Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2007
  • 288 pagina's
  • Uitgeverij: Penguin Books

Flaptekst

Clay Jensen returns home from school one day to find a mysterious box with his name on it outside his front door. Inside he discovers a series of cassette tapes recorded by Hannah Baker - his classmate and crush. Only, she committed suicide two weeks earlier. On the first tape, Hannah explains that there are 13 reasons why she did what she did - and Clay is one of them.

If he listens, Clay will find out how he made the list - what he hears will change is life forever.

Eerste zin

"Sir?" she repeats. "How soon do you want it to get there?"

Samenvatting

Als Clay Jensen een doos op zijn stoep vindt met zijn naam erop, neemt hij die mee naar binnen. In de doos vindt hij zeven genummerde cassettes en een kaart van de stad, waar verschillende locaties op gemarkeerd zijn. Als hij begint met luisteren schrikt hij, want hij hoort Hannahs stem. De stem van een meisje dat zichzelf recentelijk van het leven heeft beroofd. De stem van het meisje op wie Clay verliefd was. Hannah vertelt dat er dertien redenen zijn waarom ze gedaan heeft wat ze deed. Ze vertelt ook dat de redenen allemaal gelinkt zijn aan een aantal mensen en dat de mensen die de tapes hebben, allemaal op een tape vertegenwoordigd zijn. Tijdens het luisteren gaat Clay naar een aantal van de locaties die op de kaart staan.

De eerste tape is voor Justin Foley. Hannah vertelt hoe ze hem zag op een feest, maar dat hij nog niet beschikbaar was, door haar vriendin Kat. Als Kat verhuist, spreekt ze met hem af. Ze fantaseert over hoe het zou zijn om hem te zoenen en wil dat het precies zo gaat. In Eisenhower park zien ze elkaar en zoenen onderaan de glijbaan van het raket speeltoestel. Wat er gebeurt, wordt echter heel erg opgeblazen en er ontstaan roddels over Hannah. 

De tweede tape is voor Alex Standall. Hannah vertelt over hoe er een lijst rondging met besten en slechtsten van de school in verschillende categorieën, waar Alex aan bijgedragen had. Hij had namelijk een 'beste/slechtste kont' categorie toegevoegd. Hannah had daarin de beste kont en Jessica Davis de slechtste. Door de lijst keken de mensen op school anders naar Hannah en ze vertelt hoe er iemand (de naam wordt niet genoemd, maar je krijgt wel een vermoeden: Bryce Walker) aan haar billen zit en haar vastpakt. 

De derde tape is voor Jessica Davis. Hannah vertelt dat ze beiden nieuw waren op school en vriendinnen werden. Zij spraken samen vaak af, met Alex Standall. Ze vertelden elkaar alles en konden hun harten bij elkaar luchten. Ze spraken altijd af in Monet's. Deze bezoekjes aan Monet's verwateren echter. Hannah komt erachter dat Jessica en Alex wat krijgen. Dat gaat uiteindelijk uit, wat de reden is dat Alex de categorie 'beste/slechtste kont' aan de lijst toevoegt. Als Jessica ziet geeft ze Hannah de schuld dat de relatie niet gewerkt heeft. De ruzie eindigt in een klap op Hannahs wang en ze verliezen contact.

De vierde tape is voor Tyler Down. Hannah vertelt hoe ze op een avond in haar kamer was en hoorde dat er foto's van haar gemaakt werden. Terwijl ze dit vertelt zit ze buiten Tylers kamer om te doen wat hij bij haar deed. Na de avond voelt ze zich onveilig en ze vertelt wat er gebeurd is aan Courtney Crimsen. Die bedenkt een plan. Ze spreken bij Hannah af en acteren de avond door tot ze het klik-geluid van de camera weer horen. Ze overdrijven en verzinnen dingen om te zorgen dat de camera niet weggaat. De volgende dag op school vraagt Hannah aan een aantal mensen waar ze 'gisteravond' waren. Het antwoord van Tyler is 'wie ik? Nergens.' maar hij begint te zweten en verraad zichzelf op die manier.

De vijfde tape is voor Courtney Crimsen. Courtney is een populair meisje op school en ze doet er alles aan om haar feilloze imago te behouden. Iedereen vindt haar aardig en wil met haar gezien worden, maar Hannah prikt door haar heen. Het valt Hannah op dat Courtney nooit gedag zegt als ze een gesprek beëindigt en wegloopt. Op een dag vertelt Courtney Hannah over een feestje en ze vraagt of ze samen zullen gaan en of Hannah kan rijden. Hannah zegt ja. Op het feest is Hannah Courtney direct kwijt. Hannah voelt zich bedreigt, vindt Tyler, die foto's aan het maken is, en laat hem een ongemakkelijke foto maken van haar en Courtney. Daarna vertelt ze Courtney dat ze maar zelf thuis moet zien te komen en ze vertrekt.

De zesde tape is voor Marcus Dooley. Hannah vertelt over 'Oh My Dollar Valentines', waar je een vragenlijst invult en dan vijf matches kan 'kopen' om de cheerleaders om cheerkamp te laten gaan. Hannah deed hieraan mee, ook al vond ze het eigenlijk stom en raakt na het krijgen van haar vijf mogelijke dates aan de praat met een cheerleader. Hannah is niet blij met haar resultaten. Degene van wie ze wilde dat erop stond, staat er niet. Dan wordt ze gebeld, door Marcus Dooley. Marcus staat bekend als een grappige gast, dus Hannah zegt ja. Ze spreken af in Rosie's Diner. Nadat Marcus een uur te laat is, maar Hannah hem toch een kans geeft, probeert hij haar aan te randen, door haar reputatie als 'makkelijk' op school. Ze duwt hem weg en hij vertrekt boos. In een staat van schok blijft Hannah zitten.

De zevende tape is voor Zach Dempsey. Hannah vertelt hoe hij bij haar komt zitten nadat Marcus vertrekt uit de diner. Ze vertelt hoe hij niets zegt, niets vraagt, alleen maar of ze oke is, maar betaalt voor de burgers en weggaat. Hij voelt zich afgewezen, omdat Hannah niets zei en hem niet aankeek. Hij is boos. Hij steelt de complimenten uit haar complimentenzakje, niet wetende hoe belangrijk die waren voor Hannah. Ze komt erachter dat die leeggehaald wordt door iemand. Als een val stopt ze een briefje in haar eigen zakje dat ze vastplakt met plakband. Ze betrapt Zach, als hij het briefje probeert te pakken, maar hij doet alsof er niets aan de hand is en loopt langs haar naar buiten.

De achtste tape is voor Ryan Shaver. Hannah vertelt dat ze van poëzie houdt en hoe ze het gebruikte om haar emoties een plek te geven. Ze vertelt hoe ze een groep leerde kennen en naar een aantal bijeenkomsten kwam voor poëzie. Daar komt ze Ryan tegen. Ryan helpt haar met haar gedichten. Ryan had een eigen tijdschrift 'the Lost-N-Found' waarin hij dingen publiceerde die hij vond op school. Hij publiceerde ook een van Hannahs gedichten. Maar dat vond hij niet; dat stal hij. Dit gedicht wordt in de klassen voorgelezen en ontleed. Ook wordt het door veel leerlingen belachelijk gemaakt.

De negende tape is voor Clay. Hij luistert deze in Tony's auto, nadat hij hem en de acht voor hem gevolgd heeft. Hij had de opdracht gekregen van Hannah om te zorgen dat de mensen deden wat ze wilden. Hannah vertelt dat Clay eigenlijk niets verkeerd had gedaan, maar dat hij verdiende te horen wat er gebeurd was. Ze vertelt over een feest. Clay had haar overgehaald te gaan. Het feest, waarop ze zoenen en waar ze in paniek raakt door haar aanvaringen met andere jongens en de verhalen die over haar rondgingen. Clay biedt zijn excuses aan, maar het helpt niet en hij vertrekt. Daarna praten ze nooit meer. Na het feest begint ze met het maken van een lijst van alle mensen die haar wat misdaan hadden. Die mensen staan nu op de tapes.

De tiende tape is wederom voor Justin. Hannah vertelt over een traumatische gebeurtenis op het feest, waar ze met Clay was. Nadat Clay vertrokken was, bleef Hannah achter in de kamer. Justin en Jessica komen binnen en Hannah verstopt zich. Ze zoenen, maar Jessica is te dronken en valt in slaap dus Justin laat haar liggen. Als Justin vertrekt komt er nog iemand de kamer binnen (wederom geen naam, maar we weten dat dit Bryce Walker is). Hannah kijkt toe terwijl hij Jessica verkracht en verstijft. Zowel zij als Justin wist dat dit gebeurde en ze doen er beide niets aan.

De elfde tape is voor Jenny. Jenny is een cheerleader die altijd aardig was voor Hannah. Hannah vertelt dat Jenny haar na de verkrachting (waar Jenny natuurlijk niet van afweet) een lift naar huis aanbiedt. Onderweg raakt Jenny's auto echter van de weg en ze raakt een stopbord. Hannah vindt dat ze de politie moeten bellen, maar Jenny reageert boos en laat Hannah achter. Later die avond gebeurt er precies op dat punt een ongeluk, waarbij iemand om het leven komt. Hannah voelt zich schuldig.

De twaalfde tape is voor Bryce Walker. Het is inmiddels bekend dat Bryce een ontzettend foute gast is en dat Hannah dat dondersgoed weet. Hannah vertelt over hoe ze op een huis past en vanaf daar hoort dat er een feest is. Ze gaat ernaar toe en vindt een aantal mensen in het bubbelbad van Courtney. In haar ondergoed gaat ze erbij zitten. Langzaam gaan er steeds meer mensen weg, tot Hannah overblijft met Bryce. Hannah wil vertrekken, maar Bryce laat haar niet gaan. Hannah vertelt hoe ze verkracht wordt en hoe ze denkt dat het misschien wel haar schuld is omdat ze het liet gebeuren.

De dertiende tape is voor Mr Porter. Deze tape is anders dan de andere tapes. Hannah heeft het gesprek opgenomen dat tussen haar en Mr. Porter plaatsvindt. In dat gesprek probeert Hannah te vertellen over de verkrachting, maar ze durft geen naam te noemen en geen aangifte te doen. Mr Porter vertelt haar dat ze er maar overheen moet stappen en dat ziet Hannah als een klap in haar gezicht. Ze denkt dat het niemand genoeg kan schelen wat er met haar gebeurt. Die middag neemt ze in de badkamer de overdosis aan pillen in. 

De dag nadat Clay de tapes naar Jenny heeft verstuurd is hij op school. Hij loopt rond en ziet Skye, een meisje dat verandert is sinds Clay bevriend was met haar en er niet gelukkig uitziet. Clay gaat achter haar aan. Hij wil het deze keer goed doen en haar helpen.

Personages

Hannah Baker

Hannah Baker was het nieuwe meisje op de middelbare school. Ze is een aardig meisje dat net als iedereen op die leeftijd op zoek is naar vrienden en ervaringen die je in de pubertijd als eerst meemaakt: eerste kus, eerste vriendje, etc. De roddels die er echter over haar verspreid worden, maken die ervaringen echter erg vervelend en starten een sneeuwbaleffect. Hannah ontneemt zich van haar eigen leven. De redenen die ze had hoor je terug op de tapes die ze insprak voor ze de overdosis aan pillen innam.

Clay Jensen

Clay Jensen is een muurbloempje. Hij valt niet erg op en heeft niet veel vrienden; we lezen eigenlijk alleen over Tony. Hij was verliefd op Hannah. We lezen het verhaal vanuit zijn oogpunt. We maken zijn emoties mee terwijl hij naar de tapes luistert.

Tony

Tony is een vriend van Clay. Hij heeft van Hannah de 'back-up tapes' gekregen die hij goed moet bewaren. Hij volgt iedereen die de tapes krijgt om te zorgen dat ze doen wat er van hen gevraagd wordt.

Bryce Walker

Bryce Walker is een van de populairste jongens van de school. Hij sport veel en valt eigenlijk bij iedereen goed in de smaak. Hij houdt zijn slechte kant dan ook heel goed verborgen: in het verhaal lezen we hoe hij twee meisjes verkracht en dat zullen er vast meer geweest zijn.

Justin Foley

Justin Foley was de jongen met wie Hannah voor het eerst zoende. Ondanks dat de ervaring zelf erg goed was, werd die door de roddels die hij verspreidde snel verpest. Justin is net als Bryce Walker erg populair en goed in sport. Maar hij maakt een grote fout: hij grijpt niet in terwijl hij weet dat er een meisje verkracht wordt en dat neemt Hannah hem erg kwalijk.

Jessica Davis

Jessica Davis is net als Hannah nieuw op school. Ze zijn een tijdje vriendinnen, maar dat verwaterd als ze wat met Alex krijgt. Als dat uitgaat beschuldigt Jessica Hannah. Dit loopt uit op een ruzie tussen de twee. Jessica wordt tijdens een feestje te dronken en Bryce Walker slaat zijn slag onder de neus van Justin en Hannah en niemand grijpt in.

Tyler Down

Tyler Down is de fotograaf van het jaarboek. Hij is overal bij om er de mooiste foto's van te maken. Als hij Hannah ziet raakt hij geobsedeerd en hij maakt foto's van haar terwijl ze 's avonds op haar kamer is. Nadat dat gebeurd is voelt Hannah zich niet meer veilig.

Courtney Crimsen

Courtney Crimsen is een mooi meisje dat alles lijkt te hebben en vriendelijk is tegen iedereen. Hannah prikt echter door haar heen en ziet uiteindelijk dat het allemaal maar schijn is. Als Courtney hoort dat Hannah een stalker heeft, reageert ze enthousiast met een plan. Als er een feest is vraagt ze of Hannah met haar meewil, maar eenmaal daar ziet Hannah in dat ze alleen maar gebruikt is als lift.

Jenny

Jenny is een cheerleader die op het eerste gezicht buitengewoon aardig lijkt. Als ze op een feestje aanbied Hannah naar huis te brengen, gaat Hannah dankbaar met haar mee. Onderweg gebeurt er een ongeluk waarbij een stopbord sneuvelt. Jenny weigert de politie te bellen en zet Hannah uit de auto. Het is uiteindelijk de oorzaak van een ander ongeluk dat op dezelfde plek plaatsvond waarbij er een jongen van de middelbare school om het leven komt.

Marcus Cooley

Marcus staat bekend als een grappige, slimme jongen. Als hij Hannah mee uit vraagt, gaat ze dan ook graag met hem mee. Hij komt echter veel te laat aan. Hannah besluit hem een tweede kans te geven, waar Marcus misbruik van maakt. Hij heeft de roddels gehoord en denkt dat Hannah makkelijk is.

Zach Dempsey

Zach Dempsey is een sportieve, aardige jongen. Nadat Marcus Hannah probeerde aan te randen, komt hij tegenover haar zitten en zegt niets. Hij betaalt voor haar milkshakes. Als Hannah hem uiteindelijk afwijst, draait zijn houding. Hij steelt de complimenten uit het zakje van Hannah en als Hannah zich door middel van een brief naar hem opent over alles wat haar dwarszit, negeert hij het.

Ryan

Ryan heeft zijn eigen tijdschrift, waarin hij dingen plaatst die hij vindt op school. Hannah bezoekt een poëzie bijeenkomst waar hij ook is en vraagt hem om tips. Uiteindelijk schrijft ze een gedicht waar ze zich kwetsbaar in opstelt. Ryan vindt het zo mooi dat hij het zonder te vragen plaatst in zijn tijdschrift en het gedicht wordt volkomen belachelijk gemaakt. Hannah schaamt zich dood en is woedend.

Mr. Porter

Mr. Porter is de decaan op de middelbare school, maar bekleed die functie pas sinds kort en is nog onervaren. Daarom maakt hij een aantal onhandige fouten die Hannah uiteindelijk over het randje drijven.

Quotes

"A lot of you cared, just not enough. And that ... that is what I needed to find out."

Bladzijde 280

"Deny it! Go on, deny that I was ever in that room. Deny that I know what you did. Or not what you did, but what you didn't do. "

Bladzijde 224

"Hello boys and girls. Hannah Baker here. Live and in stereo. No return engagements. No encore. And this time, absolutely no regrets."

Bladzijde 7

"You can't go back to how things were. How you thought they were. All you really have ... is now."

Bladzijde 206

Thematiek

Zelfdoding / zelfmoord
Het thema van dit boek is zelfmoord. Vanaf alle niveaus wordt er naar de zelfmoord van Hannah Baker gekeken. Dat wil zeggen: vanuit haar eigen ogen door middel van de tapes. Daarop laat ze haar kant van het verhaal zien en vertelt ze de 'schuldigen' wat ze hebben gedaan om het zo ver te laten komen. Verder gaat het over hoe Clay omgaat met de zelfdoding van het meisje waarop hij verliefd was. Je leest hoe moeilijk hij het daar nog altijd mee heeft en dat hij tegelijkertijd graag wil begrijpen waarom Hannah deed wat ze deed en niet wil weten welke rol hij erin speelde.

Motieven

Verkrachting/seksualiteit
Ook verkrachting komt voor in dit verhaal. Bryce Walker verkracht twee meisjes: Jessica Davis, met wie Justin Foley aan het zoenen was op het feest. Hij verkracht haar als ze dronken op bed ligt. Hannah is op dat moment in de kamer en voelt zich heel schuldig over het feit dat ze niets heeft gedaan. Daarbij geeft ze Justin een deel van de schuld: ook hij wist ervan maar handelde niet. Bryce Walker verkracht ook Hannah. Dit doet hij tijdens een feestje dat eigenlijk al af is gelopen. Ze zaten op dat moment samen in het bubbelbad. De mensen die daarbij zaten, waren vertrokken dus ze waren alleen. Hannah omschrijft hoe het gebeurde en hoe machteloos ze zich voelde.

Zelfmoord
De zelfmoord van Hannah Baker komt steeds terug door middel van de tapes, waarin ze haar redenen uitlegt. Verder lees je over hoe Clay het verlies probeert te verwerken.

Verliefdheid
Er is natuurlijk de liefde tussen Hannah en Clay die, ondanks dat die van beide kanten lijkt te komen, toch niet helemaal beantwoord wordt, omdat ze geen stappen durven te zetten tot het te laat is. Clay denkt veel terug aan de tekens van verliefdheid die hij van Hannah kreeg, maar niet heeft gezien tot hij de tapes beluisterde en eraan terugdacht.

Opdracht

For JoanMarie.

Trivia

Er is een televisieserie gemaakt, gebaseerd op dit boek. Ondanks dat die niet door iedereen met open armen ontvangen werd, waren de meesten daar buitengewoon positief over. Er is inmiddels zelfs een tweede seizoen.

Thirteen Reasons Why werd in de Verenigde Staten zo goed ontvangen dat het in 37 verschillende talen vertaald is.

De auteur, Jay Asher, schreef Thirteen Reasons Why, omdat een familielid een zelfmoordpoging had gedaan. Hij vond de delen die in Hannahs perspectief waren makkelijk te schrijven, maar had veel meer moeite met Clay's delen.

Titelverklaring

De titel 'Thirteen Reasons Why' is heel eenvoudig te verklaren en ligt erg voor de hand. Door middel van de cassettetapes geeft Hannah dertien redenen, waarom ze zichzelf van het leven heeft beroofd. Die dertien redenen gaan ieder uit naar iemand, dus er zijn dertien (eigenlijk twaalf, want Justin krijgt twee tapes) 'schuldigen'. Door die tapes leren de personages, maar ook de lezers beter begrijpen wat er gebeurd is en waarom Hannah deed wat ze deed.

Structuur & perspectief

Structuur

De structuur van dit boek is eenvoudig: het boek begint met een soort proloog, waarin je leest hoe Clay de doos met tapes naar de volgende persoon, Jenny, laat sturen. Vervolgens begint het eerste van de dertien echte hoofdstukken. Al die hoofdstukken laten zien welke tape Clay in dat hoofdstuk beluistert en ieder hoofdstuk heeft dus eigenlijk een eigen tape en daarmee een eigen stukje verhaal. Binnen de hoofdstukken zijn er steeds twee soorten tekst: de 'normale' tekst, waarin Clay aan het woord is en je een kijkje in zijn gedachten kan nemen terwijl hij de tapes afgaat. Je leest waar hij heen gaat en hoe hij zich voelt naar mate hij zich verder door de tapes heen worstelt. Hij gaat ook rechtstreeks in tegen Hannahs woorden door erop te reageren en zo zijn kant van het verhaal uit te leggen. Daarnaast is er de cursieve tekst. Dat is de tekst die Hannah heeft ingesproken voor de tapes. Het is dus eigenlijk Hannahs kant van het verhaal. Je leest hoe zij bij iedere tape een reden heeft de hoop te verliezen en dat uiteindelijk ook doet. Je leeft met haar mee door de tapes.

Verder kun je door middel van play (driehoekje), pauze (twee verticale strepen naast elkaar) en stop tekens (vierkantje) zien of Clay aan het luisteren is, de tape tijdelijk gestopt is of klaar is voor de volgende tape. Dit brengt een soort kleine hoofdstukken binnen de hoofdstukken aan en zorgt voor duidelijkheid. Je weet op die manier namelijk of je beide verhaallijnen door elkaar kunt verwachten, of alleen Clay's perspectief zult lezen.

Perspectief

Het perspectief komt dus van twee kanten: aan de ene kant van Clay die de tapes afluistert, en van de andere kant van Hannah die de tapes inspreekt. Zo lees je de twee kanten van een heel tragisch verhaal.

Decor

Decor

Het verhaal speelt zich geheel af in een stad, maar wel op verschillende locaties binnen die stad. Door middel van de kaart die Clay bij de cassettes krijgt, verplaatst hij zich naar de plekken die daarop aangestipt zijn. Verder gebeuren de dingen die Hannah op de tapes vertelt ook op verschillende plekken.

Locaties waar het verhaal zich afspeelt zijn: Clay's huis, Tony's huis, Hannahs oude huis, Eisenhower park, de middelbare school, Blue Spot Liquor, Monet's Garden Café & Coffehouse, Tyler Downs huis, Hannahs slaapkamer, Rosie's Diner, de bibliotheek, Tony's auto, de bioscoop, cottonwood 512, Jenny's auto, het kruispunt voor Hannahs oude huis, een benzinestation, Courtney's huis (en dan met name het bubbelbad in de tuin), de badkamer in Hannahs huis en alle straten tussen deze locaties. 

Tijd

De delen die vanuit Clay's perspectief verteld worden, gebeuren allemaal binnen 48 uur. Dat weet je omdat Clay in het eerste hoofdstuk (nog voor de eerste tape) vertelt hoe hij de dag ervoor de cassettes vond en ze 'nu' doorstuurt naar de volgende persoon: Jenny. Dan aan het einde van het boek lees je hoe het inmiddels weer een dag later is.

De delen die vanuit Hannahs perspectief verteld worden, zijn verspreid over een aantal jaar: in haar eerste jaar op de middelbare school komt Hannah in deze stad wonen, en in haar tweede jaar beëindigt ze haar leven.

Stijl

Thirteen Reasons Why is, ondanks dat in het Engels was, makkelijk te lezen. De zinnen zijn vrij kort en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Daarbij speelt het zich in een moderne tijd af en zijn er dus geen concepten die moeilijk te begrijpen zijn. Vrijwel het hele boek is in een soort spreektaal. De stukken die vanuit Clay's perspectief verteld worden komen helemaal uit zijn gedachten, dus je leest hoe hij over de gebeurtenissen denkt in zijn woorden. De tapes, en dus de stukken vanuit Hannahs perspectief, zijn door haar ingesproken en dus geheel haar woorden. Er is weinig dialoog in dit verhaal. De schrijver maakt geen gebruik van symboliek in dit boek en er wordt niet om de heftige gebeurtenissen heen gedraaid. Juist daarom lijkt het boek zo in de smaak te vallen bij de doelgroep: lezers zeggen het goed te vinden inzicht te krijgen in wat er nou eigenlijk gebeurt bij een aanranding of verkrachting. Ook is het goed te zien wat er in het hoofd omgaat van iemand die zelfmoord wil plegen. Dit zijn dingen die vaak uit de weg gegaan worden en juist door dit wel te vertellen, voelen lezers zich serieus genomen. 

Slotzin

Skye's footsteps are growing louder now. And the closer I get to her, the faster I walk, and the lighter I feel. My throat begins to relax. Tho steps behind her, I say her name. "Skye."

Beoordeling

Ik heb dit boek in het Engels gelezen, vandaar de flaptekst, eerste en laatste zin die in het Engels zijn. Daarbij had ik eerst de Netflix serie gezien en las ik daarna pas het boek. Het boek is op veel fronten hetzelfde als de serie, maar op een aantal (best belangrijke) punten ook anders. Zo is de volgorde bijvoorbeeld niet hetzelfde en komt Jenny in de serie niet (onder die naam) voor. Je kunt dus niet alleen de serie kijken als je over dit boek een boekverslag of iets dergelijks moet maken. 

Het boek leest makkelijk en trekt je door nieuwsgierigheid en spanning echt het verhaal in. Door de korte zinnen is het boek zelfs in het Engels goed te lezen en makkelijk te begrijpen. Ik zou het boek eigenlijk voor iedereen wel aanraden, aangezien het inzicht geeft in dingen die we normaal in de maatschappij uit de weg gaan en waar een taboe op zit: zelfmoord en verkrachting. 

Recensies

"With its thrillerlike pacing and scenes of sexual coercion and teenage backbiting, the novel appeals to young readers, who say the book also gives them insight into peers who might consider suicide."
https://www.nytimes.com/2...10why.html

"Thirteen Reasons Why is truly remarkable because each word fits perfectly and you are constantly wanting to find out who is next on Hannah's list."
https://www.theguardian.c...-jay-asher

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.