Terug naar de kust


Terug naar de kust is een spannende thriller die gaat over een vrouw die wordt gestalkt. Het verhaal begint bij Maria Vos, een moeder van twee kinderen, Merel en Wolf, ze woont in Amsterdam.
Maria verdient haar geld met zingen, samen met haar vriend Geert zit ze in een band en treedt ze regelmatig op.
De vader van haar kinderen (waarvan ze is gescheiden) woont in Amerika en spreekt ze niet.
Geert is niet de ideale man, na optredens drinkt hij flink wat alcohol,


waardoor hij zichzelf soms verliest en vreemd gaat. Na de zoveelste keer is Maria er helemaal klaar mee en spreekt hem aan op z’n gedrag, dit accepteert hij niet en slaat Maria in haar gezicht. Hierdoor is Maria bang voor hem geworden, ze zet hem de volgende dag de deur uit. Geert is hier niet blij mee maar hij krijgt nog een teleurstelling te verwerken wanneer hij hoort dat Maria zwanger is maar het weg laat halen. Geert staat hier niet achter en wordt boos op Maria omdat ze dat zonder zijn overleg wil gaan doen. Maria houdt voet bij stuk en pleegt alsnog abortus tegen de wil van Geert in. Nadat ze abortus heeft gepleegd en in een cafeetje wat aan het drinken is ontmoet ze een grote fan. De jongen is nogal opdringerig en wil graag wat met haar eten, ook weet hij allemaal persoonlijke dingen van haar. Maria reageert hier niet zo goed op en zegt dat ze niet met hem uit eten wil en vraagt hem dwingend te stoppen met haar te volgen.
Kort daarna ontvangt ze een kaartje waarop staat ‘MARIA JE HEBT JE KIND VERMOORD IK ZAL JE STRAFFEN HOER!’, Maria verdenkt Geert hiervan. Een dag of twee later ontvangt ze weer iets, deze keer is het een brief geïllustreerd met gruwelijke plaatjes van een verminkte foetus. Ze confronteert Geert met deze dingen en vertelt dat ze hem verdenkt. Geert zweert dat hij zoiets nooit zou doen en Maria gelooft het.
Tijdens een optreden ziet Maria diezelfde jongen staan die haar aansprak in dat café vlak na haar abortus. Ze schrikt hiervan erg en maakt hem verdachte nummer 1 als ze na het optreden een dode rat in de kleedkamer vindt.
Maria vindt dat het zo niet meer kan en licht de politie in, helaas ondernemen deze weinig.
Die nacht hoort Maria iets in de woonkamer en loopt naar beneden, ze kan daar niets ontdekken wat het geluid veroorzaakt zou hebben en slaapt weer verder. De volgende ochtend wordt ze wakker van de deurbel en staat de begrafenisondernemer voor de deur. Verbaasd vertelt Maria dat hier niemand dood is maar als ze hoort dat zij degene zou zijn die dood is schrikt ze zich kapot.
Weer bezoekt ze de politie naer aanleiding van de gebeurtenis, volgens hen moet ze een tijdje ‘verdwijnen’, ze besluit met haar kinderen naar haar zus in Bergen te gaan om daar een tijdje te logeren.
Door Ans, de zus van Maria, worden ze met open armen ontvangen, ze zorgt ervoor dat Maria genoeg rust krijgt en neemt de zorg van de kinderen op haar.


Het is al laat in de avond als Maria zich afvraagt waar de echtgenoot van haar zus blijft, Martin. Martin is volgens Ans een paar dagen na een congres. Dit blijkt al snel niet zo te zijn en Ans biecht op dat hij in Spanje zit om de dingen in zijn hoofd op een rijtje te krijgen.
Op een dag wordt Maria badend in het zweet wakker met allerlei verwondingen ook is de kamer een puinhoop. Argwanend loopt ze naar beneden waar Ans met een collega zit, Victor, Victor is een psychiater. Ans verteld dat Maria zichzelf niet was vannacht en samen met Victor denkt ze dat Maria gek is. Maria weet zeker dat dat niet zo is en reageert hier vijandig op.
De volgende dag wordt ze gebeld door de politie met de boodschap dat haar hele huis is afgebrand. Samen met een politieagent bekijkt ze het afgebrande huis en hij vertelt dat de brand waarschijnlijk is ontstaan door amateuristisch ingebouwde keukenlampjes die waarschijnlijk aan hadden gestaan toen ze vertrok. Ook stond het gas in de oven heel zachtjes aan waardoor de vlam zich snel verspreidde. Maria verdenkt Martin van dit alles en heeft hier een verklaring voor, vlak voor dat hij verdween leek hij in geldnood te zitten, hij vroeg Maria namelijk om een tweede hypotheek op haar huis te nemen, wat ze niet had gedaan. Ook zou Ans als ze dood gaat al haar geld krijgen en zou Martin daar gemakkelijk bij kunnen.
De politie vraagt zich af hoe Martin dan wist dat ze abortus had gepleegd en verdenkt nu dat Maria het allemaal zelf doet als een “Schreeuw om aandacht”, Maria weet honderd procent zeker dat ze het niet zelf heeft gedaan en rijdt boos weg.
Die avond loopt ze langs de kust als er een jogger voorbij komt, hij stelt zich voor als Harry Mekkinga en het klikt meteen goed tussen hen.
Een tijdje later bezoekt ze haar huis nog eens met haar buurvrouw en vindt ze de lievelingsknuffel van haar zoontje Wolf, opgelucht tilt ze de kikker op tot ze ontdekt dat er een briefje onder ligt wat ondertekend is door ene Petra. Overstuur leest Maria het briefje nog eens en bedenkt dat haar moeder Petra heette. De moeder van Maria was psychiatrische patiënte en heeft zelfmoord gepleegd toen Maria negen jaar was.
Terug in Bergen laat ze het briefje aan Ans lezen die vergezelt wordt door Victor de psychiater. Ans twijfelt aan de bedreigingen van haar zus en verdenkt haar ervan deze zelf te schrijven. Maria gelooft het nog steeds niet maar begint te twijfelen als Ans een stapel brieven uit een lade haalt die haar moeders ‘stalker’ had geschreven. Maria’s vader herkende het handschrift van haar moeder maar die was al vergeten dat ze, ze zelf had geschreven.
Het lijkt Ans en Victor het beste als Maria zich nu vrijwillig op laat nemen, uiteindelijk geeft ze hier aan toe. Maar als ze boven is om wat spullen te pakken neemt ze alsnog de benen en rent de duinen in. Een spannende achtervolging volgt. Halsoverkop belt ze Harry op en stelt ze voor het kantoor van Martin te doorzoeken om bewijsmateriaal te vinden.
Harry en Maria staan de volgende dag in het kantoor aan huis als Maria iets vind wat naar haar is gestuurd als dreigement. Toen werd ze bewusteloos geslagen.
Ze wordt wakker in een kille kamer, vastgebonden aan haar bed. Ans komt de kamer binnen en vertelt dat Maria Harry heeft vermoord en dat ze beter hier kan blijven omdat de politie haar zoekt. Zo’n beetje elk uur krijgt Maria medicijnen om haar rustig te houden. De kinderen worden ook slapende gehouden door medicatie.
Op een nacht wordt ze wakker gemaakt door Ans en mee genomen de duinen in onder bedreiging van een pistool, Ans verteld dat ze haar gaat vermoorden.
Maria is doodsbang maar ondanks de angst krijgt ze het pistool te pakken en terug naar huis te gaan met Ans. Hier belt ze de politie, maar die arriveert niet snelgenoeg, waardoor Ans kans krijgt te ontsnappen. Maria is er snel bij maar een heftig gevecht volgt. Uiteindelijk komt de politie en wordt Ans meegevoerd. De technische recherche vind in de tuin het lijk van Martin.
Ans wordt gedwongen opgenomen in een kliniek en blijkt die brieven uit de lade zelf te hebben geschreven.
Maria gaat samen met de kinderen wonen bij Harry Mekkinga. Geert is gestopt met drinken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

ik vind dit een goed verslag ik heb ded film zelf ook gezien en vind hem fantasties

9 jaar geleden

D.

D.

Uhh, ik vind het een mooi verslag!
Alleen wat ik me afvraag is, er stond toch 'HOOR' in plaats van 'HOER'op dat papier? Nou ja , maakt ook niet zoveel uit ;)
Groetjes uit Zwolle !!

9 jaar geleden