Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Costa! (2001)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1938 woorden
  • 13 juni 2001
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
26 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV

Algemene Gegevens

Titel: Costa
Regisseur: Johan Nijenhuis
Hoofdrolspelers: Georgina Verbaan, Daan Schuurmans, Katja Schuurman
Genre: komedie, actie, romantiek en seks

Plot

Drie Nederlandse vriendinnen gaan naar een Spaanse badplaats vol met Nederlanders. Het kleine zusje van een van die drie moet van haar moeder mee. De andere twee vinden dit vreselijk en zitten haar ook de hele tijd te pesten. De eerste avond in Spanje mag Janet, het kleine zusje, al meteen niet mee uit, maar na een paar uur gaat ze hen toch achterna. De meiden gaan naar een discotheek, waar op het podium een van de proppers (dansers die mensen disco's binnen proberen te krijgen), namelijk Frida, haar enkel verzwikt. Er wordt meteen een invaller voor haar gezocht. Janet wordt er meteen door Rens (een propper die ook op het podium aanwezig is) uitgepikt om in te vallen voor de bezweken Frida en ze wordt het podium opgetrokken. Samen met nog twee anderen bezorgen Janet en Rens een spectaculaire show. Na afloop vraagt Rens Janet of ze Frida wilt opvolgen. Maar dat weet ze nog niet. Janet en Rens worden verliefd op elkaar. Maar de jaloerse collega van Rens, Frida, probeert er een stokje voor te steken en dat lukt haar bijna. Ondertussen is er nog de jaarlijkse danswedstrijd tussen de discotheken Costa en de Empire. de Empire staat bekend om hun drugs en als Rens ruzie krijgt met de mensen van Costa gaat hij bij de Empire werken. Uiteindelijk wordt de Empire opgepakt vanwege hun drugs en Rens gaat weer voor Costa werken en vraagt Janet of ze blijft en dat wilt ze maar al te graag. Op het laatst bezorgen Janet en Rens nog een prachtige show in de discotheek.

Middelen

Het speelde zich alles af in een Spaanse badplaats, voornamelijk in de discotheek en het strand. De spelers hadden zomerse kleding aan, zoals topjes, korte broeken en bikini’s. De functie van de kleding was om een vakantiegevoel te creëren. De personen waren natuurlijk gegrimeerd, want op het strand is niemand natuurlijk opgemaakt. In de discotheek echter wel, maar dit ook in de mate zoals het in de realiteit ook voorkomt. Muziek speelt in de film een vrij grote rol. Het speelt zich immer ook in een discotheek af. Om een bepaalde sfeer te verkrijgen werd er ook veel muziek gebruikt. Bijv. toen Rens en Janet samen voor het eerst weggingen hoorde je wat vrolijke romantische muziek. Janet en rens hadden een ding gemeen, ze hielden allebei heel erg van songfestival liedjes, en die hoorde je dus af en toe ook. Bijna alle liedjes die in de film voorkomen zijn gecomponeerd speciaal voor de film. Het is dan ook te koop op een album genaamd Costa. De soundtrack is gezongen door hoofdrolspeelster Katja Schuurman en heet “Lover or friend”. Van special effect geluiden werd geen gebruik gemaakt in de film. De belichting was zeer belangrijk in deze film, aangezien het vrij vaak in de discotheek of op het strand afspeelde. In de discotheek moest er natuurlijk opgelet worden dat de spelers goed te zien waren en er toch een discosfeer gecreëerd moest worden.

Personages

Rens (24) heeft al veel hete zomers meegemaakt aan de Spaanse kust als propper voor discotheek 'Costa'. Als overtuigd charmeur kan hij zeer goed dansen, weet hij meisjes in een oogwenk in bed te krijgen en maakt een onvegetelijk ontbijt. Maar ondanks de vele avonturen is hij nog nooit écht verliefd geweest. Als hij Janet ontmoet verandert er dan ook iets bij hem, diep van binnen.

Janet (22) is een onhandig maar enthousiast meisje met een beugel. Ze heeft niet veel vriendinnen en ondergaat dan ook vaak gelaten de pesterijen op school en van de vriendinnen van haar zus. Ze heeft een talent voor dansen, een zwak voor pluche dieren en Eurosong-festivalliedjes. Maar het is vooral haar gevoel voor humor waarmee ze Rens voor zich wint.

Frida (23) is de ijskoningin aan de hete kust. Elke jongen wil iets met haar beginnen maar weinigen hebben haar bed gezien. Zij en Rens zijn allang goeie vrienden maar beiden willen hun vriendschap niet verpesten. Bijvoorbeeld door iets met elkaar te beginnen. Als Frida dan ook ontdekt dat Rens verliefd is op Janet zet dit bij haar het één en ander in beweging.

Thematiek en Interpretatie

Het belangrijkste thema van de film is ‘Feesten aan de hete kust’. De film draait hier helemaal om. De regisseur had als bedoeling om het werken en het feesten in het zuiden van Europa te verfilmen op een manier zoals dat ook word meegemaakt door de daar feestende en werkende jongeren. Deze film is geen verfilming. Er is wel naar aanleiding van de film een boek geschreven met de gelijknamige titel.

Boeiende werking

Het gene wat mij boeide in de film was de oorlog die bestond tussen de Empire en de Costa tussen hun en het werken van de club. De middelen die de regisseur gebruikt heeft is het filmen uit veel verschillende standpunten. Er wordt ook zo gefilmd zodat je er bij hoort.

Camerawerk en Montage

De scene die mij het meest is bijgebleven is bijna de laatste scene. De scene ging over een gevecht tussen de Empire en de Costa terwijl Rens Janet aan het zoeken was. De camera werk was eigenlijk het zelfde als bij de boeiende werking er werd heel losjes gefilmd. Je zag dee camera ook steeds overschieten tussen de verschillende gevechten die er bezig waren.

Recensie

Ik vind het een geslaagde film geworden hij was alleen een beetje voorspelbaar. De acteurs hebben hun rollen goed gespeeld vond ik want de gene die Janet speelde speelde het ook heel geloof waardig. De kleding die ze draagde paste ook goed bij de dingen waar ze mee bezig waren.Er zaten niet echt veel speciale effecten in en de licht en de muziek waren goed gecombineerd met hoe het moet zijn want muziek speelt toch een grote rol in deze film omdat ze in een disco werken. Mijn totaal oordeel is dat het wel een goede film is.

Hey Keizer,

ik ben zeker geen liefhebber van Pathe (sterker nog: de enige Pathe zaal waar ze een beetje relaxed doen is City 2 tijdens de sneak), maar aangezien Patijn en de zijnen de echte bioscoopgigant uit Belgie hebben weten te weerhouden om iets aan de Haan-monopolie te doen, moet je toch iets? Ik bedoel, het geluid en de stoelen in de Munt zijn zeer veel beter dan bijvoorbeeld dat van City en Bellevue. Niet perfect, maar toch zeker iets beter dan de rest van de bios-gigant. En ja, als je niet in Antwerpen woont, dan baal je daar mooi van! Maarre, ik geloof dat het einde van Costa! allang op dit forum stond in de vorm van een Volkskrant recensie, en ik denk niet dat ik veel schade heb aangericht, aangezien Doelgroep Petra het niet eens snapte (en zij heeft de film toch echt gezien)....Laterzzzzzz, Costa Koning
PS Gratis consumpties en persvoorstellingen? You have a great job, my friend.... : Hey koning! : Wel, ik vraag me sowieso af wat je als bioscoopgaand publiek te zoeken hebt in Pathé De Munt (ik heb volgens mij nog nooit zoiets lelijks gezien - op Pathé Arena na misschien), maar desalniettemin is het inderdaad niet zo best dat complete zalen leeg blijven voor een grote film in het eerste weekend. 96 schermen is niet mis hoor. Ik vraag me af of ABELTJE of FILMPJE! (twee films die ik overigens ook helemaal niks vond, maar dat terzijde) ook op zoveel schermen waren geopend. : Maar goed, laat het maar aan A-Film over om snel een persbericht het land in te sturen met de eerste geweldige cijfers van COSTA!. Aangezien de film eerder een zorgvuldig gepland marketing-geintje is (staat een leuk artikel over in de Adformatie deze week, zal even kijken of ik het op dit forum kan toveren), zou het me ook niks verbazen als A-Film de komende weken echt iedere dag een persbericht over COSTA! de deur uit doet. : Let ook goed op hoe ze die leeftijdscategorie erbij zetten: "...vooral in de leeftijd van 12 - 22 jaar". Hoe kunnen ze dit in godevredesnaam nu al weten? Het lijkt me sterk dat COSTA!-bezoekers in het hele land een vragenlijst moesten invullen bij het kopen van de kaartjes. En het lijkt me nog sterker dat A-Film een aantal miepjes naar verschillende bioscopen heeft gestuurd om leeftijden te turven. : : :En volgens de popcornbakkers (die traag bezig waren btw), zou het allemaal nog erger kunnen worden in de komende weken. : Popcornbakkers zijn altijd erg traag bij Pathé. En denk niet dat het maar één werknemer is die zo sloom doet...nee, volgens mij hebben ze allemaal les gehad in 'hoe behandel ik klanten zo traag en inefficiënt mogelijk'. Alle dingen die je bestelt worden één-voor-één voor je neergezet. Het zou bijvoorbeeld niet bij ze opkomen om de popcorn te pakken terwijl de cola-machine frisdrank in het bekertje pompt. En dan heb ik het nog niet eens over de prijzen! Bij persvoorstellingen neem ik ook altijd lekker het duurste wat ze hebben, gewoon omdat je dan niet hoeft te betalen :). : : : En ook de kaartjesmevrouw moest huilen bij het woord Costa! En dan te bedenken dat ik een promo-shirt ga krijgen... : Gaaf! Ik wil ook! O wacht, ik krijg ze ook, maar die moet ik ook weer weggeven. Balen. : : : PS-Katja is a muff-lover : Ga nou niet die hele film verraden ;-) : : Greetz, : Costa Keizer

Schrijfplan: Onderwerp: Recensie over de film "Costa"

Alinea 1: Inleiding + Genre
Alinea 2: Samenvatting
Alinea 3: Acteerprestaties
Alinea 4: Slot (mening + de manier waarop de gebeurtenissen in beeld worden gebracht)

Costa, 'de' jongerenfilm van dit moment.

Deze populaire jongerenfilm speelt zich af in het uitgaansgebied van Salou, inclusief proppers (dansers die mensen disco's binnen proberen te krijgen). Met in de hoofdrol; Katja Schuurman, Daan Schuurman en Georgina Verbaan. Georgina heeft dit keer de rol van een buitenstaand meisje met af en toe wat
kinderlijke trekjes en is een groot songfestival fan, Katja heeft de rol van een jaloerse propper en Daan speelt ook één van de populaire proppers. Het genre van de film is duidelijk jeugdkomedie.

De film gaat over Janet (Georgina Verbaan) die met haar balende zus (zij had Janet
liever niet mee), en een vriendinnen club van haar zus meegaat naar het uitgaansgebied Salou. De eerste avond mag Janet al meteen niet mee uit, maar na een paar uur gaat
ze hen toch achterna. Één van de proppers (Katja Schuurman dus) verzwikt haar enkel
en er moet even een invaller voor haar komen. Janet wordt er meteen (door Daan Schuurman natuurlijk) uitgepikt om in te vallen voor de bezweken Katja. Aan het begin
mag Daan er geen vaste vriendin bijhebben voor het imago van de proppers, maar uiteindelijk na een heel verhaal vinden ze elkaar toch.

Georgina Verbaan doet haar rol erg goed, en misschien komt dat ook wel door de drukke
en onhandige rol in "Goede tijden Slechte tijden". Katja Schuurman speelt dit keer haar rol ook weer erg goed, de jaloerse vrouw die
liever niet heeft dat Georgina en Daan in de film wat krijgen, maar aan het einde toch wel
het beste met ze voorheeft. Daan Schuurman, die in "Westenwind" de bekende "Fock you-rol" speelde, komt nu
ook weer goed over als begeerde propper.

De spontane manier waarop de gebeurtenissen in beeld zijn gebracht zijn de sfeervolle romantiek, actie in special effects, en het hele sfeertje rond Salou. Dit en de rest van de film vind ik heel erg leuk, de titel "Costa, 'de' jongerenfilm van dit moment" klopt voor mij dus 100%. De film is veel leuker dan ik al had verwacht, dus echt
de moeite waard om heen te gaan!

REACTIES

S.

S.

hallo, ik vind het echt een hele goede samenvatting, maar ik moet een filmverslag inleveren met nog meer dingen erbij:zou jij mij een email kunnen sturen met de volgende informatie:
2.is het een documentaire of een speelfilm of een mengvorm van die 2?

3.speelt het verhaal zich in de juiste tijdsvolgorde plaats?of wordt het verhaal spannend gemaakt?of zijn er flash-backs of flash-forwards?beschrijft dit een stukje...

4. Welke rol speelt de muziek in de film?
muziek versterkt de inhoud, of er is weinig muziek, of muziek voegt elementen toe en hoe?beschrijf dit een stukje...

5. Welke muzieksoort wordt het meest gebruikt?
klassiek,jazz,rock&roll,popmuziek,algemene filmmuziek,modern klassiek

6. tot welk genre behoort de film?

horror, drama, oorlogsfilm, musical, thriller, avonturenfilm, western, muziekfilm, comedia,familiefilm, documentaire, misdaadfilm..

7. Waar ligt de nadruk van het verhaal?

op wat er gebeurt, op de boodschap of op de psychologische ontwikkeling van de personages?

als jij mij een email met de antwoorden zou kunnen sturen?

met hartelijk dank

Sander Vasseur

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Costa! (2001)"