Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Costa! (2001)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1166 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
36 keer beoordeeld

Algemene gegevens: Film: Costa Regisseur: Johan Nijenhuis Jaartal: 2001 Land van herkomst: Nederland Hoofdrolspelers: - Daan Schuurmans als Rens - Georgina Verbaan als Janet - Katja Schuurman als Frida Genre: speelfilm
De film speelt zich af in de Spaanse kustplaats Salou. Janet gaat voor het eerst met haar zus Angela en haar twee vriendinnen, Maureen en Joyce op vakantie naar Salou. Als ze in salou zijn wordt Janet vooral buitengesloten door de twee vriendinnen van haar zus die het helemaal niet leuk vinden dat Janet mee is op vakantie. Janet trekt zich daar niets van aan en gaat gewoon overal mee naar toe. Als ze op een dag aan het strand liggen worden ze aangesproken door Rens, Tommy en Bjorn, die werken als proppers (promoters) voor de populaire discotheek "Costa!". De meiden besluiten om eens te gaan kijken en gaan s' avonds naar de discotheek toe. Deze week staat de discotheek in het teken van de jaarlijkse danswedstrijd. De discotheek die wint zal behalve de eer er ook veel geld mee verdienen. Ian, de eigenaar doet er dit jaar alles aan om te winnen van zijn grootste concurrent de discotheek " Empire". Als Frida op een avond haar enkel kneust, wordt de onhandige Janet door hem het podium opgetrokken waar blijkt dat ze heel erg goed kan dansen. Ze wordt dan ook meteen als vervanger aangewezen voor Frida die hierdoor heel erg jaloers op Janet wordt. Dan wordt Rens, de strandgod van de Spaanse kust, verliefd op Janet. Dit tot grote verbazing van zijn vrienden want hun vinden de onhandige Janet maar niets. Rens en Janet leren elkaar steeds beter kennen en beginnen elkaar steeds beter te kennen. Uiteindelijk winnen ze de danswedstrijd maar moet Janet daarna wel weer naar huis. Rens kan Janet over halen om in Salou te blijven en daar blijft Rens dan bij "Costa!" werken. Middelen: De film speelt zich af in de Spaanse badplaats Salou en vooral op het strand en in de discotheek. Door deze romantische plaatsen heeft de film een romantische sfeer. De belichting was in de film erg belangrijk omdat daarmee de sfeer grotendeels aangegeven wordt. De belichting in de discotheek was ook heel belangrijk omdat de spelers goed te zien moeten zijn maar er toch ook een discosfeer moet hangen. De hoofdpersonen waren gekleed met zomerse, sexy kleding zoals, korte broeken, strakke topjes en bikini 's. Hierdoor ontstond een echt vakantiegevoel wat waarschijnlijk ook de bedoeling was. De personen waren natuurlijk gegrimeerd, want op het strand is niemand natuurlijk opgemaakt. In de discotheek waren ze wel gegrimeerd. Muziek speelt een belangrijke rol in de film, vooral omdat het zich veel in de discotheek afspeelt. Bijna alle liedjes in de film waren speciaal hiervoor gecomponeerd. Hoofdrolspeelster Katja Schuurman zong de soundtrack genaamd: ' Lover or friend'. Ook waren er een aantal songfestival liedjes in de film te horen omdat Rens en Janet allebei houden van die muziek. Er waren geen speciale geluidseffecten.
Personages: * Janet (22)- gespeeld door Georgina Verbaan Het is een enthousiast meisje maar ook heel onhandig. Ze is een buitenbeentje, en wordt op school en door de vriendinnen van haar zus buitengesloten en gepest, ook omdat ze een beugel heeft. Ze is gek op songfestivalliedjes en pluche dieren. Ze kan heel goed dansen en heeft heel veel humor. Hierdoor wordt Rens ook verliefd op haar. * Rens (24)- gespeeld door Daan Schuurmans Hij is de strandgod aan de Spaanse kust. Hij is een echte versierder en doordat hij er goed uitziet en een vlotte babbel heeft, én goed kan dansen weet hij veel meiden te verleiden en bij hem in bed te krijgen. Ondanks al zijn avonturen is hij nog nooit echt verliefd geweest, maar dit verandert als hij echt verliefd wordt op Janet. * Frida (23)- gespeeld door Katja Schuurman Zij is de meest begeerde vrouw aan de kust. Veel jongens willen wat met haar maar er zijn er maar weinig die haar echt het bed in krijgen. Ze is al lang goede vrienden met Rens maar ze wil niets met hem. Toch wordt ze heel jaloers als ze merkt dat Rens verliefd is op Janet. Thematiek en interpretatie: Het thema van de film is denk ik ' de wilde feesten aan de romantische stranden van Spanje'. De film gaat helemaal over feesten, dansen, romantiek, drinken en verleiden. De bedoeling van de regisseur was om te laten zien hoe de jongeren in Spanje feest vieren en dit te laten zien door de ogen van de jongeren. De film is geen verfilming. Er is wel na aanleiding van de film een boek over geschreven en een tv- serie van gemaakt met allebei een gelijknamige titel. Boeiende werking: Ik vond de film heel erg boeiend omdat hij op een manier gemaakt is die jongeren heel erg trekt en er gebeuren heel veel verschillende dingen in de film. Er kwam romantiek en humor in voor en dat spreekt jongeren heel erg aan denk ik. Doordat de film gaat over jongeren in Spanje kom je ook meer te weten over hoe ze daar leven en wat daar gebeurt en dat vind ik ook wel interessant omdat ik daar eigenlijk weinig van af weet.
Camerawerk en montage: De scène die ik heel erg mooi vond was toen Rens, Janet op het podium trok en ze gingen dansen. De camera werd toen heel vlot bewogen, vanuit verschillende standpunten waardoor het net leek of je zelf in de discotheek stond. Het werd heel mooi snel gefilmd wat paste bij de dans. Door de film heen werd er veel uit verschillende standpunten gefilmd waardoor de film blijft boeien. Recensie: Ik heb geen recensie over de film kunnen vinden en ik denk dat dit komt doordat de film nog niet zo heel erg lang uit is. Ik vind dat de regisseur in de film het thema heel goed heeft weergegeven. De film is heel geloofwaardig omdat er reële situaties worden verfilmd en er dingen gebeuren die in het echt daar ook zullen gebeuren. Ik vond dat de film geen echte zwakke punten had. De sterke punten vond ik dat het een echt gebeurt verhaal zou kunnen zijn waardoor je, je al heel snel in de film helemaal inleeft en meevoelt met de personages in de film. De film bevat ook een aantal kenmerken waardoor de film je blijft boeien en interesseren, bijvoorbeeld; humor, romantiek, drama en seks. De types in de film passen ook allemaal heel erg goed bij elkaar ondanks dat ze zo verschillend zijn. Ook door de kleding wordt al aangegeven hoe de persoon is bijvoorbeeld, Frida, draagt veel uitdagende moderne kleding en Janet heeft weer combinaties van kleren die een ander nooit zou dragen. Hierdoor wordt hun karakter alleen nog maar weer benadrukt. Ik vond dat de muziek en het licht heel goed op elkaar waren afgestemd en dat het goed werd afgewisseld. Ik vond het een hele goede Nederlandse film. Dit is een film die vooral jongeren eigenlijk niet kunnen missen omdat hij erg leuk is voor de leeftijd van 14-25 jaar.

REACTIES

S.

S.

ik heb ff n vraagje, wat voor'n cijfer heb je voor dit verslag gehaald??? Mail aub ff terug??! Thanx

21 jaar geleden

A.

A.

hej een goeie verslag heb ik overgenomen eheheeh voor mijn eigen nederlandse filmverslag vindt je niet erg he!!!
als je me een mail stuurt vindt ik het fijn tjoww xxx me
lollita

21 jaar geleden

A.

A.

goed verslag^^ overgenomen niet alles maar XD

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Costa! (2001)"