Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wij dansen niet door Ellen Heijmerikx

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Wij dansen niet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 3155 woorden
  • 7 november 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
9 keer beoordeeld

Boekcover Wij dansen niet
Shadow

De wereld van Janne verandert drastisch als haar ouders zich aansluiten bij een gemeenschap die hun het ware geluk voorspiegelt, als ze maar volgens bepaalde regels leven. Van de ene op de andere dag verruilt haar moeder haar strakke rokken voor vormloze jurken en verlaten allerlei aardse zaken het huis, ook het speelgoed van de kinderen. Met haar rijke fantasie probe…

De wereld van Janne verandert drastisch als haar ouders zich aansluiten bij een gemeenschap die hun het ware geluk voorspiegelt, als ze maar volgens bepaalde regels leven. Van de e…

De wereld van Janne verandert drastisch als haar ouders zich aansluiten bij een gemeenschap die hun het ware geluk voorspiegelt, als ze maar volgens bepaalde regels leven. Van de ene op de andere dag verruilt haar moeder haar strakke rokken voor vormloze jurken en verlaten allerlei aardse zaken het huis, ook het speelgoed van de kinderen. Met haar rijke fantasie probeert Janne zich zo goed mogelijk te houden aan de strenge regels.

Als er een zusje wordt geboren en Jannes broer IJze zich gaat verzetten tegen de nieuwe afspraken thuis, blijkt de scheidslijn tussen betovering en waanzin flinterdun. Bevangen door schuld neemt Janne een besluit om zichzelf en haar zusje te redden.

Wij dansen niet vertelt op beklemmende wijze hoe een gewoon Hollands gezin volledig in de ban raakt van een geloofsgemeenschap. De roman laat de complexiteit van de geloofswereld van volwassenen voor een jong meisje zien, dat voor alles een goede dochter voor haar ouders wil zijn.

Wij dansen niet door Ellen Heijmerikx
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Over de inhoud en achtergronden van het boek
     

1.  Samenvatting

Janne is 9 jaar oud en woont in een leuk gezin in IJmuiden met vader en moeder en haar iets oudere broertje IJze. De laatste  pest haar graag.  Haar vader is een eenvoudige man uit Twente die verliefd is geworden op de mooie, aantrekkelijke moeder van Janne. Hij is voor haar verhuisd naar IJmuiden en gaan werken in een staalfabriek.  De familie van haar moeder vindt dat ze beneden haar stand is getrouwd.
In het tweede hoofdstuk gaat de familie  een weekendje naar Twente, waar de mooie, door haar zelf gemaakte jurk van haar moeder opvalt bij de familie van pa. De ooms van Janne kijken met enige wellust naar de mooie moeder die bovendien nog heel zelfstandig is. Ze werkt en mag bovendien verder studeren van haar baas. Wanneer het gezin op zondag naar de kerk gaat, weigert vader mee te gaan. Hij is die huichelachtige troep na de oorlog (ouderlingen en dominees die fout zijn geweest) wel zat.
Kort daarop krijgt vader een ongeluk in de staalfabriek waarbij hij  heet ijzer heeft beetgepakt. Hij verwondt zijn handen en hij kan een tijdlang niet werken. Er dreigt ontslag, omdat hij zelf schuldig zou zijn aan het ongelukje en dat kan het gezin niet hebben. Moeder maakt dan ook een paar keer cynische opmerkingen tegen Jannes vader. Ze had beter met het paard van de schillenboer kunnen trouwen.

Janne wordt een keer door IJze in de mesthoop gereden. Hij pest haar immers graag. Moeder wast haar weer school.
Dan komt er een brief van de opa uit Twente. Hij nodigt het gezin uit voor een bijeenkomst met nieuwe predikers. Ze gaan naar Twente  en daar maken ze kennis met een preek van vertegenwoordigers van de Noorse Broederschap (IJze  noemt hen de Vikingen) De preek wordt vertaald door een ouderling en er spreekt een heleboel geestdrift uit. De familie praat enthousiast na over wat ze gehoord hebben. zelfs de vader van Janne ziet het wel zitten.

Wanneer Janne en IJze bij de andere opa Bos op bezoek zijn, doet hun moeder verslag van de nieuwe godsdienst. Opa vindt het maar niets. Er breekt die middag brand uit bij de buren van opa Bos: de schuur van een ex-NSB’er staat in brand. Die is verantwoordelijk voor de dood van een broer van opa Bos. Niemand helpt de man als hij een arrenslee uit de schuur wil halen. Maar dan grijpt opa Bos zelf  in: hij helpt de verrader van zijn broer.
In één van de preken van De Vikingen is naar voren gekomen dat je als mens  je ouwe kleren van je moet afwerpen om een nieuwe persoonlijkheid  te kunnen worden. Dat is natuurlijk beeldspraak, maar Janne begrijpt dat nog niet.  Onder aansporing van IJze gaat ze  haar nieuwe bloes begraven. Daardoor voelt ze zich gelukkiger en haar broertje belooft haar dat hij haar vanaf nu minder zal pesten. Voor haar negende verjaardag krijgt Janne een vissenkom met inhoud. Die speelt later een rol.


Vader en moeder zijn gegrepen door de nieuwe religie en nodigen de predikers ook bij hen thuis uit  om te praktiseren. Janne is even daarover boos, want ze mag nu de nieuwe jurk niet aan. Ze is ook door de juf uitgenodigd om een rol te spelen in een toneelstuk op school. Niet lang daarna  zijn de radio en de platenspeler uit huis verdwenen, Het zijn aardse dingen waaraan je je niet mag hechten. In ruil daarvoor mogen ze zelf een instrument uitzoeken om te bespelen : Janne kiest een blokfluit en IJze een gitaar. Moeder doet ook een duit in het zakje van het verleden: ze verknipt allerlei oude foto’s waarop ze nog staat met krullend haar en sieraden. Dat is allemaal verboden bij de Noorse Broederschap. In juni 1959 volgt een nieuwe stap: het hele gezin moet in een kampvuur alle spullen verbranden waaraan ze gehecht zijn. Janne heeft een armband van haar overleden oma Bos gekregen en houdt die achter. Maar broertje IJze komt erachter en hij verraadt haar. Haar moeder gaat haar uitleggen  waarom ze alles moet wegdoen. Dan gooit Janne uit eigen beweging haar spullen in de vuilnisbak.
Ze nodigen ook familieleden van moeders kant uit (oom Gijsbrecht en tante Mireille). Maar die kunnen zich niet vinden in het nieuwe geloof. Wanneer Janne hun daarna een bezoek brengt, wordt ze heel hartelijk ontvangen. Maar Janne ziet een radio staan en een naaktportret hangen en ze bekritiseert haar oom en tante daarvoor. Dat zijn dingen die niet mogen. Maar Mireille en haar man hebben echter een andere opvatting over het geloof. Janne voelt zich schuldig in hun plaats.
Ze mag van haar ouders niet meer meedoen aan het toneelstuk op school. Ook in een volgende kerkdienst blijkt dat de nieuwe mens moet loskomen van allerlei aardse zaken. Haar moeder stuurt haar zus Mireille min of meer weg.  Janne doet een soort boete: ze doodt de vis in haar vissenkom door de sierstaart ervan af te knippen. Je mag immers geen mooie dingen dragen.  De juf van school komt op bezoek en zegt tegen haar moeder dat ze Janne op school zo ongelukkig vindt. Moeder vraagt dan aan Janne of ze het eens is met de nieuwe godsdienst en Janne beaamt dat.
In de grote vakantie gaan ze naar een vreemd land (waarschijnlijk Noorwegen) om een soort conferentie van de Noorse broeders bij te wonen. Het is een lange reis met pech onderweg, maar moeder zegt dat alles goed zal komen. Er zijn diverse bijeenkomsten en tijdens de vakantie merkt Janne dat haar moeder weer in verwachting is. Uit een opmerking van moeder kun je opmaken dat het in de Noorse Broederschap niet toegestaan is om voorbehoedmiddelen te gebruiken. God zal dat allemaal wel regelen.
Maar thuis wordt de boel  strenger volgens de richtlijnen van de Vikingen. Wanneer Janne een keertje met IJze ruzie krijgt over een kleurboek, krijgt ze van haar vader tien harde meppen met de pollepel, omdat ze gelogen heeft: haar eigen kleurboek was nog niet vol. Een goed vader straft zijn kinderen voor hun zonden, is de opvatting van de Broederschap. Janne voelt zich er echter prima bij. Moeder neemt nog meer afstand van zus Mireille: die hoeft haar niet te komen helpen met de kraamzorg. Er komt namelijk een jong meisje uit Noorwegen, Itsje, die moeder zal bijstaan.  In oktober 1959  wordt Jette geboren, maar de eerste dagen huilt moeder alleen maar. Vader neemt dan contact op met de voorgangers van de Vikingen en hij krijgt het advies weer de baas in huis  te worden. De man is immers de baas van het gezin en hij moet durven optreden. Dat doet hij en moeder houdt op met huilen. Later blijkt wat de oorzaak van haar huilpartij was (een soort postnataal verschijnsel) De dokter had eerst gezegd dat Jette dood was geboren en dat was al haar al een keer eerder overkomen. Janne heeft ooit een doodgeboren broertje gehad.
Itsje doet op zaterdag de kinderen in de teil, maar dat moet gescheiden van elkaar gebeuren vanwege de mogelijkheid van seksuele lusten op te wekken. Eerst moet Janne gewassen worden, daarna IJze. Maar Janne  is toch nieuwsgierig en loopt naar buiten om door het raam te kijken naar de wasbeurt van IJze. Haar vader betrapt haar en Itsje doet de rest. En ja hoor, daar komt de pollepel weer.  Janne vindt het niet erg, want zondige gedachten  moeten afgestraft worden. Haar vader is de baas van het gezin en God is de baas van haar vader. Dat is allemaal heel helder.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Opa Bos komt bij zijn dochter op bezoek om naar de baby te kijken. Moeder vertelt over het nieuwe geloof. Opa kan er niet in meegaan.
In november wordt het erg koud.  Janne kruipt om warm te worden bij IJze in bed en de volgende ochtend betrapt Itsje hen. Ze moeten beiden  zonder eten naar school. Gelukkig krijgen ze van de juf wat chocolade.

De juf zegt dat ze Janne zo graag gelukkig zag: spelen en dansen. Maar Janne antwoordt: “Wij dansen niet.” (blz. 139)  In de middagpauze heeft Itsje wentelteefjes gebakken en lijkt alles weer in orde. Maar Itsje verraadt het voorval  later aan vader en voor straf jawel, de pollepel. Ook IJze blijkt intussen vaak geslagen te worden. Elke keer dat hij geslagen wordt slaat zijn vader een spijker in de houten balk in de schuur en dat zijn er al heel wat. IJze begint daarom het geloof van zijn ouders wat anders te bekijken.
Janne gaat op een avond  naar de schuur en tuchtigt haar eigen konijn (de voedster), omdat het beest niet goed voor haar kinderen heeft gezorgd. Ze gebruikt daarvoor een stok en later blijkt dat het konijn is gesneuveld.
De kerstdagen komen er aan en die zullen met de leden van de Broederschap worden gevierd. Niet met oom en tante Mireille. Er worden wat inkopen gedaan en Janne is er de oorzaak van dat de piek van de kerstboom sneuvelt. Ze haalt de pollepel al, maar deze keer wordt ze niet gestraft. Vader mag deze keer een preek houden in de samenkomst, maar aan het einde van de dienst maakt hij van vreugde een paar danspassen. Daarover wordt later (o.a. door Itsje) nagepraat: dat had hij beter niet kunnen doen. Vader beaamt dat en betuigt spijt.
De dag na Kerst vlucht Janne het huis uit: ze gaat langs bij  haar oom en tante Mireille. Die hebben een cadeau voor de kinderen (een pop voor Ilse en een scheepje in een fles voor IJze) Tante knipt ook de klittenbal weg uit de haren van Janne: het lange haar mag van de Vikingen namelijk niet worden afgeknipt en ze krijgt iedere keer pijn als haar moeder d’r haar moet kammen. Mireille grijpt in: Itsje en haar moeder zijn woedend. Ze moet ook de pop weggooien, maar die haalt ze later weer uit de vuilnisbak. Het cadeau voor IJze verbergt ze ook.
In januari 1960 is er een nieuwe conferentie van de Broederschap.  Janne en IJze zijn  getuige  van de doop door onderdompeling van haar vader en haar moeder. Ze krijgt er door die gebeurtenis weer een heleboel broeders en zusters bij. IJze vindt zo’n doop in een vies vijvertje maar niets. Janne is wel onder de indruk. Haar broertje spot er mee en dan is Janne erg verontwaardigd: met de doop mag je niet spotten.
IJze krijgt  van Janne zijn scheepje in de fles, maar ze kan haar mond niet houden tegenover haar moeder.  Dan moet alles waarschijnlijk weer weggegooid worden, maar deze keer strijkt moeder met de hand over haar hart. Ze geeft de cadeaus weer terug. Janne heeft er moeite mee: ze vindt tucht namelijk goed.  IJze  begint meer en meer afstand te nemen. Je kunt toch ook gewoon een goed mens zijn (zoals oom Gijsbrecht en tante Mireille) zonder dat je van die gekke dingen doet.  Hij zweert ook later wraak te nemen op zijn vader vanwege de pijnlijke afstraffingen.
Itsje heeft lang genoeg gekraamd: de baby is enkele maanden oud. Bij haar afscheid naar Noorwegen is IJze niet aanwezig. Janne gaat die nacht naar buiten met haar pop Ilse. Ze gaat naar de duinen en in een donkere  bunker gebruikt ze het mes dat ze in de zomer met IJze heeft gevonden en daar verborgen heeft. Ze snijdt de ledematen van haar pop af. Het is een offer dat ze brengt voor IJze. In het hiernamaals zullen Ilse en zij nu herenigd worden. IJze lacht haar vierkant uit. Ze is gestoord: wie gaat er nu zijn pop vermoorden? Maar Janne heeft een verhaal gehoord van een van de predikers van De Broederschap waarbij en moeder haar zeven zonen gedood ziet worden als een offer.
Er komt nog een volgende stap van Janne. Ze neemt in een nacht Jette  mee naar buiten in de koude winternacht. Ze gaat naar de sloot en besluit Jette de dood door onderdompeling te geven.  Maar door de kou bevangen en door de zuigende modder  valt Janne neer en laat ze de baby los. Ze komt later bij in het ziekenhuis. De mensen om haar heen spreken van een drama.

Omdat vanuit het perspectief van Janne wordt verteld, wordt niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is. Maar de lezer kan er wel uit opmaken dat Jette omgekomen is bij de doop.

2. Motto

Dit boek heeft geen motto.

3. Opdracht

Dit boek is aan niemand opgedragen.

4. Verhaalopbouw

Het boek is opgebouwd in 32 hoofdstukken. Deze zijn genummerd en hebben geen namen. Wel zijn er, niet gelijk aan de hoofdstukken, maanden vermeld in het boek. In vrijwel elk hoofdstuk wordt vermeld in welke maand van het jaar 1959 en 1960 de handeling speelt.

Het eerste hoofdstuk speelt in januari 1959 en het laatste hoofdstuk in januari 1960.

De volgorde van de beschreven gebeurtenissen in die 32 hoofdstukken is chronologisch.
Het verhaal heeft een opening in handeling, want je wordt als lezer meteen in het verhaal gezet: er is nauwelijks een voorgeschiedenis.

Dit boek heeft een gesloten einde, omdat je eigenlijk alles te weten bent gekomen.

5. Tijd en tijdvolgorde

Het verhaal speelt zich af van januari 1959 tot januari 1960; precies één jaar. Er zijn geen flashbacks of flashforwards. Er wordt wel gebruik gemaakt van tijdsprongen en tijdvertragingen, sommige maanden worden in het boek veel uitgebreider verteld, en nemen neer hoofdstukken in beslag.  

6. Plaats / ruimte

Waar het verhaal zich afspeelt was voor mij niet helemaal duidelijk, maar het is denk ik in het westen van Nederland, aan de kust.

Waar het verhaal zich afspeelt was voor mij niet helemaal duidelijk, maar het is denk ik in het westen van Nederland, aan de kust.

7. Karakterbeschrijving en –ontwikkeling

Janne:                         De hoofdpersoon, ze is 9 jaar oud. Ze is Nederlandse en woont bij haar ouders op een soort boerderij. Ze gaat naar school.

Ze heeft krullend haar, en is dol op het dragen van mooie kleding, zoals haar jurk met de grote strikken erop.

Ze is een helder denkend meisje, dat de lasten ondervindt van ouders die overstappen naar een strenge geloofsgemeenschap.

IJze:                            Broer van Janne.  Ongeveer 11 jaar oud. Hij is gemeen, en scheldt Janne vaak uit. Hij praat Janne aan dat ze haar oude mens achter zich moet laten, en dit brengt Janne op rare ideeën.  

IJze wordt alleen beschreven vanuit Janne’s oogpunt, dus hij wordt beschreven als een bemoeizuchtige, gemene jongen.

Moeder van Janne:                Er wordt geen leeftijd genoemd ze zal zo’n 40 jaar zijn. Haar moeder heeft mooie krullen, en een mooi lichaam. Aan het begin draagt ze graag lange jurken waar haar figuur mooi in uitkomt, maar haar kijk op hoe je je moet kleden verandert sterk gedurende het verhaal.

Ze is heel lief voor Janne, en wil het beste voor haar.

8. Onderlinge relaties

[Zie relatieschema]

9. Vertelperspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Janne. maar het is geen ik-verhaal. Het is meer een personaal verhaal, die beschrijft wat alle karakters meemaken, voornamelijk Janne. Alle mensen worden omschreven hoe Janne ze ziet.

10. Thematiek

De thematiek van dit verhaal is duidelijk het geloof. Aan het begin wil de vader van Janne niets meer met de kerk en het geloof te maken hebben, maar door de veranderingen die plaatsvinden verandert zijn mening. Het hele gezin verandert, en de personages krijgen een hele andere blik op het geloof en hoe de mens zou moeten leven. Het leven van het gezin van Janne staat in het teken van het sobere geloof.  Het vrolijke gezin verandert.

11. Taalgebruik

Het taalgebruik is eenvoudig, zonder moeilijke woorden. Ik denk dat dit komt omdat het verhaal wordt verteld vanuit Janne’s blik, en dat Heijmerikx daarom heeft gekozen voor het taalgebruik van een 9-jarige.

12. Boek beschrijving

Eerste druk:                            Augustus 2011

Uitgever:                                 Nieuw Amsterdam

Aantal bladzijden:              191

Omslag:                                  Op de voorkant staat de afbeelding van een deel van een gezicht van een klein, wat verbaasd kijkend meisje. Deze afbeelding verwijst naar de slechts 9-jarige hoofdpersoon, Janne.

13. Literatuurgeschiedenis

Ellen Heijmerikx (Beverwijk, 1963) groeide op in een streng religieus gezin. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. “Wereldse” invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige Bijbelopvatting.

Na haar twintigste keerde Ellen Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe. Omdat het haar stoorde dat er zo weinig bekend is over de Noorse Broeders in Nederland, terwijl ze van nabij heeft ervaren hoe verwoestend de uitwerking van de geloofspraktijk kan zijn, besloot ze haar ervaringen op papier te zetten.

In 2008 won Ellen Heijmerikx de eerste Duizend Woorden Prijs voor het beste korte verhaal met een fragment uit haar debuut Blinde Wereld.

September 2011 verschijnt haar nieuwe roman Wij dansen niet. Heijmerikx vertelt op beklemmende wijze hoe een gewoon Hollands gezin volledig in de ban raakt van een geloofsgemeenschap. De roman laat zien hoe ingewikkeld de geloofswereld van volwassenen kan zijn voor een jong meisje, dat voor alles een goede dochter voor haar ouders wil zijn.

  1. Eigen mening over het boek

Ik zag dit boek in de bibliotheek, en ik pakte het uit het schap omdat de voorkant mij erg aansprak. Er zit geen flaptekst op deze uitgave, dus ik heb het boek meegenomen, en thuis opgezocht waar het over gaat.

Ik vond het ontzettend boeiend, het onderwerp en de manier waarop het verhaal verteld is. Het las heel gemakkelijk, en steeds vroeg ik mezelf af wanneer Janne nee zou zeggen tegen de veranderende wereld om haar heen.

Ik vind dit boek een echte aanrader, omdat het mij aan het denken heeft gezet over de manier waarop mensen leven. Moet je vrolijk zijn en alles uit het leven halen, of is het beter om  sober te leven en alles aan God op te offeren? Dit boek laat fantastisch zien wat de gevolgen zijn van zoiets ingrijpends in het leven van een klein meisje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wij dansen niet door Ellen Heijmerikx"