. De make-up is ook heel belangrijk want daarmee kan je iemand er heel moe en ziek mee uit laten zien. Ook voor de wonden van Maria is denk ik make-up gebruikt.

12.   Montage

Er is sprake van flashbacks soms gaan ze in het verhaal terug naar vroeger naar de situatie met de moeder van Maria en Ans die een ziekte had waardoor ze helemaal gek was geworden dat is heel belangrijk voor het verhaal omdat iedereen denkt dat Maria diezelfde ziekte heeft. Ook snap je door die flashbacks het karakter van de twee zussen beter omdat zulke gebeurtenissen je karakter vormen.

13.   locatie

Het verhaal speelt zich af in Nederland. De exacte plaatsen zijn Bergen en Amsterdam, beide liggen in Noord-Holland. Je merkt ook al aan de titel dat het zich afspeelt vlak bij de kust.

14.   thema

a,b. Ik denk dat het thema voornamelijk ‘angst’ is. Maria is namelijk erg bang, eerst voor wie haar bedreigt, later voor alle mensen om haar heen en op het eind van het boek zelfs voor zichzelf. Ze wordt gek gemaakt door haar stalker en weet niet meer wat ze moet. Ze is bang en denkt dat ze niet goed voor haar kinderen kan zorgen.

Een ander belangrijk thema is denk ik wraak, want Ans wil zo graag wraak op haar zus dat ze daar alles voor overheeft. Ze wil haar eigen zus zelf vermoorden, doordat ze zo boos op haar is. vanwege de redenen die ik al eerder in het verslag vermeld heb.

15.   motieven

Iets wat vaker in de film voorkomt zijn natuurlijk de bedreigingen en de abortus.

16.   slot

De film heeft een gesloten einde, op alle vragen worden antwoord gegeven.

Het einde wordt vorm gegeven met Maria die Ans opzoekt in de inrichting.

17.   internet

De Pers

Aan Linda de moeilijke taak om de kijker te laten twijfelen aan haar geestelijke gezondheid. Met overtuigend spel slaagt ze daar uitstekend in. Het resulteert in een zenuw aanjagende thriller die geen kijker onberoerd laat.

Ik vind dit een goede recensie omdat het precies de manier is hoe ik naar de film kijk.

Je kan niet stopen met kijken en hebt je ogen constant op het scherm gericht.

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.