Thirteen Reasons Why

Het boek gaat over een jongen, Clay Jensen, die op een dag een pakketje vindt met 7 cassettebandjes erin. Als hij begint te luisteren, ontdekt hij dat het pakketje afkomstig is van Hannah Baker. Een meisje dat een aantal weken ervoor zelfmoord heeft gepleegd. Op de cassettebandjes heeft zij ingesproken waarom zij zelfmoord heeft gepleegd, in totaal 13 redenen. Alleen de mensen die een reden voor haar zelfmoord waren ontvangen het pakketje, een voor een. Ze vertelt in het begin van het eerste cassettebandje dat er nog een doos is met dezelfde cassettebandjes en als de personen het pakketje niet doorsturen zal iedereen deze cassettebandjes kunnen luisteren.  Clay begint met het luisteren naar de cassettebandjes en de eerste persoon is Justin Foley, de jongen waar Hannah voor het eerst mee gekust had. Daarna volgen Alex, Jessica, Tyler, Courtney, Marcus en Zach. Clay is als negende aan de beurt. Hij ontdekt dat hij niet hetzelfde is als de anderen. Hij heeft haar niks misdaan. Ze hadden samen een leuke avond op een feest en dit eindigde in een zoen. Tijdens die zoen was Hannah aan de minder leuke dingen aan het denken die haar waren overkomen. Hierna besloot ze om zelfmoord te plegen. Ze zei op het cassettebandje sorry tegen Clay. Na deze cassetteband ontdekt Clay dat zijn vriend Tony de tweede set met cassettebandjes heeft. Tony moet kijken wie het cassettebandje op dat moment heeft en of diegene het echt doorstuurt naar de volgende persoon. Clay was hier heel verbaasd over. Na het cassettebandje van Clay volgen er nog een paar met nieuwe mensen en mensen die nog een keer iets hebben misdaan bij Hannah. Uiteindelijk weet Clay dus waarom Hannah Baker, de persoon waar hij verliefd op was, zelfmoord pleegde. Om aan Hannah’s wens te voldoen verstuurd Clay het pakketje naar de volgende persoon op de cassettebandjes.

 

Uitleg van de titel:

De titel heet Thirteen Reasons Why omdat er dertien redenen zijn waarom Hannah Baker zelfmoord heeft gepleegd. In het boek worden al deze dertienredenen helemaal uitgelegd.

 

Setting:

Het verhaal speelt zich af in het nu. Het zou zich elk moment kunnen afspelen. Het verhaal speelt zich af in een stad met een universiteit. Elk hoofdstuk speelt zich op een ander deel van de stad af.

 

Hoofdpersonen:

Hannah Baker is een meisje dat een aantal weken voor Clay het pakketje ontvangt, zelfmoord heeft gepleegd. Ze kwam uit een andere stad en had op het begin twee vrienden in deze stad. Later lieten die haar in de steek en was ze een beetje alleen.  Eerst dacht ze af en toe aan zelfmoord maar naarmate er meer dingen gebeurde werd ze steeds stiller en uiteindelijk pleegde ze zelfmoord. Ze was verliefd op Clay Jensen. Ze stuurde Tony de tweede set met cassettebandjes.

Clay Jensen is de jongen die het pakketje van Hannah Baker als negende ontving. Hij wist niet wat hij verkeerd had gedaan en uiteindelijk bleek dat hij ook niks verkeerd had gedaan. Hij vond Hannah al leuk sinds ze bij hem op school kwam maar hij durfde nooit iets tegen haar te zeggen. Tony is Clay’s beste vriend.

 

 

Tony is de beste vriend van Clay Jensen. Hij werkt graag aan zijn auto. Tony kreeg Hannah’s fiets en in ruil voor dat legde hij haar uit hoe ze cassettebandjes op moest nemen, hij wist toen nog niet dat ze zelfmoord wilde spelen. Uiteindelijk ontving hij de extra set met cassettebandjes die hij moest versturen als het andere pakketje niet door werd gestuurd.

 

Genre:

Psychologische roman omdat het vooral gaat over zelfmoord en zelfmoordgedachtes en dit is een psychisch probleem.

 

Paginanummer 195.

‘Ik weet wat je aan het luisteren bent,‘ zegt Tony, ‘je luistert naar de cassettebandjes van Hannah Baker.’ ‘Ja,’ zeg ik, ‘heb jij ze ook gehad?’ ‘Ja, helaas wel.’ zegt Tony, ‘Ik heb het tweede setje met cassettebandjes.’ ‘Wat heb ik gedaan dan?’ ‘Dat hoor je nog wel.’ En hij rijdt aan met mij in de auto. We rijden en uiteindelijk zet hij me af bij mijn huis. Ik loop naar mijn kamer en begin daar aan het volgende cassettebandje. Na een aantal zinnen kom ik erachter dat ik het ben. ‘Ik was verliefd op je, Clay. Waarom ontliep je me steeds?’ Ik zucht, had ik maar niet gewacht om met haar te praten. Ik begin haar steeds meer te missen. Ik kan er niet meer tegen,  ik zet het cassettebandje uit. Ik ga naar de badkamer en ik pak een hand vol met pillen, ik moet bij Hannah zijn.

 

Ja omdat het een heel leuk boek is. Het boek is spannend en je kunt je heel goed inleven in de hoofdpersoon (Clay Jensen). Daardoor lijkt het net alsof je hem bent,  elke keer als een nieuw cassettebandje begint voel je die spanning ook. Je kunt je ook goed voorstellen wat er gebeurt is omdat het zo realistisch en tijdloos is geschreven.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik heb het boek ook gelezen vind het geweldig

3 jaar geleden

A.

A.

Ja leuk

3 jaar geleden

N.

N.

Clay pleegt geen zelfmoord toch? Of wel?

2 jaar geleden

J.

J.

Nee, hij pleegt geen zelfmoord

2 jaar geleden

D.

D.

Als je telt is Clay zeker niet als negende maar als achtste aan de beurt ? En er wordt niis verteld over bijvoorbeeld Bryce..

2 jaar geleden

H.

H.

Ik heb het boek gelezen, alleen is het wel een heel ingewikkeld verhaal. Vooral als je er een boektoets over krijgt. Is er iemand met tips voor mij?

2 jaar geleden

aaa

aaa

de genre staat erin maar misschien iets over het thema

1 jaar geleden