Costa! (2001)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1432 woorden
  • 9 februari 2002
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
53 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemeen

Het scenario van de film Costa is geschreven door Johan Nijenhuis en Wijo Koek. De film is geproduceerd door Solo Film Company, San Fu Maltha en Nijenhuis Producties in co-productie met BNN. De uitvoerend producent is Jos van der Linden. De belangrijkste acteurs zijn Daan Schuurmans, Georgina Verbaan en Katja Schuurman. De film duurt ongeveer 2 uur en de film is in 2000 gemaakt. Ik heb de film bekeken in het Luxor Theater in Hoogeveen. Toen ik hoorde dat Costa een Nederlandse film is, dacht ik dat het niets aan was. Ik hou niet van die saaie, Nederlandse films als Turks Fruit en Karakter. Amerikaanse films zijn veel mooier. Ik ging er eigenlijk heen met de verwachting dat ik het niets aan zou vinden, maar ik hoorde alleen maar positieve reacties op de film en dacht dat het dan toch wel mee zou vallen.

Kenmerken

Costa is een romantische komedie. Er zijn wel veel verschillende camerastandpunten, maar deze worden niet snel achter elkaar gebruikt. Dat gebeurt ook meer bij actiefilms en dat is Costa niet. De film heeft één soundtrack, namelijk Lover or friend van Katja Schuurman. Van dit liedje hoor je af en toe een stuk melodie, maar verder worden er weinig geluidseffecten gebruikt. De film speelt aan de Spaanse kust, Salou om precies te zijn. Het merendeel van de film is opgenomen in de straten van Salou en op het strand, maar de discotheken Costa en Empire zie je ook vaak als locatie terug. In het appartement waar Janet, Angela, Joyce en Maureen vakantie vieren, gebeuren ook enkele dingen, evenals de woonruimte van Rens, Frida, Bart, Bjorn en Tommy.

De Jongens

~Rens, gespeeld door Daan Schuurmans, speelt een propper (promotor voor een disco, moet mensen naar een discotheek toe lokken) van 24 jaar. Hij kan heel goed dansen en krijgt dan ook erg veel aandacht van meisjes. Hij wordt verliefd op Janet en weet niet wat hij met zijn gevoelens moet doen, omdat hij nog nooit eerder verliefd is geweest.

~Tommy, gespeeld door Kurt Rogiers. Tommy is 24 jaar, een Belgische propper met een hele grote mond, maar een klein hartje. Rens is de beste vriend van Tommy, maar Tommy snapt niet wat Rens eigenlijk in Janet ziet.

~Bjorn, gespeeld door John Wijdenbosch. Bjorn is 25 jaar en van Surinaamse afkomst. Bjorn is een echte charmeur en, net als Tommy, Rens en Bart, werkzaam als propper voor discotheek Costa.

~Bart, gespeeld door Michiel Huisman. Bart is 19 jaar en hij is het broertje van Frida. Bart wil heel erg graag propper worden en wordt dan ook opgeleid door de andere proppers van Costa.

~Ian, gespeeld door Victor Löw. Ian is 31 jaar, zit in een rolstoel en is de eigenaar van discotheek Costa. Volgens hem moeten proppers ervoor zorgen dat het voor toeristen de leukste week van hun leven wordt, in Costa en in Salou.

~Stuart, gespeeld door Wolter Müller. Stuart is 24 jaar en werkt als propper voor Empire, de grootste concurrent van Costa.

~Ted, gespeeld door Ian Bok. Ted is 23 jaar. Hij is propper voor Costa, maar als hij wordt gevraagd om als propper voor discotheek Empire te werken, gaat hij op dit aanbod in.

De Meisjes

~Janet, gespeeld door Georgina Verbaan. Janet is 22 jaar, heeft een beugel en is een echt buitenbeentje op school. Janet blijkt heel erg goed te zijn in dansen, ze heeft een zwak voor pluche dieren en Eurosongfestivalliedjes. Janet wordt verliefd op Rens.

~Frida, gespeeld door Katja Schuurman. Frida is 23 jaar en er zijn veel jongens die een zwak voor haar hebben. Gek genoeg komt er haast nooit één bij haar in bed terecht. Frida is hele goede vrienden met Rens.

Dit wil je ook lezen:

~Angela, gespeeld door Peggy-Jane de Schepper. Angela is 24 jaar en ze is de zus van Janet.

~Joyce, gespeeld door Nadja Hupscher. Joyce is 24 jaar. De belangrijkste dingen in het leven van Joyce zijn: kleren, jongens, zijzelf en uitgaan. Joyce en Maureen zijn bevriend met Angela, omdat ze dan gratis in het appartement van de ouders van Angela en Janet mogen verblijven. Wel zitten ze dan met Janet opgescheept, die ze beiden niet uit kunnen staan.

~Maureen, gespeeld door Anniek Pheiffer. Maureen is 24 jaar en erg populair op school. Ze is een vreselijk kreng.

~Kayra, gespeeld door Ann Ceurvels. Kayra is 30 jaar en eigenaresse van discotheek Empire.

Inhoud

Het is heel duidelijk waar de film over gaat, vanaf het begin van de film snap je precies wat er allemaal aan de hand is en wat er gebeurt.

Janet gaat samen met haar zus Angela en diens arrogante vriendinnen (Maureen en Joyce) op vakantie naar Salou. Ze logeren in het appartement van de ouders van Angela en Janet en Maureen en Joyce zijn van plan de leukste jongen van het strand aan de haak te slaan. Hier ontmoet Janet Rens, een populaire strandgod die al enige jaren als propper werkt voor discotheek Costa van Ian. Samen met Bjorn, Tommy, Frida en “propper is spe” Bart, spreekt hij op het strand met name vrouwelijke toeristen aan en dat levert Rens en zijn collega’s vele heftige vakantieromances op. Het is ook de bedoeling dat ze elke avond in Costa op het podium dansen. Deze week staat de Spaanse kust in het teken van een jaarlijkse prestigieuze danswedstrijd “The MTV-danscontest”, de discotheek die wint zal behalve de eer er ook zakelijk voordeel mee kunnen behalen. Reden genoeg voor Ian om iedereen scherp te houden om te voorkomen dat concurrent Empire er weer met de prijs vandoor gaat. Op dat moment kneust Frida haar enkel. Nadat Frida haar enkel gekneusd heeft, wordt deze verzorgd door Angela.

Zij zou, samen met Rens, de hoofdpersonen worden van de act tijdens de danswedstrijd. Terwijl Frida met gekneusde enkel het podium verlaat, ziet Rens Janet staan en vraagt hij haar het podium op. Dan blijkt dat Janet heel goed kan dansen en Rens vraagt haar de volgende avond weer te komen optreden. Janet wordt smoorverliefd op Rens, vooral omdat ze er achter komt dat ook Rens van Eurovisiesongfestival-liedjes houdt.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Zij zou, samen met Rens, de hoofdpersonen worden van de act tijdens de danswedstrijd. Terwijl Frida met gekneusde enkel het podium verlaat, ziet Rens Janet staan en vraagt hij haar het podium op. Dan blijkt dat Janet heel goed kan dansen en Rens vraagt haar de volgende avond weer te komen optreden. Janet wordt smoorverliefd op Rens, vooral omdat ze er achter komt dat ook Rens van Eurovisiesongfestival-liedjes houdt.

Na enkele dagen van optreden en samen oefenen op het strand, komt Rens er achter dat hij toch ook wel iets meer voor Janet voelt. Dit veroorzaakt grote verwarring en beroering bij zijn vrienden. Frida wordt jaloers, terwijl Bjorn en Tommy de onhandige Janet zelfs helemaal niet zien zitten.

Als ook zij merken dat Janet wel heel goed kan dansen, besluiten ze dat Janet mee mag doen met de danswedstrijd. Dan blijkt Frida weer te mogen dansen en zij wil nu meedoen met de danswedstrijd. Rens vindt dit niet zo leuk, omdat hij graag wil dat Janet meedoet en hij besluit op te stappen. Dit doet hij ook omdat Frida hem midden op straat zoende, terwijl ze wist dat Janet keek. Janet was hierdoor erg boos op Rens en wilde hem niet meer zien. Rens gaat werken als propper bij Empire en op de eerste avond dat hij daar werkt, wordt Maureen hier verkracht. Dit vinden ze toch wel heel verdacht en er zijn veel mensen die Rens verdenken. Rens besluit terug te gaan naar Nederland, maar als hij in de bus zit bedenkt hij zich en stapt hij weer uit. Hij gaat op zoek naar Janet en Janet is op zoek naar Rens. Die avond is de MTV-danscontest en Bart, Tommy en Bjorn treden met z’n drieën op, zonder Frida, Rens en Janet. Het ziet er niet uit en Rens, die in de zaal zit, vindt Janet tussen de mensen en vraagt of de uitvoering opnieuw mag. Ze treden samen op en dansen de sterren van de hemel. Uiteindelijk komt alles toch nog goed aan het einde van dit optreden. Frida blijkt lesbiënne te zijn en krijgt iets met Angela. Bart krijgt iest met Joyce en Maureen met Tommy.

Persoonlijke Mening

Mijn verwachtingen van voordat ik reacties van anderen had gehoord, zijn absoluut niet uitgekomen. Ik vond het een hartstikke leuke film en ik raad iedereen aan hem, hoe dan ook, nog even te zien. Ik vond de hoofdrolspelers erg goed acteren, evenals de andere acteurs natuurlijk. Daan Schuurmans en Georgina Verbaan staken met kop en schouders boven de rest uit. Ik vond het ook hartstikke leuk dat het niet zo’n saaie film was als ik had verwacht. Hij had zo van Amerikaanse afkomst kunnen zijn. Een zwak punt van de film kan ik zo niet opnoemen. Het begin zou iets beter kunnen. De namen van de acteurs werden genoemd met plaatjes van andere acteurs erbij. Als je de naam van Georgina Verbaan zag, zag je een plaatje van Maureen. Dat is natuurlijk erg verwarrend voor iemand die Georgina Verbaan niet kent.

REACTIES

K.

K.

Bedankt, moest een verslag maken heb er veel aan gehad :-)

11 jaar geleden

I.

I.

Dankjewel voor deze samenvatting!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Costa! (2001)"