Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Algemene gegevens

Titel: 13 Reasons Why
Auteur: Jay Asher
Naam uitgeverij: Lemniscaat
Plaats uitgeverij: Rotterdam
Vertaald door: Lydia Meeder
Aantal bladzijden: 232 blz.
Verhaal: 223 Blz.

Jay Asher

Jay Asher groeide op in een familie die zijn interesses in gitaarspelen en schrijven altijd heeft gepromoot. Na zijn afstuderen aan de San Luis Obispo High School verhuisde hij rechtstreeks naar de California Polytechnic State University in San Luis Obispo. Hier begon hij een lerarenopleiding en schreef zijn eerste kinderboeken in een literair

Een jaar voor zijn afstuderen verliet hij de universiteit om zijn carrière als schrijver voort te zetten. Asher beoefende verschillende beroepen en werkte als schoenverkoper, bibliothecaris en boekhandelaar. Veel van Asher's ervaringen in deze tijd zijn verwerkt in zijn boeken.

Tijdens een audiotour in een museum had Asher het idee voor zijn eerste jeugdroman. Hij werd in 2007 in de VS vrijgelaten onder de titel Dertien Redenen Waarom. Al meer dan een jaar staat de roman op de bestverkopende literatuurlijsten voor kinderen en jongeren in de New York Times. Meer dan 750.000 exemplaren werden alleen al in de VS verkocht en uitgevers in 31 landen hebben nu de rechten op het boek veiliggesteld.

Asher heeft onder andere de volgende boeken geschreven:

 • Thirteen Reasons Why (2007);
 • The Future of Us (2011);
 • What Light (2016).

Al deze boeken zijn romans met een heleboel avontuur.

Thirteen Reasons Why heeft verschillende prijzen gewonnen en heeft vijf sterren ontvangen van Teen Book Review. Het heeft ook veel lof ontvangen van collega-auteurs zoals Ellen Hopkins, Sherman Alexie, Chris Crutcher en Gordon Korman.

Ik had van tevoren nog nooit iets van deze schrijver gehoord of gelezen, maar dit boek vond ik echt heel erg leuk, dus zou ik graag nog andere boeken van hem willen lezen.

Het boek

Clay Jensen is een hele normale scholier, maar op een dag komt hij thuis en ligt er een schoenendoos voor zijn deur. In de schoenendoos liggen zeven cassettes. Hij komt te weten dat deze cassettes van Hanna Baker zijn. Hanna Baker, het meisje dat kort daarvoor zelfmoord heeft gepleegd. In deze cassettes verteld Hanna waarom ze zelfmoord heeft gepleegd en op elke kant van een cassette verteld ze waarom die persoon eraan betrokken is dat ze zelfmoord heeft gepleegd. In totaal zijn het dertien redenen. Bij ieder persoon hoort een plek waar het gebeurd is. Deze kaart werd door Hanna een paar weken geleden al in Clays brievenbus gegooid. Nadat een persoon de cassettes heeft gekregen, is het verplicht ze door te sturen naar de volgende anders worden de cassettes openbaar gemaakt. Dat betekent publiekelijke vernedering, schaamte, je baan verliezen en zelfs een gevangenisstraf voor sommige. Clay komt erachter dat hij dan natuurlijk ook een van de personen is die eraan betrokken zijn. Alleen snapt hij niet wat hij gedaan heeft. Clay is namelijk al sinds de eerste dag dat Hanna bij hem op school gekomen is smoorverliefd op haar, maar heeft nog nooit de moed gehad haar aan te spreken.

Hij luistert alle cassettes af en hoort alle verschillende verhalen van ieder persoon. De meeste mensen kent hij zelfs. Tot dat hijzelf aan de beurt komt. Als je wil weten wat hij ermee te maken heeft en wat de rest heeft gedaan, moet je het boek lezen.

Hoofdpersonen

Clay Jensen

Clay is 16 en is de ‘ik-persoon' in het boek. Hij krijgt een doosje met cassettes van Hanna Baker, het meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Hier gaat eigenlijk het hele verhaal om.

Hanna Baker

Hanna Baker is het meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Ze neemt cassettes op nog voordat ze dood gaat en stuurt ze door naar iedereen waar ze iets over zegt. Het hele verhaal gaat erover waarom ze het gedaan heeft en wie de redenen ervoor zijn.

Bijpersonen

Tony

Een oude vriend van Clay, die hem de walkman heeft gegeven waarmee Clay de cassettes luistert - eigenlijk heeft Clay de walkman gestolen. Ook is Tony degene waarmee Clay over alles praat wat er is gebeurd en hem helpt ermee om te gaan. Bovendien is Tony degene die Hanna heeft uitgelegd hoe je iets moest opnemen op een recorder. Toen wist hij althans nog niet dat ze zelfmoord wilde plegen.

Justin Foley en Courtney Crimsen

Allebei personen die ook in de cassettes voorkomen. En ze komen zelfs niet alleen een keer, maar direct allebei meerdere keren erin voor, met steeds weer een klein verhaaltje dat erbij hoort.

Mr. Porter

Mr. Porter is leraar op de school van Hanna en Clay. Ook is hij hun schoolpsycholoog, ( zoals wij op school de Erziehungsberater en het smileyteam hebben). Hij is de enige persoon die Hanna verteld heeft dat ze zelfmoord wil plegen.

Meer over deze personen en ook die anderen wil ik niet vertellen, je moet het boek zelf maar lezen.

Waar

Het verhaal speelt zich af in de USA.

Ieder persoon op de casettes heeft een plek die ermee te maken heeft. Iedere persoon op de casettes heeft zo een blaadje van Hanna baker gekregen waarop staat wat het is. Een aantal vooreelden:

 • Hanna’s huis;
 • Blue spot liquor (winkel);
 • Koffiehuis Monet’s Garden Cafe;
 • Het huis van Tyler Down;
 • Het huis van Courtney Crimsen;
 • Rosie’s (ijscafe);
 • Gemeenschapszaal van de Stadsbibliotheek;
 • Cottonwood 512 Feesthuis.

Wanneer

Je zou misschien denken dat het van een wat oudere periode komt, doordat het cassettes zijn die worden doorgestuurd. Maar het boek is helemaal tijdloos geschreven en zou het in elk geval in de tegenwoordige tijd moeten zijn. Het boek is in 2007 gepubliceerd, maar er zijn geen duidelijke kenmerken dat het al van tien jaar geleden is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Je zou misschien denken dat het van een wat oudere periode komt, doordat het cassettes zijn die worden doorgestuurd. Maar het boek is helemaal tijdloos geschreven en zou het in elk geval in de tegenwoordige tijd moeten zijn. Het boek is in 2007 gepubliceerd, maar er zijn geen duidelijke kenmerken dat het al van tien jaar geleden is.

Thema

Tragedie, drama en roman. Het is een tragedie, omdat Hanna zelfmoord heeft gepleegd en alles draait daarom en hoe alle personen op die casettes ermee te maken hebben. Ook is het een roman, omdat Clay verliefd op haar was en andersom hetzelfde.

Beoordeling

Thirteen Reasons Why is een meeslepend boek met een boeiend verhaal, dat perfect in mijn boekencollectie past. De hoofdrolspeelster heeft pure emoties en goede bedoelingen. De karakters waren goed neergezet en verschillend van elkaar. Het boek was voor mij een adembenemend avontuur en ik zou hem zeker nog een keer lezen.

Het is een echte aanrader voor jongens en meisjes tussen de 13 en 16 jaar. Het enige wat mij een beetje gestoord heeft, is dat het soms wat verwarrend was, doordat het boek in twee perspectieven geschreven werd en de verhalen dus door elkaar heen lopen (nu eens een stukje van Hanna, dan weer een stukje van Clay). Hierdoor haalde ik de verhalen af en toe door elkaar en dat was wat lastig. Het is wel handig dat hetgeen Hanna zegt op de cassettes in het blauw staat en dat wat Clay zegt of denkt in het gewone zwarte lettertype.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

nice

2 jaar geleden

M.

M.

Je hebt de eerste alinea van ''beoordeling'' letterlijk overgenomen van een andere recensie lol

2 jaar geleden