1. Samenvatting van het boek (ongeveer 250 woorden)

Maria is getrouwd met Geert, een man die teveel drinkt en niet goed voor Maria en hun kinderen kan zorgen. Als Maria onverwacht zwanger blijkt te zijn van hun 3e kind besluit ze het weg te laten halen. Na de abortus krijgt ze vreemde plaatjes en dreigbrieven.

Maria gaat naar de politie, maar ze geloven haar niet. De politie zegt dat ze beter bij haar zus kan logeren, misschien stopt het dan. De dreigbrieven blijven komen en Maria weet niet wie ze moet verdenken, Geert (haar ex) of Martin (haar zwager, hij heeft geldproblemen en zegt dat hij in Spanje is). Maria raakt bevriend met een oude vriend van Martin, Harry. Samen zoeken ze naar aanwijzingen.

Als ze in het kantoor van Martin zijn vinden ze foto’s die Maria had gekregen. Ans betrapt ze en slaat ze bewusteloos. Ans blijkt achter deze acties te zitten, omdat ze jaloers is. Ans kan zelf geen kinderen krijgen. Toen ze hoorde dat Maria abortus had gepleegd draaide ze door. Ans wil Maria laten geloven dat ze zelf gek is en achter deze acties zit. Daarom gaf ze Maria medicijnen die ze helemaal niet nodig had.

Als Ans Maria wil vermoorden op het strand komt Victor langs. Victor is een collega van Ans. Maria vertelt hem alles en Victor gaat naar de politie. Ans wordt opgenomen in een kliniek.

  1. Hoofdpersonen

De hoofdpersonen van deze film zijn Maria en Ans.

  1. Innerlijke en uiterlijke eigenschappen

Maria is een goed persoon wat van eerlijkheid houdt. Ze is door haar moeilijke jeugd twijfelt ze aan zichzelf. Maria is diep van binnen een onzeker persoon, maar ze laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze heeft wel een duidelijke mening.

Ans is een jaloers type, dat komt ook door haar moeilijke jeugd. Ze heeft het idee dat door Maria hun moeder gek is geworden en dat Ans daardoor minder aandacht kreeg. Ze neemt het Maria kwalijk dat ze abortus heeft gepleegd en laat dit op een sluwe manier zien. Ans is een slimme vrouw, want het lukt haar wel tot bijna het laatste punt.

  1. Favoriete personage

Mijn favoriete personage van de film is toch wel Ans. Ik vind het bijzonder dat ze zo’n haat heeft ontwikkeld tegen haar bloedeigen zus. Ik vind het wel knap dat ze zo’n heel plan heeft opgezet en het ook heeft uitgevoerd zonder dat Maria haar verdacht (in het begin). Ik heb absoluut geen bewondering voor haar, maar toch vind ik het mooi om te zien dat zo’n klein iets toch kan leiden naar een poging tot vermoorden.

  1. Chronologisch of niet-chronologisch?

Deze film is chronologisch opgebouwd, met af en toe een flash-back.

  1. Waar speelt het af?

Deze film speelt zich in het begin af in Amsterdam, waar Maria met Geert en haar kinderen woont. Later vlucht ze naar het ouderlijk huis aan de kust.

  1. Beschrijf de spanningen

Er zitten erg veel spanningen in deze film. Deze spanningen worden ondersteund door spannende muziek en licht. De spanning wordt opgevoerd omdat je niet weet wie de dader is van de bedreigingen. Je weet totaal niet wie de dader is, en je krijgt door het verhaal heen steeds een ander vermoeden. In het begin is dat Geert, haar man die het helemaal niet eens is met haar keuze voor abortus. Later verdenk je Maria’s zwager, de man van Ans, Martin. Hij is opeens naar Spanje en doet ook haar bankzaken. Ook is er een fan die met haar mee uit eten wilt nemen en zich wel erg verdacht gedraagt als Maria het afwijst. Later in het verhaal kom je erachter dat Ans wel erg veel verdachte dingen doet en krijg je het vermoeden dat zij de dader is. Aan het einde van de film wordt dit ook bevestigd door Ans zelf.

  1. Mening

Ik vind Terug Naar De Kust een hele leuke film. Ik houd wel van spanning in een film. In deze film is de spanning echt te voelen en het is heel goed geacteerd. Ik kan er alleen niet tegen als mensen anderen in de val lokken of anderen niet geloven en dat is bij deze film wel zo, dus soms ergerde ik me wel aan rechercheur Van Wijk, aan Ans en aan haar collega Victor.

Ik leefde echt mee met Maria, vooral bij het stukje dat ze helemaal in de put zat en dacht dat ze het misschien zelf wel was.

Ik vind het een hele leuke film, ik zou hem zeker aanraden en ga hem nog een keer kijken.

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.