Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Costa! (2001)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1737 woorden
  • 14 juni 2001
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
26 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

ALGEMENE GEGEVENS

Titel: Costa

Regisseur: Johan Nijenhuis

Jaar: 2001

Land van herkomst: Nederland

Hoofdrolspelers: Rens (Daan Schuurmans) Frida (Katja Schuurman) Janet (Georgina Verbaan)

Genre: Speelfilm

Plot

Rens, Frida, Tommy en Bjorn werken als 'proppers' in een populaire Spaanse badplaats. Ze moeten zoveel mogelijk mensen naar binnen zien te lokken in de hippe discotheek 'Costa!' en verzorgen daar de dagelijkse dansshow. Proppers zien er goed uit, kunnen goed dansen en hebben nooit aandacht tekort. Wanneer de jongens op het strand aan het werk zijn ontmoeten ze vier Nederlandse meiden Janet, Angela, Joyce & Maureen. Janet is een spontane meid die voor het eerst samen met haar zus Angela en diens arrogante vriendinnen op vakantie gaat. Wanneer de dames 's avonds Costa! bezoeken blijkt dat Janet erg goed kan dansen en wordt ze door Rens gevraagd om het dansteam van de discotheek te komen versterken. Janet vindt Rens erg leuk maar hij toont weinig interesse in haar. Maar wanneer een televisiezender een danswedstrijd organiseert tussen de concurrerende discotheken komt daar verandering in. Want om de grote concurrent 'The Empire' te verslaan heeft hij Janet hard nodig....

MIDDELEN

De drie belangrijkste locaties in de film zijn:  De discotheek Costa! De Costa is een discotheek in Salou. Hier stelen de hoofdrolspelers (de ‘proppers’ elke avond de show. Het is een grote zaal met podiums en bars. Er komen elke avond veel mensen die er de hele nacht feesten. Hierdoor ontstaat heel erg de sfeer van vakantie en feesten. Iedereen gaat uit z’n dak en het is er gezellig.  Het strand  het strand is ook een zeer belangrijke locatie in de film. Hier brengen de hoofdrolspelers overdag hun tijd door. De ‘proppers’ gaan ook hier verder met meisjes/jongens te versieren om ze ’s avonds naar de Costa te lokken. Het ligt er helemaal vol met mensen. Ook hier komt sterk de sfeer van vakantie naar voren door de vele mensen die liggen te bakken op het strand.  Het huis van de ‘proppers’  In dat huis brengen de ‘proppers’ van de Costa de hele vakantie door. Het is er een gezellige boel. Alles is er heel relaxed en er komen elke dag andere vrouwen over de vloer. Het is echt een huis voor jongeren. Ook hier komt weer de vakantiesfeer naar voren. Gewoon nergens aan denken en lekker relaxen!!!

De belichting speelt een grote rol in de film. Dat komt door de discotheken. In discotheken wordt er veel gespeeld met licht en dat geeft een leuk effect. De verschillende kleuren lampen maken het vrolijk, gezellig en leuk! In de scènes buiten de discotheken wordt er geen of weinig gebruik gemaakt van lichten.

De hoofdpersonen hadden vaak dezelfde soort kleding aan. Dat is ook wel logisch, want de scènes speelde zich op een paar verschillende locaties af. Op het strand droeg iedereen een bikini of zwembroek. ’s Avonds droeg iedereen gemakkelijke kleren om in te dansen. Een leuk rokje met truitje of een broek. Tijdens de dansshows hadden de dansers wel dezelfde soort kleding aan. In de Costa droegen ze dan allemaal witte kleren. In een andere discotheek (the Empire) droegen ze allemaal zwarte kleding.

Er werd veel gebruik gemaakt van muziek. Maar wat zou een discotheek zijn zonder muziek? In de discotheken werden populaire nummers gedraaid, waar je lekker op kan dansen. Dit was niet speciaal gecomponeerd voor die scènes. In sommige scènes werd ook wel gebruik gemaakt van muziek, bijvoorbeeld wanneer er twee aan het oefenen zijn met dansen. Hierbij werd dan wel gebruik gemaakt van muziek die speciaal was geschreven voor de film. Als iets wat meer romantisch werd, of een slowmotion, dan werd er rustige muziek gedraaid. Dus eigenlijk was in de hele film de muziek wel goed aanwezig.

Soms werden er wel geluidseffecten gebruikt, maar niet zoveel. Dit was bijvoorbeeld bij een scène waarin er een vechtpartij bezig was. Op het moment dat ze elkaar sloegen, werd er wel extra geluid onder gezet. Voor de rest kan ik me niet echt herinneren wanneer er nog meer geluidseffecten werden gebruikt.

PERSONAGES

Rens  Rens is een jongen van ongeveer 23 jaar en werkt als ‘propper’ in de Costa! In Nederland is werkt ‘ie als glazenwasser. Het is een aantrekkelijke jongen en scoort ook elke dag een meisje. Dit lijkt hij allemaal geweldig te vinden, totdat hij Janet leert kennen. Na een tijdje wordt ‘ie verliefd op haar (maar ontkent dat tegenover de anderen) en je krijgt dan z’n echte kant te zien. Dan blijkt ‘ie toch eigenlijk een heel andere jongen te zijn.

Frida  Frida is ongeveer 20 jaar oud en werkt ook als ‘propper’ in de Costa! Ze kan heel goed dansen en ziet er goed uit. Ook zij heeft eigenlijk twee kanten. Rens is haar maatje, maar wanneer die verliefd wordt op Janet, gaat ze stoken. Ze is echt jaloers. Als vrouwelijke ‘propper’ moet ze de mannen gaan versieren, maar eigenlijk valt ze op vrouwen.

Janet  Janet is een spontaan meisje van ongeveer 17 jaar. Ze is voor het eerst alleen met haar zus op vakantie. Er zijn ook twee vriendinnen van haar zus mee die haar de hele tijd afkraken. Ze komt een beetje dom en klein over door haar gedrag en beugel. Maar doordat ze zo goed kan dansen, valt ze op bij Rens. Ze wordt verliefd op hem, maar wanneer Frida haar vertelt dat hij alleen met haar aanpapt omdat ze goed kan dansen, wordt ze boos. Hierdoor komt ze wel zelfverzekerd over.

Angela  Angela is de oudere zus van Janet en is ongeveer 20 jaar oud. Ondanks dat haar twee arrogante vriendinnen haar zusje de hele tijd afkraken, blijft ze aardig voor Janet. Ze komt heel sociaal en zelfverzekerd over. Ook zij valt op vrouwen en krijgt wat met Frida.

Je krijgt de informatie over de spelers door de scènes en het verhaal. Door het gedrag en de bezigheden van de spelers krijg je een bepaald idee van de personen. Er wordt geen gebruik gemaakt van flashbacks.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Je krijgt de informatie over de spelers door de scènes en het verhaal. Door het gedrag en de bezigheden van de spelers krijg je een bepaald idee van de personen. Er wordt geen gebruik gemaakt van flashbacks.

Het is een film van deze tijd. Tegenwoordig gaan veel jongeren een weekje naar Salou in de vakantie. De spelers geven precies het gedrag van jongeren weer. Zoals bijvoorbeeld de hele nacht feesten, jongens en meisjes versieren en overdag bruinbakken op het strand. Doordat de bezigheden op bepaalde plekken afspelen, krijg je ook een beeld van de omgeving waar het zich allemaal afspeelt. (de discotheken en het strand)

THEMATIEK EN INTERPRETATIE

Het belangrijkste thema is feesten aan de hete in Salou en hoe een 'propper' kan veranderen als 'ie echt verliefd wordt.

Wat de regisseur echt wil bereiken, wat zijn bedoeling was met de film, vind ik moeilijk te zeggen. Maar ik denk dat ‘ie gewoon een leuke film wilde laten zien die vooral voor jongeren bedoeld is en gewoon het vakantieleven laten zien van jongeren in Salou.

BOEIENDE WERKING

Eigenlijk boeide alles me in de film, van begin tot eind. Bij Costa heb je echt gewoon het idee, van ‘niet nadenken en gewoon kijken’. Het is allemaal heel geloofwaardig en je weet gewoon dat dit heel vaak voorkomt. Dat iemand verliefd wordt op een meisje, maar dat niet toegeeft. Ook het vakantiegevoel dat hier sterk naar voren komt, werkt ook mee aan de boeiende werking. Je wilt gewoon weten hoe het afloopt en daarom is het leuk om de hele tijd te blijven kijken!

De regisseur heeft er goed aangedaan om de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven. Discotheken en het strand heb je overal, maar door het leuke verhaal geeft dat toch weer wat extra’s. Door het wisselende gedrag van de personen en de verschillende personen, ontstaat er een leuk verhaal. Ook door een paar actiescènes, wordt het verhaal wat spectaculairder. Ik vond eigenlijk alles leuk aan de film!

CAMERAWERK EN MONTAGE

De scènes in de discotheken en de acties die spectaculair overkwamen vond ik het leukst. Bij de scènes in de discotheken werd er veel gedanst en veel gebruik gemaakt van muziek en licht. Dit maakte het tot een leuk geheel. In de discotheken werd er gebruik gemaakt van verschillende camera’s. De dansers werden van verschillende kante gefilmd en er werden shots van het publiek tussendoor gemaakt. Bij de actiescenes speelde de cameravoering en de montage ook een grote rol. Tijdens een vechtpartij gingen bepaalde stukjes in slow-motion en werd er van verschillende kanten gefilmd. Wanneer de proppers van de Costa met een auto door een vrachtwagen met allemaal flessen met water rijden, wordt dit eerst in een slow-motion laten zien en later weer met snellere beelden laten zien.

RECENSIE

Ik vond de film Costa een hele leuke, goede film!!! Voordat ik er heen ging wist ik niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Het leek me een soort reportage over een paar jongeren die op vakantie naar Salou gaan. Ook doordat het een Nederlandse film is, dacht ik dat ‘ie niet zo leuk zou zijn. Maar daar heb ik me in vergist….! De regisseur is er goed in geslaagd om het hoofdthema uit te werken. Je krijgt goed te zien wat een ‘propper’ is, en wat ‘ie moet doen om in de smaak te vallen en de show te stelen. Wanneer propper Rens verliefd wordt op een meisje, wordt dat niet meteen geaccepteerd, want dat hoort niet bij het imago van een propper. Dan is het wel leuk om te zien hoe ‘ie daar mee omgaat. De film is heel geloofwaardig, het zou ook makkelijk waargebeurd kunnen zijn. Elk jaar gaan vele jongeren naar Salou en worden daar verliefd. Ik vond de spelers ook heel goed en leuk. De jongens zagen er een beetje uit als macho’s en de meisjes waren knap en konden allemaal goed dansen. Ze speelden allemaal heel goed en waren dus heel geschikt voor de film. De kleding was gepast bij de scènes. Op het strand bikini’s en in de discotheken gemakkelijke kleding en de dansers hadden ongeveer dezelfde kleren aan. Die waren leuk op elkaar afgestemd. Ik vond de hele film heeeeeel gaaf! De spelers waren leuk. Er zat humor in, er werd goed gedanst, er zat een leuk verhaal in, enz. Ik vond ’t echt zo’n film van gewoon niet nadenken en lekker kijken. Het is wel een film voor jongeren. Voor ouderen is ‘ie denk ik minder leuk, omdat de hele film om jongeren gaat en de manier waarop zij vakantie houden. Ik zou ‘m echt nog wel meer willen zien!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Costa! (2001)"