1.Zakelijke gegevens
A:
De auteur is Carl Friedman
De titel is Tralievader
Het jaar van uitgave van 1e druk is 1991
Het genre van het boek is een roman.
B:
Tralievader uittreksel geschreven door Femke de Haan.
Tralievader uittreksel geschreven door Lisa Janssen.
2. Verdieping
A: Samenvatting
De vader van de ik-figuur heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij heeft in een kamp gezeten en nu heeft hij nog steeds ‘kamp’. Zijn kinderen,Max , Simon en de ik-figuur ,vergelijken dit met een ziekte. Vader heeft 'kamp' in zijn voeten en in zijn hoofd, maar vooral in zijn ogen.
De kinderen worden beïnvloed door de oorlogstrauma’s van vader. Als hij ‘s nacht niet kan slapen en rond gaat lopen, worden ook de kinderen wakker. Ze mogen niet zeggen dat ze honger hebben, want in het 'kamp' werd pas echt honger geleden. Alles wat vader doet en zegt, heeft iets te maken met het 'kamp'. De kinderen zijn hier ook op school erg mee bezig, maar de lerares vindt dat ze dit gedeelte, de oorlog, maar eens af moeten sluiten.
Als blijkt dat vader tbc heeft, moet hij naar een sanatorium. Tijdens de bezoekuren vertelt hij de kinderen over de plaatsen waar hij ondergedoken heeft gezeten. Zo heeft hij samen met andere onderduikers op het platteland gezeten. Ze werden verraden door een naburige boer. Wanneer vader genezen is van de tbc, mag hij naar huis. Zijn gezin wacht de hele dag op hem, maar hij komt later dan verwacht. Hij durfde niet in de trein te stappen.
De ik-persoon gaat om met een vriendinnetje, Nellie. Samen met Nellie gaat zij voor de eerste keer neer de kerk. Ze gaat er ook nooit weer heen, want ze vindt dat haar vader veel meer heeft geleden dan Jezus. Vader geloofd nog wel in God, maar ligt wel met hem in de klink over de oorlog. Vader vertelt dat hij iemand heeft vermoord in het 'kamp'. Hij heeft daar spijt van en verwijt de 'kamp'-beulen dat ze hem hebben veranderd in een beest. De kinderen vinden niet dat hij een beest is, want een beest zou nooit spijt hebben van wat hij had gedaan. Vader blijkt er echter ook geen spijt van te hebben dat hij iemand vermoord heeft, maar van de manier waarop hij dat heeft gedaan. Hij had het veel langzamer moeten doen, zodat zijn slachtoffer de doodangst langer had gevoeld.
Na de bevrijding hadden Engelsen de gevangen opgehaald. Ze werden naar een transit-'kamp' gebracht. Daar was gebleken dat de gevangen hun schaamte voorbij waren; ze deden hun behoeften gewoon op het gazon. Toen vader thuiskwam, wachtte moeder hem op. Hij werd enthousiast omhelsd. Moeder herinnert zich dat nog en de tranen lopen over haar wangen, terwijl de kinderen toekijken.
Titelverklaring:
De vader van de ik-figuur heeft in de Tweede Wereldoorlog in een Duits kamp gezeten. Tralies symboliseren de gevangenschap omdat de vader nu die bevrijd is nog steeds geen normaal leven kan leiden door zijn trauma’s van de oorlog en de tijd dat hij in het kamp heeft gezeten.
B: Literaire stroming
Dit deelonderwerp wordt ingevuld in een later stadium van mijn schoolcarrière.
C: Structuur
Het boek begint met een uitleg wat ‘kamp’ is.
Het boek heeft een open einde.
De hoofdstukindeling is door middel van titels.
D: Personages
-Ik-figuur: De hoofdpersoon uit het boek is de ik-persoon. Haar naam is niet duidelijk en het hele verhaal beleef je vanuit haar. De ik-persoon is het jongste lid van het gezin. (round character)
-Vader Jochel. Over hem gaat het verhaal. Hij heeft in het ‘kamp’ gezeten en heeft het hier nog dagelijks moeilijk mee. (round character)
-Oudste broer Max. Hij is de opstandige zoon die gek wordt van zijn vader. Flat (flat character)
-Jongste broer Simon. Simon is vrij afwachtend en snel overstuur.
(flat character)
-Moeder. Zij probeert het gezin enigszins te redden maar speelt niet zo'n belangrijke rol in het verhaal. (flat character)
E: Thematiek en Motieven
Thematiek
Het verleden:
Het verleden van de vader speelt een hele grote rol in het verhaal. De vader wordt er namelijk door beïnvloed. Ook voor zijn kinderen speelt het een grote rol, want zij weten namelijk niet precies wat er is gebeurd.
Motieven
Ø Kamp: Jochel vertelt de hele dag verhalen over kamp, bij alles wat hij of zijn kinderen doen speelt kamp een rol.
Ø Oorlog: Volgens Jochel is alles de schuld van de oorlog, als er geen oorlog was geweest had hij niet in het kamp gezeten en dan zouden zijn kinderen normaal zijn opgegroeid.
Ø Liefde: De liefde die de moeder voor Jochel heeft. Zij blijft bij hem ook al loopt hij de hele dag door het huis of praat hij de hele dag over het kamp.
Ø Dood: Jochel heeft in het kamp iemand vermoord en geeft de beulen de schuld omdat zij een beest van hem hebben gemaakt. Hij denkt ook dat het een straf is van God dat hij is blijven leven, omdat hij iemand heeft vermoord.
Ø Geloof: Het geloof van Jochel is joods en daardoor is hij in het kamp gekomen. En daardoor gingen ze ook nooit naar de kerk en als de ik-figuur een keer naar de kerk gaat met een vriendinnetje zegt deze dat ze de kerk niet in mag omdat ze joods is.
F: Perspectief
Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief. Doordat je alles beleeft vanuit de ogen van de ik-persoon, kan je je erg goed inleven omdat je weet hoe zij zich voelt.
G: Tijdsverloop
Het tijdsverloop is chronologisch, er zitten geen flashbacks in het boek er wordt alleen over verteld. In het boek zit wel versnelling/vertraging, want sommige hoofdstukken worden uitgebreid verteld en andere niet.
H: Ruimte
De plaats en tijd zijn onbekend in dit boek.
3. Beoordeling
A: Eigen mening
Ik vond het boek vrij saai omdat er in het boek niet echt spannende gebeurtenissen gebeuren. Ik vind het boek wel mooi geschreven.
B: Oordeel vergelijking
De mening van de recensent en mijn mening verschillen erg omdat de recensent vol lof is en ik het boek toch vrij saai vond. Wel zegt ze dat het boek sober is, en dat vind ik ook.
4. Verwerkingsopdrachten
C: Hoofdpersonage vergelijken
De hoofdpersoon lijkt eigenlijk wel een beetje op mijn buurjongen, de hoofdpersoon is een beetje onverschillig en dat is mijn buurjongen ook wel. Ook is de hoofdpersoon een beetje verlegen en ook dat is mijn buurjongen af en toe wel.
REACTIES
1 seconde geleden